Henri Heikkinen Häpeilemätön blogini

Kaikki blogit puheenaiheesta Alkoholivero

Viro alentaa alkoholiveroa - Ei toimi Suomessa?

Viro on monesta syystä kiehtova maa, eikä vähiten siksi, että sikäläiset poliitikot osaavat sopeuttaa päätöksentekoa vallitseviin elämän realiteetteihin. Viro esimerkiksi nosti taannoin alkoholiveroa rutkasti, mikä siirsi ison osan bisneksestä Latviaan ja heikensi ravintola-alan toimintaedellytyksiä. Verotuloissa persnettoa tulee vähintään 100 miljoonaa euroa vuodessa, puhumattakaan työllisyysvaikutuksista, turismista, jne.

Panimoliitto taantui raittiusjärjestöksi?

Panimoliitto uuden toimitusjohtajansa Riikka Pakarisen suulla näyttää suomalaisille alkoholilain keventämistä ajaneille aktiiveille selkäänpuukottamisen mallia. Vuosikausia me alkoholilain vapautusta ajaneet aktiivit käytimme resurssejamme ajaaksemme myös Panimoliiton etua, yhteistyössä heidän kanssaan. Kun isojen bulkkijuomia valmistavien panimojen etu saavutettiin, niin Pakarinen toteaa, että kiitosta vaan ja iskee meille vapaudenkaipuuta poteville suomalaisille puukon selkään.

Kolpakoita ja snapseja!

Valtiovarainvaliokunta on suuressa viisaudessaan päätynyt puoltamaan alkoholiveron korotusta hallituksen esityksen mukaisesti :

 

     "Valiokunnan ehdotuksen mukaan kaikkien mietojen, käymisteitse valmistettujen juomien veroa korotettaisiin 10,7 prosenttia, viinien 13 ja oluen 10,9 prosenttia.

Nyt viinaveroa nostamaan

Hallitus pohtii tässä kuussa budjettiriihessään suuria kysymyksiä, joista vähäisimpiä eivät ole ne joihin liittyy alkoholi.

Suomalaisen kaljaturismin suosikkikohde Viro on tehnyt omat ratkaisunsa ja nostanut tänä kesänä omaa viinaveroaan reippaalla kädellä (Katso tästä Uuden Suomen jutusta, miten hinnat etelänaapurissa nousevat).

Suomeen on suunnitteilla uusia pienmallastamoita

Olin viime viikolla ETL:n mallasohraretkellä, jossa oli tarjolla runsaasti ajankohtaista tietoa oluen raaka-aineista. Yksi mielenkiintoinen pointti oli se, että käsityöpanimobuumi synnyttää uusia pieniä mallastamoita, jotka pystyvät kevyesti vastaamaan pienpanimoiden tarpeisiin.

Alkoholia

Suomalaiset juovat, mutta niin tekevät muutkin, Suomi sijoittuu kulutuksessa tilastosta riippuen viidentoista janoisimman kansakunnan joukkoon. Suomen sijoitus listalla on pudonnut viimeisen kymmenen vuoden aikana, mikä tietenkin on terveyden kannalta hyvä, mutta samalla verovuoto suomesta on kasvanut, ja alkoholiveron tuotto pudonnut.

 

Korkeasta alkoholiverosta kärsii paitsi kansantalous, myös ravintola-ala, lisäksi korkea vero on luonut koko maahan tuontialkoholin laittoman myynnin verkostoja, jota paikoin pyörittää järjestäytynyt rikollisuus.

 

Kokeilujen hengessä viinit maitokauppoihin!

Myrsky olutpullossa, sitä oli alkuviikosta silmille roiskunut kuohahdus, jonka sai aikaan keskustan kaksi vuotta sitten laadittu alkoholipoliittinen linjaus. Kuohahdus täytti sosiaalisen median ja illan ajankohtaislähetykset. Myöhemmin keskusta julkaisi viisaasti tiedotteen, jossa kerrottiin, että se ei kannata kolmosoluen siirtämistä Alkoon. Puolueelle tärkeää on alkoholihaittojen vähentäminen, mutta keinoista ollaan valmiita neuvottelemaan ja puolue toivookin kaikkien panosta parhaiden ratkaisuehdotusten löytymiseksi.

Suunnanmuutos alkoholipolitiikkaan!

Keskusta esittää virallisessa eduskuntavaaliohjelmassaan ns. kolmosoluen poistamista kaupoista. Perusteluina käytetään mm. pyrkimyksiä vähentää alkoholin kulutusta ja alkoholikuolemia. Mielestäni tavoitteet ovat jalot, mutta keinot päästä niihin ovat täysin väärät ja toteutettuina veisivät meidät yhä kauemmaksi tavoitteista.

 

Avoin kirje Sosiaali ja Terveysministeriölle.

Hyvä STM,

Onko nyt oikeasti niin, että teillä siellä Sosiaali- ja Terveysministeriössä on muutamakin ruuvi enemmän löysällä kuin pitäisi olla?! 

Olutharrastajan kipukynnys on ylitetty

Suomalaisen oluenystävän harrastuksesta on tehty kallista huvia. Laadukkaat kotimaiset pienpanimotuotteet ja ulkomaiset tuontioluet alkavat olla jo monille harrastajille liian kalliita. Oluennautiskelija joutuukin tasapainoilemaan arvo-oluiden ja perustuotteiden välillä. Yhä useampi hinnaltaan arvokas käsityöolut kulkeutuukin harrastajan hyllyyn tai kellariin joko nettikaupan kautta tai Tallinnan-tuliaisena.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä