Henri Heikkinen Häpeilemätön blogini

Maailma ei kaadu, jos Nokia kaatuu

  • Putoaako Nokia? Kuva: http://gulfnews.com/
    Putoaako Nokia? Kuva: http://gulfnews.com/

Viikon puheenaihe on ollut Nokian ja Microsoftin liitto. Kaiken viisastelun perusteella näyttäisi Suomessa olevan nyt enemmän mobiilipuolen asiantuntijoita kuin 90-luvulla oli Andy McCoy –imitaattoreita.

Kaikki Suomen besserwisserit analysoivat Nokian toimia ja mahdollisia virheitä kuin jääkiekkopeliä. Voi sitä jälkiviisastelun määrää. Nokian olisi pitänyt keksiä sitä ja tuota, mutta se vain keskittyi siihen Symbianiin ja kaikkihan tietävät, että Symbian on huono, koska se on.

Seuraavaksi tulivat tuomiopäivän torvet, joiden mielestä kyseessä on epäpyhä allianssi, joka tulee kaatamaan Nokian ja viemään tuhansia työpaikkoja Suomesta. Oulusta tulee autio aavekaupunki ja elävät kuolleet valtaavat Tampereen kadut.

Nokia on iso poika ja tekee omat päätöksensä. Sitä, oliko päätös lähteä Microsoftin kelkkaan hyvä, ei voi mitenkään tietää, ennen kuin tuloksia alkaa tippua. Sitä ennen kaikki on vain lapsellista viisastelua. Tämä tiedoksi myös iltapäivälehdille, jotka kirjoittelevat lopun aikojen lööppejään.

Mikäli Nokia edelleen kasvaa Microsoft-diilin myötä, ihan hyvä. Entäpä jos se kaatuisi kokonaan pois? Irtisanomisilta Suomessa ei voida välttyä nytkään. 

Mikään ei ole ikuista, ei edes Neuvostoliitto. Yhdysvaltojen viidensadan suurimman yritysten listalla on tänä vuonna enää reilu seitsemäsosa niistä yrityksistä, joita siinä oli vuonna 1959. Viidenkymmenen vuoden aikana on kaatunut kymmenia, ellei satoja ”nokioita”. Onko USA siihen kaatunut? Ei ole.

Alkushokin jälkeen kukaan ei enää edes muista nurin menneitä yrityksiä ja suurimpien yritysten listan uudet tulijat, kuten eBay, Yahoo ja Google tuntuvat olleen olemassa aina. 

Nokian mahdollisella kaatumisella ei oikeasti ole pitkällä tähtäimellä yhtään mitään väliä, eikä irtisanomisillakaan ole kuin hetkellinen vaikutus. Jostain syystä ihmiset kuvittelevat, että työtä on joku tietty määrä, ja jos joku irtisanoo, työ loppuu.

Ei siitä ole kauan, kun 90% suomalaisista työskenteli maatalouden parissa. Nykyään osuus on alle 5% laskentatavasta riippuen. Eivät ne 85% ole jääneet työttömäksi sen vuoksi, ettei maanviljelys enää työllistä kaikkia. On erinomainen asia, että 85 prosenttia ihmisistä on joutunut keksimään muuta tekemistä kuin nälkärajalla puurtaminen perustarvikkeiden tuotannon kanssa. Jokainen voi katsoa tilastoista, millaisia maita ovat ne, joissa maatalouden osuus työvoimasta on korkein.

Jatkuvasti syntyy uusia yrityksiä, uusia toimialoja ja uusia mahdollisuuksia. Ei pidä takertua johonkin laskevan auringon yritykseen. Nokian tulisi joka tapauksessa vähentää läsnäoloaan täällä Suomessa, sillä yhden yrityksen dominoivuus ei ole tervettä. On ihan turha haikailla vanhan tai uuden Nokian perään, koska historia on jo tapahtunut eikä tulevaisuutta voida tietää. 

Nyt on kova nousukausi taas menossa ja erinomainen sauma perustaa uusi yritys. Toivon mahdollisimman monen nokialaisen siihen tarttuvan. Toisaalta ne, joista ei ole yrittäjiksi, tulevat työllistymään kyllä muualle. Skype, Google ja muut ovat välittömästi Nokian haaskalla, sillä kokeneille IT-osaajille kysyntää riittää.

Mitään valtionyhtiöitä tähän ei tarvita - eikä haluta, huolimatta taannoisesta Jouko Skinnarin (sd.) aivopierusta. Olisi vihoviimeinen virhe perustaa toissapäiväisen teknologiaosaamisen museo, johon yhdestä firmasta pois potkittavat säilöttäisiin eläkepäiviä odottamaan. Vastuuttomampaa ehdotusta ei ole hetkeen kuultu.

Muutamilla aivan yksinkertaisilla toimenpiteillä voidaan edesauttaa Nokian ahdingon muuttumista Suomen voitoksi. Yhteisövero alas, riskirahaa uusille yrittäjille ja aloittelevan yrittäjän sosiaaliturva kuntoon, niin päästään jo aika pitkälle. 

Voi olla, että juuri tällä hetkellä on menossa oppikirjaesimerkiksi myöhemmin kelpaava schumpeterilainen luovan tuhon prosessi, jonka pohjalta tapahtuu teknologia-Suomen uusi nousu 2010-luvun kehityksen aallonharjalle. Tämä mahdollisuus voidaan myös munata esimerkiksi panostamalla valtion keskitetysti johtamaan innovaatiopolitiikkaan. Nokiaa voimme kiittää siitä, että meillä on tuhansia IT-alan huippuosaajia. Mikäli AY-liike ja poliitikot eivät sössi kaikkea, on Suomelle vielä tiedossa loistava tulevaisuus. Nokialla tai ilman. 

On helppo huudella jos itsellä menee hyvin, mutta tällä hetkellä olen täysin samassa tilanteessa kuin Nokialta irtisanottu. Olen aivan hiljattain myynyt oman osuuteni perustamastani yrityksestä, Pixolane Oy:stä. Sain jonkinlaisen "erorahan" osakkeistani ja olen itsekin nyt työttömänä. Jotain pitäisi keksiä, mutta kotiin ei passaa jäädä makaamaan. Eduskuntapaikka kelpaisi, muttei sen varaan voi elämäänsä laskea.

 

****

Mikäli pidit kirjoituksestani ja haluat auttaa vaalityössäni voit tukea eduskuntavaalikampanjaani lahjoittamalla rahaa tukiyhdistykseni tilille.

Tukiryhmän tili on POP 478300-147202. Viestiin voit laittaa omat terveisesi. 

Vaihtoehtoisesti voit lähettää tekstiviestin "KOKOOMUS HENRI" (ilman lainausmerkkejä) numeroon16130 ja tuet vaalikampanjaani. Viestin hinta vain vitosen. Voit kuvitella tarjoavasi kaljatuopin kaverille :) 

Jos sinua kiinnostaa mitä puuhailen tämän blogin ulkopuolella liity Facebook -ryhmääni: http://www.facebook.com/heikkinen.henri

Kotisivuni löydät osoitteesta http://www.heikkinen.hk

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän toivokivimaki kuva
Toivo Kivimäki

"Tämä mahdollisuus voidaan myös munata esimerkiksi panostamalla valtion keskitetysti johtamaan innovaatiopolitiikkaan."

- Heh, tämä on kyllä hyvin kiteytetty. Kuka sijoittaisi perintörahansa Mauri Pekkariselta saadun vinkin perusteella? En minä ainakaan.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Ai tällaiseen keskitettyyn innovaatiopolitiikkaan:

Nokia irtisanoo työntekijöitään Suomessa. Surullinen asia, mutta toisaalta voidaan nähdä, että siinä vapautuu valtavasti osaamispotentiaalia luomaan uutta. Edessä voi olla uusi alku Suomen teknologiateollisuudelle.

Tulevien irtisanottujen ihmisten osaamistaso on varmasti korkea, mutta ongelmana on, että heidät on ajettu sisään Nokian kankeaan kulttuuriin ja organisaatioon nk. inside-the-box. Pitkä aika suuryrityksen leivissä ja muotissa saattaa muodostaa rajoittavia ajatusrakenteita, jotka estävät tiedon ja osaamisen hyödyntämisen joustavasti ja tuloksellisesti.

Työ- ja elinkeinoministerin on tartuttava tarmokkaasti toimeen, jotta tämä vapautuva tieto- ja osaamispääoma saadaan hyödynnettyä mahdollisimman tehokkaasti. Ehdotankin, että työ- ja elinkeinoministeriö perustaa Suomeen LSD-leirejä, joihin Nokian irtisanotut työntekijät laitetaan innovoimaan uusia teknologioita, tuotteita ja liiketoimintamalleja.

Miksikö LSD-leirejä? No mm. siksi, että Kalifornian Piilaakso on rakennettu pitkälti LSD:n käytön pohjalta, joten miksi emme ottaisi amerikkalaisista mallia? LSD:n hyödyllisyys innovaatiotyössä perustuu siihen, että se väliaikaisesti heikentää inhibitorisia eli ajattelua rajoittavia ominaisuusksia mielessä, jolloin ihmismieli kykenee yhdistelemään käsitteittä uudenlaisilla tavoilla. Mm. Applen mikropiiriarkkitehtuurin isä Steve Wozniak käytti paljon LSD:tä työssään ja samoin Steve Jobs ja jopa Bill Gatesin huhutaan trippailleen.

Out-of-the-box! Osaamis- ja tietopääoma tehokkaaseen käyttöön ja Suomeen oma Piilaakso! Voimme synnyttää Suomeen useita uusia Nokioita tällä strategialla. Näin on!

Käyttäjän alakuru kuva
Risto Alakuru

Aika romanttinen tai hippimäinen kuva sinulla ohjelmistotuotannosta (olettaen että olit tosissasi). Innovointi ohjelmistotuotannossa on parhaimmillaan pitkäjänteistä, fukusoitunutta ja järjestelmällistä työtä, jossa asioita tehdään pitkäjänteisesti oikein kohti tiettyä "innovaatiota". Niin sen ovat tehneet Wozniak, Jobs, Gates ja Torvaldskin; ovatpa sitten joskus LSD trippailleet tai eivät.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

No, joo, en ole ohjelmistoalalla, enkä kokeillut LSD:tä, mutta minua kuitenkin kiehtoo se mahdollisuus, että LSD:llä todella on ollut rooli innovaatioiden tuotannossa mm. Piilaaksossa.

Olet varmasti oikeassa, että kehitystyö on pitkäjänteinen ja kärsivvällisyyttä vaativa prosessi. Mutta nk. Big Ideas ovat varmaan nekin joskus kehitystyössä tärkeitä, sillä niiden avulla voidaan säästää ylimääräistä työtä ja saada aikaiseksi toimivampia kokonaisuuksia. LSD:llä voisi olla oma osansa visionääristen innovaatioiden esiintuonnissa. Pitäisi olla sopiva yhdistelmä visionäärisyyttä ja puurtamista.

Jari Leino

Nyt kannattaa Henri perustaa uusi ohjelmistoalan yritys.

Oulussa kohta todella paljon kokenutta työvoimaa tarjolla!

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta

Jaa onkos sinulla jokin tärppi jo tiedossa?

Käyttäjän henriheikkinen kuva
Henri Heikkinen

Ei vielä mitään hirveän konkreettista

Harri Rautiainen

"Olisi vihoviimeinen virhe perustaa toissapäiväisen teknologiaosaamisen museo, johon yhdestä firmasta pois potkittavat säilöttäisiin eläkepäiviä odottamaan."
Näitä on kuitenkin jo tietyissä firmoissa perustettu. Niitä kutsutaan 'osaamiskeskuksiksi'.

Ville Sten

Ei potkut ole missään nimessä paha asia! Itseasiassa se on elämäsi suurin mahdollisuus. Vapaan markkinatalouden näkymätön käsi pitää kyllä huolen rationaalisista toimijoista.

Toimituksen poiminnat