Henri Heikkinen Häpeilemätön blogini

Kaikki blogit puheenaiheesta Ahvenanmaan puolustaminen

Luottamustiekartta 2020: Venäjän Ahvenanmaan-tukikohta, Suomi Natoon 1920-rajoin

Itämeren alueen turvallisuusnäkymien kannalta lupaavin viime aikojen uutinen saattaa olla tämä: ahvenanmaalaiset suhtautuvat muita suomalaisia luottavaisemmin Venäjän valtiolliseen edustukseen ja sotilaalliseenkin läsnäoloon jopa vähemmän epäluuloisesti kuin Suomen sotavoimiin.

Ahvenanmaa on Suomen puolustuksen keskeisin riskitekijä ja samalla uhkatekijä

Tämä kirjoitus on pitkä ja vaatii lukijalta sekä kärsivällisyyttä että suurta mielenkiintoa kirjoituksessa käsiteltyyn aiheeseen.

Keskustelu Ahvenmaan sotilaallisesta asemasta nousi taas hieman esille lyhyen tauon jälkeen, kun Ilta-Sanomat julkaisi lehtijutun otsikolla ”Suomen armeija ei voi harjoitella Ahvenanmaalla - puolustusministeriö pitää uhkana” (IS 3.10.2017).

Demilitarisoitu Ahvenanmaa-sotilaallinen tyhjiö?

Jokin aika sitten äärioikeistolainen puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) ehdotti mahdollisesti vakavissaan, että Suomi sanoisi yksipuolisesti irti 1920-luvulla solmitun sopimuksen Ahvenanmaan demilitarisoimisesta. Joillakin on halu täyttää sotilaallinen tyhjiö. Niinistön ulostuloon yhtyi ei niin yllättävästi myös NATO haukkana tunnettu Charly Salonius-Pasternak. Viimeksi myös Tomas Ries antoi niin ikään sivustatukea tälle kuorolle. Itse en ymmärrä millä syyllä sopimus pitäisi yksipuolisesti lopettaa?

Ajatuksia Ahvenanmaasta

Puolustusministeri Jussi Niinistö esitti viikko sitten Yle:n ”Ykkösaamu” ohjelmassa huolensa Ahvenanmaan puolustamisesta kriisitilanteessa.  Hän kertoi sen olevan ”haasteellista” mutta Puolustusvoimat on siihen varautunut.

Ongelma on miten puolustajat ja puolustusmateriaali saadaan sinne riittävän ajoissa.

Eräs ratkaisu on, että puolustajat asuva sillä alueella mitä pitää puolustaa.  Omaa rantaa on helpompi puolustaa kuin vierasta.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä