Henri Heikkinen Häpeilemätön blogini

Holhouspökäle huulessa

  • Nuuskamuikkunen on vapaa (C) Oy Moomin Characters Ltd
    Nuuskamuikkunen on vapaa (C) Oy Moomin Characters Ltd
  • Nuuskaa voi aivan hyvin käyttää vaikka presidentin seurassa
    Nuuskaa voi aivan hyvin käyttää vaikka presidentin seurassa

Muistellessani Kokoomuksen kesän 2010 puoluekokousta mieleeni palasi siellä käsitelty aloite nuuskan myynnin sallimisesta. Tässä kyseisessä puoluekokouksessahan hyväksyttiin monia erinomaisia aloitteita, muiden muassa pakkoruotsin poistaminen. Nuuskan myynnin salliminen ei kuitenkaan puoluekokouksessa mennyt läpi, ikävä kyllä.

Pohjoismaista, huulen alle laitettavaa nuuskaa on Ruotsissa ja Suomessa käytetty iät ja ajat. Suomi ja Ruotsi liittyivät EU:n jäseniksi yhtä aikaa vuonna 1995. Tällöin vain Ruotsi älysi pyytää erivapauden EU:n kiellosta, joka onkin nykyään voimassa koko unionin alueella Ruotsia lukuunottamatta. Suomessa nuuskaa käytetään edelleen, mutta se on käytännössä kaikki salakuljetettu Ruotsista. Hauskinta tässä kiellossa on se, että nuuskaa kokeilleiden ja nuuskaa käyttävien osuus on tasaisesti lisääntynyt vuodesta 1993.

Oikeasti Suomen kohdalla ei varmasti ollut kyse mistään vastentahtoisesta suostumisesta. Suomen holhousvaltio haluamalla halusi kieltää suomalaisilta nuuskan, kuten se tänä päivänä haluaa kieltää heiltä tupakan, alkoholin ja energiajuomat ja oikeastaan kaiken, minkä pystyy. Holhoushysteerikkomme epäilemättä tärisivät kuin ekstaasissa, kun pystyivät EU-jäsenyyden kylkiäisenä ujuttamaan nuuskakiellon kansalaisten kiusaksi.

Nykyäänkin Suomi on EU:n mallioppilas aina, kun kyse on asioista, jotka aiheuttavat suomalaisille harmia ja ylimääräisiä kustannuksia. Suomi toimeenpanee direktiivit lakeja säätämällä, vaikka kevyemmätkin menettelyt usein riittäisivät. Ainoastaan sellaisissa asioissa, joissa EU:n taholta olisi suomalaisille luvassa iloa, Suomen valtio pullikoi vastaan ja käy oikeutta. 

Nuuskan kielto ei ole ainoa esimerkki. Autoverotuksesta Suomi on käräjöinyt omien kansalaistensa etuja vastaan pitkään ja kustannuksia laskematta. Kalliit viinit pilaantuvat tullin varastoissa. Epätoivoinen ja farssinomainen viivytystaistelu kankeiden kansallisten rahapeliyhtiöiden ilmiselvästi laittoman yksinoikeusaseman puolesta pokerinharrastajien etuja vastaan on käsittämätöntä seurattavaa. Suomalaisten elämän ankeuttamisen lyhyt historia on hämmentävää luettavaa. Tai olisi, jos sellainen kirjoitettaisiin.

Vaasan Kampusporvareiden tekemä aloite nuuskan vapauttamisen puolesta oli hyvin perusteltu. Puoluehallitus ei ollut vaivautunut laatimaan aloitteeseen kunnollista vastausta vaan todennut lähinnä asiaintilan EU-säädösten osalta ja ilmoittanut, että nuuska on kiistatta terveydelle haitallista. No onhan se, mutta se on silti vähemmän haitallista kuin ainakin toistaiseksi sallittuna pysynyt poltettava tupakka. Lisäksi se on paljon vastuullisempi nautintoaine poltettavaan tupakkaan verrattuna, koska siitä ei aiheudu sivullisten terveydelle minkäänlaista haittaa. 

Nuuskan ainoa välitön negatiivinen ulkoisvaikutus on huulessa pullottava, irstaan näköinen ruskea mälli, jonka näkeminen saattaa tuottaa joillekin vastenmielisyyden tuntemuksia. Mutta tunteiden perusteella tehdyt pakottamispäätökset ovat ainakin oman moraalitajuni vastaisia. Logiikka on tässä aukotonta: Suomessa nuuskaa ei sallita, koska se on kiellettyä. Vaikka se on vähemmän haitallista kuin monet täällä sallitut nautintoaineet, sitä ei voida sallia, koska se on haitallista. Kun holhouskiima iskee päälle, perustelut ovat kuin päiväkodissa.

Tämä on suomalaisen politiikan ongelma laajemminkin tarkastellen. Kokoomus ei ole mitenkään poikkeustapaus. Ilmiö ylittää puoluerajat. Holhouspuolue on yksi eduskunnan suurimmista ja vaikutusvaltaisimmista. Urheilu- ja ravipuolueiden ohella se on varmasti ainakin kolmen vahvimman joukossa. Kaikista eduskuntapuolueista kuitenkin juuri Kokoomuksessa on vahvin yksilönvapauden ja -vastuun traditio. Siksi minäkin olen kokoomuslainen. Teen työtä sen puolesta, että jonain päivänä Kokoomus siirtyy tässäkin asiassa omille linjoilleen ja nostaa periaateohjelmansa mukaisesti ykkösarvokseen vapauden.

 

****

Mikäli pidit kirjoituksestani ja haluat auttaa vaalityössäni voit tukea eduskuntavaalikampanjaani lahjoittamalla rahaa tukiyhdistykseni tilille.

Tukiryhmän tili on POP 478300-147202. Viestiin voit laittaa omat terveisesi. 

Vaihtoehtoisesti voit lähettää tekstiviestin "KOKOOMUS HENRI" (ilman lainausmerkkejä) numeroon16130 ja tuet vaalikampanjaani. Viestin hinta vain vitosen. Voit kuvitella tarjoavasi kaljatuopin kaverille :) 

Jos sinua kiinnostaa mitä puuhailen tämän blogin ulkopuolella liity Facebook -ryhmääni: http://www.facebook.com/heikkinen.henri

Kotisivuni löydät osoitteesta http://www.heikkinen.hk

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Mika. H

Hieno kirjoitus. Kauankohan kestää taasen, että pääset Kokoomuksen johdon puhutteluun?

Aamulla viimeistään?

Käyttäjän toivokivimaki kuva
Toivo Kivimäki

Outo kommentti. Tuossahan juuri kehutaan Kokoomusta. Pitää kehua silloin, kun siihen on aihetta.

Pertti Väänänen

Tupakan maahantuonnille pitäisi tehdä samalla tavalla kuin tehtiin nuuskan maahantuonnille. Eli se pitäisi kieltää. Samanlaisia myrkkyjä molemmat

Käyttäjän toivokivimaki kuva
Toivo Kivimäki

Kieltäisitkö viinankin? Se on tärkein selittävä tekijä suomalaisessa väkivaltarikollisuudessa. Lisäksi se aiheuttaa monia kansanterveydellisiä ongelmia ja sosiaalista pahoinvointia. Kaikki nämä ongelmat poistuisivat, jos vain viina kiellettäisiin.

Ai niin, eiväthän ne poistuisikaan.

Käyttäjän timore kuva
Olli Kopakkala

Karkit lisäävät lihavuutta, mutteivät tuota mitään hyvää. Pois siis ne.
Rasva lihottaa - Pois.
Energiajuomat aiheuttaa tärinää - pois.
Itseasiassa kaikki kofeiinia sisältävät aineet pois.
Aseet aiheuttavat kuolemia - Pois.
Autot aiheuttavat kuolemia - Pois.

jne...

Pertti Väänänen

Nämä piraatit ja kokkarien uusliberaalisiipi eivät ole tyytyväisiä ennen kuin LSD ja kokaiini laillistetaan! Mielestäni alkoholinkin käyttöä EU tasolla tulisi rajoittaa verottamalla sitä ankaremmin. Valitettavasti viinin viljelijät ovat liian mahtavia. Tässäpä olisi oiva syy erota EU:sta.

Käyttäjän timore kuva
Olli Kopakkala

Tottakai nuuska tulee laillistaa. Terveyshaitat mitättömät elleivät jopa positiiviset, kun otetaan huomioon että se toimii jossain määrin substituuttina tupakalle.

"Nykykäsityksen mukaan nuuska kyllä saattaa altistaa joillekin syöville, mutta ei kuitenkaan samassa määrin kuin tupakointi. Ruotsalaisen nuuskan käytön altistavia vaikutuksia suu-, keuhko- ja haimasyöpiin tutkittiin laajassa tutkimuksessa, jossa 279 897:n ruotsalaisen rakennustyöntekijän nuuskankäyttöä seurattiin 25 vuoden ajan. Tutkimuksessa nuuskan käytön ja suu- tai keuhkosyövän välillä ei löydetty yhteyttä. Tämän tutkimuksen valossa nuuskan käyttö lisää haimasyövän riskiä, mutta riski on silti pienempi kuin tupakoitsijoilla. Ruotsissa, jossa nuuskaaminen on huomattavan yleistä etenkin miesten keskuudessa, suu- ja huulisyövän ilmaantuvuus on pienimpiä koko Pohjois-Euroopassa. WHO:n mukaan ruotsalaisilla miehillä esiintyy vähiten keuhkosyöpää Euroopassa, osaksi pienen tupakoimisasteen vuoksi." Nuuska - käytön haitat: http://fi.wikipedia.org/wiki/Nuuska#K.C3.A4yt.C3.B...

Poistettu Poistettu

Tämä on itselleni historiallinen hetki: koskaan aikaisemmin en ole joutunut toteamaan kokoomuslaisen bloginkirjoittajan kanssa että olen täysin samaa mieltä.

Käyttäjän henriheikkinen kuva
Henri Heikkinen

Heh, kerta se on ensimmäinenkin

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

Kirjoitus oli taas täyttä asiaa, paitsi lopun osalta:
"Kaikista eduskuntapuolueista kuitenkin juuri Kokoomuksessa on vahvin yksilönvapauden ja -vastuun traditio. Siksi minäkin olen kokoomuslainen. Teen työtä sen puolesta, että jonain päivänä Kokoomus siirtyy tässäkin asiassa omille linjoilleen ja nostaa periaateohjelmansa mukaisesti ykkösarvokseen vapauden."

Kokoomus on pohjimmiltaan hyvinvointivaltiopuolue, joka kannattaa laajamittaista yksilöiden elämän rajoittamista ja holhoamista. Suurin osa kokoomusaktiiveista ja sen äänestäjistä kannattaa nykyistä linjaa, eikä mitään mahdollisuuksia ole yksilönvapauden eteenpäin ajamiseksi kokoomuksen sisällä eikä sen avulla.

Kaikki työ, mitä kukaan yrittää tehdä kokoomuksen linjan vaihtamiseksi vapautta kunnioittavammaksi, on käytännössä ihan hukkaan heitettyä.

Käyttäjän henriheikkinen kuva
Henri Heikkinen

Huomaa tuo "Kaikista eduskuntapuolueista". En ole kanssasi samaa mieltä.

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta

Huomasin itsenikin ajattelemassa että "No, en käytä niin mulle aivan sama vaikka pidettäisiin kiellettynä". Vaikka nuuskan käyttö henkilökohtaisesti minun mielestäni on äärimmäisen junttia niin ei se oikein riitä syyksi nuuskan kieltämiselle. Yleensäkin "No minä en harrasta niin eikai muidenkaan tarvi harrastaa"-ajattelumallilla tunnutaan runnovan läpi monta typerää lakia ja rajoitusta.

Ei ehkä tarvitsisi olla tärkein ajettava asia mutta kyllä tuohon holhoamiseen ja kieltojen lisäämiseen pitää saada joku roti.

Käyttäjän henriheikkinen kuva
Henri Heikkinen

"When they took the 4th Amendment, I was quiet because I didn't deal drugs. When they took the 6th Amendment, I was quiet because I was innocent. When they took the 2nd Amendment, I was quiet because I didn't own a gun. Now they have taken the 1st Amendment, and I can only be quiet." --Lyle Myhr

Käyttäjän dropl3t kuva
N K

Nuuska, kannabis ja muutkin lailliseksi, jos niistä ei kohdistu haittoja muuta kuin käyttäjälle! Mikä vitun holhousvaltio tämä on? Eikö yksilönvapaus ole enää muuta kuin sana?!

Toimituksen poiminnat