Henri Heikkinen Häpeilemätön blogini

Kaikki blogit puheenaiheesta Talouden tasapainottaminen

TAOUDEN AVAINKYSYMYS RIITTÄVÄN SUURI TYÖLLISYYS

TAOUDEN AVAINKYSYMYS RIITTÄVÄN SUURI TYÖLLISYYS

Ammattiliittojen tukeman sosiaalidemokratian sekä ammattiyhdistystoiminnasta politiikkaan tulleen Antti Rinteen viiden puolueen hallituksen tie on alkutaipaleella.

Lähdetään rakentamaan edelleen heikolle suomalaiselle talouspohjalle varsin vasemmistolaista politiikkaa. Taloudellista perusasiaa suomalaisessa politiikassa, jota hallitsevat puolueet ovat tahtoneet kannattajiensa pitämiseksi noudattaa, ei olla korjaamassa nytkään.

On aika tarttua yritystukiin, Orpo

Hallituksen keväinen puoliväliriihi tuotti pettymyksen: yritystukiin ei suurista ennakkopuheista huolimatta kajottu lainkaan. Kuulimme selityksiä siitä, että suorista tuista löytyy vähänlaisesti karsittavaa, ja verotukia on ollut tapana käsitellä syksyisin budjettiriihessä.

Ensimmäinen selitys on sinänsä ihan pätevä. Yritystukien suuri massa todella muodostuu erilaisista verotuista. Nyt sitten nähdään, miten selityksen toisen osan kanssa käy. On syksyn budjettiriihen aika, ja verotusta käydään läpi.

Lesken ropo - kristillisen antamisen eetos

Raamatussa on kertomus, jossa köyhä leski antoi kaksi ropoa uhriarkkuun. Jeesus oli katsomassa tätä toimitusta ja opetti opetuslapsilleen, että "totisesti minä sanon teille: tämä köyhä leski pani enemmän kuin kaikki muut, jotka panivat uhriarkkuun". Juuri näin - tämä antoi kaiken vähästään. Kerran sitten rikas nuori mies tuli Jeesuksen luo ja kysyi, miten hän pääsee taivaaseen. Jeesus vastasi, että mene ja myy kaikki mitä sinulla on. Mies lähti murheellisena pois. Tällä kun oli niin paljon.

Tuottavuuden kaksiteräinen miekka

Syystä on esitetty epäilyksiä 5%:n palkkaleikkauksen toimimiseen kansantalouden toimeliaisuuden vauhdittamiseksi. Ostovoiman leikkaus vähentää kysyntää ja pahentaa huoltosuhdetta entisestään. Kyllä kustannusinflaatio ja kilpailukyvyn menettäminen ovat vakavia ja korjausta vaativia, mutta eihän valtion talouden tasapainotus parane, jos tuloja ja näin muodoin veroja leikataan sekä samalla annetaan verohelpotuksia lahjoituksista esim. yliopistoille.

Julkisen talouden velkaantuminen

 Suomessa tehdään jatkuvasti sisäistä hiljaista devalvaatiota, kun se ei onnistu palkkojen suoranaisella alentamisella, niin nostetaan niitä nimellisesti ja samalla nostetaan elinkustannuksia, nostamalla tasaveroja, Viime vuona nousi ALV, valmisteverot, terveys, vanhusten hoivapalvelut.............nämä mainitakseni

Talouden valheet puntariin

Talouden, säästöjen ja kestävyysvajeiden ympärillä vellova keskustelu on täyttä huuhaata alusta loppuun. Puuroihin ja velleihin on sotkettu myös hernesopat ja piirakat. Syntyneestä taikinasta leivotaan toivomuspullaa, jota syötetään väsymättä päivästä toiseen.

Kunnolliseen kansalaiskeskusteluun ei ole minkäänlaisia eväitä, koska ei ymmärretä hankalan tilanteen syitä ja seurauksia. Lähestyn aihetta tällä kertaa kilpailukykyteemaan pureutuen.

 

Hitaasti, mutta varmasti varakkuus siirtyy köyhiltä rikkaille.

Melkein kaikki maat kärsivät valtionvelan lisääntymisestä.

 

Valtiot yrittävät tehdä sopeutumista, eli talouden tasapainottamista.

 

Maat saavat rahansa pankkien kautta, korkojen kertyessä kaikelle velalle.

 

 

Eli taistellaan suuria aaltoja vastaan. Mitä suurempi velka, sen enemmän korkoa joudutaan maksamaan.

 

Maat puolestaan keräävät tämän koronhinnan tavalla tai toisella maan asukkailta ja liiketoiminnalta.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä