Henri Heikkinen Häpeilemätön blogini

Harmiton Haavisto

  • like a boss
    like a boss

Suomen presidentinvaalit eivät itseäni niin paljoa kiinnostaneet ensimmäisellä kierroksella. Syynä on yksinkertaisesti se, ettei presidentillä ole käytännössä mitään muuta virkaa kuin huolestua mediassa. En jaksanut alkaa käydä eri ehdokkaitakaan läpi blogissani.

Vaalien lähetessä jännitys kuitenkin tiivistyi. Ensimmäinen kierros päättyi kannaltani odotettuakin mieluisammin. Vasemmiston ehdokkaat jäivät täysin marginaaliin, eikä kumpikaan Idols -karsinnassa jatkoon päässeistä ole Tarja Halonen. 

Haaviston päästyä jatkoon on tilanne kuitenkin nyt jollain tapaa paradoksaalinen. Väitän, että kaikkein syvimmin vihreän aatteen sisäistäneelle kokoomuksen puolue-eliitille
Pekka Haavisto olisi mieluisampi presidentti.

Kaiken sen perusteella, mitä olen lukenut, "Harmiton-Haavisto" edustaa juuri sitä pinkinvihreää pintaliberaalia politiikkaa, jota näkyvimmin tässä maassa edustaa suurin osa kokoomuspuolueen nykyisistä keulahahmoista. Mahdollisella presidenttikaudellaan Haavisto tuskin kertaakaan kritisoisi hallituksen politiikkaa.

Niinistö on minulle tuttu jo ennestään, joten olen käyttänyt hieman aikaa katsellakseni Haaviston vanhoja puheita ja kannanottoja, eikä hän mitenkään pahimmasta päästä ole. Suomalaisessa mittapuussa varsinkin porvarillinen ehdokas. Haavisto on esimerkiksi huolehtinut valtion budjetin kestävyydestä. Lisäksi hän on kannattanut (käytännössä) palkka-armeijaa ja suhtautunut myönteisesti Natoon.

Toisaalta vihreys paistaa läpi mm. siitä, että samaan aikaan kun Haavisto huolehtii rahojen riittämisestä, hän kannattaa kehitysyhteistyön määrärahojen lisäämistä riippumatta siitä, onko valtiolla siihen varaa vai ei. Haavisto on myös Vapaavuoren linjoilla sellaisen rakentamisen rajoittamisesta, joka ei ”tiivistä yhteiskuntarakennetta”. Hän on myös hyvin keynesiläinen ja pitää elvyttämistä velkarahalla hyvänä talouspolitiikkana.

Niinistö taas oli puhemieskaudellaan silloisen hallituksen ehkä äänekkäin arvostelija, eikä pelännyt sanoa Kataiselle vastaan. Hän esimerkiksi varoitti 2007, että hallituksen talouspolitiikka johtaa velkaantumiseen vaalikauden lopussa. Niinistö on myös kritisoinut Suomen intoa auttaa Euroopan kriisimaita. ”Eivät edes Yhdysvaltain osavaltiot ole valmiit ottamaan toisistaan vastuuta", hän sanoi lokakuussa 2010.

Linja on ollut selkeä. Vuonna 2002, nousukaudella, kirjoitti Image –lehti Niinistöstä näin: ”…suomalaisten käy huonosti, jos velkaa ei makseta, julkista sektoria supisteta, verotusta kevennetä ja turhia menoja karsita. Salolaisen varatuomarin nimestä on tullut tiukan taloushallinnon ja tylyjen lausuntojen synonyymi”.

Kun Suomessa tiukan puoluekurin myötä vallitsee käytännössä hallituksen diktatuuri, on mielestäni ensisijaisen tärkeää, että presidenttinä on henkilö, joka uskaltaa ottaa ääneen kantaa myös päivänpolitiikkaan, ja olla muutakin kuin ”huolissaan”. Kokoomuslaisena Niinistön kritiikki on erityisen tärkeää, sillä hallituspuolueen kansanedustajat eivät enää nykyään uskalla puhua ääneen.

Minä äänestänkin Sauli Niinistöä ensisijaisesti vastavoimaksi hallituksen politiikalle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Henri Heikkisen blogilla hyvä otsikko: "Harmiton Haavisto"
Sen vastasynonyyminen merkitys on: Harmillinen Niinistö.

Siksi äänestän Haavistoa.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Vaikka Niinistö saisi kaikki äänet, hallituksen politiikan vastavoimaa hänestä ei tule. Ei tule! Saanen sanoa tässäkin, että Soinin menestyminen olisi ehkäpä tuota vastavoimaa tuonut. Ja olisikin tuonut!

Käyttäjän henriheikkinen kuva
Henri Heikkinen

Niinistö oli jonkinlainen vastavoima jo puhemieskaudella, vaikka se periaatteessa oli epäsopivaa hänen asemassaan.

Keijo Räävi

Haavisto on vastavoima istuvalle hallitukselle ja hän on Soinin jälkeen perussuomalaisille toiseksi paras ehdokas.

Niinistön fanittajat ovat monessa blogissa kehuneet miestä syrjäytyneiden ja nuorten ystäväksi. Voiko asioita enää pahemmin vääristellä?

Pikku hiljaa mutta varmasti Niinistön kuningastie on kuljettu loppuun.

Käyttäjän henriheikkinen kuva
Henri Heikkinen

Miten voi olla vastavoima, jos edustaa kaikkea tismalleen samaa?

Käyttäjän MariaRajakari kuva
Maria Rajakari

PS:n porukoille Niinistö olisi luontevampi ehdokas näillä perusteilla, mitä Henri esitti. :-)Itseasiassa kun kysyttiin 1.kierroksella presidenttiehdokkailta, kenet he näkisivät mieluiten varalla, Niinistö vastasi, että Soini.

Harri Rautiainen

"Harmiton" Haavisto WIKILeaks:

REF: KHARTOUM 00849

KHARTOUM 00000859 001.2 OF 002

Classified By: CDA R. Powers, Reason: Sections 1.4 (b) and (d)

¶1. (C) Meeting on May 30, the core group of Western donors in Khartoum expressed reservations over the appointment of former EU Special Envoy for Sudan Pekka Haavisto as UN Envoy Jan Eliasson's new representative for the Darfur political process. While Haavisto's terms of reference had not yet been finalized--including his relationship with the African
Union--he arrived in Khartoum on May 31. The US, UK, EU, Netherlands, France, Germany, and Norway voiced their concern that Haavisto would not be resident in Sudan and would therefore be unable to fulfill the role of a Sudan-based UN/AU joint mediator, which many deemed an important
component of advancing the political process for Darfur.

Several donors also stated that Haavisto did not have sufficient credibility with either the Sudanese Government or the Darfur rebel movements to make the necessary contribution to the peace process. Dutch representatives later contacted Embassy officials and said they planned to raise their concerns about Haavisto through the Dutch Mission to the United Nations. A UN official in Khartoum recommended that the USG should raise the issue directly with UN Deputy Secretary General for Peace-keeping Operations (UNDPKO)

Santeri Halmetoja

Se on totta, että Niinistöllä oli hyvää toimintaa puhemiehenä, mutta nyt hän on kyllä mennyt liian hajuttomaksi ja mauttomaksi. Nykyisessä tilanteessa ei kuulemma kannattaisi liittyä Natoon, vaikka vuonna 2006 se kannatti ehdottomasti tehdä. Tänä aikana on muuttunut vain se, että Lissabonin sopimukseen tuli luonnon tai ihmisten aiheuttaman katastrofin uhriksi joutuneelle maalle tulee näyttää solidaarisuutta. Muuten kehitys on ollut päinvastaista: Ranska liittyi jälleen Naton komentorakenteeseen vuonna 2009 ja Länsi-euroopan unioni (WEU) lakkautettiin 2011. Näin esimerkiksi Nato-Norjalla, Islannilla ja Turkilla ei ole mitään yhteistyötä eurooppalaisissa puitteissa muuten kuin Naton kautta.

Eikä enää soraääniä kuulunut kokoomuksen "heitetään 35 miljardia mukisematta bailoutteihin" -puheisiinkaan. Joten presidenttinä Niinistö saisi taas ottaa itseään niskasta kiinni. Paitsi että sittenhän hän rikkoisi vaalilupaukset kun alkoikin lylleröksi ennen vaaleja.

Toimituksen poiminnat