Henri Heikkinen Häpeilemätön blogini

Mikon känkkäränkkäjuoma

  • Unelmista totta - ES-energiajuoma suoraan kylmästä!
    Unelmista totta - ES-energiajuoma suoraan kylmästä!

Ei mene päivääkään, ettei joku neropatti keksi ehdottaa uutta kieltoa ihmisten parhaaksi. Tällä kertaa asialla on laulava kansanedustaja Mikko Alatalo, joka haluaa suojata alaikäisiä B-vitamiinin, kofeiinin ja sokerin uhalta.

Alatalon visioissa energiajuomien ostoa ja myyntiä rajoitettaisiin samaan tapaan kuin tupakan ja alkoholin. Oletettavasti seuraava johdonmukainen askel olisi asettaa ikärajat myös kahville ja teelle sekä viime kädessä tummalle suklaalle, sillä ehdotetun kiellon perusteena ovat kofeiinin potentiaaliset haittavaikutukset. 

Keskimääräisen energiajuoman kofeiinipitoisuus on vahvaa kahvia vähäisempi, mutta jostain syystä tämä ”känkkäränkkäjuoma”, kuten Mikko energiajuomaa nimittää, on huolehtijoiden mielikuvissa erityisen vaarallista. Mielestäni tuollaisten kieltojen ja rajoitusten ajaminen on vaarallisempaa.

En kiistä, etteikö kofeiini olisi haitallista tai vähintäänkin turhaa pienille lapsille. Tämän vuoksi olen omalle lapselleni perustellut, miksen osta energiajuomia, ja jo kuusivuotias sen ymmärtää, eikä asiasta tarvitse riidellä. Niin helppoa se on, eikä siihen valtion väliintuloa tarvittu. Pohjanmaalla eräissä kunnissa kaupat ovat yhdessä koulujen ja vanhempien kanssa sopineet, ettei kovin nuorille myydä energiajuomia. Esimerkiksi Alavuden K-Supermarketissa ikärajaksi on asetettu järkevän tuntuinen 13 vuotta. Ja ihan ilman valtion käskyä.

Alakouluikäiset tarvitsevat selkeitä rajoja. Teini-ikäinen taas voi jo päättää omista tarpeistaan sen verran, että ostaa halutessaan vaikka energiajuomatölkin. Ei energiajuoma mitään myrkkyä ole. Ihminen voi oppia vastuuta ainoastaan saamalla sitä itse. Elämä on täynnä valintoja. Ihmisille tulee kertoa, miten ja miksi parhaat valinnat tehdään, eikä tehdä valintoja heidän puolestaan. 

Sitä, miten käsittämättömän turha ja tehoton tuollainen Alatalon ajama kielto olisi, ei tarvinne edes erikseen perustella. 

Ronald Reagan sanoi aikanaan, että pelottavinta mitä kansalainen voi kuulla on ”I'm from the government and I'm here to help”, enkä ihmettele lainkaan. Tekemällä valinnat lainsäädännössä ihmisten puolesta teemme vain sarjan karhunpalveluksia. Ensinnäkin valintojen mukana viedään vastuu. Tämä rapauttaa ihmisten moraalia, koska kyse ei kiellon voimaantulon jälkeen ole enää vastuullisesta valinnasta vaan pelkästä tottelemisesta. 

Jos ihminen varttuu maailmassa, jossa kaikki mahdollisesti haitallinen on kiellettyä, hän ajattelee, että kaikki, mitä saa ostettua, on täysin vaaratonta, sillä olisihan hallitus muuten kieltänyt sen myynnin. Esimerkiksi Panadolia voi tällöin syödä kuin karkkia, koska sitä saa vapaasti ostaa. 

Perusteettomilta tuntuvat kiellot ja rajoitukset myös vähentävät kunnioitusta perusteltuja kohtaan. Kun energiajuomat ja tähtisadetikut asetetaan samalle viivalle tupakan ja alkoholin kanssa on lopputuloksena se, että tupakan ja alkoholin vaarat ihmisten mielikuvissa laskevat niiden tasolle.

Mitä enemmän yhteiskunta yrittää puuttua lasten kasvatukseen, sitä enemmän vanhempien laiminlyöntejä katsotaan läpi sormien ja siihen jopa tahattomasti kannustetaan. Lapsista ei välitetä, ja kaikki ongelmat ovat muka koulun tai yhteiskunnan syytä. 

Koulussa ei ole tarpeeksi terveellistä ruokaa, tupakan vaaroista ei varoiteta tarpeeksi, lapsille myydään energiajuomia, nuoret kekkuloivat yömyöhään kylillä juopottelemassa. Lista on loputon, ja kaikkeen tuntuu ratkaisuna olevan yhteiskunnan ”apu”. 

Lasten ongelmat energiajuomien, tupakan, alkoholin tai vaikkapa lihavuuden kanssa ovat kaikki vanhempien syytä, ei kenenkään muun. Ei ole kauppiaan syytä, että 12-vuotias kullannuppusi käyttää taskurahat energiajuomaan. Se on aivan täysin sataprosenttisesti omaa huonoa kasvatustasi. 

Miten olisi jos vastuuta ei sysättäisikään ”jollekin muulle”, kuten valtiolle, kauppiaalle tai valmistajalle, vaan ihan ihmiselle itselleen. Mitäpä, jos et vaatisi energiajuomien kieltoa vaan kertoisit omille lapsillesi, miksei niitä kannata juoda ylen määrin. 

Jos taas sinulla ei ole lapsia, saanen mitä ystävällisimmin pyytää suksimaan kuuseen kieltofantasioidesi kanssa.

 

****

Mikäli pidit kirjoituksestani ja haluat auttaa vaalityössäni voit tukea eduskuntavaalikampanjaani lahjoittamalla rahaa tukiyhdistykseni tilille.

Tukiryhmän tili on POP 478300-147202. Viestiin voit laittaa omat terveisesi. 

Vaihtoehtoisesti voit lähettää tekstiviestin "KOKOOMUS HENRI" (ilman lainausmerkkejä) numeroon16130 ja tuet vaalikampanjaani. Viestin hinta vain vitosen. Voit kuvitella tarjoavasi kaljatuopin kaverille :) 

Jos sinua kiinnostaa mitä puuhailen tämän blogin ulkopuolella liity Facebook -ryhmääni: http://www.facebook.com/heikkinen.henri

Kotisivuni löydät osoitteesta http://www.heikkinen.hk

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Aivan loistava kirjoitus. Allekirjoitan, kiitän ja kannatan, mutta Facebook näyttää holhoavan sen verran, etten pysty tykkäämään (tulee joku virhe).

Käyttäjän henriheikkinen kuva
Henri Heikkinen

Joutuu laittamaan käsipelillä jakoon :P

Timo Jäntti

Koska nykyajan nuoria ei kotona opasteta kohtaamaan yltäkylläisen yhteiskunnan houkutuksia, pitäisi energiajuomien ohella nuorilta kieltää myös moni muu tuoteryhmä. Ehdotan teineiltä kiellettäväksi myös kaikki makeiset ja limpsat, sipsit ja naksut, pekonit ja muut rasvaiset lihatuotteet sekä vehnäleivät ja muut nisupullat, hillomunkit etunenässä. Alle 18 vuotiaille ei kaupoissa tarvitse myydä kuin vihanneksia ja hedelmiä, täysjyväleipää, rasvatonta maitoa sekä vähäsuoloista kivennäisvettä. Ehkä laihaa palvikinkkua, jos vielä jostain löytyy lihaa syövä nuori.

Hampurilaisravintoloiden oville on saatava portsarit ja oviaukot on kavennettava sellaisiksi, etteivät ylipainoiset mahdu vahingossakaan sisään, mikäli ovimies on vaikkapa WC:ssä.

Mikäli pikaisiin toimenpiteisiin ei ryhdytä, maamme nuoret lihovat talipalloiksi, jotka pikkulinnut nokkivat hengiltä joku ankarampi talvi.

Käyttäjän topiassalonen kuva
Topias Salonen

Mielestäni energiajuomissa kyllä voisi olla varoitus kyljessä.

Energiajuoman ero kahviin, teehen ja tummaan suklaaseen on siinä, että energiajuomaa voi lipittää melkoisia määriä helpolla, jolloin sitä kofeiinia tulee nautittua enemmän mitä teini-ikäinen kahvista tai tummasta suklaasta nauttisi. Ja kun kofeiini kuitenkin on fyysisesti addiktoiva aine, ja energiajuomat yleensä vielä sisältävät runsaasti sokeria ja sitruunahappoa ja niitä myydään vielä litrankin pulloissa, on teinien fyysinen riippuvuus energiajuomista mielestäni kyseenalaista. Kofeiiniriippuvuuden takia teinit voivat litkiä julmetusti sokeria ja syövyttää hampaitaan sitruunahapolla. Jos joku teini jää koukkuun helposti litkittävään kofeiiniin, niin ei siinä vanhempien kontrolli ja kasvatus mitenkään varmasti kumoa sitä riippuvuutta.

Viliho Seppäin

Kannabiskin on laitonta, koska sen vapauttaminen veisi pohjan kaikelta demonisoinnilta mitä sitä kohtaan on harrastettu.

Uskovaisten ja eliitin kieltofantasioiden paikalleen lukitettu ja perusteeton höpöhöpö säännös.

Eivät nuo sokeri ja lisäainepitoiset juomat mitenkään terveystuotteitaakaan ole, sen tietää jokainen kenen lähipiirissä niitä killitetään surutta.

Mutta en minäkään niitä täyskieltämään lähtisi.

Kannabiksen dekriminalisointia ja kansallista lääkekasvatusta minä taas puoltaisin.

Ja jos nyt vastaat jotain tietämätöntä propagandajöötiä niin älä turhaan vaivaudu vastaamaan mitään. Kielloille ei ole olemassa mitään järkiperusteita.

Käyttäjän henriheikkinen kuva
Henri Heikkinen

No ei kielloille olekaan mitään järkiperusteita.

Pekka Manner
J. Patrikainen

Helvetti, olen vähitellen sitä mieltä että kansanedustajat pitäisi pakottaa parin kilsan kujanjuoksuun aina kun tulee joku idioottimainen lakiehdotus tyyliin kielto-rajoitus-ikäraja-vapaudenesto. Silloin näitä tehtäisiin vaan kun on oikeasti tarvetta.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Asettelin Aamulehden vaalikoneeseen kaikki vastaukset sarakkeeseen "en osaa sanoa". Mikko oli 86,4 %:sti samaa mieltä, mutta ei pärjännyt keputoverilleen, joka osui 95,4 %. On hyvä nähdä, että Mikolla on yksi mielipide, jonka takia ei todellakaan tarvitse äänestyskoppia vallata.

Näitä sääntökirjaihmisiä on ilmeisesti eduskunta täyteen ja jokaine haluaa jättää jälkipolville edes yhden toteuttamiskelvottoman säännön, jota 10 juristia työstää puolisen vuotta.

Osut Henri nyt niin asian ytimeen, ettet tainnut itsekään huomata koko potentiaalia. Esim. ympäristökysymyksissä en ole tavannut ainuttakaan välinpitämätöntä yrittäjää, mutta valtionyhtiöiden edustajissa kyllä. Hyvät yrittäjät myös maksavat työntekijöilleen usein kovempaa palkkaa kuin itselleen, eli vuosia ylläpidetty teatteri on täyttä fuulaa. Joku tuntee itsensä tarpeelliseksi hatarin perustein.

Yritetään näyttää että valtaan päästyä otetaan vastuuta. Ihminen haluaa vastuuta itselleen. Ilman sitä ei ole ihmisarvoa.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Seurravaksi voitaisiin miettiä lakia, joossa määrätään kirjallinen koe vanhemmiksi aikoville.
Vastuu lasten kasvatuksesta on kotona !

Käyttäjän Ruuhijarvi kuva
Tuomas Ruuhijärvi

Hyvä kirjoitus! Olen samaa mieltä. Kaikkia kieltoja ja rajoituksia ja valvontaa pitäisi vähentää, ei lisätä, mutta päättäjät tosiaan luulevat, että heidän tarvitsee jokaiseen ongelmaan puuttua jollain uudella kiellolla tai rajoituksella, vaikka "ongelma" saattaa pahimmassa tapauksessa nimenomaan johtua aiemmasta päättäjien ihmisten elämään puuttumisesta.

Toimituksen poiminnat