Henri Heikkinen Häpeilemätön blogini

Kaikki blogit puheenaiheesta Tiedolla johtaminen

Toisiolaki tuli voimaan: helpottuuko tutkimus ja paraneeko johtaminen

Tasavallan presidentti vahvisti 26.4.2019 sosiaali- ja terveystietojen toissijaista käyttöä koskevan lain (ns. toisiolain). Tätäkin lakia koskeva hallituksen esitys (HE 159/2017 vp.) törmäsi eduskunnassa merkittäviin perustuslaillisiin ongelmiin. Omassa lausunnossani perustuslakivaliokunnalle kritisoin alkuperäistä lakiesitystä sen alun perin uhatessa johtaa arkaluonteisten potilastietojen ”myymiseen” kaupalliseen käyttöön. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta onnistui kuitenkin runsaan vuoden puurtamisen jälkeen saamaan toisiolain hyväksyttävään muotoon.

Näytön paikka

Helsingin yliopiston entinen rehtori ja kansleri Kari Raivio on kirjoittanut kirjan: Näytön paikka. Kävin kuuntelemassa siitä järjestetyn haastattelu- ja keskustelutilaisuuden yliopiston Tiedekulmassa. Kirjaa en ole ehtinyt lukea, ja niinpä seuraavassa olevat tuumailut eivät perustukaan siihen, vaan tilaisuudessa kuulemaani ja siihen, mitä ajatuksia se tuotti ja myös palautti mieleen.

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelmassa paikataan johtamisen mustia aukkoja

Suurin osa Suomen kunnista hyväksyy kuntastrategiaansa paraikaa tai suunnittelee strategiatyön aloittamista. Kevään mittaan lähtee heräilemään myös talousarviotyö ensi vuodelle, jolloin strategia otetaan johtamisen välineeksi ja kunnan taloutta suunnataan sinne mihin strategia käskee. Mutta mistä strategian painopisteet ovat muotoutuneet? Ne on usein koottu saatavilla olevan tilastotiedon pohjalta ja perustuvat keskusteluille ja aikaisemmille päätöksille. Näkymätöntä on kuitenkin mahdoton auttaa.

Sote-remontti tarvitsee uusia remonttinaisia

Sote puhututtaa edelleen eikä jätä meitä rauhaan, vaikka peli vihellettiin poikki sote-ehdotuksen kaaduttua maaliskuussa jo toistamiseen perustuslakivaliokunnan antamaan lausuntoon. Seuraavan hallituksen on kuitenkin ensitöikseen ryhdyttävä laatimaan uusia suunnitelmia sote-remontin toteuttamiseksi. Kestävä hyvinvointi ja kansalaisille kohdennetut yhdenvertaiset sosiaali- ja terveyspalvelut edellyttävät älykkäästi rakennettua, hyvin johdettua ja yksinkertaista asiakaslähtöisesti käytettävää sosiaali- ja terveyspalvelujen verkostoa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä