Henri Heikkinen Häpeilemätön blogini

Kaikki blogit puheenaiheesta Alkuperäiskansojen oikeudet

Saamelaisille varmistettava todelliset vaikutusmahdollisuudet

 

ILO 169 -sopimuksen ratifiointi ei etene tällä hallituskaudella. Valtioneuvosto antoi tänään eduskunnalle kirjelmän, jolla se peruu vuonna 2014 annetun hallituksen esityksen itsenäisten maiden alkuperäis- ja heimokansoja koskevan yleissopimuksen ratifioinnista. Hallituksen esitys on teknisesti vanhentunut johtuen muista lainsäädäntömuutoksista.

Lapissa kalastus on osa arkielämää!

Kokoomus katsoo että Kalastuslain muutokset ovat tärkeitä Lapin väestölle.

Hallitus aikoo antaa esityksen kalastuslain muutoksista tällä viikolla. Kokoomus puoltaa muutosten etenemistä torstaina eduskuntaan.

Lakiesityksessä ehdotetaan muun muassa salakalastuksen seuraamusmaksua ja paikallisille kalastuksen kausilupaa Ylä-Lappiin. On erittäin tärkeää että ikiaikaisilla oikeuksilla Lapin väki saa kalastaa. Lapissa paikalliset ihmiset ovat aina kalastaneet. Näin sen tulee olla jatkossakin.
 

Suomettumisen huippusuoritus?


Tunnettu kansainvälinen suomalais-ugrilainen aktivisti Karjalasta Aleksei Tsykarev ei ole saanut Schengen-viisumia Suomen viranomaisilta. Sen jälkeen Viro myös antoi kielteisen viisumipäätöksen.
Tsykarev oli viimeksi syyskuussa Suomessa. Hän toimii tärkeässä YK:n virassa alkuperäiskansojen asialla. Kielteinen viisumipäätös perustuu sille, että hän olisi vaaraksi Suomen kansalliselle turvallisuudelle. 
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/893f1c85-e31f-427a-a4d0-19d20488bc04_u...

Ihmisen oikeus

YK julistaa, että;

-  alkuperäiskansat ovat yhdenvertaisia kaikkien muiden kansojen kanssa

Ovatko oikeudet jossain nyt sitten hyllyillä tai kansakuntien kaappien päällä, joita YK voi vapaasti jaella?

Viimepäivinä on kouhuttu naisen oikeudesta omaan kehoonsa, missä sitten onkaan lihansyöjän oikeus ostaa nautaa lautaselleen saamatta paheksuntaa ilmastouskovaisten taholta?

Saamelaiskäräjien itkupotkuraivari

Eiliset tapahtumat saamelaispolitiikassa alkoivat, kun KHO ilmoitti hyväksyneensä 93 saamelaiskäräjien vaalilautakunnan päätöksestä valittanutta henkilöä saamelaiskäräjien vaaliluetteloon. Päätös ei sinällään ollut yllättävä, sillä KHO:n vuosikirjapäätös vuodelta 2011 antoi olettaa, että tulkinnat tullaan tekemään hakijan itseidentifikaatiota painottaen, kunhan vain saamelaiskäräjälaissa annetun saamelaisen määritelmän objektiiviset kriteerit täyttyvät.

Rohkeutta Suomi - ILO169 pitää ratifioida!

Opiskelijoiden riemuhuudot peittivät eilen alleen vähemmistöjen tuskan. Opintotuen järjetön leikkaaminen peruuntui, mutta kaaoksessa meni pesuveden mukana muutakin viemäriin. Saamelaisten oikeuksia edistävä ILO169-sopimus jäi ratifioimatta.

ILO-sopimuksen käsittely sai tarpeellista lisäaikaa

Suomi ei ratifioi ILO-sopimusta tällä hallituskaudella ja tunteet ovat Lapissa vaihdelleet laidasta laitaan. Useassa kodissa riemuittiin jo alkuviikosta, kun saamelaiskäräjälakiesitys vedettiin pois käsittelystä ja saamelaisen määritelmä säilytettiin ennallaan. Statuksettomat saamelaiset voittivat, mutta hinta on ollut monen kohdalla kova. Asian käsittely on jakanut monia kyläyhteisöjä kahtia ja tilanteen normalisoituminen vaatii aikaa. 

Saamelaiskäräjät syyllistyy ihmisoikeusrikkomuksiin

Eilinen oli mielenkiintoinen päivä saamelaispolitiikassa. Perustuslakivaliokunta päätti äänestyksen jälkeen, että se säilyttää nykyisen saamelaismääritelmän. Samalla valiokunta päätti esittää, yhtä lailla äänestyksen jälkeen, että Suomen valtio ratifioisi ILO-169 yleissopimuksen. 

Savotta jatkuu

Neljä vee tänään. Hotelli Marskin ala-aulassa (2.3.2011) aamulla klo 5:30 valmistui suurisavotta.fi sivusto - siitä alkoi savotta, joka on kasvanut 1700 kantajan oikeudenmukaisuutta janoavan henkilön ja julkiyhteisön ryhmäksi.  Asiasta voisin kertoa väsymättä pitkäänkin. Kunnioittaakseni sinua, typistän taipaleen seitsemään uutislinkkiin.

Maaoikeuksista taistelu ei edistä saamelaiskulttuurin säilymistä

Saamelaistaiteilijat Jenni Laiti ja Ailu Valle esittivät perjantaina YleX:n lähetyksessä huolensa saamelaiskulttuurin säilymisen puolesta. Laitin mukaan käsissämme ovat viimeiset hetket saamelaiskansan pelastamiseksi, koska saamelaisilla ei enää ole elintilaa. Tätä elintilaa syövät Laitin mukaan kaikki elinkeinot matkailusta kaivosteollisuuteen ja metsätalouteen.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä