Henri Heikkinen Häpeilemätön blogini

Kaikki blogit puheenaiheesta Valuutta

YT-neuvottelut Oulussa

Oulun paperia valmistavalla Stora Enson tehtaalla suunnitellaan linjamuutoksia. Kalevan mukaan yksi paperikone ja arkittamo suljettaisiin ja siiryttäisiin kraftlainerin valmistukseen. Tämä paperin valmistuksesta pakkauskartonkiin siirtyminen on arvioitu johtavan enintään 400 työpaikan vähenemiseen. Päällystetty hiomaparin kysyntä on vähenemään päin ja yt- neuvottelut koskettaa Stora Enson Oulu Oy:n noin 600 henkilöä.

 

----------------------------------

Euro on rikkaiden markka

Yhteisvaluutta , ei kansallinen euro on rikkaiden markka. Näin voidaan sanoa, kun on puhuttu eurokuntoon saattamisesta. Näin voidaan sanoa, kun puhutaan leikkaustarpeesta. Näin voidaan sanoa, kun puhutaan tulevaisuudesta.

Oma kansallinen kelluva valuutta tarjoa paremmin :

- nuorille työtä ja tulevaisuutta

- leikkaustarpeen poistumista sosiaaliturvasta

- parempaa kansainvälistä kilpailukykyä

- investointeja Suomeen

On tärkeää, että vuotava Suomilaiva saadaan kuntoon.

Oliko rahaliittoon liittyminen laitonta ?

Eduskunta päätti  äänin 151-43 hyväksyä  18.11.1994 Esko Seppäsen ponnen, että rahaliittoon, eli kolmanteen vaiheeseen liitytään "erillisen esityksen perusteella." Tätä oli hyväksymässä Paavo Lipponen ja Sauli Niinistö.

Erillistä lakiesitystä rahaliitosta ei tullut, vaan hallitus antoi asiasta tiedonannon, joka hyväksyttiin ääniin 135-61.

 

Päämisteri Paavo Lipponen totesikin, että hallitus on saanut äänestyksessä luottamuksen ja Emua  aletaan viemään eteenpäin. 

Siis rahaliitosta ei äänestetty, vaan hallituksen luottamuksesta.

Kiina-ilmiö

Viime keväänä kirjoitin matkakirjassani näin: “Dollarin valta väistyy ennemmin tai myöhemmin, sillä Kiinan talous ajaa aivan kohta Yhdysvaltojen ohi ja menee menojaan. Tuskin Kiina siinä vaiheessa kumartaa dollarin perään, vaan silloin alkaa keskinäinen kamppailu maailman herruudesta Intian kanssa. Se tarkoittaa maailmantalouden ja -politiikan painopisteen paluuta tänne Aasiaan, jossa se olikin vielä 1700-luvun alkaessa.”

 

Myös Valko-Venäjän talous horjuu

Venäjän talouskehitystä seuraten myös Valkovenäjän talous horjuu. Sen talous on joutunut vaikeuksiin Venäjän ruplan arvon romahduksen myötä. Valko-Venäjän rupla on menettänyt arvostaan tänä vuonna lähes puolet. Pääosin tämä johtuu Venäjän ruplan romahduksesta sillä maiden taloudet ovat tiukasti sidoksissa toisiinsa.

http://yle.fi/uutiset/valko-venajan_talous_horjuu/7702256

Nyt Valkovenäjän hallitus on aloittanut horjuvan ruplan tukemisen rajuin toimin.

Mikä valuutta Suomeen euron jälkeen?

----- ----- ----- ----- ----- ----- ----- ----- ----- -----

Onko euro jo yhtä kuin markka?

Vuonna 1973 bensiinilitra maksoi 1,29 markkaa – nyt osin biostettua bensiiniä saa 1,59 eurolla litra. Milloin oli aika, jolloin bensiini maksoi tuon 1,29 euroa? Vuonna 1973 koululainen sai kesätöistä ruhtinaallisen 5,5 markan tuntipalkan – nyt tuo kesätyöläisen liksa on tunnilta suunnilleen sama- euroina. Mopo vuonna 1973 maksoi uutena noin 1300 markkaa – entä nyt euroina? 

 

Barroso "Skotlanti tuskin pääsisi EUhun" ????

EU komission puheenjohtaja Barroso sanoo, että mikäli Skotlanti itsenäistyy (tulevana syksynä asiasta äänestys), niin se tuskin pääsee EU:n jäseneksi ? Onko Skotlanti ilmoittanut halukkuuttaan edes harkita liittymistä EU:hun ? Missään en ainakaan ole juttua nähnyt asiasta. Mielestäni tökeröä uhkailua komission puheenjohtajalta, pienen Skotlannin jäsenyys ollaan jo etukäteen torppaamassa komission puolelta, mutta suuren ja sekaisin olevan Turkin jäsenyyttä ajetaan lähes väkisin, järkeäkö ?

Taloutemme salamaratkaisu - Kiinan yuan!

YLE 1 esitteli laulun lurautuksella, että Suomi on ruotsalainen, ehdottipa, että euromme olisi kruunu ja vieläpä niin, että kaikki Pohjoismaat siirtyisivät yhteiseen kruunuun – puoliksi humoristisesti. Meillä on nyt euro ja huomenna jokin muu, sillä euron vahvuus näivettää viennistä eläviä EU-maita – kuten meitäkin.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä