Henri Heikkinen Häpeilemätön blogini

Ruotsinkielinen farssi

Kuten kaikki tätä lukevat luultavasti tietävät, päätti Kokoomuksen ylin päättävä elin, puoluekokous sunnuntaina 13.6. hyväksyä Ahosen Antin kirjoittaman aloitteen, jonka mukaan ns. pakkoruotsin tilalle tulisi vapaasti valittava toinen kieli. Olin itse tätä päätöstä ajamassa ja nimenomaan minun ja Riihimäen Antti Kökkön muutosesityksestä koko asia ylipäänsä saatiin äänestykseen, eli Wallin voi lähettää verikoiransa tänne Ouluun.

Hetken riemuittuani, enkä vähiten kuvitellessani RKP:n puoluekokouksen reaktiota, Katainen kiirehti ilmoittamaan, ettei puoluejohto tule viemään asiaa eteenpäin. Hänen mielestään puoluekokous teki ristiriitaisia päätöksiä, koska kokouksessa päätettiin myös ruotsin kielen perustuslaillisen aseman turvaamisesta. Asiahan ei näin ole, vaan puoluekokous hylkäsi aloitteen ruotsin kielen perustuslaillisen aseman poistamisesta, eikä siis hyväksynyt aloitetta sen turvaamisesta. Kieliopintojen laajempi valinnaisuus ja kansalliskielten asema perustuslaissa ovat kaksi täysin eri asiaa.

Kun puoluekokous hyväksyy aloitteen, siitä syntyy puolueen kanta. Puoluekokous ylimpänä päättävänä elimenä päättää linjan, jonka mukaisesti puolueen toimielimien oletetaan toimivan ja tekevän politiikkaa. Jos puoluekokous taas hylkää aloitteen, kuten ruotsin kielen perustuslaillisen aseman poistaminen, ei puolueelle muodostu mitään kantaa. Tämä olisi tärkeää myös Kataisen ja Virkkusen ymmärtää.

Puolueen kanta voi syntyä ainoastaan jostain sisällöllisestä esityksestä, kuten itse aloitteesta tai puoluehallituksen aloitevastauksesta, joka voidaan päättää riittäväksi selvitykseksi aloitteen johdosta. Aloitteen hylkääminen puolestaan merkitsee, että puoluekokous vain ei ota juuri kyseistä aloitetta puolueen kannaksi. Se ei siis merkitse, että puoluekokous ikään kuin kaupan päällisiksi samalla linjaisi, että puolueen kanta on juuri päinvastainen kuin mitä aloitteessa esitetään.

Aloitteen hylkääminen, eli ”Ei päätöstä asiasta A” on täysin eri asia kuin ”Päätös asiasta EI-A”. Jos esimerkiksi päätettäisiin hylätä aloite, jossa vaaditaan kaikkien talojen maalaamista punaiseksi, ei kukaan oleta tämän tarkoittavan, että tämän hylkäyksen perusteella kaikki talot pitäisi maalata sinisiksi.

Puoluekokouksen päätös kohdistuu kuhunkin aloitteeseen kokonaisuutena. Vaikka kaksi eri aloitetta koskisi täsmälleen samaa asiaa, ja niistä toinen hyväksyttäisiin, mutta toista ei, mitään ristiriitaa ei synny. Ristiriita voisi teoreettisesti syntyä siitä, että aloitteet ovat täysin identtiset sekä ehdotettavan asian, että esiteltyjen perustelujen osalta.

Eli rautalangasta väännettynä, Kokoomuksen puoluekokous ei halunnut purkaa ruotsin kielen perustuslaillista asemaa, johon kuuluu huomattavan paljon enemmän kuin pelkkä kouluissa opetettava pakollinen kieli. Sen sijaan puoluekokous halusi lisätä valinnanvapautta poistamalla pakollisen ruotsin kielen opiskelun ja korvaamalla sen valinnaisella kielellä.

Kokoomuksen puoluejohto ei ole ennenkään edistänyt niitä aloitteita, joita se ei ole omasta mielestään katsonut ”tarpeelliseksi”, enkä olettanut sen tekevän sitä nytkään. En kuitenkaan odottanut, että Katainen noin törkeällä tavalla tyrmäisi puoluekokouksen demokraattisen päätöksen. Tälläinen toiminta on erittäin vastenmielistä, eikä sitä pidä kenenkään hyväksyä, ei äänestäjien eikä puolueväen.

Keskustalla on ollut omat haasteensa puoluejohdon kanssa, jotka se puoluekokouksessaan ratkaisi, meille ne ongelmat vasta tulivat esiin. Puoluejohdon toiminnasta huolimatta Kokoomus puolueena yhä edelleen edustaa niitä arvoja, joita pidän itselleni tärkeinä, sen osoitti tämä äänestystulos ja lukuisat tapaamiseni puolueväen kanssa. 

 ps. "Wallin sanoi sunnuntaina Tampereella olevansa hämmästynyt, että kokoomuksen puoluekokouksen enemmistö oli antanut jymäyttää itseään lähtemällä myötäilemään kiihkoilijoiden mielipiteitä."

Uuden Suomen tämänpäiväisen gallupin mukaan 87% suomalaisista on tullut jymäytetyksi, sillä niin moni vastanneista halusi poistaa kaikille pakollisen ruotsin kielen opiskelun. Iltalehden gallupin lähes 9000 vastaajasta 84% taas on sitä mieltä, ettei ruotsin kieli ole osa suomalaisuutta.

***

Etsin luotettavia ystäviä vaaralliselle matkalle. Ei palkkaa. Purevan kylmä. Viikkokausia täydellistä pimeyttä. Jatkuva vaara. Paluu epävarma. Jos matka onnistuu, luvassa mainetta ja kunniaa. Vapaaehtoiseksi voi ilmoittautua täällä: http://www.facebook.com/heikkinen.henri

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (60 kommenttia)

Aku Ankka

Henri, olet liian hyvä mies siihen porukkaan, mutta toivottavasti jaksat taistella!

Kataisen ja kumppaneiden demokratian vastainen temppu oli todella järkyttävä. Ja tämä tiettävästi tapahtui, kun Wallin oli ensin soittanut Kataiselle. Ja mitä eduskuntaryhmänne puheenjohtaja Kimmo Sasi teki sunnuntaina RKP:n puoluekokousväen eturivissä?

Jos kerran puoluekokouksen päätökset eivät merkitse mitään, niin hyvin voitte ajatella, ettei Kataistakaan valittu puheenjohtajaksi ja voitte kohdella häntä sen mukaan. Ei puheenjohtajana, vaan ilmeisen lahjottuna siilinjärveläistorvelona.

Jukka Turunen (nimimerkki)

Kataisella on kihahtanut vanhasmaisesti pissa päähän. Ei tätä muuten voi tulkita.

Oscari (nimimerkki)

Henri hyvä lähde tuollaisesta puolueesta se ei ole sinun arvoisesi. Jos puheenjohtaja loukkaa heti välittömästi puoluekokouksen päätöstä niin ei voida puhua enään demokratiasta. Toisekseen olen aina luullut, että Kokoomus puolusta suomalaista Suomea? Onko nyt niin että Kimmo Sasi on ideologinen esikuva onhan hän poistamassa sitä mitä sukulaismieheni JK Paasikivi piti lujana suomalaisena pohjana!

Käyttäjän henriheikkinen kuva
Henri Heikkinen

#1, #4

Ei puolueessa ole mitään vikaa, kuten sanoin "Kokoomus puolueena yhä edelleen edustaa niitä arvoja, joita pidän itselleni tärkeinä, sen osoitti tämä äänestystulos ja lukuisat tapaamiseni puolueväen kanssa."

Niitä, jotka ensimmäisenä jättävät uppoavan laivan kutsutaan yleensä rotiksi.

siviilitarkkailija (nimimerkki)

Kokoomus nyt vaan on... (arvatkaa)...ihan oikein, se on kuin onkin kommunistinen. Jossa on mukana myös isänmaallisia ihmisiä mutta puolueena se vaan on kommunistinen. Vähän niinkuin entinen neuvostoliiton kommunistinen puolue. Jotkut kuvittelevat vieläkin että neuvostoliiton kommunistinen puolue olisi ollut yhtämielinen tai homogeeninen. Tai entinen suomen kommunistinen puolue joka sekin oli hyvin tiukasti jakautunut.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Niin siis kokoomuslaisethan osoittivat äänestyksellä olevansa enemmistösuomalaisten asialla. Jyrki Katainen osoitti pyyhkivänsä enemmistön - niin puolueensa kuin Suomen kansankin - mielipiteellä takalistonsa. Minä olen erittäin pettynyt.
Kummallista on se, että kyllä sukupuolineutraali avioliitto on niin kannatettavaa ja tunnustuksellisen uskonopetuksen kieltäminen ihkua, että niihin rahkeita riittä, mutta annapa kun pitäisi pakkoruotsista hommautua eroon. Jopa kivekset surkastuu ja alkaa heikottomaan. Minä jos olisin kokoomuslainen ja osallistunut puoluekokoukseen, niin olisin vetänyt niin maan jumalattomat itkupotkuraivarit, että eipä olisi Jyrki ennen moisia nähnyt.

Jouko Piho

#5

Henri Heikkinen kirjoitti: "Niitä, jotka ensimmäisenä jättävät uppoavan laivan kutsutaan yleensä rotiksi."

Onhan siinä varmaan tiettyä moraalista ylemmyyttä, kun voi kokea, että ei ole rotta.
Mutta onko siitä mitään iloa tai hyötyä, että ei ole rotta, jos laiva kummiskin uppoaa?

Käyttäjän henriheikkinen kuva
Henri Heikkinen

#8

Ei se uppoa, sillä Kokoomus on paljon enemmän kuin hymy ja rillit.

Jouko Piho

#9

Mutta jos hymyilevä rillipää toimii epädemokraattisesti, niin se on farssimaista ja vastenmielistä, kuten kirjoitit.
Lisäisin, että erittäin huolestuttavaa.

rahaton (nimimerkki)

#5

Nosta hirveä metakka puolueessasi ja jos se ei vaikuta niin vaihda puoluetta!

Siili (nimimerkki)

"Niitä, jotka ensimmäisenä jättävät uppoavan laivan kutsutaan yleensä rotiksi."

Ihme vertaus. Ei kai kukaan edes vasemmistoliitossa ole sitä mieltä, että Kokoomus olisi uppoamassa? Jos puolueväki ja kokoomuksen äänestäjät suvaitsevat enemmistön naamalle pissivän puheenjohtajan (oma vertauksesi), niin mitäpä muilla on siihen sanomista?

Sanoisin kuitenkin, että on myös ihan ymmärrettävää jättäytyä puolueesta, jonka puheenjohtaja pissii naamalle. Ei sellaiseen ratkaisuun päätyvää tarvitse rotaksi leimata.

Nooo.... (nimimerkki)

Jos täällä lakeja noudatettaisiin, tuskin rkp:tä voisi olla olemassakaan. Sen verta fasistinen järjestö se on.
http://www.saunalahti.fi/eiry/

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Mielenkiintoista sinänsä että yksittäisen tapauksen johdosta tulisi heti vaihtaa puoluetta. Olen Henryn kanssa ihan samaa mieltä, että Kokoomus on paljon muutakin kuin pakkoruotsikysymys. Tähän asiaan liittyy toki myös sellainen pikku mutta, että jos "kielien valinnaisuutta" olisi lisätty ruotsi poistamalla, ilman että sen vaatimuksia poistetaan samalla tilanne kääntyisi suomalaisia itseään vastaan. Käännettäisiin kelloa historiassa, että jos haluat korkeampaan virkaan tai parempiin hommiin ruotsin kielen opinnot olisivat selkeä edellytys ihan toisella tapaa kuin nakattaessa koko paketti romukoppaan kerralla.

Tuo Perustuslain muuttaminenkaan ei ole ihan pieni projekti, pitäisi säätämisjärjestyksessä purkaa ja saada vielä paikallaolevista edustajista 5/6 kannatus asian taakse ellen väärin muista. En jaksa enää tähän aikaan tarkistaa oliko peräti niin että vaatii kahden eduskunnan hyväksynnän.

Varmastikaan kielikummajaisesta luopuminen ei ole kovin kaukaista tulevaisuutta (puhuvathan useimmat suomenruotsalaiset täydellistä suomea, heitä pitää vaan suomalaisten opetella palvelemaan vaadittaessa myös ruotsiksi), mutta juuri nyt asia ei ole minustakaan kaikista akuutein jota lähteä ajamaan.

Esa Olkoniemi (nimimerkki)

Myös kokoomusta vaivaa eliittisyys, eli on johto, joka ei jäseniänsä kunnioita!

Käyttäjän henriheikkinen kuva
Henri Heikkinen

#12

Olet ihan oikeassa, enkä tietenkään ole sitä mieltä että Kokoomus olisi uppoamassa. Tarkoitin vain tilannetta, jossa heti kun koetaan että nyt ei mene minulle mieliksi vaihdetaan maisemaa, sen sijaan että tehtäisiin töitä mahdollisten ongelmien korjaamiseksi.

Mielummin olen kuitenkin puolueessa, jonka jäsenistö on kanssani samanhenkistä, kuin sellaisessa puolueessa, jossa on ehkä mieleisempi puheenjohtaja, mutta olisin kenttäväen kanssa sukset ristissä. Suurin osa ajasta kuitenkin menee ihmisten kanssa toimiessa. Puheenjohtajisto vaihtuu säännöllisin väliajoin, mutta kenttäväki pysyy.

hurahuhhahhei (nimimerkki)

Väärin ymmärretty, ja PULINAT POIS. Jyrki päättää, mikä on oikein.

Emme ole tahdottomia ankkoja, emmekä sellaisiksi aio tulla.

"Jyrkin mielestään puoluekokous teki ristiriitaisia päätöksiä, koska kokouksessa päätettiin myös ruotsin kielen perustuslaillisen aseman turvaamisesta."

Käyttäjän henriheikkinen kuva
Henri Heikkinen

Kokoomus on paljon muuta kuin pakkoruotsikysymys ja meillä on paljon akuutimpiakin asioita mitä tulisi hoitaa, eikä tämä ole mielestäni pienimmästä päästä:

http://www.velkakello.fi/

M-T Heikka

Olette te oikealla asialla. Onhan se totta, että ruotsi on pelkkä kansalliskieli, kuten suomikin. Ei sillä maailmalla pelailla. Meillähän on jo yksi kansalliskieli opittavanamme.

Suurinta osaa ihmisistä kielet kiinnostavat: vapaaehtoiset kielet.

Järki tulee voittamaan vielä. Ei kun pökköä pesään. Teit miehen työn.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Mitä merkitystä on aloitteen teolla, mitä merkitystä on äänestämisellä, jos voittanutta juttua, asiaa ei viedäkään eteenpäin?

Taitaa Kataisella olla selittämisen paikka!

iiris (nimimerkki)

"18
Kyllä pakkoruotsi-kysymys on mitä akuutein ja tulehtunein sisäpoliittinen kysymys, joka pitäisi saada ratkaistuksi mahdollisimman pian. Tämä tarkoittaa pakkoruotsin poistamista kouluista.

Olet oikeassa aloituksessasi siinä, että mitään ristiriitaa kokouksessa olleiden aloitteiden kesken ei ole. On aivan eri asia ehdottaa ruotsin kielen perustuslaillisen aseman poistamista kuin esittää pakkoruotsin poistamista kouluista.

Pakkoruotsi voidaan poistaa kouluista eduskunnan yksinkertaisella enemmistöllä. Ruotsin kielen perustulaillisen aseman kanssa sillä ei ole mitään tekemistä.

Kataisen olisi syytä ajatella asia uudelleen. Media kyllä ajattelee Kataisen puolesta, jos hän ei sitä itse tee.

Pakkoruotsista on päästävä eroon! Pian!

Siili (nimimerkki)

"Tarkoitin vain tilannetta, jossa heti kun koetaan että nyt ei mene minulle mieliksi vaihdetaan maisemaa, sen sijaan että tehtäisiin töitä mahdollisten ongelmien korjaamiseksi"

Kataisen "naamallepissimisen" jälkeen voisi sanoa, että Kokoomuksessa on demokratiavaje. Tai näin minä ainakin näen tilanteen, jossa puheenjohtaja haistattaa enemmistön mielipiteellä.

Miten ajattelit työskennellä tämän demokratiavajeen korjaamiseksi?

M-T Heikka

Olisi siinä kait jotain sumplimista. Perustuslaissahan sanotaan jotenkin niin, että Suomen virallisia kieliä ovat suomi ja ruotsi. Tämä edellyttää sitä, että kaikki viranomaistiedonannot tulee antaa suomeksi ja ruotsiksi. Miten kävisi, jos ruotsinkielen opetus kävisi vapaaehtoiseksi. Yliopistoissakaan ei vaadittaisi "virkakielen" osaamista, eihän näin voitaisi tehdä niissä olosuhteissa.

Kyllä se perustuslain kaksikielisyys olisi ensin lopetettava. Eihän se muuten homma etene järkevästi.

???

Jari-Petri Heino (nimimerkki)

Aika hassuja nämä tyypit, jotka antavat Jyrkiboyn kusta kengilleen. Kysymys ei ole mistään kokoomuksen agendasta pakkoruotsiin nähden vaan siitä, että siilinjärveläinen kaveri vie teitä kuinka haluaa.

Kokoomuksen sloganiksi: Me osaamme kääntää toisen ja useammankin posken, kunhan se ei ole oma. Kaveria ei jätetä.

M-T Heikka

...eikä sitä perustuslakia muuteta, koska kepu, demarit ja vasemistoliitto ovat ruotsimielisiä.

Sitä vaan,että ruotsinkielestä voitaisiin järjestää jokin parin kuukauden pikakurssi, ja virkamiesruotsi olisi sitten sitä tasoa: osaisi sanoa tack ja adjöö.

Käyttäjän mertsilanki kuva
Mertsi Lanki

Reilu puolisentoista vuotta sitten Katainen vakuutteli meille suomalaisille, että ei syytä huoleen, kansainvälinen finanssikriisi "ei koske Suomea". Ennen kunnallisvaaleja 2008 Katainen väitti, että Suomeen tarvitaan tulevaisuudessa valtavat määrät ulkomaista työvoimaa. Sitä ennen Katainen henkilökohtaisesti lupasi sairaanhoitajille kunnon kuoppakorotukset, 500 euroa kuukaudessa. Kunnallisvaalien aikaan suorassa tv-lähetyksessä Katainen väitti, että Suomen asuntovelalliset olisivat suurissa ongelmissa, jos Suomi ei olisi mukana Euroopan rahaliitossa jne.

EK:n suveneeri kokoomuksen ohjailu on ollut selviö, nyt Jyrki Kataisen halukkuus toimia suomenruotsalaisen rahan marionettinukkena tuli myös meille toteen näytettyä.

On tainnut Jyrki Kataiselle nousta ns. pissi päähän? : )

siviilitarkkailija (nimimerkki)

Niin no, kommunistisessa puolueessa puoluejohdon piittaamattomuus ns kentän äänestyksistä yhdessä asiassa johtaa automaattisesti toiseen. Te voitte kuvitella että puoluejohto jättää äänestyspäätöksen huomioimatta mutta ensikerralla huomioi sen kun kyseessä on joku toinen poliittinen päätös. Toisaalta tämä on yhtä älykästä kuin joulupukkiin uskominen. Lapsille joulupukki on tosi ja fakta. Aikuisikään päästyäni olen joutunut huomaamaan joulupukin fiktiivisen joskin hyvin kaupallisen luonteen. Eli käytännössä kokoomuksen puolueena äänestämät päätökset ovat tämän jälkeen peruuttamattomasti roskapaperia niin suurissa kuin pienissä kysymyksissä.

Joskus kauan kaaaaauan sitten kun olin vielä kokoomuksen kannattaja, minäkin kuvittelin että tekemällä kompromisseja ja antamalla ideologisille (ja patologisille) kokoomusvalehtelijoille yhden synnin anteeksi että saataisiin jotain parempaa tilalle. No miten kävikään? Kommunistisen kokoomuspuolueen edustajani meni naisliput liehuen sosialistipresidenttiä nostamaan vaikka kokoomuksella oli ihan oikea naispuolinen presidenttiehdokas. Ja siellä se nauta mussuttaa linnassa vielä tänäkin päivänä. Ja kommunistisen kokoomuksen edustaja mussuttaa lehtien sivuilla kuin mitään ei olisi tapahtunut. Ainoa joka ei mussuta on vientiteollisuus koska siltä meni kertaheitolla valtiollinen taho jonka varsinainen tehtävä nykymuotoisessa perustuslaissa edistää vientiä ja antaa pääministerille vallankaappaukset anteeksi rutiiniluonteisena politiikantekemisenä.

Hulluja olette jos luotatte johonkin Stubbin kaltaiseen itse itseään tyrkyttävän hölinöihin. Tai Suomisen kaltaisiin vihervasemmistolaisiin joita kokoomuksessa mahtuu 13 tusinaan. Eihän kokoomukseen luota enää edes Niinistön Sauli.

Käyttäjän henriheikkinen kuva
Henri Heikkinen

#21

Kun sanoin, että Kokoomus on muutakin kuin pakkoruotsi, tarkoitin sitä etten yhden asian takia vaihda puoluetta, vaan mielummin teen lisää töitä saman puolueen sisällä. Nyt äänestys meni aika niukasti läpi, ns. 50/50. Kahden vuoden päästä paljon suurempi enemmistö kannattaa sen poistoa.

#22

Tällaisilla mielipidekirjoituksilla ja aktiivisella puoluetoiminnallahan sitä demokratiavajetta korjataan tälläkin hetkellä. Sen sijaan että ihmiset lukevat mitä Yle tai sellaiset jotka eivät ole olleet paikalla kirjoittavat annoin tässäkin asiassa sen kuvan, mitä puoluekokousedustajalla asiasta jäi ja miten asiat todellisuudessa ovat.

vrt. http://bit.ly/bd6pDm (Yle:n uutinen aiheesta)

Myös median pitäisi ottaa aktiivista roolia, eikä hyssytellä. Jokainen korruptoitunut ja epädemokraattisesti toimiva puolueaktiivi voidaan minun puolestani vetää mediassa kölin alta niin monta kertaa, että oppivat käyttäytymään. Puolueesta riippumatta.

En sanoisi että olen tässä mitenkään "antanut kusta kengille".

Jukka-Pekka Vasara

Iso käsi yrityksestä kuitenkin!

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Mukava kuitenkin huomata että Kokoomuksessakin on voimia jotka kannattavat ruotsin kielen ylivoimaisen aseman heikentämistä. Itse kävin Keskustan puoluekokouksen edessä puolustamassa Keskustanuorten aloitetta mahdollisuudesta ottaa venäjän kieli toisena koulussa opeteltavana "vieraana" kielenä ruotsin sijasta, jos opiskelija sitä haluaa. Venäjä-antipatioiden vuoksi (ainakin osaltaan) kokous kuitenkin äänestyksen jälkeen päätyi toiselle kannalle. Ensi kerralla sitten suoremmalla aloitteella eteenpäin.

Eiköhän tämän vuosikymmenen aika pakkoruotsi poistu, kun asia on nyt saatu esille. Kestää jonkin aikaa, ennen kuin valtaapitävät saadaan myöntämään tosiasiat ja korvaamaan pakkoruotsin kieliopintojen valinnanvapaudella.

heh heh (nimimerkki)

Katainen ilmeisesti häpeää salaa savolaisia juuriaan (kuten Lipponen), jolloin Erkoopee vie kaveria kuin desin mittaa.

Markus RURIK Räsänen (nimimerkki)

ELÄMME JO VALLANKUMOUKSELLISESSA TILANTEESSA

www.markusreed.julkaisee.fi/104 ”Räsäsen seinälehti”
Suomen punaisin Päätoimittaja, Markus ”Red” Räsänen, kommentoi:

VAIN IHME VOI PELASTAA KAPITALISMIN
Tiede ei usko ihmeisiin.

Globaalisti olisi kaikkia maita tasapuolisesti kohteleva esperanton kaltainen ratkaisu. Kaikille halvin, vain yksi vieras kieli kaikille.

LEHDELLÄ ON VALLANKUMOUKSELLINEN ILME. VAIHTUVAT SIVUT:
VIIKKO-LIITE: www.markusreed.julkaisee.fi/82
PÄÄKIRJOITUS: www.markusreed.julkaisee.fi/83

Heikki Lätti (nimimerkki)

Ruotsia pitää opiskella:Päivitetty versio lapsukaisten koululaulusta:

Koska meitä käsketään,
Mielessämme pitämään
Käskyjä ja opetusta,
Joista saamme valistusta,
Niin me kaiken ikämme
Mielessämme pidämme.

Ahkerat ja siivot me
Aina olla tahdomme,
Nöyrät myös ja kuuliaiset,
hallitukseemme luottavaiset,
Joka aina armostaan
Valmis ompi käskemään.

Pikku puoluekirjaiset
Meille ovat mieluiset,
Niistä monet opit saamme,
Tuta myöskin puoluejohtajaamme.
Tätä hallitus tarkottaa,
Joka meitä käskyttää.

Lapsiraukat, jotka vaan
Kulkumaille ajetaan,
Jäävät ilman ruotsinopetusta,
Oppivat he pahennusta;
Jyrki hyvä, laupias,
Auta, hoida lapsias!

Jorma*** (nimimerkki)

Kissa eli pakkoruotsi-asia on nyt virallisesti nostettu pöydälle, joten elämme mielenkiintoisia aikoja...

Vaikka puoluekokouksen päätöksellä ei suurta suoraa vaikutusta olisikaan, voi sillä olla paljonkin epäsuoraa merkistystä, koska keskustelu voi lähteä tästä käyntiin laajemminkin.

Jyrki Katainen teki kyllä aika hätiköidyn ratkaisun kommentoidessaan asiaa noin kriittisesti ja ikäänkuin hatustaan tekosyitä hätäpäissään improvisoiden. Olisi voinut vähän neutraalimpi olla. Nyt sanat tuntui tulevan kuin Wallinin suusta, ja ehkä tulivatkin, käviväthän miehet ilmeisesti juuri puhelinkeskustelun...

Pakkoruotsilla on myös laajaa kansantaloudellista merkitystä, mitä moni ei tule ajatelleeksi. Kyse ei ole pelkästään siitä, että "halutaanko olla kivoja ruotsinkielisiä kohtaan" tms... Kyse on suurista rahoista, koska kansan kielitaito ei ole niin hyvä, monipuolinen ja kansainvälinen kuin voisi olla. Englannilla ja auttavalla ruotsilla ei tulevaisuudessa henkseleitä paukutella.

Perustuslakiin pakkoruotsi-asia ei liity mitenkään. Eikä liity "virkamiesruotsikaan". Perustuslaki määrittää ruotsinkielisten oikeudet, mutta se ei määritä mitään pakko-opintoja suomenkielisille liittyen ruotsiin.

iiris (nimimerkki)

#28
Ei tarvitse odottaa kahta vuotta. Eikä pidä odottaa kahta vuotta. Odotus syö kokoomuksen uskottavuutta ja kannatusta.

Mitään ristiriitaa ei ole. Puoluekokouksen päätös pakkoruotsin lakkauttamisesta on laillinen ja sitova, puoluetoiminnan demokraattisten käytännän mukainen päätös.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Jokaisen kokoomusta aikovan kannattaa ottaa selvää kansanedustajansa käsityksestä valinnanvapauteen.

Itse tulkitsen tämän siten, että elinkeinoelämä ajaa kielivapautta, mutta ns. kuningasmieliset haluavat pysyä vanhassa ja mielellään ottaa askelia taaksepäin.

Näin se oli jo aikojen alussa kun puolue itsenäisyyden alkuaikoina ajoi sukkahousuprinssiä maahamme.

Anyway, jos halutaan jotain muutoksia silloin ei kannata kokoomuslaisena äänestää itälää, hemmingiä, virkkullaa tai sasia. Tässä muutama nimi jotka eivät halua kielipolitiikkaan mitään muutoksia. Sasi on näistä kaikista naurettavin wannabe-ruotsinkielinen, joka istuu folktingetin eli rkp:n lobbausjärjestön puheenjohtajana. Miten hän voi olla uskottava kokoomuksen kansanedustaja??

Ai niin, unohdin itse "pääministeriehdokkaan" kataisen.

Kertoo kaiken oleellisen kataisen johtamistyylistä.

Jukka Turunen (nimimerkki)

Tällaisten kataisten päätösten jälkeen kokomuuksen ovi käy yhä tiuhempaan menosuuntaan ja persuja kohti - vaikka juuri nyt näyttäisi hyvältä. Kokoomus on nykymainettaan parempi puolue, mutta kysymys kuuluukin kuinka kauan. Nykyjohdon aikana monet todella vanhat jäsenet ovat pettyneet, nuorten ohella. Veikkaan, että tämä pakkoruotsiteema kärjistyy ennen vaaleja ja auttaa persuja entistä suurempaan vaalivoittoon. Toki myös kepun kustannuksella.

Pois pakkoruotsi! (nimimerkki)

Kiitos erittäin asiallisesta ja valaisevasta kirjoituksesta. Täyttä asiaa.
-----
Alan itse pikkuhiljaa olla sitä mieltä,
että ainakaan RKP-läinen ruotsalaisuus ei millään voi olla osa suomalaisuutta.
Suomalaisuus pyrkii eteenpäin, aivan kuten kokoomuksen puoluekokous.
Ruotsalaisuus jarruttaa kaikkea kehitystä maassamme.
Miksi kokoomuksen johtaja alistuu RKP:n ja ruotsalaisuuden painostukseen ja estää suomalaisuuden kehityksen . ja halveksii puolukekokouksen päätöstä? Mitä hän pelkää ? Venäjää ?
Onko pakkoruotsin taustalla ryssäviha ?
Suhtauduin ennen ruotsalaisuuteen voimavarana; nyt siitä on moottorin sijasta tullut kivireki, myllynkivi kaulassa, kaiken kehityksen jarru.

Tomppa (nimimerkki)

#23 "Kyllä se perustuslain kaksikielisyys olisi ensin lopetettava. Eihän se muuten homma etene järkevästi."

Suomi oli kaksikielinen jo ennenkuin pakkoruotsi tuli kouluihin, joten sillä ei ole mitään merkitystä kieltenopetuksen kannalta.

Oscari (nimimerkki)

Kun isoäitini nuorena aatelisneitona teki yli sata vuotta sitten päätöksensä ryhtyä suomenkieliseksi, liittyä syntyneeseen uudistusliikkeeseen eli Sosialidemokraatteihin ja läysi sieltä myös aviomiehen tavallisen duunarin, niin en ole hetkeäkään katunut hänen hienoja päätöksiään. Olen niistä todella ylpeä!

Joten Henri-hyvä ei sinun kannata antaa kusta päällesi, kuten linkissäsi Youtubeen annoit ymmärtää. Ja ei ole mitään syytä itseinhoon jos jättää laivan jonka kapteeni kusee jatkuvasti niskaan kuten jyriboy tekee.

Jyriboyllä taitaa olla pahemman luokan minäongelma, kuten sillä sudellakin joka on ihmiselle sasi. Katso ja lue miten Richard Järnefelt joka varmasti kuluu erääseen maamme intellektuelleimpään sukuun näkee asiat hyvän itsetunnon omaavana henkilönä, ja siis suomalaisena!

Auria (nimimerkki)

En käsitä tätä vauhkoilua ruotsin kielen takia. Katainen oli kerrankin ihan oikeassa.

kokoomusta äänestävä (nimimerkki)

Pakkoruotsi on välttämätön Suomen venäläistämisen estämiseksi!

Jos pakkoruotsi poistetaan, niin itäsuomessa tulee pakkoruotsin tilalle pakkovenäjä.

Tätä on jo vaadittu erään kokoomuslaisen kymenlaaksolaisen politiikon toimesta.

Vihreiden Heidi Hautala on esittänyt pakkovenäjän tekemistä valinnaiseksi pakkoruotsin kanssa.

Vielä sata vuotta sitten taistelivat suomalaiset oppikoulun pakkovenäjää vastaan.

Siili (nimimerkki)

#42 "Vihreiden Heidi Hautala on esittänyt pakkovenäjän tekemistä valinnaiseksi pakkoruotsin kanssa."

Tuo on pakkoruotsittajien viivytystaistelua. Siihen kuluuu myös sellainen esitys, että joko ruotsi tai venäjä olisivat pakollisia aineita ylioppilaskirjoituksissa. Näin ylioppilaskokeen valinnanvarassa voisi kelloja siirtää taaksepäin, mikä miellyttäisi suuresti eräitä tahoja.

Kuolleena syntynyt ajatus, eikä tule koskaan menemään läpi.

Jorma (nimimerkki)

Hyvä, että homma etenee ja asia pysyy esillä. On jo korkea aika pistää kapuloita RKP:n kielipelin rattaisiin. Miksi suomenkielisten suomalaisten pitäisi alistua olemaan toisen luokan kansalaisia omassa kotimaassaan? Kielivähemmistön edustajien oikeudet tulee turvata, mutta nykyinen, keinotekoinen kaksikielisyys on taloudellisesti ja poliittisesti järjetön ratkaisu.

#36: "Itse tulkitsen tämän siten, että elinkeinoelämä ajaa kielivapautta, mutta ns. kuningasmieliset haluavat pysyä vanhassa ja mielellään ottaa askelia taaksepäin.

Näin se oli jo aikojen alussa kun puolue itsenäisyyden alkuaikoina ajoi sukkahousuprinssiä maahamme."

On suuri sääli, ettei aloite Suomen valtiomuodon muuttamisesta edennyt mihinkään kokoomuksen puoluekokouksessa. Nykyinen valtiomuoto, jossa presidentillä on valtaa, on jäänne muinaisilta ajoilta. Siirtyminen perustuslailliseen monarkiaan, jossa monarkilla olisi puhtaasti edustuksellinen tehtävä olisi askel eteenpäin, askel kohti suurempaa demokratiaa.

Suomalainen presidentti-instituutio on kallimpi kuin vaikkapa Ruotsin kuningashuone. Eikä presidentillä ole sellaista huomioarvoa, kuin kuninkaallisilla olisi. Ruotsi saa esimerkiksi valtavasti mainosta maailman mediassa kuninkaallistensa kautta. Heistä ovat juorulehdet kiinnostuneet ympäri maailmaa. Ketä joku halonen muka kiinnostaa? Ei ketään, jos ihan rehellisiä ollaan.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

#42

Venäjän kieli ruotsin tilalle ei ole vaihtoehto valinnan vapaudelle.

Toisekseen: Olisi kiva tietää kuinka paljon taustalla Suomen ruotsalaisten puolue ohjeistaa Kokoomusta,Keskustaa ja Sdp:tä.

Onko itse asiassa Wallinin puhelinsoitto vain jäävuoren huippu? Mitä tapahtuu tavallisessa arjessa taustalla.

Ruotsalainen pankkiiriliike Öhman rahoitti esim. kahden kokoomuslaisen ministerin Häkömiehen ja Vapaavuoren vaalikampanjoita!!

Tämä touhu vaikuttaa sellaiselta että kaikkea ei kansa tiedä alkuunkaan.

Sami Haapavaara (nimimerkki)
Esko (nimimerkki)

Ei tässä ruotsi kysymys ole mikään ydin. Itse vastustan ruotsin pakollisuutta, mutta jos äänestetään NIIN äänestetään ja pidetään siitä kiinni. Kokoomus on käsittääkseni varsin usein ollut demokraattinen yhdistys/puolue. Toivo talkoisiin siitä vaan katainen ja joku muu Demokratian kannattaja paalupaikalle.

Itselläni on lukihäiriö ja ruotsi on käytännössä tappanut minun akateemisen urani. Repikää siitä.

Leo Havukainen (nimimerkki)

Sinulta Henri oikein hienoa työtä puoluekokouksessanne ja hyvä analyysi jälkimainingeista.

Itse ihmettelen, miten on mahdollista, että Suomen tällä hetkellä suurimman puolueen puheenjohtaja (Katainen) "neuvottelee" kesken puoluekokouksen jonkin lilliputtipuolueen (sfp) puheenjohtajan (Wallin) kanssa asiasta, jonka EI pitäisi kuulua jälkimmäiselle lainkaan. Kiinnostavaa olisi tietää kuinka suurta osaa r-kielisten säätiöiden ym. tahojen rahat näyttelevät kokoomuksen politiikassa ja erityisesti päätöksiä tehtäessä.

Joka tapauksessa kokouksenne sekoilu antoi ulospäin - taas kerran - tosi pahan kuvan suomalaisesta politiikasta. Lisäksi kansalaisten suuttumus kasvaa uusiin ulotuvuuksiin sekä Kataisen toiminnan johdosta että erityisesti sfp:n kähmimisestä puolueiden takapiruna.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Kokoomuksen periaateohjelmasta poimittua hehhehh:

”Kokoomukselle tärkeää on ihmisen vapaus ja vastuu omassa toiminnassaan."

”Yksilöiden vapaus ajatella ja toimia itsenäisesti”

”Vapaana ja itsenäisenä ihmisellä on mahdollisuus kantaa vastuuta toiminnastaan, lähimmäisestään ja yhteiskunnasta.”

”Ihmisten aidot valinnanmahdollisuudet lisäävät sitoutumista ja vastuunkantoa. ”

”Tavoitteena on koulutus, joka takaa yksilöllisen, laadukkaan ja ihmiskeskeisen oppimisen läpi elämän.”

”Jokaista ihmistä tulee kunnioittaa ja arvostaa yksilönä. On tärkeää suvaita erilaisia mielipiteitä ja tapoja.”

”Lähtökohtanamme on vapaa, vastuullinen ja välittävä ihminen. Yhteiskunta on rakennettava toimimaan yksittäistä ihmistä varten.”

”Laaja kuntalaisten itsehallinto on suomalaisen yhteiskunnan keskeinen kulmakivi.”

(Kokoomuksen edellinen opetusministeri Sarkomaa torppasi Tohmajärven kunnan esityksen tehdä ruotsi ja venäjä vaihtoehtoisiksi kieliksi Tohmajärven kouluissa.)

ts. ihan pellepuolue!

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

#48

Tiedoksi. Kahden kokoomuslaisen ministerin, Häkämiehen ja Vapaavuoren, vaalikampanjaa rahoitti ruotsalainen pankkiiriliike Öhman.

Häkämies maksaa kannanotoillaan selvästi velkaansa ruotsalaisille. Vapaavuori estää suomalaista huonekalukauppiasta laajentamasta toimintaansa,mutta Ikea saa rakentaa kyllä. Ei ole kaavaesteitä Ikealla nyt kun Vapaavuori on puikoissa.

VAROITUS KATAISEN KIEROUDESTA!! (nimimerkki)

"Kokoomuksen puoluejohto on siten sitoutunut ruotsin kielen aseman säilyttämiseen ennallaan. Kokoomus jatkaa valinnanvapauden lisäämistä vieraiden kielten opiskelussa.

Jyrki Katainen, Kokoomuksen puheenjohtaja"
http://www.verkkouutiset.fi//index.php?option=com_...

Jyrki on valinnut sanansa hyvin tarkasti. Kokoomus jatkaa valinnanvapauden lisäämistä vieraiden kielten osalta, mutta ruotsi ei kuitenkaan ole vieras kieli vaan toinen kotimainen ja toinen kansalliskieli. Kataisen linjan mukaisesti valinnanvapautta ei tulla lisäämään (säilytetään ennallaan) kotimaisten kielten osalta vaan ainoastaan vieraissa kielissä kuten nyt vaikka englannissa.

Kiintiöyliopistokoulutuspaikasta nauttiva vähälahjaisempi etuoikeutettu paperiruotsalainen!

äiti ja ope (nimimerkki)

Miksi pakkoruotsia väitetään perustuslain sanelemaksi? Tämä on selitettävä kansalle nyt ilman sarvia ja hampaita - ja mielummin perustuslakiin erikoistuneen lainoppineen sanoin.

Mielestäni edes ruotsinkieliset juristit eivät ole väittäneet, että pakkoruotsi kuuluisi perustuslakimme kirjaimeen. He ovat puhuneet lähinnä perustuslain hengestä.

Ruotsinkielisillä yleisen tulkinnan mukaan pakollisen ruotsin purkaminen vaarantaisi perustuslain henkeen kirjatun kahden kansalliskielen tasavertaisen aseman. Tarkkaa kohtaa ei voi eikä tarvitse perustuslaista osoittaa.

Käsittääkseni Kataisen täytyy olla tietoinen siitä, ettei perustuslaki vaadi pakkoruotsia vaan että kytkentä on monisärmäisempi ja tulkinnallinen. Miksi hän sitten rinnasti ja riitautti kokouksen päätökset
- toisaalta olla puuttumatta ruotsin kielen perustuslailliseen asemaan ja
- toisaalta purkaa pakollinen ruotsi?

Meillä ei ole riippumatonta perustuslakituomioistuinta, joka monissa maissa valvoo maan perustuslain toteutumista. Suomessa perustuslain toteutumista valvoo eduskunnan perustuslakivaliokunta, jota johtaa tällä hetkellä Kimmo Sasi. Olisiko Katainen saanut häneltä ohjeet perustuslakimme tulkannasta? Perustuslakivaliokunnan vetäjän tulkinta perustuslaista on varmasti varsin arvovaltainen - mutta se tulisi tuoda rehellisesti esille.

HBL:n sivuilla Sasi kommentoi, ettei puoluekokouksessa voittaneella ehdotuksella ole mitään käytännön merkitystä, sillä ruotsin asema on turvattu perustuslaissa (motionen inte har någon praktisk betydelse eftersom svenskans ställning är tryggad i grundlagen). Hänen mukaansa ei voida ajatellakaan, että pakollinen kouluruotsi poistuisi (Enligt honom är det därför otänkbart att avveckla den obligatoriska skolsvenskan). Voisiko Sasi sanoa näin, ellei hänellä olisi hallussaan nykyisen valiokunnan kielipoliittinen tulkinta perustuslaista?

Jos Katainen ja Sasi aikovat ohittaa puoluekokouksen päätöksen vetoamalla siihen, että pakkoruotsin poistaminen olisi vastoin perustuslakia, on tämän perustuslain tulkinnan avaaminen äänestäjille vähintä, mitä voidaan tehdä.

Käyttäjän henriheikkinen kuva
Henri Heikkinen

#52

"Äiti ja ope", kiitos kun kävit kirjoittamassa noin perusteellisen ja asiallisen kommentin. Olet ihan oikeassa ja olen kanssasi täysin samaa mieltä.

Perustuslaki ei millään muotoa todellisuudessa koske pakollista kouluruotsia, vaikka Sasi niin mielestään tulkitseekin. Logiikka lienee se, että kun turvataan kaksikieliset julkiset palvelut, kaikkien pitäisi osata ruotsia voidakseen palvella. Aivan sontaa moinen.

KATAISEN VALEHTELU UUTISISSA (nimimerkki)

Katainen sylkee paskaa puoluekokouksen enemmistön päätöksen päälle. Myös kaikkien muiden puolueiden johtajat laulavat kilpaa pakkoruotsin ihanuudesta lukuun ottamatta Perussuomalaisia, joista Timo Soini mainitsee pakkoruotsin järjettömän turhuuden kuten 2/3 kansasta.
http://areena.yle.fi/video/1062837

Jyrki Katainen: "kannattaa huomioida se, että pakkoruotsin poistoesitys kaatui."

Katainen siinä istuu Wallinin vieressä, joka samalla kuiskaa häneen korvaansa oikeat säätiörahasanat pakkoruotsin ihanuudesta.

Käyttäjän henriheikkinen kuva
Henri Heikkinen

Yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, ja omalta osaltani päätän kielikeskustelun tähän: http://www.hyvaveli.com/pakkoruotsi.jpg

Juho Mäkelä (nimimerkki)

Miten tuollainen toiminta on edes mahdollista puheenjohtajalta? Luulisi nyt että lakikin sanoisi että jos alkaa ylempi porras niskuroimaan niin kenkää tulee ja äkäseen!

Jorma*** (nimimerkki)

Musta vähän vaikuttaa siltä, ettei Katainen tunnu edes tajuavan, mitä sana "pakkoruotsi" tarkoittaa. Tai sellaisen kuvan miehen puheista saa.

Pakkoruotsi tarkoittaa ruotsin kielen pakollisia opintoja peruskoulussa, keskiasteella ja siitä eteenpäin, riippumatta opiskelijan omasta halusta. Se ei tarkoita yhtään mitään muuta. Se ei tarkoita esimerkiksi ruotsin kielen asemaa tai ruotsinkielisten asemaa ja oikeuksia Suomessa. Se ei myöskään liity perustuslakiin mitenkään, ei edes "perustuslain henkeen".

Toki on myös mahdollista, että Katainen tajuaa varsin hyvin mistä on kysymys, ja yrittää tahallaan harhaanjohtaa ja hämätä ihmisiä pysyäkseen väleissä toveri Wallinin ja muiden rapukutsulaisten kanssa. Miksi Wallin on hänelle tärkeämpi kuin puoluetoverit, kas siinäpä hyvä kysymys.

J.Ryyti (nimimerkki)

Rkp:n miellyttämisessä ei Kokoomuksessa ole mitään rajaa:

Alexander Stubb (kok/rkp)kertoo Rkp:n pää-äänenkannattajassa Hbl:ssä 15.6.2010 että ei puhu suomea vaimonsa ja lastensa kanssa, vaan ruotsia. Ja kehottaa muita seuraamaan esimerkkiään! (Vaimo on englantilainen).

Oscari (nimimerkki)

#58, kuka nyt voi ottaa tosissaan tuota toohoa - ei kukaan!

Jorma*** (nimimerkki)

Siitähän se sitten "riemu ratkeaa", kun tulevaisuudessa pääministerinä on Katainen ja presidenttinä Stubb.. Ja Sasi jossain muussa kivassa asemassa. Voi pidellä aika hiljaista, että kielipolitiikkaan tulee yhtään mitään muutoksia. Tai korkeintaan parannuksia ruotsinkielisten näkökulmasta, ja pakkoruotsin aikaistamista yhä nuoremmille.

KK (nimimerkki)

Alkupäässä oli kummallisia kommentteja siitä että heti pitäisi vaan vaihtaa puoluetta jos siellä tehdään joitain epämiellyttäviä päätöksiä. Siis puoluekanta olisi vain jokin vaihdettavissa oleva hyödyke, kuten kännykkä tai auto jne. Joskus tällaisen asenteen omaavia henkilöitä on sanottu selkärangattomiksi. Henri tekee taatusti arvokasta työtä kun koettaa palauttaa Kokoomuksen takaisin alkujuurilleen.

Toimituksen poiminnat