*

Henri Heikkinen Häpeilemätön blogini

Kaikki blogit puheenaiheesta Matalapalkka-alat

Suomalaisen duunarin kuolema

Lakialoite ulkomaalaisen työvoiman tarveharkinnan poistamisesta on nyt kaikkien huulilla. Siis sanomalla kaikkien tarkoitan joko poliitikkoja, elinkeinoelämää tai ay-toimijoita. Väitän, että valtaosa niistä ihmisistä, joita aloite oikeasti tulee koskemaan, eivät ymmärrä mistä on kyse.

Ulkomaalaisen työvoiman vapauttaminen EU- ja Eta-maiden ulkopuolelta tuleville työntekijöille on suurin yksittäinen työmarkkinoitamme muokkaava asia vuosikymmeniin. 

Miesten eläke-euro on suurempi kuin naisten

Helsingin Sanomat uutisoi 10.9 eläkelaskuristaan. Jutussa korostettiin miehen eläke-euron olevan naisten eläkettä pienemmän. Tekstissä kyllä tuli ilmi (mikäli jaksoi lukea koko jutun), että kyseessä on koko elämän aikana kertynyt eläkemäärä. Naiset elävät miehiä pitempään ja siten eläkevuosia heille kertyy enemmän.

Jan Vapaavuori ja orjuuden sanaton ihannointi

Jan Vapaavuoresta on eduskunnasta lähdön jälkeen tullut kokoomuksen mielipideautomaatti niissä asioissa, joita valtakunnantason kokoomuspoliitikot haluavat ajaa mutta eivät uskalla sanoa niitä ääneen. Kuten nyt tänäänkin on huomattu: Jan Vapaavuori: Helsinki tarvitsee paljon lisää maahanmuuttajia (Talouselämä).

 

Kaikkea palkkatyötä pitää arvostaa!

Keskiluokkaisen duunarin asianajaminen on myös yhteiskunnallisesti hyvin tärkeää, että yhteiskunnassa säilyy joku parempi taloudellinen tila jota kansalaiset voivat mahdollisimman yhdenvertaisesti tavoitella.

Ei tietenkään pidä unohtaa matalapalkkaduunareita ja siksi olen itse minimipalkkalain kannalla, kuten vasemmistoliiton eduskunta-vaaliohjelmassa luki taannoin. Alle 10 euron tuntipalkan ei pitäisi kenenkään tehdä töitä Suomessa, vaikka nyt on pakko vielä tehdä.

Naisen euro on euro

Tässä kun on julkista keskustelua viime aikoina seurannut, niin jälleen väitetään naisen euron olevan 80 senttiä. Se on valhe. Jos siis puhutaan samasta työstä samoilla ehdoilla. Suomessa lähes alalla kuin alalla on olemassa TES. Näyttäkää minulle yhdenkin alan TES, jossa määritellään naisen palkka pienemmäksi kuin miehen?

 

Lääkkeitä tonnilla, lähihoitajan palkalla.

Hallitusohjelmassa päätettiin, että Kelan lääkekorvausmenoja leikataan 150 miljoonalla eurolla vuodesta 2017 lukien. Yhdeksi uudeksi säästökeinoksi on otettu lääkejätteen vähentäminen. Muutokset tulivat voimaan vuoden 2017 alussa.

Korvattavien lääkevalmisteiden toimitusvälien seurantaan kiinnitetään aiempaa tarkempaa huomiota. Muutosten tavoitteena on vähentää kotiin kertyvien lääkkeiden ja lääkehävikin määrää.

Tasa-arvoa työelämässä?

Hallitus on pitkään jo rummuttanut sen puolesta että nyt on syytä keskittää rahaa ja tukea yrityksiin jotta Suomi saadaan nousuun ja työllisyys kasvamaan. Tähänhän se Kikykin perustui, leikataan toisilta jotta voidaan siirtää mm. juuri yrityksille rahaa jotta ne voisivat palkata lisää henkilökuntaa. Näin piti tulla lisää työpaikkoja, lisää vientiä, lisää hyvinvointia. Kaikille meille parempaa tulevaisuutta.

Duunarin vappu - matalapalkka-alojen liksoissa ei ole leikkausvaraa

Erityisesti matalapalkka-alojen duunarin vappu on tänä vuonna kylmä ja hyytävä.

Syksystä lähtien hallituksen pakkomielle on ollut ajaa kilpailukykypaketin sisältämiä palkkaleikkauksia muodossa jos toisessa kuin käärmettä pyssyyn.

Ostovoiman heikennykset koettelevat työmarkkinoiden luottamusta ja duunarin käsitystä oikeudenmukaisuudesta.

Köyhä duunari on näiden päätösten jälkeen vielä köyhempi.

Yöt ja päivät kaupoilla

Vuoden alusta kauppojen aukioloaikojen sääntely loppui. Kaupat avaavat ovensa maksaville asiakkaillensa aiemmin, tai sitten ne suljetaan myöhemmin. Iisalmessakin osa kaupoista tarttui tähän mahdollisuuteen. Prisma näyttää olevan tänäänkin auki yhteentoista, mutta Citymarket tuttuun ja turvalliseen tapaan yhdeksään. Miten mahtaa käydä kauppa Parkatilla yhdeksän jälkeen, pitäisiköhän minunkin käydä katsomassa?

Edistääkö kilpailukykysopimus tasa-arvon kokemusta?

Miten käy yhteiskunnan, jossa kansalaisten tasa-arvokokemus
ja luottamus hyvinvointiyhteiskuntaan heikkenee?

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä