Henri Heikkinen Häpeilemätön blogini

Kaikki blogit puheenaiheesta Kunta- ja sote-uudistus

Hesari yrittää edelleen ohjata sote-uudistuskeskustelua haluamaansa suuntaan

Eilen Jaana Savolaisella oli Hesarissa kolumni "Rahat ja keinot alkavat olla vähissä: Sote-uudistuksessa pitäisi nyt edetä ripeästi". Toimittaja jatkoi samaa kiirehtimistä kuin Sipilän hallitus eikä hän malttanut olla haikailematta edes valinnanvapauden perään.

Rinne ei ole tainnut oppia mitään edellisen hallituksen lehmänkaupoista

Näyttää siltä, että SDP olisi sitoutumassa ennalta määrättyyn poliittiseen ratkaisuun, eli oltaisiin toistamassa edellisen hallituksen katastrofaalista lehmänkauppaa.

Minne unohtuikaan parlamentaarinen valmistelu? Sehän ei voi tarkoittaa ennalta määrätyn suunnitelman hiomista vaan eri vaihtoehtojen monipuolista ja täsmällistä punnitsemista. Ainoa oikea ratkaisu on lähteä liikkeelle puhtaalta pöydältä, johon ainekset tulevat erilaisilta asiantuntijatyöryhmiltä niin, että myös joillekin puolueille poliittisesti epämieluisat vaihtoehdot käsitellään.

Haluaisin taas niin kovasti äänestää demareita

Viimeksikin olisin eduskuntavaaleissa halunnut äänestää demareita, mutta kun Juha Sipilä:n puheet olivat silloin niin toiveita herättäviä, niin oli pakko äänestää Sipilän puoluetta.

Sipilä lupasi pelastaa maan, mutta eihän siitä mitään olisi tullut, jos ei olisi tullut nousukausi apuun. Eikä se Sipilän pelastusoperaatio ole vielä lopussa, nyt pitäisi vielä taantuman oloissa saada jostain työtä sadalle tuhannelle suomalaiselle, jotta maa olisi pelastettu.

Olen sotekriittinen

Olen sotekriittinen ja sitä mieltä että nyt jo ainakin kymmenen vuotta SOTE:a on yritetty tehdä väärällä tavalla. Asiantuntijat ovat moneen kertaan todenneet ja todistaneet ettei näin tule hyvää lopputulosta, eikä uudistukselle annettuja tavoitteita saavuteta.

Politikot eivät ota näitä asiantuntijoiden puheita todesta, viittaavat niille kintaalla, tai ovat muuten kovakalloisia ja typeriä, SOTE- uudistusta ajetaan vuodesta toiseen ja vaalikaudesta toiseen  kuin käärmettä pyssyyn, samalla kaavalla.

Jari Sarasvuon suorat sanat - Moraalikato

Sannikka ja Ukkola ohjelmassa oli Sarasvuon haastattelu. Itse ajattelen asiasta täysin samoin. Moraalinen puute on iso ongelma, Suomi ei ole enää hyvinvointivaltio saatika sivistys valtio. Kuntapäättäjät ovat surkeita ostajia, onnettomia valvojia ja huonoja tarjousten tekijöitä.

Myöskään kuntien hoivapalvelut eivät ole yksityisiä kummoisempia. Samat ongelmat ovat sielläkin.

Vanhusten,vammaisten,lasten hoitopalveluissa on suuria ongelmia ja se on jokaisen äänestäjän syy. Noita ongelmia ei voi laittaa maahanmuuton syyksi vaikka eräs poliittinen puolue sitä yrittää.

Tässä teille maailman yksinkertaisin SOTE-uudistus, joka toimii

 

Hallituspuolueiden edustajat ovat nyt menossa olevan vanhustenhodon kriisin aikana toistelleet kuin papukaijat ikään, että heidän SOTE-uudistuksensa on tapahtumien myötä entistä välttämättömämpi. Jokainen tietysti ymmärtää, että entistä enemmän ihmisten hoitoa pörssiyhtiöille ajava hallituksen SOTE-malli ainoastaan pahentaa tilannetta.

 

Olisiko sote-yksityistämisissä jo aika ottaa järki käteen

Laajaan keskusteluun pulpahtaneet perustavaa laatua olevat systeemiset ongelmat vanhustenhoidossa tulivat esille kreivin aikaan, jotta yksityistämisen varjopuolet ehdittäisiin vielä huomioida sote-uudistuksessa. 

Selkeä ratkaisu sote-sotkuun

Ensin tiivistelmä Aki Lindenin kirjoituksesta:

Sote-uudistuksen alkuperäiset tavoitteet ovat jääneet ja tuloksena on vaikeaselkoinen kokonaisuus. Uudistuksen tärkein tavoite – julkisten sosiaali- ja terveysmenojen kasvun hillitseminen – ei ainakaan toteudu. Valinnanvapauskaan ei tule merkitsemään sitä mitä moni on odottanut.

Sote-uudistus lepää savijaloilla 4. Ihmisiä vai yrityksiä varten?

Sote-uudistuksen alkuperäiset tavoitteet olivat ihmisläheisiä: kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja sekä parantaa palvelujen yhdenvertaisuutta ja saatavuutta. Niiden ohessa oli myös tarkoitus hillitä kustannuksia. Valitettavasti Kokoomuksen ja Keskustapuolueen lehmänkaupassa poliittiset tavoitteet, yksityistäminen ja maakuntauudistus, syrjäyttivät sosiaali- ja terveydenhuollon tavoitteet eikä uudistuksen hinnallakaan ollut enää mitään väliä.

Sote-uudistus lepää savijaloilla 3. Kustannukset karkaavat

Hallituksen sote-uudistuksen säästöt

Hallituksen sote- ja maakuntauudistuksen on määrä hidastaa sote-menojen kasvua niin, että ne ovat kymmenen vuoden kuluttua kolme miljardia euroa pienemmät kuin ilman uudistusta.

Martti Hetemäki perusteli säästöjä viidellä pääkohdalla:

1.      2000-luvun heikon kehityksen perusteella tuottavuudessa on paljon parantamisen varaa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä