Henri Heikkinen Häpeilemätön blogini

Kaikki blogit puheenaiheesta Hiilitullit

Päästökauppa ja hiilitullit

Viikko sitten kirjoitin siitä, kuinka vähäpäästöisen suomalaisen teollisuuden kilpailukyvystä huolehtiminen hidastaa ilmastonmuutosta. Suomella ei ole omaa erillistä kansallista ilmastoa, vaan ilmastonmuutos on aidosti ja jakamattomasti maailmanlaajuinen ilmiö. Siksi sen torjunnassakin on aina mietittävä toimien vaikutusta koko maailman yhteenlaskettuihin päästöihin, ei vain Suomen alueella syntyviin päästöihin.

Hiilitullit William Nordhausin mallissa

Kuuntelin läpi Green New Deal -vaalipaneelin. Mielenkiintoisia ajatuksia siellä kerrottiin paljon, mutta hiilitulleista ajattelin kirjoittaa itsekin kuultuani idean.

Trumpille ilmastopakotteita

Kansainvälinen yhteisö on tällä viikolla kokoontunut Marokon Marrakechiin ilmastokokoukseen. Pariisin ilmastosopimuksen on nyt allekirjoittanut 197 maata ja ratifioinut jo 110 maata. Sopimuksessa on mukana nyt 77 % maailman ilmastopäästöistä. Tästä huolimatta kokouksen yllä leijuu kuitenkin tumma pilvi, kun Yhdysvaltain vastavalittu presidentti Donald Trump on uhannut irtautua Pariisin ilmastosopimuksesta. Yhdysvallat on Kiinan jälkeen maailman toiseksi suurin ilmastopäästöjen aiheuttaja.

Ruskea teollisuus voi vihertyä

Vihreiden työpaikkojen luominen ei tarkoita kaiken vanhan hylkäämistä. Päinvastoin, se tarkoittaa jo olemassa olevien työpaikkojen vihertämistä sekä uuden synnyttämistä.

Niin sanotusta ”ruskeasta teollisuudesta” on mahdollista siirtyä kestävään ja vähäpäästöiseen ”vihreään teollisuuteen” kaikilla aloilla. Keinoja ovat ennen kaikkea resurssitehokkuus ja siitä syntyvä tuottavuuden parantuminen.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä