Henri Heikkinen Häpeilemätön blogini

Kaikki blogit puheenaiheesta Pohjoismainen puolustusyhteistyö

Sauli Niinistö soitti Trumpille, se ei ollut Trump, joka soitti Niinistölle

8.12.2016 kello 16.32 tasavallan presidentti Sauli Niinistö julkaisi twiitin. Twiittiin oli kirjattu: ”Thank You @realDonaldTrump a great discussion. Until next time!”, ja twiitti oli osoitettu Yhdysvaltain tulevalle presidentille Donald Trumpille. Twiitti suomennettuna: ”Kiitos teille @realDonaldTrump suuresta keskustelusta. Ollaan taas yhteydessä!

Patria Norjaan, joko nyt Norja ostaisi kunnolla suomalaisia Paseja?

Suomi korvasi vanhat pääkaupunkiseudun turvana olleet venäläiset BUK M1-ohjukset yhdysvaltalais-norjalaisella maasta ilmaan laukaistavalla NASAMS 2-ohjusjärjestelmällä ja AIM-20 AMRAAM-ohjuksilla vuonna 2009 allekirjoitetulla sopimuksella. Nyt tiettävästi vanhat venäläisohjukset on jo korvattu kokonaisuudessaan noilla uusilla, vaihtotyö oli määrä saada loppuun vuonna 2015.

BUK-ohjus on tuttu meille kaikille malesialaismatkustajakoneen alasampumisesta kesällä 2014, josta vastuussa olivat ja ovat edelleen Itä-Ukrainan Venäjä-mieliset kapinalliset ja Venäjä.

Niinistö on oikeassa, Haglund väärässä

Onko pohjoismaisten puolustusministerien propagandistisesta yhteiskirjoituksesta tulossa nyt se viimeisen viikon pommi, joka vielä hämmentää Suomen vaalikamppailua?

Ehkä – ehkä ei, mutta monta kysymystä on yhä ilmassa.

Epäilin edellisessä blogissani, että kyse oli puuttumisesta Suomen vaaleihin. Nyt kuva on kuitenkin tarkentunut. Pöytään on tullut uutta aineistoa siitä, miksi juuri Ruotsi oli aktiivinen artikkelin julkaisemisessa, nimenomaan nyt.

Pohjoismaiden sotilasliitto? Professori Mezhevitsh rauhoittelee

Pietarin valtionyliopiston kansainvälisten suhteiden professori Nikolai Mezhevitsh toppuuttelee Pohjoismaiden puolustusministereiden kannanoton herättämää uhkien sävyttämää keskustelua. Hän sanoo Venäjän suhtautuvan pohjoismaiseen aloitteeseen "puolustuksellisesti" ja toivoo, että luottamus Venäjän ja Pohjoismaiden välillä palautuisi taas vanhalle hyvälle tasolle. Hän ei pidä Suomen ja Ruotsin liittymistä Natoon lainkaan varmana.

Puolustusministeriltä karkasi mopo

Suomen linja on aktiivista vakauspolitiikkaa, jonka tarkoituksena on turvata Pohjois-Euroopan vakautta sekä toimia laajemman vastakkainasettelun lieventämiseksi. – Näin linjasi ulkopolitiikkaa johtava tasavallan presidentti ja puolustusvoimain ylipäällikkö Sauli Niinistö uudenvuoden puheessaan 1.1.2015.

Puolustusministeri Carl Haglund (r.) mokasi. Ei ole kyse väärän värisen solmion valinnasta.

Haukkuva koira ei pure

Pohjoismaisten puolustusministerien Aftenpostenissa julkaistusta kirjoituksesta ja sen Venäjällä synnyttämistä reaktioista on kohistu paljon. Moni on katsonut, ettei puolustusministerien esiintyminen ollut oikein Suomen vakiintuneen ulkopoliittisen käyttäytymismallin mukainen. Kirjoitusta ei oltu käytetty etukäteen presidentillä tai ulkoministerillä, ja Suomi on yleensä yrittänyt välttää provosoivaa kielenkäyttöä Venäjää kohtaan. Jäljelle on jäänyt pelko siitä, mitä Venäjä tulee tekemään jatkossa.

Perussuomettunut Jussi Niinistö puolustusministerin kimpussa

Kansanedustaja Jussi Niinistö syyttää puolustusministeri Carl Haglundia ulkopolitiikkaan puuttumisesta ja harkintakyvyn puutteesta. Ja puuttuu samalla itse hallituksen ulkopolitiikkaan rankalla kädellä. Niinistön mukaan Haglundin allekirjoittama Pohjoismaiden kannanotto "antaa aseet Venäjän käsiin."

Puolustusministerien vaaliprovokaatio

Kun Suomen eduskuntavaaleihin on aikaa enää runsas viikko, on meikäläistä vaalikeskustelua ryhdytty hämmentämään arvovaltaisilta tahoilta maan rajojen ulkopuolelta.

Pohjoismainen puolustusyhteistyö vahvistaa turvallisuutta

Puolustusministeri Carl Haglundin (rkp) lausunto, jonka mukaan pohjoismaisten puolustusministerien kannanotto yhteistyön tiivistämisestä ei olisi viesti Venäjälle, mitätöi asian turvallisuuspoliittista merkitystä.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä