Henri Heikkinen Häpeilemätön blogini

Pystyyn holhotut tissiposket

Aiempi kirjoitukseni otsikolla “v*tun köyhät” keräsi aivan kiitettävästi huomiota, joten lienee luonnolista jatkaa samaa aihetta syvemmälle. Alkuun pitää vääntää rautalangasta, että ei skitsofrenia, creutzfeldt-jakobin tauti tai mikään muukaan äärimmäisen vakava sairaus parane ”ottamalla itseä niskasta kiinni”. Koskaan en ole näin väittänyt, enkä koskaan ole näin ajatellut. Tarkoitus ei ole käskeä kädetöntä ihmistä kasvattamaan käsivarsia.

Kaikkein vakavimmista ongelmista kärsivien selän taakse on helppo mennä ja ottaa nokkiinsa suorasanaisesta kirjoittelusta. Ei se poista sitä tosiasiaa, että aivan liian moni täällä kuvittelee ansaitsevansa jotain annettuna ja uhriutuu kotiinsa kun ”elämä potkii päähän”. Jos työkykyinen täysikäinen ihminen on kotona toimettomana kehittämättä itseään, syy on aivan täysin sataprosenttisesti itsessä.

Valtion sääntelyn ja korkean verotuksen syytä on, että työpaikan saaminen tai toimeentulo tekemällä jotain ei ole yhtä helppoa kuin se voisi parhaimmillaan olla. Minä ja monet muut yritämme parhaamme mukaan korjata tilannetta, mutta se ei ole siltikään mikään syy jäädä kotiin juomaan olutta. Ihmiset jotenkin kuvittelevat ansaitsevansa jotain, koska ovat tehneet asioita ”oikein”. Opiskelun ei ole tarkoituskaan taata vakituista työpaikkaa, se on vain yksi keino edesauttaa toimeentuloa myöhemmin. Kukaan ei ole velkaa sinulle yhtään mitään sen vuoksi, että käytit viisi vuotta elämästäsi opiskellaksesi jotain maksuttomassa korkeakoulussa.

Vakituinen työkin olisi varmasti kiva, mutta ei mitenkään välttämätön. Mitä väliä sillä on, vaikka vaihtaisi työpaikkaa kuukauden välein, jos jokaisesta paikasta kuitenkin saa rahaa? Asuntolainaa ei välttämättä saa, mutta säästämistä ei kukaan ole kieltänyt. Säästämällä muutenkin on 20 vuoden päästä todennäköisesti varakkaampi kuin maksamalla asuntolainaa.

Olet varmasti hakenut sataa työpaikkaa, opiskellut tohtoriksi ja koittanut parhaasi mukaan pärjätä, mutta et silti ole tehnyt tarpeeksi. Tilannetta voisi verrata vaikka omaan ylipainooni, vaika kyseessä ei olekaan millään tavalla sama asia. Peilistä kun katsoo, niin mahaa on kertynyt. No, käynkö salilla 5 kertaa viikossa? Lenkkeilenkö? Syönkö terveellisesti? En. On ihan turha ajatella, että tilanteeni paranisi mitenkään muuten kuin tekemällä itse enemmän töitä sen eteen.

Huutelun sijaan annan myös mielelläni konkreettisia vinkkejä.

Jokaisen kannattaa parantaa elintasoaan ja yhteiskunnan hyvinvointia tekemällä mahdollisuuksien mukaan erilaisa "hommia" tuttaville. Vaikka kuinka muuta väitettäisiin, sellaisen työn tekeminen "pimeänä", jota muuten ei tehtäisi lainkaan on yksinomaan hyväksi sekä sinulle, taloudelle että maksajalle. Kaljan juonnin sijaan aikaa voi käyttää myös itsensä kehittämiseen.

Vaikka kuinka olisi ”paperit taskussa” se ei tee sinusta penninkään arvoista ilman oikeanlaista osaamista. Aina voi opiskella lisää, eikä ole mikään pakko opiskella koulussa. Aiheen kuin aiheen voi oppia itsenäisestikin - kaikkea ei tietenkään voi työkseen tehdä ilman asianmukaisia lupia, mutta on muitakin ammatteja kuin lääkäri tai asianajaja. Kun voit näyttää osaavasi jotain rahanarvoista, myös työnantajaa kiinnostaa, ja julkista sektoria lukuun ottamatta osaaminen on yleensä tärkeämpää kuin titteli.

Oman yrityksen perustaminenkin on äärimmäisen helppoa. Vielä helpompaa on tarjota omaa osaamistaan freelancerina ja laskuttaa esimerkiksi ukko.fi –palvelun kautta. Nykymaailmassa myynti ei rajoitu pelkästään Suomeen, vaan voit aivan hyvin tarjota osaamistasi maailmalle lukuisten eri palveluiden kautta muutaman klikkauksen avulla.

Kirjoita kirja, ylläpidä blogia, tee Youtubeen videoita, matkusta maailman ympäri rinkka selässä ja dokumentoi matkasi. Syö hodareita nopeammin kuin kilpailijat, tuo uusi kamppailulaji maailmalta Suomeen, pelaa niin paljon nettipelejä, että pärjäät korealaisille. Kaikki edellä mainitut ovat todistettavasti tapoja työllistyä – jopa menestyä elämässään. Lista on loputon, ja varmasti sieltä jotain uutta löytyy myös sinulle.

Jätä maanantaikaljat tänään ostamatta ja mene sen sijaan, vätys, vaikka kirjastoon. Toivon hartaasti, että tämäkin kirjoitus vituttaa lukijaansa yli kaiken. Vitutus on suomalainen voimavara, jonka avulla on menty läpi harmaan kiven. Täällä kylmässä pohjoisessa ei yksinkertaisesti ole varaa jäädä kotiin murehtimaan. Suomessa puhutaan mielellään Talvisodan hengestä ja maan jälleenrakennuksesta. Jos ihmiset silloin olisivat olleet samanlaisia mukavuudenhaluisia uhriutujia kuin nyt, olisi Suomen merkittävin vientituote tänä päivänä ”suomalaiskerjäläiset”.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

19Suosittele

19 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (108 kommenttia)

Jukka Heikkinen

sulla tais ainaki tulla maanantaikaljat juotua :D

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Taisit kuitenkin sanoa jotain sen suuntaista, ettei masennus voi olla este yrittämiselle ja pärjäämiselle. Suosittelen ihan aikuisen oikeesti ottamaan selvää asioista ennen kuin lauot tällaisiä typeryyksiä. Meitä on aika monia, jotka ovat kokeneet esim. burn-outin ja tietävät mitä siitä seuraa. Siitä on leikki kaukana ja eikä tällaiset mukahauskat sutkautukset naurata.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

"Esimerkiksi tästä Mathias Rosenlundin tarinasta löytyvät kaikki mahdolliset syyt menestymisen esteeksi, aina köyhistä vanhemmista masennukseen, koulutuksen puutteeseen ja paskaan elämään, paitsi se, että itse ei saa aikaiseksi."

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Jos ei ole itse kärsinyt tai ole nähnyt jonkun josta todella välittää kärsivän, silloin ymmärtämättömyyttään voi pystyä kirjoittamaan pilkallista huumoria tilasta, jota masennukseksi kutsutaan.

Veikko Penttinen

Jarmo, masennus on masennus, mutta ennen kunnon masennusta on pitkä vaihe, jolloin siihen voi itse vaikuttaa. Henri Heikkisen tekemisen suosituslistaan pitäisikin lisäta itsetuntemuksen hankinta. Kun tuntee itsensä, tietää milloin meno alkaa viettämään ja silloin ehtii jarruttaa ennen jyrkännettä.

Tieto on valtaa, mutta tieto ja taito sen hyödyntämiseen on vielä parempaa.

Lihavuus, alkoholismi ja masennus ovat kaikki kohtalokkaita jos niihin ei puututa ajoissa. Itsensä tunteva ihminen osaa puuttua ajoissa. Lähimmäisen puuttuminen ongelmaan, tuo parhaassa tapauksessa vain lohtua.

Hoiva- ja huoltoyhteiskunnassa odotetaan kuitenkin, että apu löytyy apteekista, sossusta tai jostain mistä vaan muualta kuin omasta avusta.

Osa heikommista sortuu kuitenkin aina ja niin on ollut aina ja aina tulee olemaan. Älkäämme kuitenkaan muodostako yhteiskuntamme moraali- ja arvopohjaa näiden sortuneiden mukaan.

Heikot hoidetaan, mutta venkoilijoille ja itselleen valehtelijoille potku persuuksille.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Tarkoitatko, että masennus olisi itse aiheutettua?

Suomessa on ikävä kyllä niin, että mielenterveys- ja päihdeongelmia hoidetaan lääkkeillä, vaikka lääkäritkin sanovat että esim. masennuslääkkeiden käytön yhteydessä pitäisi olla psykoterapiaa. Sitä kun ei vaan ole niin helpolla saatavilla.

Eikä Suomessa ole oikein hoitopaikkojakaan. Mielisairaat eivät meinaa päästää edes sairaalaan. Eikä täällä päihdeongelmaista hoitoon laiteta. Sinne pitää itse ymmärtää hakea.

Jos joku "venkoilee" suomalaisella sosiaaliturvalla, niin ajatteletko sellaisen elämän olevan kovinkin onnellista?

Käyttäjän JuhaHkkinen1 kuva
Juha Häkkinen Vastaus kommenttiin #88

Pakko tarttua tähän. Ilman elimellistä vammaa, masentuminen on prosessi. Se on aktiviteetti johon ihmisen täytyy itse osallistua. Sitä ei välttämättä tehdä tietoisesti tai tahallaan, mutta kukaan ei oikein voi masentua puolestasi, se täytyy tehdä itse.

Mitkään ulkoiset asiat eivät vaikuta sinuun, ainoastaan se miten niihin suhtaudut, vaikuttaa sinuun.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La Vastaus kommenttiin #126

Ihanko tosissasi puhut tuollaisia vai onko toi vaan vitsi???

Ihminen suhtautuu asioihin siten, miten on kotona oppinut tai miten on vanhat kokemukset opettaneet jne. On narsisteja, joihin ikävät asiat eivät vaikuta, koska he eivät näe vikaa itsessään. Tai täys typerykset eivät masennu mistään.

Ei tosiaankaan ole kovin luonnollista, että ihminen vaan hymyilee, vaikka "maailma potkisi päähän".

Ari Kemppainen

"Toivon hartaasti, että tämäkin kirjoitus vituttaa lukijaansa yli kaiken. Vitutus on suomalainen voimavara, jonka avulla on menty läpi harmaan kiven."

Naulan kantaan. Se sama vitutus saa työn raskaan raatajan korkkaamaan perjantai pullon ja juomaan lauantain saunaillan kaljakorin ja sadattelemaan korkeaa verotusta ja niitä sossupummeja ja mamu maahanmuuttajia jotka eivät tee mitään. Kyllä se vitutus on mahtava voimavara :) Ja taas jaksaa..

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Joo, mut sitä varten ei tartte lukea Henri Heikkisen kirjoitusta. Vitutuksen aiheitaa riittää joka päivälle yllin kyllin muutenkin.
Sitäpaitsi naisenmieheltä on aika törppöa väärinkäyttää naisen sukupuolielimin kansanomaista nimitystä silloin kun kyrpii.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Erittäin hyvä kirjoitus. Sairaat ovat sairaita ja heitä pitää auttaa, tosin laiskuus ei ole sairaus. Masennnuksesta toipuvallekin on hyvästä puuhailla jaksamisensa mukaan vähän jotain, sen sijaan että istuu odottamassa mielialan nousua. Ongelma on oikeastaan se, että meillä on Suomessa tapana halata hengiltä ja jättää kuntouttava toiminta puolitiehen. Ajatellaan että joko olet kunnossa tai et ole, mutta mitään harmaan sävyjä ei erikseen painoteta. Siellä on kuitenkin ongelmaisista suurin osa, että he eivät ole työkyvyttömiä tai täysin työhaluttomiakaan, joskin he tarvitsevat ohjausta ulos mukavuudenhalustaan.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

"Alkuun pitää vääntää rautalangasta, että ei skitsofrenia, creutzfeldt-jakobin tauti tai mikään muukaan äärimmäisen vakava sairaus parane ”ottamalla itseä niskasta kiinni”. Koskaan en ole näin väittänyt, enkä koskaan ole näin ajatellut."

Tässä et kuitenkaan maininnut masennusta. Oletettavasti se oli tietoinen valinta? Masennuksesta mielestäsi paranee "ottamalla itseään niskasta kiinni"?

Olen aika varma, että ne holhotut tissiposket löytyy kyllä ruudun toiselta puolelta.

Oh lol sitten vielä kehotat pimeään työhön. No, eikös toi veronkierto muutenkin ole puolueessasi aina osattu ja kunnia-asiana pidetty, tosin ylensä vähän isommissa mittasuhteissa.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Niin ja itse tosiaan bloggaan, olen kuvannut youtubeen videoitakin ja muutenkin pyörin somessa lähes koko vapaa-aikani. Eipä tästä ole euron euroa kertynyt, tai töitä tarjottu.

Matias Härkönen

Liikun tässä nyt vähän vaarallisilla vesillä, mutta vaikka en ole lääkäri, niin uskallan väittää että monelle lievemmin masentuneelle tuo "itseään niskasta kiinni ottaminen" voisi jopa auttaa. Kotona makaamalla ei masennus parane. Sen sijaan on ihan tieteellistäkin näyttöä, että liikunta ja muut harastukset ehkäisevät sekä parantavat mielialaa. Sama koskee varmasti myös työntekoa ja muuta mielekästä tekemistä.

Andras Lahdelma

"Sen sijaan on ihan tieteellistäkin näyttöä, että liikunta ja muut harastukset ehkäisevät sekä parantavat mielialaa."

"Mielialan ehkäisy" ja sen oikeutus tai ongelmallisuus taitaa todella olla aika lähellä tämän tyyppisten keskustelujen ydintä, vaikka se nousikin tässä esiin vahingossa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Joo. Ajatukset pitää saada jonnekin muualle kuin itsesäälissä piehtaroimiseen. Masennuksessa ikävintä on se, että kaiken aloittaminen tuntuu kamalalta. Sen kynnyksen yli kun pääsee niin sitä huomaa, että hetkonen, eihän tämä puuhastelu nyt niin kamalaa ollutkaan.

Markku Rissanen Vastaus kommenttiin #24

Oletko koskaan ollut masentunut? Silleen oikeasti? Tuliko täti sormien kanssa napsauttamaan että masennus on nyt ohi? Vai tajusitko sen itse? Jos vastaat kyllä..niin et sinä ole ollut masentunut vaan ihan pikkuisen allapäin.

Jouni Haimi Vastaus kommenttiin #36

marrku mitä nyt oikeastaan yrität sanoa?

Markku Rissanen Vastaus kommenttiin #38

Sitä, että tietääko kirjoittaja siitä mistä puhuu. Vastata saa toki!!!

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #36

Lääkärin mukaan kyllä. Heittivät jotain serotoniinihömppää mulle. Ensimmäinen teki minut aika mitäänsanomattomaksi. Okei, arki sujui ihan hyvin. Ystävä sitten kerran totesi, että nyt prkl lopetat noiden lääkkeiden syömisen, kun olet niin tasapaksuisen harmaa ja väritön. Tylsä.

Sitten sain toista lajiketta reseptillä, mutta byrokratia (yllätys, yllätys) veti homman niin, että en voinutkaan käyttää niitä kun 23 sentin tilillä olisi pitänyt ostaa ne tabletit, ja vasta sitten olisin saanut lääkemääräyksestä rahat takaisin. Päätin, että jääköön siihen.

Sanotaan sitten näin, että olin about 7 vuotta yhtäjaksoisesti vain "pikkuisen allapäin". Itse minä upotin itseni uuteen harrastukseen. Nyt se tuo minulle toimeentulon.

Markku Rissanen Vastaus kommenttiin #40

Tämä oli vastaus kommenttiiin 12.

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #40

Jos minulta Markku kysyt, niin en ole itse masennusta sairastanut. Nähnyt kyllä erittäin läheltä niin vaikeaa kuin "keveämpääkin" masennusta jos niin voi sanoa.

Mitä tulee noihin tieteellisiin näyttöihin, niin kokeiles Googlea. Autoin nyt vähäsen.

"Tutkimusnäyttö liikunnan käytöstä on vahvistunut muun muassa osana keuhkoahtaumataudin ja depression hoitoa."

http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/naytaa...

"Liikuntaharjoittelu näyttää vähentävän depressiivisiä oireita jonkin verran. Liikuntaa on tutkittu osana masennuksen hoitoa vuosikymmenien ajan, kerrotaan UKK:n Terveysliikuntauutisissa."

http://www.slu.fi/lum/numero-15-2012/tutkittua/lii...

"Liikunta lievittää masennusta jopa nopeammin kuin masennuslääkkeet. Tunnin mittainen harjoittelu 2–3 kertaa viikossa riittää."

http://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/mika_vikana/ma...

"Liikunnalla ja liikuntaharjoittelulla on havaittu edullisia vaikutuksia useisiin sairauksiin, myös masennusoireyhtymään sekä siihenliittyviin depressio-oireisiin."

http://www.uef.fi/documents/1923962/1927249/Juha+K...

"Liikunta lisää aivoissa mielihyvää tuottavien hormonien eritystä ja lievittää siten varsinkin masennusta ja ahdistusta. Vaikeasti masentuneena ei sairauden seurauksena välttämättä mitenkään tahtoisi jaksaa lähteä edes hetkeksi kävelemään. Silloin jo pelkästään se, että saa lopulta itsensä liikkeelle, voi tuoda hyvän mielen."

http://www.e-mielenterveys.fi/mielenterveyden-hair...

Etsimällä löydät lisää ja varmasti myös päinvastaisia tuloksia. En sano että tämä toimii kaikille tai ei välttämättä kenellekään vaikeasti masentuneelle, mutta tuskin siitä haittaakaan on? "Paskaheitto" kommenttisi jätän omaan arvoonsa...

Markku Rissanen Vastaus kommenttiin #63

Vaikea kommentoida koska liberaalit voimat sensuroivat minun viestejäni!

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Masennukselle voi tehdä itse paljonkin. Pitää hakeutua terapiaan. Psykoteripialla on tutkitusti selkeästi parantava vaikutus masennukseen. Lisäksi KELA ja muut viranomaiset tukevat psykoterapiaa taloudellisesti.

Jouni Haimi Vastaus kommenttiin #47

Jos toimitakyky menee niin siloin jonkunläheisen on otettva ohjat käsiin.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #46

Tiedätkös kuinka "helppoa" nykyään on päästä terapiaan? Ja mitä se maksaa? Persaukisella ei ole varaa Kelan kustantamiin psykoterapioihin.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen Vastaus kommenttiin #64

Onneksi opiskelijoille sentään on melko halpaa, vaikka kyllä tästäkin jää kiitettävästi omaksi kustannettavaksi. Siinä oli joku ikäkaja, muistaakseni 25, että ennen sitä saa huomattavasti enemmän kelan korvausta.

Mutta se on kyllä harmi, että hoitoa on vaikea saada niiden, jotka sitä kipeimmin tarvitsisivat. Terapiaa suosittelen nimittäin ihan oikeasti masennukseen ja muuhun mielenterveysoireiluun. Eikäpä niitä lääkkeitäkään ilman terapiaa määrätä (toki näin ilmeisesti voi käydä jossain, vaikka laki kyllä sanoo että lääkkeitä ei anneta ilman terapiaa).

Käyttäjän PasiImmonen kuva
Pasi Immonen Vastaus kommenttiin #46

Jos on vaikeasti masentunut, terapiaan hakeutuminen on iso juttu. Vaatii useampia lääkärissä käyntejä, lääkärin lausunnon, hakemuksen, terapeutin etsimisen ja tutustumiskäynnin. Kela korvaa terapiakäynnistä yleensä alle puolet, joten kaikilla ei siihen ole varaa. Omavastuu voi olla siinä viidenkympin luokkaa per käynti.
Jälleen kerran tehdään asioista yksinkertaisempia kuin ne ovatkaan.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen Vastaus kommenttiin #122

Multa korvataan 70e/kerta 50e, eli 20e/kerta jää itse maksettavaksi. Tutustumiskäynnin joutuu maksamaan itse, mutta kaikki eivät siitä veloita ainakaan täyttä hintaa.
Itselläni lähete vaati useamman kerran psykologilla, ja kerran psykiatrilla. Huom. itselläni ei kyllä masennusta ole, terapiassa käyn muista syistä.

Tarkoituksenani ei ollut vähätellä, mutta tiedän kyllä itse kokemuksesta joten siihen halusin pohjata viestini.

Käyttäjän TerhiHeino kuva
Terhi Heino Vastaus kommenttiin #46

Kun ei pääse terapiaan. Asun Tampereella ja en pääse täällä mielenterveystoimistoon, koska minulla on oxamin lääkitys. Minulla on siis diagnoosina masennus ja epävakaa persoonallisuus. Lääkitys on muutenkin liian pieni. 2 15mg oxamia päivässä, tarvisen kolme. Lääkäri ei kuitenkaan suostu nostamaan tuota oxamin määrää. Joudun ostamaan lääkkeitä katukaupasta.Yksityiseen ei ole varaa.
Sairastuin masennukseen 13-vuotiaana. Itsemurhaa suunnittelin jo 10-vuotiaana.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Onneksi et ole lääkäri.

Masennus ei tosiaan aina ole joku alakulo, vaan voi olla todella paha depressio-tila, johon auttaa lepo. Yleensä vaan puhutaan masennuksesta. Harva ihminen omia diagnoosejaan haluaa maailmalle kuuluttaa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #89

Depressio on suomeksi masennus.
Lepo voi auttaa toisia aluksi, mutta pitkitettynä siitä tuskin in hyötyä vie vain syvemmälle masennuksen suohon.
Ja masennus voi olla seurausta sekä ylikuormituksesta tai tomettomuudesta. Kanssaihmisten suhtautuminen on merkittävä masennukseen vaikuttaja.
Mieläkäs työ tai muu toiminta on ehdottomasti paras lääke masennukseen.
Siinä tukena saattaa olla sopiva lääkitys,
Nina hyvä , ei tätä kaikki lääkäritkään tajua, on paljon lääkereitä jotka luulevat, että pelkät pillerit riittävät.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La Vastaus kommenttiin #109

Tunnen kyllä ihmisiä, joille on tullut masennus. Siis oikein sairaus, eikä pieni alakulo. Lepo on ensisijainen apu tosiaan, eikä ole mitään hyötyä siitä, että yritetään piristää tai liian aikaisin patistaa liikkeelle.

Tottakai liikunta on varmasti hyväksi. Mutta sen pitää tapahtua oman kunnon mukaan ja sitten kun masentunut vaikuttaa siltä, että pystyy toipumaan. Liikunnan lisäksi muu elämä ei saisi olla kiireistä ja kuluttavaa.

Masennuksessa on erilaisia vaikeusasteita.

Itse tunnen pari nuorta naista, joille molemmille tuli todella paha masennus. Toinen ennen masentumistaan kävi iltaisin siivoomassa, päivisin hoisi pieniä lapsiaan ja auttoi nuorta aviomiestään. Sitten kun tuli avioero nuorena, niin laukesi paha masennus.

Toinen oli alusta asti yksinhuoltaja, kävi töissä, maksoi korkeaa vuokraa, lyhensi velkoja, yritti sisustaa kaunista kotia jne. Lopulta voimat eivät enää riittäneet.

Tunnen kyllä miehiäkin, joille on tullut paha masennus, ja he olivat kyllä ennen masennustaan tehneet paljon töitä, harrastaneet liikuntaa jne. Paranemista olisi ehkä auttanut se, että olisivat oppineet ottamaan rauhallisesti.

Lisäksi tiedän kyllä nuoria naisia ja miehiä, 30-40-vuotiaita, jotka eivät ole pahemmin töitä tehneet. On masennusta ja epätoivoa. En tiedä, onko heillä vain halu pitää hauskaa vaiko vaativatko hekin itseltään liikaa. Ehkä ihmiset eivät enää tiedä, mitä heiltä odotetaan, jotta he voivat olla yhteisössä hyväksyttyjä jäseniä. Voi olla, että joku koulukiusaaminen on jättänyt pahat jäljet tai sitten vaan äiti on kehunut liikaa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #118

Lepovaiheessakin päivittäinen ulkoilu , edes pieni lenkki on hyväksi, mutta siihen tarvitaan vetäjää niIlle jotka selviävät masennuksestaan ilman sairaalahoitoa, eli joku joku hake masentunutta ulos kun omat voimat ei riitä edes oven avamiseen tai kun pelkotilat pakkaa päälle, tai sellaistkin ei vältämättä masentunutta jolle pakkotoiminnot viivyttävät ettei ehdi.
Minä tunnen satoja syvässä masennuksessa olleita ja siitä selvinneitäkin mm. itseni. Kaikki eivät selvinneet tässä maailmassa.
Tunsin aika monta jotka pääsivit omin voimin pois helvetistään.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Vastaus Härkösen ensimmäiseen kommenttiin:

Masennus on sairaus, missä "itseään niskasta kiinni ottaminen" ei vain onnistu, ja siihen jatkuvasti tulevat kehotukset ovat henkistä väkivaltaa. Et sä sano anorektikollekkaan, että lopeta pelleily ja syö se ruoka. Tai en tiiä, ehkä sanotkin.

Niin ja et ole lääkäri eikä sinulla ilmeisesti ole hirveämmin kokemusta masennuksesta. Mulla on lähipiirissä kolme ihmistä, jotka ovat joskus syöneet masennuslääkkeitä. Luulen tietäväni aika hyvin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Masentunutta masentaa entisestään kaikki kehoitukset ottaa itsensä niskasta kiinni. Se on ihan sama kuin sanoisi: vedä ittes tukasta suosta.
Kun masentunut pyytä pientä apua jota tarvitsee, ja saa vastaukseksi, kyllä sinä itsekin osaat, niin siinä nuijalla lyödään entisestään lyttyyn.
Jos oikeesti haluat autta, eikä vaan esitellä ylemmydentuntosi, ojenna mielummin kätesi ja kysy miten voisit auttaa masentunutta, sillä apua tarvitsee jokainen masennuksen suohon vajonnut.
Ns, mielialaläkkeet sattava helpotta oloa mutta eivät riitä apuna.
Omatoimisuuteen tukeminen merkitsaa että ensin autetaan ihan konkreettisesti masentunutta pääsemään taas jaloilleen.
Ja autetaan siinä missä apua tarvitse eikä väkisin tyrkytä sitä mita ei tarvita. Kuten niin usein tapahtuu sekä omaisten ystävien ja hoitohenkilökunnan puolelta.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Kehottaako blogisti oikeasti tekemään pimeitä töitä?!

Matias Härkönen

Periaatteessa juu, mutta ajatus lienee se että sekin on parempaa kuin kotona makaaminen tyhjän panttina. Esim. naapurin nurmikon ajo muutamalla kympillä on mielestäni ihan hyväksyttävää. Voihan sitä tietenkin leikkiä moralistia ja tuomita tälläisenkin ajattelun.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

No itse saisin tienata 738 euroon asti kuukaudessa, ilman että se vaikuttaisi eläkkeeseeni. Normaalista naapuriavusta mummoille en ole kyllä kehdannut maksua pyytää, olenkohan vähän tyhmä?

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #15

Ihan hienoa että autat naapureitasi, mutta jos naapurinmummo nyt vaatimalla vaatisi että haluaa antaa sinulle 10€ kauppakäynnistäsi hänelle, niin ihanko tosissaan tuon verottajalle ensimmäisenä ilmoittaisit?

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #16

Ikävä kyllä en voi kaupassa käydä kenenkään puolesta sairauteni vuoksi. Harrastan lähinnä pienimuotoista telkkujen ja tietokoneiden virittelyä, mutta en kehtaisi ottaa vastaan mummolta kymppiä sen vuoksi.

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #17

Jos ottaisit kympin vastaan, niin ilmoittaisitko verottajalle?

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #20

Ei mun tartte koska saan tienata tuon verran ilman verotusta :D

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #21
Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #21

Minä en kovin paljon saa tienata edes verotettuna, tai riippuko enää vanhuuselääkkellä eläkkeen suurudesta? Kuitenkin on väärin että mitä pienempi eläke sen vähemmän saa tienata. Sehän pitäisi olla pikemminkin päinvastoin.

Jouni Haimi Vastaus kommenttiin #17

taru hyvä kun autat noita mummoja ilmatteeki.on asiassa ehkä sekin puoli että kun meet viritämään tuota naapurin mummo telkarii niin tuo mummo toisaalta tuntee itsensä vähän noloksi kun se naapurintaru nyt joutuu uhraamaan aikaansa jamiun tekkuu viritämään...voi olla myöskin niin ettäpaitsi sinä saat kympin niin tuokymppiautaa myös tuota mummoapääsemään tuosta nolostuksesta itrti-)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #35

Mutta Jouni, minullahan on vain aikaa :D

Jouni Haimi Vastaus kommenttiin #37

mutta aikahan on rahaakin arvokkaampaa-)

Käyttäjän perttikannisto kuva
Pertti Kannisto Vastaus kommenttiin #37

Taru,
käytä aikaasi paremmin, kuin häiritsemällä asiallista keskustelua.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Ei, vaan ainoastaan toteaa sen tosiasian, että on kaikille parempi tehdä pimeää työtä kuin jättää se työ kokonaan tekemättä. Tämän tosiasian perusteella tehtävät johtopäätökset jäävät lukijan vastuulle.

Käyttäjän homonatura kuva
Outi Hoikkala

Kiitos vaan jo etukäteen Henri Heikkinen, lataan kirjasi nyt maksutta kun taloudellinen tilanteeni on juuri tällä hetkellä horjuva. Mutta jos tilanne tästä kohentuu ja joskus näet minua Helsingin yöelämässä, niin tule vaan reippaasti nykäisemään hihasta, tarjoan pullollisen samppanjaa!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kerran vietin aikani helsinkiläiseessä yökerhossa kun Tallinan laivalta myöhästyin viimeiseen junaan. Joten sekin on mahdollista, että törmäisin Henriin pääkaupungin hulinoissa, vaikka en niin rankkaa yötä meinaa enää viettää kun yökerhon jälkeen odottelin vielä pari tuntia taksijonossa juna-aseman aukeamista.
Minä en takuulla tarjoile miehil yhtikäs mitään yökerhoissa, mutta muuten en tiedä miten Henriin suhtautuisin kun en ole tavannut. Sen näkee sit jos tämä epätodennäköinen tapahtuma todentuu. Ehkä tanssisin pikkasen hänen kanssaan, jos hän olisi riitävän hauska.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Uskomattoman hieno kirjoitus, joka kumpuaa asioiden syvällisestä ymmärryksestä ja kokemuksesta. Kaikesta välittyy halu nostattaa keskustelua.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kuten olen jo moneen kertaan tässä usarissakin huomauttanut skitsofrenia ei ole sairaus vaan melkein sata vuotta vanha oirekuvauskokoelma. Nykyisillä tutkimusmenetelmillä ei tarvittaisi enää tällaisia mutu-diagnooseja.

Markku Rissanen

Masennus ei lähde sormia napsuttamalla. On hienoa että meidän maassa on superälykkäitä- ja taidokkaita ihmisiä, jotka auttavat edistämään koko valtakuntaa pärjäämään tässä hienossa ja varallisuksistaan rajallisessa ympäristössä. Minä vaan ihmettelen Henri, miksi sinä kirjoittelet tälläistä, kosksa maailma menee eteenpäin juuri sinun haluamasi tavalla. Vaihtoehtoja on aina. Miksi nyt menee perseelleen?

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Olet todella keksinyt trendikkään tavan otsikoida.

Trendi näkyy tuolla seitsemän suositumman blogikirjoituksen otsikoissa: tällä hetkellä huora, vittu ja tissit. Ja kirsikkana kakussa vessanpönttö.

Puheenvuorohan alkaa muistuttaa iltapäivälehtiä...

Matias Härkönen

No onhan tämä jotain täysin uutta maahanmuutto ja persu otsikointiin, joten tervetullut lisä.

Markku Rissanen

"Jätä maanantaikaljat tänään ostamatta ja mene sen sijaan, vätys, vaikka kirjastoon. Toivon hartaasti, että tämäkin kirjoitus vituttaa lukijaansa yli kaiken. Vitutus on suomalainen voimavara, jonka avulla on menty läpi harmaan kiven. Täällä kylmässä pohjoisessa ei yksinkertaisesti ole varaa jäädä kotiin murehtimaan. Suomessa puhutaan mielellään Talvisodan hengestä ja maan jälleenrakennuksesta. Jos ihmiset silloin olisivat olleet samanlaisia mukavuudenhaluisia uhriutujia kuin nyt, olisi Suomen merkittävin vientituote tänä päivänä ”suomalaiskerjäläiset”."

Retoriikassa paatos on yksi kolmesta vaikuttamisen keinosta logoksen ja eetoksen (ethos) ohella. Aristoteles käsitteli näitä teoksessaan Retoriikka retorisen argumentin osatekijöinä. Paatoksella tarkoitetaan usein vetoamista kuulijan tunteisiin: paatos sisältää sen, missä määrin puhuja laittaa omia tunteitaan peliin ja yrittää vedota kuulijoiden tunteisiin saadakseen heidät puolelleen. Paatos voidaan kuitenkin nähdä yhtä lailla vetoamisena kuulijoiden sympatioihin ja mielikuvitukseen. Paatoksen soveltaminen saa aikaan paitsi sen, että kuulijoissa herää voimakkaita tunnetiloja, myös sen, että he samaistuvat puhujan omaan näkökulmaan ja tuntevat samoin kuin puhuja. -wikipedia...vaikka ei kaikki sitä tarvitse...

Käyttäjän TimoUusi-Kerttula kuva
Timo Uusi-Kerttula

Lukekaa verottajan ohjeet pienistä auttamisista ja myynneistä täältä http://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Arv...

Markku Rissanen

Teenkin tässä parin viikon aikana artikkelin aiheesta "Epäonnistuneet yrittäjät, jotka syyttävät epäonnistumisestaan muita." Henri, haluaisin sinut haastatteluun.

Jaakko Pyykkölä

Kirjoittaja varmaan entisenä yrittäjänä tietää, että juuri siellä maanantaikaljoilla luodaan usein verkostot, lyödään diilit lukkoon ja vaihdetaan käyntikortit.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

" se tuli tuosta yleisestä ajatuksesta, jonka mukaan voi pakettia kaupittelevat pikku gulassit ovat sotamoraalin tuhoajia. Hän EI ymmärtänyt, etteivät nämä pikku keinottelijat olleet kuin seurausilmiötä siitä suuresta KEINOTTELUSTA, jota koko talouselämä sodan aikana harrasti.

Huipulla ei uhrattu mitään.

Kariluoto oli kyllä valmis hirttämään luihun kaupustelijan, joka myi maanviljelijältä salaa ostamansa sian, mutta ei osannut ajatellakaan, että myös sian ostanut johtaja, oli saanut rahansa toisten työstä saamallaan voitolla, samoin kuin maanviljelijä, olisi ollut hirtettävä enne tuota lurjusta.

Sosiaalisen kentän tervehdyttämisajatusten jälkeen hän keskittyi vain omalle Öljymäelleen"

Väinö Linna

Omaa Öljymäelle nousua suosittelen kaikille jotka omassa katkeruudessaan koettavat löytää muista syyllisen omille tunnekuohuilleen. Ja myös, että metsätaistelijat eivät jää odottamaan kivääri jalalla Saksasta ( EUsta) tulevaa pelastusta. Toivottavasti nyt löytyy niitä tekijöitä jotka luottavat suomalaiseen, mutta eppäillä soppii. Sitä ei tehty -44,

Jouni Haimi

Niin tukintaa blogistintekstistä on niin monta kuin lukijaa mutta periaateessa oli sitten sairaus masennus tai muu mielenterveysongelma olenainen kysymys kuuluu :määriteleeköihminen kaiken sairauden kautta vai onko hän ihminen jolla on jokusairaus? eroa näillä kahdellaon mielestäni seettä ih joka määrittelee itsensä sairauden kautta myös käyttää tuota sairautta ositain tekosyynäkun taas ihminen jolla on sairaus toki tunistaa sen että sairauson olemasaa muta yritää siitä huolimatta normaaliin elämään sairauden tuomin rajoituksin toki.

Jouni Haimi

Marrku jos tarkoitit tuota minun komnettia tuossa yllä niin ensinäkin tuon tarkoitamani määritelmän tekee jokainen itse.Ja toiseksi en tarkoitanut bsiinä vältämättä työkykyä vaan sitä asenetta milläihminen yleensä suhtautuu sairauteen.

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen

Masennuksesta irti pääseminen on vaikea ja monimutkainen prosessi. Ilman ihmisen omaa työskenteltyä se ei onnistu ja toki itse kullakin meistä on itsestään vastuu.

Mutta tällaisessa pyrkimyksessä ei auta Heikkisen kaltaisten hemmojen halventavat kirjoittelut.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Masennuksen lisääntymien syyksi on myös esitetty sitä, että ihmiset ovat yleisesti "lisänneet vauhtia" ja yrittävät ja ponnistelevat enemmän, kuin ennen. Kun kaikki lisäävät vauhtia, niin on selvää, että entistä useampi putoaa vauhdista, ja siitä seuraa masennus.

Esimerkiksi kun lähden aamulla ennen kuutta töihin, niin ensimmäiset "vauhtisuorittajat" ovat jo 24H aukio olevassa kuntosalissa treenaamassa lukien samalla kirjaa. Jos puolet kansasta on kohta tällaisia tehosuorittajia, niin on selvää, että moni tulee putoamaan kelkasta.

Tarvittaisiinn ehkä "Masentuineiden vapautusrintamaa", joka alkaisi vaatia, että koko kansakunta alkaisi ottaa rennommin ja hidastaisi vähän tahtia.

Markku Rissanen

Minulta on poistettu kommentti tästä, jossa siteerasin erinäisiä taulukoita Gaussin, Ligertin, Jellinekin yms. mukaan. Samalla peräänkuulutin faktatietoa Aholan kommenteista. Tai yleensä taulukkotiedosta..

Petrik Halinen

Kuinka paljon on riittävästi yrittämistä? Voiko periksi antaa ja luovuttaa vasta, kun kuolee työuupumukseen? Mikä on koko työn ja sen vaativuuden funktio? Voidaanko kaikilta vaatia periksiantamatonta yrittäjäluonnetta?

Katson, että ei. Masennusta on mahdollista hoitaa hyvinkin tehokkaasti, kun ihminen saadaan virikkeelliseen ja mielekkääseen ympäristöön. Suomessa on tavallisesti arvostettu yhteisö yksilön edelle talous- ja tarveharkinta-asioissa, jonka vuoksi yksilön selviytymiselle jätetään paljon vastuuta, mutta hänen toimiaan kontrolloidaan kyllä voimakkaasti sen varalta, ettei hän tee mitään ilman valtion suostumusta tai hyötyä. Minua masentaa kaikkein eniten se tieto, että jos yritän tehdä jotakin, ensimmäisenä tarjottimelle hyökkää valtio, joka mielellään ottaa kaiken heikolta yksilöltä, mutta jolta kaikki on jokseenkin työn ja tuskan takana. Tätä enemmän masentaa se, että elämme jo yhteiskunnassa, jossa yhteiskunta tietää yksilöä paremmin, mitä yksilö tarvitsee, sillä suurin osa yksilön tuottamasta panoksesta siirtyy yhteiskunnalle.

Käyttäjän deviationcore kuva
Tuomas Rimppi

Henri Heikkinen, tuo Kokoomuksen oma Päivi Räsänen.

www.eroakokoomuksesta.fi

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Toivon mukaan näemme Henri Heikkisen kohtsillään ministeri Risikon työryhmässä. Sen seurauksena saisimme vastikkeellisen sosiaaliturvan, jonka ansaitsemiseksi ei tarvitsisi tehdä muuta kuin syödä hodareita, käydä kirjastoissa ja pelata nettipelejä.

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

Tässä kirjoituksessa oli nyt jo ihan hyviä asioita, MUTTA:
Nuo esimerkit, kuten bloggaa, kirjoita kirja, pelaa nettipelejä, aloita yritystoiminta yms mitä tuossa nyt oli, on juuri sitä osastoa, minkä eteen pitää tehdä rutosti töitä, ehkä vuosikausia. Tuollaisilla hommilla menestyminen on juuri sellaista työtä, mihin sosiaaliturva on käytännössä enemmän kuin usein MITÄ PARHAIN STARTTIRAHA!

Monen bloggarin muusikon, kirjailijan tmv. luovilla aloilla työskentelevän menestystarina on lähtenyt siitä, että työttömänä on ollut aikaa perehtyä, kirjoittaa, muokata ja hioa osaamistaan. Ennen kaikkea ajatella riittävästi. Myös monta menestyvän yrityksen tarinaa kumpuaa työttömyydestä. Ei menestys rakennu tyhjästä ja käynnisty siitä hetkestä, kun starttiraha tai mikä tahansa yritystuki alkaa juosta. Etköhän sinäkin sen tiedä. Jos se näyttää lorvimiselta ja siihen sen haluaa joku helvetin Heikkinen jossain blogissaan niputtaa, niin so be it.

Sosiaaliturva mahdollistaa ajatushautomotoiminnan, ei tarvita suuria rahoja, startup-pajailua, kovan rahan ideariihiä ja muuta teidän kokkareiden suosikkeja...esimerkiksi ansiosidonnainen päiväraha voi yksinkertaisesti olla se yrittäjyyden tärkein mahdollistaja. Se antaa 500 päivää aikaa tehdä liiketoimintasuunnitelmat, laskelmat, tuotteistamista, suunittelua, jopa asiakashankintaa, ennen kuin varsinainen yritystoiminta käynnistyy.

Yleistämällä, morkkaamalla ja syyllistämällä dissaat myös sitä, mihin toisaalta kannustat. Jos haluaa tehdä tosissaan oman uransa ja menestyksensä, se ei etene kompromissilla, jossa puristat mehut itsestäsi ensin mopin varressa ja sen jälkeen yrität ajatella rättiväsyneenä. Unelmointi on polttoainetta ja ideointi sujuu energisenä. Ilman hyvää sosiaaliturvaa moni yritys syntyy vajaalla ajatustyöllä, elinkelvottomaksi. Hyvin suunniteltu ja loppuun asti ajateltu yleensä kantaa parhaiten.

Pentti Järvi

Tämä kirjoitus on ehdottomasti käännettävä espanjan kielelle ja julkaistava El Pais-lehdessä. Hämis tehnee vastaavan kreikan kielen kanssa. Nuo maathan ovat täynnänsä vätyksiä.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Ilman muuta! Espanjalaiset ja kreikkalaiset pitää saada syömään hodareita ja pelaamaan nettipelejä.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Ja mitä tulee niihin korealaisiiin starcraftpelaajiin, jotka tienaavat sillä elantonta.... Ei se vaan meillä täällä onnistu, ei niitä vaan pysty voittamaan kun ne treenaa 20 tuntia vuorokaudessa. Käytännössä korealaiset starcraftaajat ja ehkä jotkut pokerinpelaajat ovat ainoita jotka voivat oikeasti tulla rikkaaksi pelaamisella. Meille muille suosittelen vähemmän nettipelejä ja enemmän opiskelua ihan oikeaan työhön. Koodaaminen ja nettipelien suunnittelu ja toteutus koneella on toki suotavaa.

Käyttäjän perttikannisto kuva
Pertti Kannisto

Noh,
katsotaan ensin itse kaikki peiliin.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Kyllähän tällaisista asiattomista viesteistä tulee aina laitettua ilmoitusta. Koitetaan pitää tämä asiallisena keskusteluna kaikki.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Lyönpä vetoa, että tuo kirjoitus on kännissä kirjoitettu, kuten kaikki hänen kirjoittamansa. Kova väite, eikö? Kyllä minä tunnen alan miehen. Oman alani. Ei voi kusta silmille.

Kännissä saa tekstiin hieman väriä, verrattuna selvin päin kirjoitettuun.
Sitäpaitsi se on mukavaa. Röökillä välillä ja taas on ajatusröörit auki.

Eihän tuollaista kukaan tunnusta. Varsinkaan kokoomukselainen. Siellä tapakäyttäytyminen on tärkeää. Ei se, mitä oikeasti on.

Minä en Henri Heikkisen tapaista maailmaan (Suomea) halua. Minä nääs näen noiden ajatusten taakse. Se on tärkeää,.. nähdä taakse.

arvo kuusisuo

Minua ei Markku kiinnosta missä pilvessä kirjoittajat ovat, jos tulis tolkkua- mutta v*tut.
Näitä kokkarien "se ei oo ku ittestä kii" vuodatuksia tulee ihan absolutisteiltakin.

Pentti Järvi

Tissi-sanaa saa käyttää Puheenvuorossa vain Ohohupsis!

(hän osaa käyttää sitä oikein)

Käyttäjän perttikannisto kuva
Pertti Kannisto

Henri ratkaisi melkoisen osan Suomen kaamosmasennuksen pulmista ja vähän kansantaloudenkin.
Jonkin tekeminen ja reipas ulkoilu , verokirjalla tai ilman, auttavat pahimpaankin masennukseen.

Älä pelkää verottajaa,tyhjästä senkin on paha mitään nyhjästä.

Mene reippaasti auttamaan lähimmäistäsi, huomaat äkkiä pääseväsi masennuksesta.

Kaikki tarvitsevat jotain apua.

Itse koettu.

terveisiä yrittäville !

Markku Rissanen

Sensuuri on valtion viranomaisten suorittama suullisten, kirjallisten tai kuvallisten esitysten tarkastus, jonka läpäisy on edellytys julkaisun levitykselle tai julkiselle esittämiselle.[1][2] Yleis- tai puhekielessä sensuurilla voidaan tarkoittaa myös jonkin tietyn tekstin, kuvan tai vastaavan jättämistä julkaisematta.[2]
Euroopassa sensuuri yleistyi kirjapainotaidon myötä, ja ensimmäisenä sen otti käyttöön katolinen kirkko. Sen jälkeen myös valtiovalta otti käyttöön ennakkotarkastusjärjestelmän hallitsijoiden kannalta epämieluisten ajatusten ilmaisun estämiseksi. Sensuuria myös vastustettiin valistuneissa piireissä. Englannissa ennakkosensuuri poistettiin jo vuonna 1695.

Ei kuullosta libertalismilta!!!!

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Mistä ihmeestä tiedät, mikä sairaus kenelläkin on? Jollain päihdeongelmaisella voi olla vaikka skitsofrenia. Tai joku pelkkä masennuskin voi olla vakava sairaus. Vaikka se kuulostaakin vähäisemmältä kuin muut mielenterveyden häiriöt.

On tosiaan totta, että päihdeongelman hoidon haluaminen lähtee itsestä, eikä sen takia kannata ketään paapoa. Meillä nyt ei oikein Suomessa ole tarpeeksi kunnon hoitopaikkoja, koska se päihteiden käytön lopettaminen ei aina ihan kotioloissa onnistu. Kaikkein pahin jokaisella päihdeongelmaisella on kaverit, jotka kyllä tulevat houkuttelemaan.

Miten verotus vaikuttaa työpaikan saantiin? Sitenkö, kun ansiotulojen verotus on korkeaa? Sittenhän olet varmasti samaa mieltä siitä, että pääomatuloja pitäisi verottaa samalla tavalla kuin palkkoja??? Suurin ongelma siinä, että kannattaako ottaa vastaan pienipalkkaista työtä, on korkeat hinnat. Eläminen on ylikallista.

Mutta ei meillä työpaikan vastaanottamista voi välttää. Jos sitä tarjotaan, niin se on otettava vastaan. Pimeitä töitäkään ei aina kaikille löydy, kun ei välttämättä ole tuttavia, joilla olisi tarjota töitä.

Edellisessä kirjoituksessasi arvostelit sitä, että jotkut ovat pilalle hemmoteltuja. Se onkin totta. Sellaisia ihmisiä on aina ollut ja aina tulee olemaan. Pilalle lelliminen ei ole mitenkään riippuvainen omaisuudesta tai tuloista. Joskus yhteiskunnasta syrjäytyvät ihmiset voivat olla muitakin, kuin lellittyjä pikku hellantelttuja. Useimmiten he ovat arkoja, eivätkä luota itseensä tai taitoihinsa.

Koulutuksesta vielä sen verran, että minkä ihmeen takia meillä Suomessa järjestetään koulutuksia aloille, jotka eivät työllistä?

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Voi voi jos joku muu kuin tämä sekoboltsi olisi kirjoitellut v:tä,haistatellut p:tä jne.olisi kieltoja sadellut.

Kukahan tämän turhakkeen on tilannut tänne kirjoittelemaan?Meni jo ohi koko v:llä aloitettu tyhjän lätinä.Eli huomionhakuinen provo.
Kova kundi vähän kuin mikkihiiri puhuisi kivitöistä paitsi että kerjää turpaansa jos sattuu joku mies lukemaan.Tommonen narukaupan äijä ei vetele ketään ympäri korvia,oli vaikka miten vertauskuvallista.Muuta se ei voisi ollakkaan,toki.
Aivan turha ruveta toisten tekstejä poistamaan jos tämankaltaiset urpot saavat täällä kitaansa aukoa miten sattuu ja haistatella kanssaihmisille.

Ja on vähän väärä osoite tyypillä ei täällä nämä densot kirjoittele jotka ovat tämän tyypin kohteina.He ovat kyllä ihan metsissä ja kaduilla,rappukäytävissä, elleivät ole paleltuneet kuoliaiksi tai juoneet lasolinsa viimeisen kerran.

Pentti Järvi

En ymmärrä minäkään miksi tämä Henri puheenvuorolaisille huutaa ja kirjoaa.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Toisaalta alkaa vähän huvittamaankin.Eikös ne yleensä huuda kurkkutorvi suorana joitka ovat heikossa henkisessä tilassa.
Äännekkäimmin siloin kun epävarmuus iskee.
Vaan parhaansa kaikki yrittää.

Käyttäjän AnuHirsiaho kuva
Anu Hirsiaho

Hei Henri, en ole koskaan kirjoittanut palautetta tälle saitille, vaikka tuhat kertaa aihetta on ollut, syystä ja puhtaasta myötätunnosta. Olen saanut kuvan, että tänne kirjoittavat lähinnä ihmiset, jotka ovat vakavassa seksuaalisessa puutteessa tai jotka ehkä tarvitsisivat ammatillista apua mustavalkoiseen maailmaankuvaansa ei psykologisessa, vaan syväpsykiatrisessa mielessä. Sinä olet ensimmäinen, jonka hätään reagoin. Koitahan hankkia elämä tämän blogikirjoittelun ulkopuolelta! Käy vaikka frisbeegolfaamassa!

Olen yli nelikymppinen punavihreä Tampereen yliopiston tohtori, jonka suuntautuminen oli aikoinaan sukupuolentutkimuksessa ja myöhempi kiinnostus vähemmin koulutetuissa maahanmuuttaja-aikuisväestössä yleisenä sosiaalitutkijana. Työ luku- ja kirjoitustaidottomien ja paperittomien ihmisten kanssa oli rankkaa, eikä tuskin ketään yliopistomaailmassa kiinnostanut heidän oikea hätänsä - jatkuva pelko käännytyksestä ja karkotuksesta, ja krooninen psyykkinen traumaperäinen sairaus. Lopetin, koska tiedeyhteisö ei koskaan lopulta osoittanut paskaakaan kiinnostusta mihinkään muuhun kuin käsinkosketeltaviin "tuloksiin". Ihmisten oikea hätä ei kiinnostanut urapyrkimysten keskellä. Maailmankuva siellä oli melko täydellisen kokoomuslainen, jopa pahempi kuin sinun.

Urani loppui syvään uupumukseen, sen jälkeen olen turhaan etsinyt töitä sosiaalialalta alle opistotason. Tuntemani lukiotytötkin ansaitsevat enemmän kuin minä. En saa sosiaalialalta töitä edes alimmalta vartijatasolta. Palkattomaksi vapaaehtoiseksikin vaaditaan paljon. Haastatteluissa minut huutonauretaan ulos, koska olen paljon koulutetumpi, kielitaitoisempi ja kansainvälisesti kokeneempi kuin kukaan pomoista (joita en edes tapaa, sillä olen liian alhainen heidän kättelyynsä - moni heistä on joko sosionomi AMK tai alle).

Sydämeni intressi kohdistuu syrjäytyneeseen nuorisoon, joista kaikki ei ole edes lopettanut peruskoulua. Nyt työttömänä tohtorina, jonka intressi suuntautuu juuri tuohon väestönosaan jota syvästi halveksut kuin ruttotautista paariaa, en pelkästään pelkää sinua vaan suhtaudun sinuun tulevana työnantajana kauhulla. Pelkään, että tapaamme vielä. Kuinka sinä pelkkä ylioppilas Henri H. suhtautuisit minuun kriittiseen ikämammatohtoriin haastattelussa, kun sinusta kuitenkin tulee vuodessa rikkaampi kuin minusta on tullut 20 plus vuodessa (ottaen huomioon pyrkyryytesi) ja tämän vuoksi nouset johtajaksi? Kuinka suhtaudut nuorisoon, jonka laskut ovat kroonisesti ulosotossa ja jonka sähköt katkaistaan monta kertaa vuodessa maksamattomien laskujen vuoksi? Kuinka Henri sinä pohjoisen pienviljelijän poikana pärjäät ja kuinka me tulemme pärjäämään sinun alaisinasi, kun sinusta kuitenkin tässä läpisairaassa ajan hengessä tulee pomomme jo ennen kuin olet edes ehtinyt suorittaa proseminaariasi keskiverto- tai sen alittavine arvosanoineen? Kuinka me pärjäämme sinun kanssasi, beibe?

Henri kulta, vastaa minulle edes puolessa lauseessa.

kyselee Anu.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Hieno kirjoitus, Anu. Kiitos.

Olen itse sitä mieltä, että aina ei tittelit ja oppiarvot kerro ihmisestä. Monesti voi kouluttamaton ihminen ollla sivistynyt ja omata laajan elämänkatsomuksen. Mutta kyllä opiskelulla ja tiedon hankkimisella on merkitystä.

Tässä koko ajan muuttuvassa maailmassa pitäisi jatkuvasti pystyä seuraamaan kehitystä ja hankkia tietoa. Tieto muuttuu koko ajan. Yhteiskunta kehittyy ja tehtyjen päätösten vaikutusta pitää pystyä seuraamaan. Pitää oikeasti tietää, miten esim. joku vapaakauppasopimus vaikuttaa, ja sen ymmärtää vain hankkimalla tietoa.

Humaanistisilla aineilla on merkitystä paljonkin, ja tottakai myös taloustieteellä. Jokaista alaa tarvitaan. Mutta mitä tehdä rahalla, jos se ei palvele ihmistä. Mutta nyt rönsyilen..

Henrillä on varmaan käsitys, että me tavikset haluamme olla samanlaisia kuin hän. :(

- Nina-

Matias Härkönen

Tulit sitten tänne ja haukut ensimmäisenä blogistit seksuaalisessa puutteessa oleviksi syväpsykiatrian tarpeessa oleviksi? Ja kun sen jälkeen heität kaikki ennakkoluulosi vielä blogistista pöytään ottamatta kantaa itse aiheeseen...

Toivottasti työhaastattelusi menee positiivisemmassa hengessä ja jokaista ihmistä arvostaen vaikka he olisivat eri mieltä kanssasi. Tuolla asenteella minäkään en palkkaisi ketään.

Käyttäjän mietteita kuva
Taneli Repo

Terve

Kirjoitat toisaalta ihan asiaa. Päätös "ottaa itseään niskasta kiinni" auttaa moneen asiaan ja voi jopa parantaa lievän masennukseen – mutta ei vakavaa. Joka tapauksessa elämänlaatu paranee, kun on tekemisen meininkiä.

Toisaalta ihmettelen, miksi – varsinkin edellisessä kirjoituksessasi – koit tarpeelliseksi haukkua pystyyn Mathias Rosenlundin ja Nici Rumbinin. Mitä luusereita nämä kaverit sinulle ovat? Rosenlund on juuri saanut julkaistua kirjan, ja mitä se sulle kuuluu, jos parikymppinen kaveri haluaa lähteä omilla rahoillaan Kambodžaan?

Tilasin huvikseni Rosenlundin kirjan Akateeminen.comista, joten ehkäpä Rosenlundin mielipahaa hieman lievittää se, että olet tarjonnut hänelle ilmaista mainosta.

Käyttäjän HannaHuhtamki kuva
Hanna Huhtamäki

Tämä Heikkisen "blogi" nyt on tällaista hörönlöröä, jolla ei ole mitään todellista arvoa, paitsi hänelle itselleen. Kaikki hänen tarjoamansa vaihtoehdot ovat säälittäviä osa jopa lainvastaisia (pimeä työ). Että hohhhoijaa! Hän haluaa vain saada itsensä julkisuuteen niin kuin Johanna Tukiainen tai joku muu B-luokan julkkis....että sellasta!

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi

Monella tapaa samaa mieltä. Olen ollut karvaa vaille itse byrokraattien avustuksella tilanteessa, jossa minut olisi laitettu työkyvyttömyyseläkkeelle. Minusta se kuulosti hurjalta, lähes vaatimukselta, lääkärien ja työvoimatoimiston puolelta. Olin kyllä pitkään työkyvytön, mutta käytin siitä huolimatta aikani itseni kehitykseen niiltä osin, kuin vain kykenin. Välttelin mahdollisuuksieni mukaan työkyvyttömyyseläkettä ollen toisinaan työtön työnhakija, vaikka olisinkin joutanut sairaslomalle. Sairaspäiväraha vaan jossain vaiheessa loppuu ja silloin tulee siirtyä jollekin muulle tuelle - Yleensä pidempiaikaisemmalle kuntoutustuelle tai muulle vastaavalle. Tiesin kuitenkin, että itseäni hoitamalla ja samaan aikaan taitojani kehittämällä voin tämän välttää. Niin myös vältyin.

Tiedän kokemuksesta, että on aivan liian helppoa jättää tekemättä ja "olla vaan". Toisinaan se on äärimmäisen tarpeellistakin, jos on vaikeita ja hankalia aikoja tai sairauksia keskittymistä häiritsemässä. Jokainen kerta, kun aikaa ja voimia muuhun olisi, ja sen hukkaa, on aivan itse syypää siihen, ettei käyttänyt tuota aikaa tehokkaammin. Juttu on toki hankala, koska useinkin moni ajattelee, että nyt kun minä jaksan, niin minähän teen jotain kivaa ja hemmottelen itseäni. Olisi järkevää oppia hemmottelemaan itseään itsensä kehittämisellä, sillä siitä on huomattavasti pidempiaikainen hyöty kuin baari-illasta.

Yksi iso ongelma myös työkyvyttömänä tai työttömänä ollessa kuitenkin on juuri esimerkiksi tuo alkoholin käyttö. Vaikka se hetkessä tekeekin ehkä olon jollain tapaa helpommaksi, se yleensä syventää erilaisia mielenterveysongelmia ja eritoten masennusta. Henkinen morkkis krapulasta pahentaa kykyä kehittää itseään eikä alkoholin kaikki vaikutukset katoa edes päivässä. Jos aikoo itseään kehittää täysillä, olisi oltava vähintään kolme päivää ilman alkoholia, sillä niin pitkään alkoholin käyttö kuuleman mukaan vaikuttaa muistiin - Lähinnä mieleenpainamiseen. Ei myöskään ihme, että reilusti viinaan menevä opiskelija ei juuri mitään koulussakaan opi.

Hämmästyn kyllä jatkuvasti kokoomuslaisuuttasi (ikävän moni lukee tekstisi ilmeisesti niiden lasien läpi, jotka eivät sinusta muuta nää, huomaa täälläkin kommenteissa ihme vänkäämistä vaikka rautalankaa jo heti käytit), sillä tunnut ymmärtävän hyvin sen, kuinka isojen ongelmien kanssa ei yksinkertaisesti aina kykene. Kyllä toisinaan rehellisesti kismittää ymmärtäessä, että itsellä on tullut ties minkälaisia haasteita elämässä vastaan ja silti tahto taistella oman elämänsä eteen vaan säilyy. Hetkiä, kun ei vain jaksa, toki on ollut eikä tuskin niiltä kukaan vältykään, mutta sen luokan melankoliaan, johon moni tuntuu tässä maassa painuvan, on hankala samaistua. Kuitenkin tunnen paljon sellaisessa tilanteessa olevia, mutta lähes jokainen tietää, että heidän pitäisi tehdä itse asialle jotain (esim vähentää alkoholin käyttöä, hakea ammattiapua) - Mutta eivät vaan tee. Kai siinä jokin pelko on taustalla, vaan ei sitä pelkoa kukaan muu luo kuin ihminen itse.

Sitten on heitä, jotka haaveilevat oman panoksensa olevan jotain niin mittaamattoman arvokasta, ettei sitä tarvitsisi edes työtä tekemällä todistaa. Itse olen tilanteessa, jossa menneet paperini eivät päästä minua opiskelemaan alaa, jota haluaisin. Yksi vaihtoehto olisi puljailla itsensä toisia linjoja pitkin sisään, vaan sen koen moraalisesti arvelluttavaksi - Veisinhän silloin todennäköisesti jonkun sellaisen ihmisen opiskelupaikan, joka sinne "sisäänheittolinjalle" aidosti haluaa. En osaa olla niin itsekäs, että tällaiseen ryhtyisin, ja tätä pomppimistahan jokatapauksessa jo muutoinkin vaikeutetaan.

Oma valintani on tehdä aktiivisesti sitä, mitä teen - Kirjoitan, keskustelen. Olen jatkuvasti tilanteessa, jossa todistan pätevyyttäni, mitä ikinä se sitten onkaan. Siemen menestykseen lie kylvetty, vaan ei hedelmät ole vielä kypsiä. Ei kuitenkaan ihan tyhjän takia televisioon ole pyydetty, kirjoitusta nostettu mainostukseen, välitetty teksti eteenpäin kansanedustajille ja työministerille - Puhumattakaan siitä, että on äänestämällä valittu edustamaan puoluetta, jonka jäsenkään en ollut ennen ollut. Jos täälläkin palstalla on ihmisiä, jotka käyttävät paljon aikaansa tekemiinsä kirjoituksiin eivätkä ne edistä elämää millään tavalla, niin ei auta olla sokea tilanteen suhteen: Joko kirjoitusten laatu on heikkoa tai itse ajatus kirjoituksen taustalla surkeasti perusteltua rehellistä kuraa.

Ikävä kyllä tämä sinun tekstisi ei vituttanut, mutta toiset kommentit kyllä taas rassasivat. Antoi pontta puristaa tällaista.

Terveisiä vaan loukkaantujille, toivottaa työtön, eläkettä hiponut, itseään vuositolkulla kehittänyt ex-syrjäytynyt. Niska löytyi ja selkärankakin kasvaa.

Käyttäjän SimonWahlroos1 kuva
Simon Wahlroos

Täällä otsikon mukainen karvatissiposki-alieni masentuu vain entisestään kun on kaljatkin jäänyt ostelematta jo 18 vuoden ajan raivoraittiina ja muutenkin päihteetön elämä.

Eikä jooga meditaatio ja terveellinenkään ruokavalio auta siihen että ulkomaailmassa esim täällä blogistanissa kohtaa niin sairasta asennetta että se vain pistää masentumaan entisestään.

Siksi katsoisin että kotona "vätystely" on ainoa fiksu vaihtoehto, sillä meille tarjottu työ on useinmmiten turhaa itsensä rasittamista. Suomessa selvittäis paljon pienemmällä määrällä työtä ja yrittämistä:

https://www.youtube.com/watch?v=eWoXcEt5ooI

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi

Jos oikein ymmärsin Heikkistä, ja mitä sinusta tiedän, teet juuri sitä, johon Heikkinenkin kannustaa. Teet jotain hyödyllistä, vaikka virallisesti tilastoiden oletkin ns. hyödytön. Älä tästä missään nimessä masennu, vaan piristy. Jopa kokoomusnuori kannustaa tapaasi toimia!

Käyttäjän SimonWahlroos1 kuva
Simon Wahlroos

Pitää paikkansa että teen hyödyllisiä asioita niin paljon kuin jaksan, mutta silti ympäröivä vätyksien yhteiskuntamme lannistaa kaiken piristävänkin toimintani.

Timo Härtsi

Onko sulla Henkka paha olla? Yritä jaksaa.

Jani Kuusela

" Kukaan ei ole velkaa sinulle yhtään mitään sen vuoksi, että käytit viisi vuotta elämästäsi opiskellaksesi jotain maksuttomassa korkeakoulussa."

Se, että yhteiskunta olisi jotakin velkaa jolle kulle, on hyvin yleinen vasemmistolainen ajatusvirhe. Pohjimmiltaan kysymys lienee siitä, että yhteiskunta kuvitellaan äidin ja isän jatkeeksi, jolla olisi velvollisuus elättää "lapsensa".

Vieläpä niinkin, että yhteiskunta on myös Jumalan korvike. Sille annetaan se tehtävä, jonka esimerkiksi raamattu antaa Jumalalle. Yhteiskunta koetaan ikään kuin Paimenena, jonka tehtävä on huolehtia jokaisesta lampaastaan.

Todellisuudessa yhteiskunta on vain oikeistopopulistien rahoittama hyväntekeväisyyshanke, jonka varoilla ylläpidetään utopiaa sosiaalidemokraattisesta yhteiskunnasta. Kun vasemmistonuori vaatii yhteiskunnalta lisää palveluja tai rahaa, hän ei muista, että yhteiskunta itsessään on tyhjä kaivo. Veden kaivoon kantavat nettoveroja maksavat oikeistopopulistit.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Yhteiskunta on olemassa sitä varten, että se huolehtii YHTEISÖnä omista jäsenistään, myös niistä jotka eivät ehkä ole yhtä työkykyisiä.
Yhteisön tarpeelliset tehtävät voidaan jakaa kaikkien kesken, kaikkien ei tarvitse olla ravinnon tuottajia vaikka se onkin yhteiskunnan ensisijainen tehtävä.
Ruoka on riittettävä kaikille ja muidenkin perustarpeiden tyydyttäminen on yhteiskunnan velvollisuus. Jokaiselta voi edelyttää yhteiskunnan työthtäviin osallistumista kykyjensä mukaan.
Sensijaan raha ei ole mikään välttämättömyys, resurssien jakamisen kirjanpito ilman tällaista aikaansa elänyttä vaihdon välinettä käy vallan helposti nykytekniikan avulla, rahaa on enää pelkkä riesaa joka vain hirveän kalliilla hinnalla mutkistaa yhteiskunnan toimintaa.

Ei Jumalalle mitään tehtäviä voi antaa! Kuka voisi asettua Jumalan yläpuolelle ja alkaa hänen työnantajakseen? Miten joku voi noin absurdisti ajatella!
Käsitän Jumalan tai Jumalat mahdiksi joka on ihmisen järjen yläpuolella. Jos sellaiseen mahtiin usko sitä voi rukoilla mutta ei käskeä.
Itse en Jumalia rukoile, mutta olen monasti laittanut rukouspyyntölapun kirkkoihin joissa olen käynyt ja pyytänyt kristillisiä yhteisöjä rukoilemaan puolestani, että selviäisin päivästäni ja se on monasti helpottanut oloani.
Luulen myös että tukous meditaation tavoin helpottaa monen ahdistusta.
Vaikuttaako se sitten jumalaankin jonka puoleen käännytään siitä minulla ei ole mitään käsitystä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Oman yrityksen perustaminen on äärimmäisen helppoa, mutta ylläpitäminen saattakin jo olla vaikeampaa, ei se kakilta luonno, ja on typerää edelyttä yrityksen perustamista kaikilta jotka sadoista hakemuksista huolimatta ei löydä työtä.
Voin minä yrityksenkin perustaa ja laskuttaa työstäni reilusti. Voin vain toivoa, että tilaajia riittää palveluksilleni sen vertaa, että minulla on varaa maksaa itselleni vastenmielisistä kirjanpitopalveluista.

Käyttäjän mmelinalaine kuva
Melina Laine

"Kirjoita kirja, ylläpidä blogia, tee Youtubeen videoita, matkusta maailman ympäri rinkka selässä ja dokumentoi matkasi. Syö hodareita nopeammin kuin kilpailijat, tuo uusi kamppailulaji maailmalta Suomeen, pelaa niin paljon nettipelejä, että pärjäät korealaisille. Kaikki edellä mainitut ovat todistettavasti tapoja työllistyä – jopa menestyä elämässään. Lista on loputon, ja varmasti sieltä jotain uutta löytyy myös sinulle."

Kyllähän niitä kirjoja monet kirjoittavat, pitävät blogia ja pelaavat nettipelejä, mutta ei siitä ole mitään hyötyä jos ei menesty. Tuon olettamuksesi taustalla on, että sitä menestyy ihan vain kirjan kirjoittamalla tai aamupalaansa blogiin kuvaamalla, mutta totuus on että harva onnistuu tuossa. Ja mitä on pelkkä ei-menestynyt nettipelaaja? Varmastikin se vätys omien sanojesi mukaan.

Käyttäjän mmr10000 kuva
Marko Reinikainen

Heikkinen ja Vesala ovat kirjoittaneet kirjan jonka voi imuroida netistä.

http://www.heikkinen.hk/kirja/

Lataa ilmaiseksi napin painalluksen jälkeen saat alla olevat saatesanat:

Elämää Hyvinvointivaltiossa -ilmaisversio

Voit olla köyhä, pihi, tai muuten vain mulkvisti, etkä koe tarpeelliseksi tai juuri tällä hetkellä mahdolliseksi maksaa muiden hengentuotteesta. Ei se mitään, koska markkinatalous tarjoaa jokaiselle jotain!

Laita käsi tekijöiden taskuun ja tilaa tästä maksutta raakaversio kirjasta ilman sen ihmeempää glitteriä. Köyhille vittuillaksemme tämän version fontti on Comic Sans.

Kirja toimitetaan ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen, joten anna toimiva osoite!

Käyttäjän miljasaresvaara kuva
Milja Saresvaara

Osin hyvät pointtisi jäävät mustavalkoisten yleistyksiesi alle. Liekö se tahallista, toivottavasti, ettei se olisi vain tietämättömyyttä. Sanotaan nyt vaikka niin, että monet ovat tehneet vuosia enemmänkin ja yrittäneet paljon enemmän (siis siellä kirjastossa käynnin, hodarien syönnin ym. ohella), ilman että se olisi "johtanut" nyt kauheasti varakkuuteen tai johonkin erityiseen juttuun. On niin paljon kaikenlaisia tilanteita nykyään, mutta enpä nyt tarkemmin juurta jaksaen moista viitsi alkaa selittämään.

Sinikka Lehmusketo

Suomen työttömälle, syrjäytyneelle, skitsofreenikolle ja masentuneelle on taas leivätön pöytä katettu.
Skitsoferniaa sairastava ja masentunutkin ihminen kykenevät tekemään töitä, joskin saattavat joskus ajoittain ollakin myöskin kykenemättömiä sitä tekemäänkin.
Yhteiskunnan tosiongelma ei olekaan se työkyvyttömyys, vaan tämän kokoomusjohtoisen uusliberalistisen johtamismallin aiheuttama koko järjestelmän alati vain lisääntyvä kyvyttömyys tarjota sitä työtä.
Heikkinen järjestää juhlia, joissa hänellä ei ole kykyä ja varaa edes tarjoilua tuoda ja kustantaa.

Toimituksen poiminnat