Henri Heikkinen Häpeilemätön blogini

Kaikki blogit puheenaiheesta Pakkolait

Median ja persujen sota

Somessa Soinia ja Perussuomalaisia on lyöty lujaa. Pohdin tässä syitä siihen ja mitä tuleman pitää.

 

Vuosi sitten syksyllä tapahtui se odotettu ja pelätty. Perussuomalaisten kannatus romahti puoleen. Hallitus oli julkaissut pakkolait ja turvapaikanhakijat rynnivät rajan yli. Voi sanoa, että kohtalo iski Perussuomalaisia heti kättelyssä ja kovaa.

 

Duunarin vappu - matalapalkka-alojen liksoissa ei ole leikkausvaraa

Erityisesti matalapalkka-alojen duunarin vappu on tänä vuonna kylmä ja hyytävä.

Syksystä lähtien hallituksen pakkomielle on ollut ajaa kilpailukykypaketin sisältämiä palkkaleikkauksia muodossa jos toisessa kuin käärmettä pyssyyn.

Ostovoiman heikennykset koettelevat työmarkkinoiden luottamusta ja duunarin käsitystä oikeudenmukaisuudesta.

Köyhä duunari on näiden päätösten jälkeen vielä köyhempi.

Kilpailukykysopimus syntyy?

Julkaistu Länsi-Uusimaa -lehdessä 11.3.2016

Kilpailukykysopimus syntyy? Kilpailukykysopimus nytkähti eteenpäin, mutta on vaarassa kaatua. Kaikki työmarkkinakeskusjärjestöt suosittavat jäsenliittojaan käynnistämään neuvottelut, joissa sopimus sovelletaan noin 300 työehtosopimukseen. Aikaa on toukokuun loppuun. Työnantajien EK ei kuitenkaan käynnistä soveltamisneuvotteluja, koska kaikki ammattiliitot eivät sopimusta hyväksy. SAK:n hallituksessa hyväksymisestä äänestettiin. Kolme liittoa äänesti vastaan, niistä yksi on Suomen suurin ammattiliitto palvelualojen Pam.

Nyrkkitervehdys kaataa yhteiskuntasopimuksen - oikeastiko?

Seurasin keskiviikkona Ilta-Sanomien sivuilta livelähetystä, jossa ministerit Sipilä, Lindström ja Stubb ilmoittivat hallituksen kannan työmarkkinaosapuolien sopimiin asioihin yhteiskuntasopimuksesta.

Rytmihäiriö Stubbin thatcherilaisessa sydämessä

Juha Sipilän hallitus aloitti taipaleensa korskuen kuin oriit kiimaisten tammojen seurassa. Yhtä jalkaa käyden hallituspuolueet rustasivat pakkolait työntekijöiden kurittamiseksi työnantajajärjestöjen toivomalla tavalla. Kaikki näytti tuolloin myös kokoomuksen kannalta hyvältä. Näytti siltä, että viimeinkin maassa on hallitus joka pystyy sanelemaan tavan tallaajille että millä ehdoilla täällä työtä tehdään.

SSS-hallitus – TES kunniaan vai paluu pestuumarkkinoille?

Tänään saimme kuulla Rehn-Lindström-Orpo –triolta, että ensisijainen keino edetä paikallisessa sopimisessa tulisi tapahtua työehtosopimusten (TES) eikä kaavailtujen hallituksen pakkolakien kautta.

Pakkolaki vs kilpailukyky - Turnaus suomalaisten sosiaalisesta pääomasta

Työmarkkinaneuvottelut osoittavat jälleen miten valta jakautuu poliittisen ja taloudellisen eliitin keskuudessa. Kuka päättää siitä mitä päätetään? Kyseessä on valtakamppailu, vaikka jokainen taho uskoisikin puhaltavansa yhteen hiileen.

Miten niin?

Kokoomuslainen hallitusohjelma

YLE 1:n radio-ohjelmassa Lähde ja Leikola (perjantai 29.1.2016) oli haastateltavana valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtja Alexander Stubb. Häneltä kysýttiin myös kantaa mitä kokoomukselle kuuluu tänään. Vastauksessaan hän kertoo muunmuassa sen, että kuka olisi ennen vaaleja uskonut, että "hallitusohjelma olisi loppupeleissä aika kokoomuslainen".  Kaikkihan sen ovat havainneet, viimeisimpänä jopa Paavo Väyrynen.

Luota Alexiin?

Luota Aleksiin? Lauloi Eddy ja Esko Linnavallin orkesterin säestyksellä Scandia levymerkillä 1967. Miten on?

Helsingin Sanomat 16.12.2014 uutisoi: Pääministeri Alexander Stubbin mukaan konsensus ja etujärjestöajattelu uhkaavat halvaannuttaa Suomen. Konsensuksen aika on ohi.

MTV3 uutisissa 26.1.2016 klo 19.00 valtiovarainministeri kertoo: ”Yhteiskuntarauhan näkökulmasta työmarkkinajärjestöjen sopimus tässä (= ns. yhteiskuntasopimus -YE) olisi hyvä”.

Pakkolakien vaikutus palkkapussiin laskettu väärin?

Työmarkkinaosapuolet ovat palaamassa neuvottelupöytään tavoitteenaan saada aikaan jo moneen kertaan karille ajanut yhteiskuntasopimus.

Ensisijaisena neuvottelujen tavoitteena näyttää olevan se, että pakkolakien voimaan tulo estetään. Paine sovun syntymiselle on suuri, onhan lakien negatiivisista vaikutuksista uutisoitu suurin otsikoin: palkansaajia on peloteltu sillä, että lakien johdosta tavallisen työntekijän palkkapussi kevenee tuhansilla euroilla. Mutta onko asia niin, vai onko laskelmiin putkahtanut virhe?

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä