Henri Heikkinen Häpeilemätön blogini

V*tun köyhät!

Niin kutsuttu suomalainen köyhyys jaksaa ärsyttää. Etenkin sellaiset Helsingin Sanomien tai jonkun muun median esiin nostamat “elämän potkimat” tapaukset. Kyllä, minua kokoomuslaista yrittäjää, naistenmiestä ja maailmanmatkaajaa rasittavat nämä “vitun köyhät”.

Suomesta - onneksi - puuttuu täysin sellainen canthilainen köyhyys, jota täällä oli vielä sata vuotta takaperin runsain mitoin. Absoluuttisen köyhyyden lähes absoluuttinen puuttuminen ei kuitenkaan tarkoita, etteikö Suomessa olisi sellaisia ihmisiä, joilla tekee tiukkaa.

Tämä kirjoitus ei koskekaan niitä muutamaa harvaa tapausta, joita elämä on potkinut päähän aidosti ja isosti. Se koskee suurta määrää ihmisiä, jotka ovat mielellään uhriutumassa köyhiksi ja mussuttamassa aiheesta milloin missäkin mediassa, vähintäänkin verkossa.

Esimerkiksi tästä Mathias Rosenlundin tarinasta löytyvät kaikki mahdolliset syyt menestymisen esteeksi, aina köyhistä vanhemmista masennukseen, koulutuksen puutteeseen ja paskaan elämään, paitsi se, että itse ei saa aikaiseksi.

Tämän artikkelin perusteella suomalainen käsitys köyhyydestä on se, että asutaan yli tonnin vuokralla saunallisessa kolmiossa ja poltetaan tupakkaa, mutta lasten luistimiin tai leirikouluun ei ole varaa. Kirjailijan urasta haaveileva Mathias ei tietenkään voi mennä mihinkään “kunnon töihin”, ettei vain unelmat kärsisi.

Toinen sankari on 20-vuotias Nici Rumbin, joka on kuulemma hakenut todella moneen työpaikkaan, mutta ei ole päässyt kuulemma mihinkään. Nici on niin täsmällinen, että tuli omassa kodissaan tehtävään haastatteluun 10 minuuttia etuajassa.

Sen kerran kun Nici sai töitä, hän irtisanoutui lähteäkseen lomalle Kambodžaan. Seuraavan kerran kun jotain tarjottiin, työpaikan saaminen jäi törkyisestä ulkoasusta kiinni. Noh, partaa ei tietenkään voi ajaa. Nicille kuitenkin pisteet siitä, että elää tarinan perusteella säästöillään. Köyhyys on kuitenkin enemmän itseaiheutettua kuin kenekään muun syytä tässäkin tapauksessa.

En aivan oikeasti keksi juuri ketään muuta tervettä suomalaista joka voi olla aidosti köyhä kuin pienyrittäjä. Epäsäännölliset tulot, sosiaaliturvan puute, usein velkaa, suuret laskut ja aito epävarmuus tulevaisuudesta rasittavat monia. Yllättävän monelle yrittäjälle muodostuu postiluukkusyndrooma, jossa postiluukun kolahdus laittaa sydämen hyppäämään ylimääräisen pompun.

Suurin osa suomalaisista köyhistä kaipaisi suoraan sanottuna vain "ympäri korvia". Erään teorian mukaan luusereita syntyy tähän ikäpolveen niin paljon sen vuoksi, kun lapsena kaikkialta toitotetaan, miten erikoinen pikku Mika-Jalmari onkaan ja kerrotaan, mitä kaikkia mahdollisuuksia hänellä on.

Todellisuudessa Mika-Jalmari on lihava, ruma ja tyhmä kuin saapas, sekä lisäksi aivan helvetin laiska, mutta mihin tahansa töihin ei voi mennä, koska Mika-Jalmarilla on haave päästä kuuluisaksi elokuvatähdeksi. Äitikin sanoi, että Mika-Jalmari voisi olla ihan mitä tahansa. Toisaalta, sosiaaliturvan ansiosta Mika-Jalmarin ei tarvitse tehdä muuta kuin pelata kotona tietokonepelejä ja juoda kaljaa. Mika-Jalmari sitten masentuu, kun elämä on niin rankkaa, eikä yhteiskunnasta mitään tarjota. Pelkkä ajatus Mika-Jalmarin karikatyyristä herättää minussa aggressioita.

Köyhyysraja on Suomessa muutenkin täysin absurdia. Oma äitini saa minimieläkettä ja tulee sillä erinomaisesti toimeen – Puolangalla. Itse asuin 16-vuotiaana omassa asunnossa ihan vain siksi, että koulun ohessa tienaamillani rahoilla saatoin niin tehdä. Siihen ei monta sataa tarvittu. 

Ihmisen ei tarvitse nimittäin asua pk-seudulla, jos ei ole varaa. Sosiaaliturvalla elelee aivan mukavasti oikeastaan missä tahansa kasvukeskusten ulkopuolella. Tästä tulikin mieleeni hiljattain esitetty Hilton-dokumentti, jossa joukko nuorisoa VALITTAA siitä, että saavat asua pk-seudulla puoli-ilmaiseksi. “Tää Hilton on ihan vankila”. Haistakoot paskan.

Suomen lähes miljoonasta "tilastollisesti köyhästä" suurin osa itse asiassa elää aivan mukavasti ja järkevän asenteen omaavaa tuollaiset "en pärjää 1600 eurolla kuussa" -valittajat varmasti ärsyttävät vielä enemmän kuin minua. 

Millä oikeudella sitten kokoomuslainen näin suorasanaisesti köyhiä tuomitsee? No vaikka vertaisoikeudella. Ei oma elämänikään mistään herrgårdista ole varsinaisesti lähtenyt. Pientilallisen ja maahanmuuttajan lapsena Kainuussa ei elämä ollut varsinaisesti rahassa piehtaroimista, mutta muuten aivan täydellistä. Kotona sain onneksi niin hyvän kasvatuksen, että kuulin sosiaaliturvan olemassaolosta vasta armeijassa, vaikka joskus sitäkin on kotona kuulemma tarvittu.

Oma elämäni on yhtä vitun syrjäytymisbingoa, on ADHD, alkoholi maistuu, huumeita on tullut kokeiltua ja ylipainoakin on kertynyt. Tupakkaa en sentään enää säännöllisesti polta, ja erilaiset kokeilut ovat jääneet kokeiluiksi. Naisten kanssa ei ole koskaan oikeastaan mikään onnistunut, mutta edellisestä onnistumisista onkin elatusmaksuja maksettavana vielä pitkäksi aikaa (mikä ei haittaa yhtään, isänä on hienoa olla).

Työpaikkoja tai yrityksiä on ollut viimeisen 10 vuoden aikana oikeastaan yhtä monta aina markkinointiassistentista investointipankin ja pelialan yrityksen kautta ammattikorkeakoulun opettajaan. Puhutaan niistä pätkätöistä, nollatuntisoppareista ja prekariaatista. Haistakaa taas paska. Tietenkään minulla ei myöskään ole mitään korkeakoulututkintoa tai edes ammattitutkintoa.

Koulutuksen puute ei ole koskaan estänyt tavoittelemasta parempaa elantoa tai etenemästä uralla. Syyt epäonnistumisiin ja onnistumisiin eivät ole koskaan olleet olosuhteista tai yhteiskunnasta kiinni, vaan useimmiten itsestäni. Tutkinnolla olisi ollut selvästi ratkaisevaa merkitystä elämäni aikana tasan kerran – olisin saanut parempaa palkkaa ja ehkäpä pysyvän työpaikan opettajana. Ei kyllä jaksa virkamiesura edes ajatustasolla kiinnostaa.

Kaikkialla muualla yleensä riittää osaaminen, jota voi varsin hyvin hankkia itsekin jos vain motivaatiota on. Frank Zappa sanoi varsin osuvasti: Jos haluat panna, mene yliopistoon; jos haluat oppia, mene kirjastoon. Nykyään kaikki mailman oppikirjat ja suuri määrä luentoja löytyvät maksutta netistä, jossa itsekin kehitän itseäni. Viimeisimmät mielenkiinnon kohteet ovat olleet filosofian puolelta. Seuraa olenkin kyllä sitten säännöllisesti hakenut opiskelijabileistä, joskin iän puolesta pitänee siirtyä “mummotunneliin”.

Joskus on ollut rahaa, mutta enimmän osan ajasta joku 1000 euron sosiaaliturva olisi tuntunut hurjalta omaisuudelta. Tuilla en ole elänyt, vaan pyrkinyt aina saamaan rahani kasaan erilaisista hanttihommista, vippaamalla, tai myymällä omaisuuttani. Yrittäjänä tuloja tulee jos tulee, mutta lainat ja laskut kyllä pitäisi jollain maksaa – tai ainakin olla maksavinaan.

Olen kuitenkin varsin tyytyväinen elämääni. Työttömänä en ole ollut oikeastaan koskaan ja olen hyvin avoimesti kokeillut erilaisia asioita aina kun on ollut mahdollisuus. Vähävaraisuus ei todellakaan ole koskaan estänyt unelmoimasta, nauttimasta elämästä tai kokemasta. Kun oikein osaa kohdentaa menonsa eikä erakoidu lähipubin tiskille muiden luusereiden seuraan, voi opiskelijan tuloillakin elää vaikka jetset –elämää.

Suomessa on niin käsittämättömän hyvät mahdollisuudet tehdä mitä tahansa ja olla mitä tahansa, että en vain pysty käsittämään, miten menestyminen voisi kenellekään olla mahdotonta perhetaustojen takia.

Nämä mussutukset eivät ole mitään ajan kultaamia nuoruudenmuisteloita Bentleyn takapenkiltä. Viimeksi nyt keväällä oli välillä tilanne, jossa maksettavaa oli tuhansia euroja, mutta tuloja ei mitään. Asuntokin piti myydä pois, kun ei ollut varaa lyhennellä lainaa, saatika maksaa vastiketta. Siinä tilanteessa auttoivat pätkätyöt, ystävät ja perhe - niin kuin yhteiskunnassa kuuluukin. Valtio on lähinnä hankaloittamassa asioita.

Nyt taas hetkeä myöhemmin menee varsin hyvin – kiitos kysymästä. Ensimmäinen, joka tulee sanomaan, etten tiedä köyhyydestä tai ihmisten ongelmista mitään, koska olen kokoomuslainen saa ympäri korvia. Ensimmäinen joka nykäisee hihasta viikonloppuna yökerhossa ja ymmärtää mistä puhun saakin sitten lasillisen samppanjaa (jos sattuu olemaan hyvännäköinen nainen).

 

Tälle tekstille sattuu muuten olemaan jatko-osa: http://blogbook.fi/henriheikkinen/vtun-koyhat-2/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

46Suosittele

46 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (223 kommenttia)

Käyttäjän raffu kuva
Rafael Rantala

jatka samaan malliin, vaikka meinasinkin mennä sanattomaksi.

Mutta pari sanaa, pitäisi tänä kateuden päivänä palkita nuo Suomeen isoja veroja maksavat, jotka mahdollistavat varsin monta asiaa ja vastaavasti pitäisi listata isoimmat tulonsiirtojen saajat.

Jaska Ojansuu

Henrihän voisi kirjoittaa samalla otsikolla vaikka somaleista seuraavassa plokissaan. Katsotaan missä instanssissa vastaisi kirjoituksistaan.

Pointti vaan on se, että miksi köyhiä saa parjata ja kiihottaa lukijoita heitä vastaan, mutta vähemmistöjä vastaan ei.

Käyttäjän JukkaMattsson kuva
Jukka Mattsson

Kyllä näin vitun köyhän kokoomuslaisen kannattaa äänestää Kokoomusta!
Tätä olen ihmetellyt aina miksi kaikki vitun pienituloisimmat harrastavat puolueita joista eivät saa ongelmiinsa mitään apuja.

Autossakin täytyy valita merkki jota myydään VEHO:ssa että pääsisi mersumiesten seuraan.
Olisipa vanha kunnon Perustuslailliset puolueena vielä olemassa niin äänestäisin sitä heti.

Jarkko Hietala

"Kyllä näin vitun köyhän kokoomuslaisen kannattaa äänestää Kokoomusta!
Tätä olen ihmetellyt aina miksi kaikki vitun pienituloisimmat harrastavat puolueita joista eivät saa ongelmiinsa mitään apuja."

Ei oikein ole vaihtoehtoja lähes kaikki puolueet ovat vieraantuneet tavallisen ihmisen arjesta ja kokemista ongelmista. Kun ei ole kuin huonoja vaihtoehtoja on valittava vähiten huonoin.

Ei yksikään puolue välitä yksilötason ongelmista. Kunhan pesevät kätensä kaikesta vastuusta sanomalla, jokainen on vain yksin vastuussa siitä mihin pääsee heidän rakentamansa järjestelmän sisällä.

Kaikki yhteiskunnat ovat luonteeltaan orjuuttavia myös kapitalismi. Äärimmilleen viedyt omistusoikeudet ja omaisuuden keskittyminen pakottaa enemmistön orjiksi mikään muu vaihtoehto ei edes ole mahdollista.

Ainoa vaihtoehto on miettiä mikä yhteiskunta malli orjuuttaa vähiten. Kapitalismikin on muuttumassa enemmän orjuuttavaan suuntaan kun omaisuus keskittyy ja ihmisiä aletaan pakottaa töihin vastikkeellisella sosiaaliturvalla. Vaikka eihän tuollaisessa ole ns. vapaistamarkkinoista enää mitään jäljellä.

Ihmisten suurin rikos on se, että he osaavat ajatella ja huomaavat penteleet sen, että eivät olekaan kovin vapaita valitsemaan muunlaista elämää kuin pakkotyön.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Katselet maailmaa itsekeskeisesti laput silmillä pelkästään omasta näkökulmastasi. Et oikesti ymmärrä mistään mitään. Tyypillinen kokoomuslainen poliitikko. Siitä huolimatta, erittäin taitavasti kirjoitettu.

Käyttäjän JanneLinna kuva
Janne Linna

"Kokoomuslaisen ideologian perusyksikkö, jos näin voidaan sanoa, on aina Minä eikä varmasti koskaan Me!"

Käyttäjän kapavalimaki kuva
Kari Välimäki

"Tyypillinen kokoomuslainen poliitikko."

Ei, vaan tyypillinen NUORI kokoomuslainen poliitikko. Märkäkorva keltanokka.

Käyttäjän SimoTaivalkoski kuva
Simo Taivalkoski

Samaa mieltä. Oman navan ympärillä pyörii kaikki.

Käyttäjän timpuri kuva
Timo Uppala Vastaus kommenttiin #126

Kenellä pyörii asiat oman navan ympärillä?

"asutaan yli tonnin vuokralla saunallisessa kolmiossa ja poltetaan tupakkaa, mutta lasten luistimiin tai leirikouluun ei ole varaa."

Valitettavan totta hyvin monelle.

Kouta Kolmilukko

Nämä lapset huutelevat asioita yleisölle mistä vanhemmat puhuvat vain toisillensa.

Matias Härkönen

Minnuu vituttaa ku jätkä kirjotti samasta aiheesta paljon paremmin ku mä! PRKL!

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Älä Matias hermostu, minäkin oon jo tottunut siihen.
Yleensä ne on nuo Myllyniemi tai Huopainen.

:)

Matias Härkönen

Juu en mä viitti taloudesta enää ees paljo kirjottaa ku nuo fiksummat vie ain pidemmän korren :)

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari Vastaus kommenttiin #16

Jos Myllyniemi kertoo jotain, sen osaa jopa arvata.
Hauskasta pätkitään mailalla jalat alta.

Mutta luen kyllä kaikkien mahdolliset kirjoitukset, jos vain kerkiän.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

En nyt välttämättä sanoisi, että (paljon) paremmin. Eri tavalla kylläkin, ja Heikkisen provosoiva retorinen iloittelu saa taatusti paljon enemmän huomiota, mutta sinun kuivan asialliseen kirjoitukseen on taas vastustajien paljon hankalampi tarttua. Heikkisen jutusta löytyy kärjistystä ja liioittelua vaikka millä mitalla, ja itse asia helposti hukkuu (tai hukutetaan) niihin.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

...kele. Sä et tiedä köyhyydestä ja ihmisten ongelmista mitään, kun oot kokoomulainen.

...Kyllä jämpti on niin...

Pienelläkin pärjää, jos on minimaaliset menot. Ruokaan kyllä ja muutamaan kaljapulloonkin rahat riittää, jos asumisesta ei tarvitse maksaa.... Niin, ja röökiin. Kyllä sä tiedät.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Henri kirjoittaa hienosti. #3 Matiaksen kanssa samaa mielta.
Jukka Pojan "Älä tyri nyt"-asennetta tarvitaan!

Vesa Äijälä

Nykyaikana työ on menettämässä merkitystään, työttömiä on enemmän kuin työpaikkoja. Työpaikkoja irtisanotaan kun itsepalvelukoneet paikkaavat ihmisten duunin, jotta johtajat saisivat enemmän miljoonia taskuunsa.

Miksi nykyaikana edes kannattaisi tehdä töitä, varsinkin kun töistä suurin osa on turhaa rahan pyörittelyä joka ei hyödytä ketään millään tavalla. Toimistotätejä, tuhottoma määrä turhia paperilappusia täytettävänä, paskaa suoltavia mainosfirmoja, henkilöitä jotka siirtävät rahaa lompakostasi kassakoneen kautta johtajan tilille.

Valitettavasti vielä elämme kivikautisen vanhassa järjestelmässä, jossa käytämme lappusissa ja tilillä olevia numeroita kertomaan sen kuinka paljon kenelläkin on materiaalista arvoa ja valtaa. Järjestelmä on epätasapainossa eikä toimi, rikkaat rikastuvat, keskiluokkaiset ja köyhät köyhtyvät, tässä ei ole mitään järkeä!

Toisenlainen olisi resurssipohjainen talous... jossa duunia voisi tehdä ilman turhaa byrokratiaa ja hierarkiaa herroista köyhiin.

Ihan ensimmäisenä pitäisi tukea enemmän yrittäjyyttä (yritysvakuutuksen pakollisuus pois... ainakin pienituloisilta yrittäjiltä). Mielestäni on myös naurettavaa, että työtön saa enemmän rahallista tukea kuin opiskelija, vaikka opiskelijan pitäisi ne kirjatkin hankkia. Tutuksi ovat tulleet tonnikalalla, makaronilla ja riisillä elävät opiskelijat, se ei ole elämää se...

Välillä hävettää olla osallisena tämänkaltaisessa erottelevassa yhteiskunnassa, mutta onneksi ongelman tiedostaessa voi sen muuttaa ratkaisuksi. Kaikki asiat on muutettavissa, yhteiskunta on korjattavissa, meidän pitää vaan tietää mistä raha tulee ja miten (ja minne) se kiertää.

Käyttäjän henriheikkinen kuva
Henri Heikkinen

Tuo resurssipohjainen talous on muuten tyhmin utopia sitten kommunismin :D

Käyttäjän BennyAlexanderTulirinta kuva
Benny Tulirinta

Mutta ei likimainkaan niin tyhmä ja typerä utopia kuin liberalismi. (Joista ääntä yleensä pitävät konservatiivit...)

Käyttäjän OlliTuovinen kuva
Olli Tuovinen Vastaus kommenttiin #21

Kyllä se vain niin on, että vapaus > vankeus, liberalismi > sosialismi.

Käyttäjän HeikkiAalto kuva
Heikki Aalto

Mielestäni valtio voisi jakaa näille Zeitgeist-pelleille toimeentulotuen sijaan hehtaarin metsämaata jostain Kainuusta, niin voisivat laittaa tuon resurssipohjaisen taloutensa toteen oman itsensä osalta.

Kouta Kolmilukko Vastaus kommenttiin #46

Mielestäni näille kokoomus-pelleiltä pitäisi evätä syntymästä asti yhteiskunnan tuki ja laittaa lappiin jonnekkin pläntille asumaan (Aidatulle alueelle). Suoraan äidistä ulos kuoppaan voisivat syntyä ja olla oman onnensa seppiä.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Kommunismi on oikeastaan todella hyvä utopia. Sen käytännön toteuttaminen ainakin tähän mennessä on vaan ollut vähän onnetonta.

Käyttäjän OlliTuovinen kuva
Olli Tuovinen Vastaus kommenttiin #149

Minusta se on sairas utopia, jossa yksilö alistetaan kollektiivisen koneiston rattaaksi, jonka ainoa tehtävä on olla tuottava muille. Valtion tulisi olla ihmistä varten, eikä ihminen valtiota varten. Nykyinen järjestelmämme omaa huomattavasti enemmän jälkimmäistä.

Lauri Niemi

Häh, kyllä veenusihmisten keskus-skynet tietää ihmisten tarpeet ja arvostukset.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen Vastaus kommenttiin #186

Emmä kyl tohon zeitgeistiin oikein usko. Tai no, se on vähän liian utopia.

Käyttäjän ViiviPartanen kuva
Viivi Partanen

Sinua välillä hävettää olla tällaisessa yhteiskunnassa sanot. Olen ajatellut, että onneksi ihmisen elämä on rajallinen, koska en näin narsistisessa maailmassa jaksaisi elää, jossa vain raha ja status ovat tärkeimpiä arvoja. Säälittävää, mutta onneksi elän sen yhden ihmisen pienen hetken, enkä yhtään enempää (koska paha maailma)!

Käyttäjän SimonWahlroos1 kuva
Simon Wahlroos

Se kiertää meidän ainoan pankin kautta €uvoliittovaltion kokoomusvetoiseen korporatiiviseen valtiokapitalismiin joka riistää köyhiä ja kasvattaa tuloeroja, jotta toiset voivat elvistellä köyhien kustannuksella.

Olen kyllä samaa mieltä Henrin kanssa siitä että ei pidä valittaa köyhyyttä, vaan tehdä jotain asian eteen jos se vaivaa mieltä,

Käyttäjän VesaHellman kuva
Vesa Hellman

Harvemmin kirjoittajan kanssa on tullut samaa mieltä oltua mistään.

Kerta se on ensimmäinenkin.

Tää on hyvä kirjoitus!

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Kyllä masennus on kuitenkin sellainen sairaus, että se estää tehokkaasti työllistymistä ilman tukitoimia.

Haaveileminen kirjailijan urasta taas on paremminkin masennuksen oire, kuin syy siihen. Masentuneet usein mm. haaveilevat pakonomaisesti lottovoitosta, tai siitä, että sairastuisvat johonkiin sairauteen, joka vapauttaisi heidät sitten tästä elämisen turhuudesta.

KELA onkin Suomessa alkanut kiitettävästi rahoittaa masennuksen hoitoa psykoterpialla, sillä nuorten ihmisten masennus on johtava syy työkyvyttömyyteen ja työurien katkeamiseen jo nuorena.

Jouni Nordman

Juttelin entisen Nikkilän mielisairaalan lääkärin kanssa, joudu nimen jättää salassa pito velvotteen vuokis sanomatta. mutta häne mielipiteensä masenuksen oli aika sillein suora, eli masentuneella on aivan liikaa aika käytössä, johon paras lääke on fyysinen työ, joka niin väsyttää että ei ehdi eneään masentua.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Sä et tiedä oikeasta masennuksesta yhtään mitään.

Jari Mustonen Vastaus kommenttiin #56

Hyvä Taru,

On selvää, että se olet sinä joka et tiedä mitään masennuksesta. On myös huvittavaa, että kuittaat psykitsia ylilääkärin mielipiteen toteamuksella, hän ei tiedä masennuksesta mitään.

Masennus on mielen sairaus, jota ei kerkeä sairastaa, jos on koko ajan työn touhussa.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #93

Kuule tiedän hyvinkin paljon. Et tiedä elämästäni yhtään mitään.

Risto Mäki-Petäys Vastaus kommenttiin #93

Kuuluuko tähän masennukseen myös se masennus, joka syntyy olosuhteissa, jossa ei työn ohella ehdi tehdä mitään ja uupuu toivottomaan tilanteeseen?

Tuo masennuksen määitelmä kuulostaa 'vanhan kansan viisaudelta', eikä miltään alaan perehtyneen lääkärin näkemykseltä. Kummasti äsken kuulopuheena nimeltä mainitsematon mainittu lääkäri muuttuikin välissä ylilääkäriksi. Auttaisi hieman, jos vaikka lukisit masennuksesta tietoa ennen turhaa pätemistä.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #98

Käyköhän sama tyyppi luennoitsemassa syöpäpotilaille syövästä ja sen hoidosta? Ja kertomassa kuinka helppoa siitä on parantua kuin ottaa vain itseään niskasta kiinni.

Hannu Korpilampi Vastaus kommenttiin #93

Masennus on pääasiassa fyysinen ongelma, jonka hoitomuotona nykyään keskitytään oireiden minimoimiseen.

Tuttavani sairastui autoimmuunityreodiittiin, jolloin kaikki voimat katosivat. Pahimmillaan hän ei meinannut päästä sängystä aamulla ylös. Ruoka ei sulanut, uni ei tullut, sydän tykytti. Kävely onnistui noin 50m, jonka jälkeen oli istuttava lepäämään.

Hän meni lääkärille. Lääkäri mittautti kymmenisen yleintä arvoa verestä, minkä jälkeen totesi hänen olevan täysin terve (kilpirauhasen vasta-aineet olivat vain muutamankertaisesti yli alarajan, mikä ei kuulemma riitä vielä tuohon kuntoon pääsemiseen). Diagnoosina oli masennus ja masennuslääkkeitä tarjottiin ainoaksi hoitomuodoksi.

Sinnikkäästi tuttavani kieltäytyi diagnoosista ja löysi endokrinologin joka tiesi näistä sairauksista jotain. Lisätutkimuksilla löydettiin todellinen sairaus ja lääkityksellä tilanne parani. Myöhemmin otetussa verikokeissa nuo vasta-aineet olivat pahimmillaan lähes satakertaiset minimiarvoihin nähden ja endokrinologin mukaan vasta-aineiden vaihtelu on tyypillistä autoimmuunityreodiitissa. Yleislääkäri leimasi hänet mielisairaaksi vain tietämättömyyttään.

Olen seurannut vierestä myös toista tapausta, jossa noin viisitoista vuotta vegaanina ollut naishenkilö sairastaa isoa nippua hermostoperäisiä sairauksia, kuten migreeniä, masennusta ja epämääräisiä särkyjä. Oireet sopivat B12-vitamiinin puutokseen, mutta jostain syystä näitä arvoja häneltä ei ole mitattu, eikä hän halua niitä tutkituttaa. Ehkäpä pelottaa mitä sitä on tullut terveydelleen tehtyä. Mieluummin elää tietämättömyydessä, vaikka se tarkoittaisikin oireiden vähittäistä pahenemista.

Oli kyse sitten minkä tahansa vitamiinin tai hivenaineen puutoksesta, aina oireet ovat masennukselle tyypilliset. Tästä syystä masennuksesta selviämiseksi tärkeintä olisi aina selvittää sen todellinen syy. Nykyään valitettavasti masennukseen on kehitetty vakavia sivuvaikutuksia aiheuttava lääke, mikä tekee lääkärien työstä kiusallisen helppoa: katso verikokeista kymmenen yleisintä veriarvoa ja jos niistä ei näy mitään, lyö masennuslääkettä kouraan.

Masennuslääkkeessä ei niin masenna vaikkei jaksakaan mitään...

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Oletkohan esim. selvillä siitä, että melkein joka toisen itsemurhan takana on masennustila?

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Varmaan voi olla fyysinen työkin hyvä lääke. Tietenkin voi olla tila, esim. voimakas depressio-tila, jolloin ei pysty tekemään töitä. Mutta moneen masennukseen voi tietenkin fyysinen työ olla hyvä lääke. Varsinkin jos näkee työnsä jäljen. Myös se, että voi tehdä työtä ulkona tai luonnossa on varmasti hyödyllistä.

Tietenkin sen työn lisäksi pitäisi saada apua muuhun arkeen. Ettei paina rahahuolet, tai yksinäisyys (jota pidän aikamme suurimpana ongelmana). Tukiverkosto on aina tärkeä. Joillakin voi oma perhe olla jopa tilannetta pahentava.

Aina pitää ottaa huomioon se, että masennusta on eri asteisia, ja masennus yleensä on sairaus. Monta kertaa ihmisellä voi olla jotain muutakin (pahempaa tai lievempää), mutta kertoo itse, että hänellä on masennus. Joskus masennus-sanaa käytetään myös alakulosta. Joskus alakuloisuus, yksinäisyys ja ikävät elämänkokemukset, joita ei ole selvitetty, aiheuttaa masennuksen, joka voi olla jo kroonista. Elikä lääkkeitä voi joutua syömään loppuelämän ajan.

Tästä linkistä näkee miten erilaisia masennuslääkkeitä meillä Suomessa käytetään http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.k... Siitä varmasti ymmärtää, miten montaa masennusta voi olla. Jokainen tarina ei ole samanlainen.

Käyttäjän HannuSiipola kuva
Hannu Siipola

Juuri näin se menee. Kyllä ammattimies tietää. Vanha ulkomaalainen sanontakin on että
"Joutilaan aivot ovat pirun leikkikenttä" Eräässä elokuvassa jonkun isän tytär jatkoi edellistä sananpartta että hänen isänsä aivot olivat oikea "Pirun huvipuisto".

Hyvä kirjoitus Henriltä.

Nykyinen tekninen kehitys on johtanut aiihen että työtä ei ole kaikille ja kansantulo on niin suuri että suurta narinaa ei synny vaikka paremmin tienaavilta viedään veroina tuloista aika suuri osa. Sillä ruokitaan ne joille työtä ei riitä tai joilta syystä tai toisesta johtuen puuttuu työn tekemisen motivaatio

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Masennus - miten se ilmenee. Ymmärrän kyllä, että nuorta vituttaa kun ei saa kaikkea haluamaa. Nykyjään sitiä vitutusta on keksitty nimittää masennukseksi ja siten pääsee eläkkeelle.

Käyttäjän ViiviPartanen kuva
Viivi Partanen

Masennus on tila, johon ihminen luisuu joko huomaamattaan (menneisyyden "luurangot" ja nykyhetken kasautuneet ongelmat) tai antautuen sen valtaan. Itsesäälille pitää tehdä aktiivista vastarintaa vaikka ikenet vuotaisivat verta ja tukka lähtisi päästä. Vaikka elämä olisi piessyt joka mutkassa (uhma voi olla myös kantava voima)!!

Jos elämässä huonoa, niin miksi ei myös hyvää?

Laura Taimio

Niinhän ne ihmiset kuvittelee joilla ei ole itsellä mitään kokemusta asiasta, eikä kunnon tietoa. Hyvin yksinäköistä ja yksinkertaistavaa. Nuorten pahoinvointi kertoo myös yhteiskunnan tilasta, vaikka sitä ei kaikki haluakaan myöntää.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Vattovaara, aika oikeistokapitalisista ajatella, että masennus johtuu tavaran puutteesta.

Käyttäjän PasiImmonen kuva
Pasi Immonen

No herra sitten menee valittamaan omaa vitutustaan ja hakeutuu siten eläkkeelle. Tee koe, miten helppoa on.

Timo Kouvo

Muuten ihan joo, kyllä, samaa mieltä mutta tuo mainittu juttu Nicistähän ei liittynyt köyhyyteen millään tavallaa. Nici ei itse väittänyt olevansa köyhä, eikä välttämättä olekkaan. Eikä jutun kirjoittajakaan niin väittänyt. Kyse oli siitä että miten vaikeaa työnsaanti on. Ja sikäli mikäli tarina semmoisenaan pitää paikkansa niin tuon kaverin kohdalla se on kyllä melkolailla nihkeää ollut. Mutta ei se rahan puutteesta valittanut.

Käyttäjän homonatura kuva
Outi Hoikkala

Hirveätä syrjintää!

Nimittäin kaikki kirjoituksen kommentoijat ja suosittelija ovat miehiä. Eikö naisia kiinnosta enää edes samppanja.

Olli Polli

Ehdotan ongelman ratkaisuksi naiskiintiötä Puheenvuoroon!

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Heikkiseltä en ottaisi vastaan edes hienointa shampanijaa. Tai varsinkaan sitä, tiiä mitä joutuisi antaa vastapalvelukseksi. kokkareiden maailmassahan ei ole "ilmaisia luonaita".

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

"Työpaikkoja tai yrityksiä on ollut viimeisen 10 vuoden aikana oikeastaan yhtä monta aina markkinointiassistentista investointipankin ja pelialan yrityksen kautta ammattikorkeakoulun opettajaan. Puhutaan niistä pätkätöistä, nollatuntisoppareista ja prekariaatista. Haistakaa ta"

Siinäpä kertakaikkisen hienosti tuotu esiin kokoomuslaisten arvot ja asenteet.Haistakaa p ja v,juuri näin rehellisesti ilmaistu puolueen arvomaailma ja kunnioitus kanssaihmisä kohtaan.Kerrankin rehellinen kokkari.
Mitähän se laki sanoo ammattitaidottoman henkilön opettaessa ammattikorkeakoulutasolla?Siihenhän on olemassa omat määräyksensä.

"Kotona sain onneksi niin hyvän kasvatuksen, että kuulin sosiaaliturvan olemassaolosta vasta armeijassa, vaikka joskus sitäkin on kotona kuulemma tarvittu"

Ehkäpä kotona on vaan osattu säästää sinua elämän tosiasioilta,ne kun eivät kaikki aina lapsille kuulu eikä tarvitse edes tietää.Säästää siten kuormittamasta lasta elämän kovuudelta.
Kasvatus on ollut todella hieno.

Käyttäjän VesaHellman kuva
Vesa Hellman

Ei miusta tuossa kirjoituksessa kanssaihmisiä mollattu, vaan uhriasennetta jonka vangiksi eräät ovat jääneet.
Miutakin välillä vituttaa kun nillitetään millon mistäkin, eikä vaan tartuta toimeen.

Ammattikorkeakoulujen opettajien pätevyyteen en ota pahemmin kantaa. Omat opettajat olivat ihan kohtalaisia vaikka osalla ei pedagokisia pätevyyksiä alalle ollutkaan. Asia tuli silti selväksi.

Miulle kotona opetettiin työnteko. Se on luultavasti opetettu Heikkisellekkin. Opetettiin myös se että välillä kuuluu vituttaa. Aina ei voi olla kuin silkkiä vaan.

Miika Korpi

Näyttää vain nyt siltä, että jos oma itsensä(ko. bloggaaja) on säästetty siltä, niin luulee automaattisesti sitä, että kaikki muutkin SÄÄSTYY siltä. Asiahan ei ole näin.

Jarkko Hietala

"Näyttää vain nyt siltä, että jos oma itsensä(ko. bloggaaja) on säästetty siltä, niin luulee automaattisesti sitä, että kaikki muutkin SÄÄSTYY siltä. Asiahan ei ole näin."

Kaikki ongelmat eivät edes näy päällepäin. Esim. vaikkapa aivovammaan saaneelle on helpompi sanoa, että kaikki ongelmasi johtuvat vain laiskuudesta kuin vaikkapa ihmiselle, jolta on molemmat jalat amputoitu ja kaikki näkevät, että hän ei voi kävellä.

Riippumatta siitä, että aivovamman aiheuttamat muistiongelmat voivat olla, jopa olla ivalidisoivempia kuin puuttuvat jalat.

Suomessa on satojatuhansia ihmisiä, joiden sairauksia ei ole tutkittu eikä diagnosoitu kunnolla, koska valtio ei toimita palveluita, joita se sanoo toimittavansa. Erityisen ikävää tämä on ryhmille, joiden sairaudet eivät ole ilmiselviä.

Leena Korhonen

Ei yrittäjänä kovin järkevää provosoida köyhyyteen liittyvällä tematiikalla tällä tavalla vaikka kirjoja möisikin. Tsemppiä yritystoiminnalle silti ;)

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Mitähän sanois, ilmeisesti kirjan markkinointi tapahtuma. Sälli vetää aika kovilla, itse tulin siihen päätelmään, ei ole kokenut vielä eläämää. Aika on armollinen tässäkin mielessä, ihminen joutuu kokemaa nekin asiat. joista toisia syyllistää.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ärsyttää kyllä nuoret jotka lapsellisen toiveikkaasti hakevat sitä uraa rakastamaltaan alalta, eläinhoivassa tai elokuvaohjaajana tai vastaavassa joita ei monelle riitä ainakaan jos palkkaa haluaa. Nuorilla on kyllä toivoton asema työpaikan suhteen eikä tulevaisuus näytä paremmalta.

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta

Ongelmana on vielä lisäksi se että oletetaan että se annetaan se osaaminen ja työ jostain ylhäältä vaikka käytännössä valmistumisen jälkeen oppiminen vasta alkaa ja työpaikka täytyy ihan itse etsiä.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Ikävää on se, että järjestetään koulutuksia aloilla, joilta ei työllisty.

Martti Laines

Olisin kirjoittanut 'samat sanat', jos olisi osannut. Juuri näin.

Kurjuuteensa ihastuneita, omaa vastuutaan kaihtavia, tukiaisilla eläviä tässä maassa riittää. Toisaalta se on poliittisen kulttuurin ja järjestelmän tuotosta.

Muistan itse kun kerran alakouluikäisenä tarjosin kaverilleni koulun jälkeen jätskiä pakastimesta ja sain siitä huutia, ettei tartte koko kulmakuntaa ruokkia. Ei ollut rahaa.

Olen ollut yrittäjänä ja sen jäljiltä perässä on ulosotto.

Silti en ole ikinä ymmärtänyt ajatusta, että yhteiskunta (=muut ihmiset) olisi jotenkin vastuussa minun hyvinvoinnistani. Työttömyyskorvausta tai muita sossuja en ole anonut ikinä, ja ihan v*tun varmasti on ollut vaikeita paikkoja minunkin matkallani.

Toisaalta, kuten joissain yhteyksissä sanotaan; ei se ole tyhmä joka pyytää vaan se joka maksaa... voi rinnastaa meidän järjestelmään... miksi mennä siwan kassalle kun voi kotona haaveilla kirjailijan urasta (sen eteen kuitenkaan mitään tekemättä).

Lauri Niemi

Kai sitä maksaa jos muuten heiluu häkki. Sehän se koko ongelman ydin on.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

On ihan totta, että on ihmisiä, joilta puuttuu oma-aloitteisuus. On myös ihmisiä, jotka eivät osaa / halua kilpailla. Heille riittää vähempi työtä ja vähempi yhteiskunnallista arvostusta.

Perheellä on koulutuksessa ja menestymisessä merkitystä. On paljon helpompi opiskella, kun koulusta kotiin mennessä on ruokaa. Joissain perheissä voi vastassa olla humalaisia, jotka haluavat seuraasi. Aviopuolison tuellakin on aina merkitystä.

Mutta tosiaan on olemassa ihmisiä, joille ei vähempi kelpaa, eikä osata katsoa peiliin mitkä ovat todelliset resurssit.

Vuokrakulujen pienentämisen takia ei kannata maaseudulle lähteä, koska siellä sitten taas on vielä vaikeampaa löytää töitä. Pitäisi ehkä hallituksen alkaa ehdottamaan maanviljelijöille työllistämistä, tai sitten pitää suunnitella edullisempaa asumista sinne, jossa voi olla töitä.

Martti Laines

Toisaalta, jos odottaa sitä 'kirjailijan paikkaa' eikä edes halua työllistyä on erinomainen vaihtoehto muuttaa keskuksien ulkopuolelle. Väitän, että on suuri joukko elämäntapatyöttömiä, jotka voisivat mainiosti asua vaikka Mäntsälässä Pikku-Huopalahden sijaan.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Enpä tiedä, onko elämäntapatyöttömiä. Voi olla, että onkin. Väittäisin kuitenkin, että on pieni osa tämän hetken työttömistä. Enemmän voi työttömyyden syynä olla se, että tarvitsisi jonkinlaisia tukitoimia, eikä osaa tai oikeastaan pysty hakemaan töitä. Silloin voi olla parempi miettiä terveydentilaa ja vaikka sopia osa-aikaisesta työstä.

Työvoimatoimistosta annetaan karenssia työstä kieltäytyneelle tai itse irtisanoutuneelle. Sosiaalivirastosta maksetaan pienempää toimeentulotukea, jos on karenssi. Eikä asumistukea yleensä saa, jos on vähänkin palkkatuloa. Eikä asumistukea saa koko vuokran arvosta. http://www.kela.fi/laskurit

Joten kovin pitkään ei voi elellä, jos on korkea vuokra tai kieltäytyy töistä.

Mutta jos tosiaan kiinnostaa pelkkä kirjailijan työ, niin on hyvä yrittää elellä edullisesti keskuksien ulkopuolella. Helpompi silloin olla ottamatta töitä vastaan, kun niitä ei edes ole.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Maaseudullla eletään todella tiukilla, tervetuloa, minäkin maksan vuokraa liki 480 euroa kuukaudessa. Todella mahtavat kulutusjuhlat, kun parempipuoli saa päivärahansa. Tästä lähtee sitten kulutusjuhlat, kyllä ihmiset ovat todella sokeita.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

"En aivan oikeasti keksi juuri ketään muuta tervettä suomalaista joka voi olla aidosti köyhä kuin pienyrittäjä. Epäsäännölliset tulot, sosiaaliturvan puute, usein velkaa, suuret laskut ja aito epävarmuus tulevaisuudesta rasittavat monia. Yllättävän monelle yrittäjälle muodostuu postiluukkusyndrooma, jossa postiluukun kolahdus laittaa sydämen hyppäämään ylimääräisen pompun."

Henri, olet pienyrittäjä ja kokoomuslainen! Ristiriitainen yhtälö - milloin puolueesi on puolustanut pienyrittäjää? Etelärannan EK:n toimitsijat(tuomitsijat) pitävät huolen siitä, että suurpääoma keinottelee sutena lampaan vaatteissa.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Entisenä yrittäjänä, haluisin sanoa, keneenkää ei kannata ruveta yritjäksi. Missä tahdissa, pienyrityksiä lopetetaan tänäpäivänä, todella nopeasti. Työllistin 3-4 vierasta työntekijää. Tässäpä tämä, onneksi olen jo sen ikäinen mies, aika hoitaa minunkin velkani.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Pienyrittäjillä on tosiaan monesti raskasta. On monta alaa, jolla kannattaisi ennemmin olla vieraalla töissä kuin olla yrittäjänä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"milloin puolueesi on puolustanut pienyrittäjää?"

Puolustaa kokoomus ainakin pääomatuloilla elelevää yrittäjää, onhan näitäkin.

Käyttäjän LauraHyyti kuva
Laura Hyyti

En halua haastaa riitaa, mutta mistähän tuo tuhat euroa kuussa on vedetty? tässä ote toimeentulotukilaista:

Toimeentulotukilaissa säädetty, vuosittain kansaneläkeindeksillä tarkistettava perusosa on perustoimeentulotuen pohja. Täysi perusosa on vuonna 2013 yksin asuvalla 477,26 euroa kuukaudessa. (HUOM...summa siis pienenee jos ansaitset sentinkin rahaa. esim syntymäpäivärahoja, tukia,palkkaa jne)

Toimeentulotuki 1.1.2013 lukien (Kuntainfo 7/2012)

Perusosalla toimeentulotuen saajan pitää kattaa:

ravintomenot
vaatemenot
vähäiset terveydenhuoltomenot
henkilökohtaisen puhtauden ja kodin puhtauden menot
paikallisliikenteen maksut
lehtitilaukset
televisiolupa
puhelimen käyttö
harrastus- ja virkistystoiminta.
Perusosan lisäksi perustoimeentulotukea annetaan asumismenoihin, kuten vuokraan tai vastikkeeseen, vesimaksuun, lämmitykseen, sähkölaskuun ja kotivakuutusmaksuun sekä vähäistä suurempiin terveydenhuollon menoihin.

Itse olen joutunut joskus olemaan toimeentulotuella ja voin sanoa että se oli ihan hirveää ja rahaa sai tuskin mihinkään vaikka jääkaappi oli rikki ja oli kaikkien tukien ulkopuolella kelan vitkuteltua päätöksen kanssa 6 kk:ta. En halua myöskänn valittaa, vaan haluan ainoastaan nostaa esille, ettei se mitään hirveän herkkua ole. Oma tilanteeni ei myöskään johtunut laiskuudesta, olen tehnyt 14-vuotiaasta töitä ja valmistunut L:n papereilla lukiosta. Olen kiitollinen valtiolle ja yhteiskunnalle siitä tuesta mitä sain, se oli hyvä, mutta harvoin riittävä. Ei se ole riittävä kenellekään, eikä sillä kaljaa paljon juoda. Kun kirjoitat tätä lausetta: "Tämä kirjoitus ei koskekaan niitä muutamaa harvaa tapausta, joita elämä on potkinut päähän aidosti ja isosti. Se koskee suurta määrää ihmisiä, jotka ovat mielellään uhriutumassa köyhiksi ja mussuttamassa aiheesta milloin missäkin mediassa, vähintäänkin verkossa." olen ymmälläni, missä maailmassa on tällaisia ihmisiä? mielestäni asia on juuri toisinpäin. On paljon hyviä ihmisiä joilla on vaikeaa, kuten omilla vanhemmillasikin joskus oli. Ihmisiä, jotka tarvitsevat apua. Ja se hyvinvointiyhteiskunta on minulle ainakin, ja uskon myös että vanhempiesi sukupolvelle tarkoittanut sitä, ettei ketään jätetä ilman turvaa, tukea ja hoitoa.

Minä olen rankan taistelun jälkeen saanut apua jota tarvitsin, kiitos hyvinvointiyhteiskunnan. Minusta yhteiskuntaa arvostellaan sen perusteella, kuinka se pitää huolta heikoimmistaan. Meillä on näkemykseni mukaan aika huono yhteiskunta nyt, tai ainakin siitä tulee sellainen hyvin pian, koska täällä huolehditaan enemmän bruttokansantuotteesta ja taseista, kuin ihmisistä.

Vanhukset ovat nykyään "asiakkaita", tuottavia yksikköjä tuloksellisessa laitoksessa nimeltä kunnan vanhainkoti. Lapset syövät samaa kilpailutettua puuroa vuokrafirman keittäjältä. Me olemme tehneet bisnestä kaikesta. Siksipä ajattelinkin, että kyllä, varmasti tiedät henkilökohtaisesta köyhyydestä. Mutta Ehkäpä joillekin, kuten nicille köyhyys ei ole mikään paha asia. Tiesitkö, että Meidän sukupolvestamme osa on tyytyväinen hyvin vähään ja se, että sinä koet heidät luovuttajiksi ei ratkaise mitään, koska he eivät halua ansaita niin paljon, tai menestyä niin paljon kuin pystyvät. Vähälläkin pärjää, mutta se ei tarkoita, että ei haluaisi olla tarpeellinen. Jokainen haluaa saa hyvää oloa ja arvostusta; tehdä töitä, syödä hyvin, kasvattaa lapsia ja auttaa naapuria. Ja jokainen osallistuu niin paljon kuin pystyy ja haluaa. Ja kokoomuslaisesta näkökulmasta ajatellen, he ovat myös kuluttajia, joita ilman tämä kulutusyhteiskunta ei pysyisi pystyssä.
Minä oon tällanen puistopaasaajahippi, mutta ymmärrän kyllä jos tuntuu siltä, että itse uurastaa ja uurastaa ja sitten nysvääjät elelee ilmatteeks. Muistuttaisin kuitenkin, että en minä ole sinun rahapussillasi kärkkymässä, enkä valtion pussilla. Jokainen elää elämäänsä siten kuten itse haluavat, eikä sen pitäisi olla pois keneltäkään toiselta. Jokainen tekee osansa, ja minusta se nyt on vaan vähän hölmöä loukkaantua siitä, että toiset on "köyhiä". Ihmisiä nekin on, ehkäpä jopa paljon parempia kuin "rikkaat". Meillä köyhillä on ehkä aikaa ja myötätuntoa enemmän kuin ihmisellä, joka keskittyy vain ansaitsemiseen. Meillä on myös huolia ja suruja ja kiireitä. Neiistä osa poistuisi rahalla, mutta se raha veisi pois jotain ja toisi uusia, ehkäpä suurempiakin huolia.
Minulla on uskoa ihmishyvyyteen, enkä vihaa kirjoittajan mielipiteitä.
Minusta hän kuulostaa hivenen katkeralta, ja toivoisin että se ymmärtäisi halata lastaan, eikä pohtia mitä muut elämällään tekevät. Ei millään pahalla, mutta en minä mieti rikkaita kuin surulla, kun keskittävät elämänsä hassuihin asioihin...ei me paljon pohdita, että paskapää rikkaat, miks minäkin en voi olla tollanen...mutta peace ja silleen. ;)

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Nykyelämä Suomessa on ns. hyvinvointia illusoivaa - todellisuus on monien kohdalla aivan muuta.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Hyvin vähän ihmiset tietävät mitään toimeentulotuesta. Siinä on myös sellainen oleellisesti erilainen piirre verrattuna muihin tuloihin, ettei se ole automaattituloa joka kuukausi. Siis ei ole niin, että joka kuukausi kilahtaa noin vain rahat tilille.

Esimerkiksi työttömyyskorvaukset ovat tällaista. Eli sama summa tulee huolimatta minkälaisia menoja on. Toimeentulotuki on tässä suhteessa hankalampi. Menot ja tuen tarve pitää osoittaa joka kuukausi. Siis liput laput ja kuitit pitää viedä ja sama pyrokraattinen hässäkkä. Tämä on olennaisesti erilaista kuin työttömyyskorvauksissa. Niiden osalta riittää, kun täyttää niitä työtön, työtön, työtön.... tekstejä lomakkeisiin. Ei tarvita mitään kuitteja mihinkään.

Jos jostain syystä tilille tulee rahaa, esimerkiksi veronpalautuksia, tai mummo lähettää, niin toimeentulotuki vähenee samalla summalla.

Käyttäjän mattiuuk kuva
Matti Uusi-Kokko

Jos ei tälläiseen halua osallistua, niin siihen on vaihtoehto olemassa. Muuttaa matalan vuokran alueelle ja hankkii työn. Ottaa sitten vaikka roskakuskin tai siivojan ansion vastaan, niitä riittää jos kelpaa, niin ei tarvitse enää täytellä lappuja tai palautella kuitteja. Tarvitsee vain tyytyä elämään asteekkisesti. Jos ei halua tyytyä siihen, niin on hankittava vaikka korkeakoulutus työllistävältä alalta. Elämä on kovaa ja Suomen hoivapolitiikka on liian lepsua.

Käyttäjän sallawillman kuva
Salla Willman Vastaus kommenttiin #63

Hyvä kysymys onkin sitten, että mikä ala sitten on se, jolta akateeminen koulutus kannattaa hankkia? Akateeminen työttömyys on viimeisen vuoden aikana kasvanut oikein 25 %.
"Ammattikorkeakoulutettuja oli työttömänä elokuussa 19 500, kasvua vuoden takaisesta 25,4 prosenttia. Ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneista työttömänä on reilut 17 600, kasvua 25,3 prosenttia. Tohtoreita on työttömänä 1 250, kasvua 22,9 prosenttia."

Jutun mukaan insinöörit, diplomi-insinöörit, kauppatieteen maisterit ovat nyt "turhiksia"/työttömiä reppanoita ja arkkitehtien, lääkäreiden, hammaslääkäreiden ja farmaseuttien työttömyys on vähäisintä.

Jälkimmäinen ei ihmetytä: Suomessa ei näytä olevan enää töitä muualla kuin terveydenhuollossa ja vanhustenhuollossa. Kertoo paljon Suomesta ettei täällä ole mitään uutta luovaa tai teknologista huippuosaamista tms. vaan pelkkää vaippojen vaihtoa kasvavalle vanhusväestölle. Myykääs nyt sit jotain, kortiston kauppatieteilijät!!!!

Eli kehotat siis työttömyydestä kärvisteleviä kouluttautumaan pikaisesti lääketieteen tohtoriksi tai farmaseutiksi? Siltähän tää nyt vaikuttaa...

http://www.kauppalehti.fi/etusivu/akateemisen+tyot...

Käyttäjän mattiuuk kuva
Matti Uusi-Kokko Vastaus kommenttiin #96

Älä Salla pistä sanoja suuhun. Minä en ole puhunut lääketieteen ammattilaisista, sinä puhuit.

Minä tarjosin vain vaihtoehdon tukien nostamiselle. Jos ei ole kiinnostunut kouluttautua työllistävälle alalle, niin sitten pitää tyytyä siihen mitä saa. Elämä on kovaa.

Käyttäjän JanneLinna kuva
Janne Linna

"En halua haastaa riitaa, mutta mistähän tuo tuhat euroa kuussa on vedetty?"

Hatusta?.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

"Se koskee suurta määrää ihmisiä, jotka ovat mielellään uhriutumassa köyhiksi ja mussuttamassa aiheesta milloin missäkin mediassa, vähintäänkin verkossa."

Kirjoitus on aika mustavalkoista ajattelua. Sitten siinä on mittakaavavirhe. Vedetty yleistäviä johtopäätöksiä sen mukaan, kun joku marginaaliporukka on kovassa äänessä mediassa, tai verkossa. Oletetaan, että siinä on nyt se köyhien enemmistön mielipide ja kuva köyhistä. Media nostaa ristiriitaisuudet ja räikeät asiat esiin, ne myyvät.

Se mikä on hyvä tiedostaa, kun keskustelee köyhyydestä ja mahdollisuuksista. Niin hyvin herkästi mittaamme huomaamattamme toisten mahdollisuuksia ja tilannetta oman elämämme kautta. Se ei välttämättä edusta yleistä todellista tilannetta. Se on vain yhden yksilön kokemusta ja elämää.

Käyttäjän HeikkiAalto kuva
Heikki Aalto

Sanomalehtien valta tiedonvälityksessä on murtunut ja rooli on siirtynyt tiedonvälityksestä viihdetarjontaan.

Ei se hesarikaan armosta elä, vaan nyyhkytarinoiden kertominen kontulalaisista elämäntapaluusereista nyt vaan myy enemmän.

Enkä nyt sano etteikö syrjäytyminen oikeasti olisi Suomessa ongelma, mutta ne oikeat syrjäytyneet ei taida paistatella iltapäivälehtien lööpeissä tai Yleisradion dokkareissa.

Käyttäjän ViiviPartanen kuva
Viivi Partanen

Sain juuri hyväntekeväisyys laskun invalidiliitolta 25€.

Ajattelin tuplata sen tai ehkä laitan satasen. Kiitollinen ihminen, kun sain mä lahjan terveyden. Kiitosta on paljon antaa ja rakkauden korren voin kekoon kantaa. Vaan yksi nuhde kuuluu mulle, että kerron tekemiseni ja onnellisuuteni sulle. Mistä nöyryyteni oikein kumpuaa? Ylen määrin kun rakkautta osakseen saa, voi toisia myös rakastaa.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Vittu mitä narinaa, paljon hyvää urputusta.

Mutta, mitä tässä yritetään mussuttaa? Jokainen tekee hommansa niin kuin tekee oman onnensa eteen. Hyvä, jos joku pystyy laittaan itsensä likoon ja käyttää sitä löytämäänsä vapautta mutta eteen tulee aina uusia kysymyksiä johon ei voi olla valmistautunut. Jokaisella on oma ristinsä kannettavana ja kirjoittajan risti tulikin jo selväksi. Oma tapansa yrittää hallita elämäänsä ja tyrkyttää tuota kiduttavaa käyttäytymistä myös muille kö? Jotenkin mun mielestä oman avuttomuuden huutoa tyhjyyteen, jossa luottamus toisiin on täysin retuperällä. En tiedä oletko lapsena joutunut hyväksikäytetyksi ja piittaamattoman kohtelun kohteeksi - tuntuu, että kirjoittajan pitää ottaa väkisin ohjat omaan käsiinsä, aivan kuin nyt sitten ihmiset alkaisivat kohtelemaan toisin. Ketään ei kuitenkaan voi pakottaa rakastamaan! Mielestäni kirjoitus on eräänalaista manipulointia, johon imartelu kyllä uppoaa varmaankin täydestä mutta sellaisiahan ne kirjoitukset usein ovat.

Suomessa on paljon ihmisiä, jotka ovat tyytyväisiä elämäänsä köyhänä tai vähemmän köyhänä. Reilua on, että ottaa täyden vastuun elämästään vaikka ei sitä täysin hallitsisikaan. Elämää joudutaan siis elämään vastuullisena mutta vain puolittain ( jos sitäkään ) vapaana ja myös puolittaisen tiedon varassa ?! Me nyt vaan kaikki ollaan omien rajoitustemme vankeja tässä "muuttuvassa maailmassa", että kaikki me kyllä kyetään teeskentelyyn, petokseen ja julmuuteen ja häikäilemättömään hyväksikäyttöön mutta entä hyväksyntään ja rakkauteen. Ja, ihan turha on koettaa lokeroida ihmisiä mihinkään, kaikki ovat kuitenkin toisenlaisia ja onneksi niin on.

Ihminen ei myöskään ole täydellistyvä olento, jota tämä vauhti ja teknologia edellyttäisi. Tää on matka siitä, mitä me näytämme olevan, siihen mitä me olemme. Tää on kiven vierittämistä mäen huipulle, vaikka tietää sen vierivän mäen päältä alas - niin siinä vaan käy, mutta, jos jotain tuosta kirjoituksesta sisäistin niin sen, että jo pyrkimys huippua kohti voi tehdä ihmisestä onnellisen tai saada ainakin itseltään ansaitusti anteeksi ja ansaita oman itsensä arvostuksen. Mielestäni voit itse olla onnellinen kyvystäsi ottaa irti asioita, joista toiset vaan sängynpohjalla ruikuttaa. Tärkeimmät taistelut käydään lopulta ihmisen sisimmässä ja eräässä mielessä näytät olevan selkeästi voiton puolella ja sinulla on onnea ja ystäviä ja se on paljon se.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Hyvä kirjoitus. Suomessa on mitä parhaimmat mahdollisuudet asioihin, joskin täällä on eniten mäkättäjiä siitä kuinka ei muka mitään voi tehdä ja on yhteiskunta julma. Työttömälle annetaan paitsi toimeentulo (joka ei kuulemma ole "riittävä" kuten mikään muukaan), terveydenhoito sekä mahdollisuus koulutukseenkin. Valtio vielä tukee kaikenikäisiä opiskelijoita. Silti valitetaan kuinka on kaikki huonosti ja opintotukikin liian pieni ja jos ei käy töissä joutuu ottamaan lainaa. Pidetään itsestään selvänä että opiskelu on maksutonta ja jokaisen ulottuvilla terveydenhoitoineen kaikkineen. Ruokailuakin tuetaan. Silti kauhea mäkätys.

Käyttäjän PasiImmonen kuva
Pasi Immonen

Suomessa on myös paljon rikkaita mäkättäjiä. Rahaa on mutta silti jaksetaan itkeä jos joku saa hengissä pysyäkseen sosiaaliturvaa. Näitä rikkaita mäkättäjiä on ruvennut tulemaan julkiseen kuin sieniä sateella. Älkää itkekö vaan nauttikaa niistä rahoistanne. Vai eikö raha tee onnelliseksi?

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Mikähän mahtaa olla se köyhä sanan varsinaisessa merkityksessä.

Köyhyyden leima näkyy kiireessä, työn muuttumisessa välineestä itseisarvoksi ja hiljetymisen ja olemisen kyvyn vajeena tai puutteena.

Köyhyyttä on myös köyhtynyt arvomaailma. Köyhyyttä on myös köyhyyden business luonteisuus, joka tuo ikäviä johdannaisia tähän köyhyyden ilmiöön, epäkurantteja, heppoisia tuotteita joilla ei luoda rauhaa ja lepoa, josta työ alkaa vaan ainoastaan palvotaan rahaa ja se on köyhää.

Käyttäjän VilleSalomki kuva
Ville Salomäki

Köyhyyttä on se, ettei ole varaa ruokaan tai kattoon pään päällä.

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

Ikävä kyllä Heikkinen ei kommentoi.

Niin tai näin, hyvä on, minä suostun,
minulle voi ojentaa lasin shampanjaa.

Pentti Järvi

Ei kommentoi Heikkinen ei, siksipä otan pois suositteluni.

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta

No mitä? Eikai poikamies perjantai-iltana jouda istumaan koneen ääressä kommentoimassa.

Pentti Järvi

Sellaisena kiireisenä iltana ei piä jättää blogikirjoitustansa tänne. Antaa huonon kuvan.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Siis no ei ainakaan naistenmies.
Mut hei, sunnuntaina varmaan olis aikaa. Itsekin tässä istun vaikka viikonloppuna oli kahdet bileet.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Se menee niin, että ajelehtiminen aina loppuu, kun myrsky alkaa ja joku tarttuu ruoriin ja tekee sen minkä voi.

No, ei onnex oo kuollu nälkään ja pakkaseen, se nyt vielä puutuis mutta ono edes adekvaattia puhua sellasesta köhyydestä ? Muuten olen sitä mieltä, että olemme niin köyhiä että, meillä ei ole edes kunnollisia peilejä.

Jere Partanen

Jaaha. Tässä kävi vähän kuten pelkäsinkin, että nyt tuota Hesarin juttua käytetään köyhien ja mielenterveyspotilaiden potkimiseen.

Tuukka Virtaperko

Minä en halua kokea olevani elämän päähänpotkima yksilö, vaikka olen työkyvyttömyyseläkkeellä mielenterveysongelman vuoksi. Vähäiset mahdollisuuteni kuntoutua kävisivät nimittäin melkein olemattomiksi jos vain jäisin makaamaan siihen kuoppaan, johon tuloloukut kaltaiseni laittavat - tai jos muuttaisin pois pk-seudulta. On kieltämättä hämmentävää että tuota edes vaaditaan. Mitenkäs ystäväpiirit tai parisuhde? Jos pääkaupunkiseudulla asuva parisuhteessa elävä ihminen joutuu eläkkeelle, pitääkö hänen saman tien ottaa avioero tai ainakin asumusero? Vai muuttaako koko pariskunta tai perhe?

Juuriltaan revittyjen ihmisten kototuttaminen ei ole ihan helppoa eikä varsinkaan halpaa, mikä on havaittu niin Karjalan evakkojen kuin nykyajan maahanmuuttajien kanssa. Siihen ei välttämättä sosiaalitoimiston kustantama sählyvuoro riitä.

Tarvitseeko sinun muuten mielestäsi asua pk-seudulla, ja jos tarvitsee niin miksi? Koska sinulla yrittäjänä on hoidettavana asioita, joita et voisi hoitaa Pudasjärveltä käsin? Toki köyhälläkin voi olla asioita hoidettavana, mutta väitätkö etteivät ne ole tärkeitä? Onko siis taloudellinen ansio ainoa mittari sille, mikä on arvokasta?

Miten sitten selität vaikka van Goghin, joka ei elinaikanaan myynyt yhtäkään taulua, mutta jonka maalaus voi nykyään maksaa 80 miljoonaa? Tai J. K. Rowlingin, joka oli sosiaalituilla elävä yh-äiti kirjoittaessaan Harry Pottereita, ja joutui kirjoittamaan kahviloissa koska ne olivat ainoa paikka jossa hänen vauvansa suostui nukkumaan? On turha liikaa nostaa tätä jalustalle, koska kaikki tuskin onnistuvat olemaan J. K. Rowlingeja. Mutta onko sitten se vaihtoehto, jota sinä tarjoat, sellainen että kukaan ei saa olla J. K. Rowling? Minua arveluttaa se kuinka oikeistolaisen talouspolitiikan ajajat tuntuvat syövän sosiaaliturvan hedelmiä ymmärtämättä ollenkaan, mistä ne tulevat. Kyllä Harry Potter kelpaa ihmisille poliittisesta katsomuksesta riippumatta.

Ymmärrän että jos käyttäytyisin kuin päähän potkittu häviäjä, olisin säälittävyyteni kautta vaarattoman oloinen. Mutta minun on voitava pitää päätäni pystyssä välillä ihan jo mahdollisen kuntoutumiseni kannalta, ja jos tuloloukut ärsyttävät minua niin sekin minun on voitava sanoa, vaikka valittamisella kuulostaisikin. Ehkä tosin saan jotain anteeksi sillä että koska perustulon edistäminen on poliittinen päämääräni, nykyisen sosiaaliturvajärjestelyn kritisointi edistää tätä päämäärää eikä siis ole vain turhaa kitinää joka vie kaikilta energiaa muttei edistä mitään.

Toivon etten ala saada "ympäri korvia" sinun kaltaistesi ihmisten takia. Tuollaiset rangaistukset ovat aika hirveitä jos niitä jaellaan väärään osoitteeseen. Jos minut "pahoinpideltäisiin" antamalla "ympäri korvia", saattaisin itsekin syyllistyä "pahoinpitelyyn" tai ainakin joutua käymään "lääkärissä". Tiesitkö että vankilassa sentään ymmärretään, että väkivallalla vitsailu voidaan helposti käsittää väärin? Vai oikeastiko kannatat laiskojen köyhien pahoinpitelemistä ikään kuin kasvatuksellisessa mielessä?

Ymmärrän että sinua v*tuttaa, kun kuvittelet mielessäsi karikatyyrin jostain ihmisestä, joka on ärsyttävä mutta yhteiskunnassamme melko harvinainen ottaen huomioon miten alihyödynnettyjä tuet ovat. Tukien alihyödyntäminenhän on yleisempää kuin se että niitä nostettaisiin liikaa. Voit olla ylpeä siitä ettet käyttänyt itse tukia silloinkaan kun olit niihin oikeutettu. Ymmärrän myös jos vihaat ja halveksit ihmisiä, joita pidät itseäsi huonompina. Olen tehnyt paljon samaa. Pettymyksekseni huomasin etteivät ne ihmiset siitä välttämättä parane.

Onko sinulla positiivisia kokemuksia toisten ihmisten kehittämisestä vihaamalla ja halveksimalla heitä sekä antamalla heille "ympäri korvia"? Käsittääkseni sellainen voi joskus kyllä toimiakin, mutta valitettavasti se individualismi ja säälittävän, kuvottavan ja vastenmielisen Jani-Petterin oma erityislaatuisuus iskee juuri siinä kohtaa: "ympäri korvia" antamisen kaltaisten laiskuusrangaistusten jakaminen edellyttää sitä että on hyvin perillä siitä mitä tekee ja kenelle. Jos uhri on väärä niin hän muistaa sen silti lopun ikänsä ja seuraukset voivat olla ihan mitä tahansa. Tällainen asia pitäisi muistaa kun yleisellä tasolla toitotetaan, että on hyvä antaa vääristä syistä köyhille ihmisille "ympäri korvia".

Älä käsitä väärin. Minua eivät "v*tuta" köyhät laiskat. Se olisi liian lievä ilmaisu. Minusta on tosi ärsyttävää että joku haaveilee kirjan kirjoittamisesta, mutta ei kirjoita. Itse kirjoitin kymmenen vuotta ja kirja julkaistiin viime viikolla. Arvaa puhuinko projektistani sen alkuvaiheessa paljoakaan? En tietenkään, koska joku sinun kaltaisesi tyyppi ei olisi voinut erottaa minua jostakin sellaisesta, joka vaan puhuu ja puhuu ja ei saa mitään aikaan. En puhunut juuri muille kuin psykiatrille ja harvoille hyville ystäville. Minua ottaa kovasti päähän se että jotkut puhuu ja puhuu ja ei tee mitään, koska heitä on niin paljon että semmoisen, joka oikeasti tekee jotain, on parasta olla hiljaa siihen saakka kunnes homma on ihan loppumetreillä, koska ei häntä kukaan uskoisi ennen sitä.

Kyllä minusta joskus tarvitaan ronskeja otteita ihmisten herättelyyn, mutta nyt kun niistä otteista puhutaan jo näin paljon niin kyllä hirvittää se ajatus että niitä vahingossa sovellettaisiin minuun. Ei siksi etten tekisi tarpeeksi töitä. Olen työkyvyttömyydestäni huolimatta työnarkomaani, mutta työni on pakkomielteistä joten en voi valita *mitä* työtä teen, joten työnantajalla ei olisi mitään takeita hyödyllisyydestäni. Itseopiskelleena en voi edes todistaa pätevyyttäni työnantajille - ainakaan vielä. En osaa sanoa pystyisinkö muutenkaan käymään töissä sillä olen todella huono hallinnoimaan aikaa univaikeuksien vuoksi.

Minuun tämä Kokoomuksen puhe on kuitenkin vaikuttanut sillä tavalla että olen asettunut ehdolle eurovaaleihin, vaikka olisin luultavasti psykoosissa tehtyäni puoli vuotta sellaista työtä. Laiskaksi eivät j*malauta pääse sanomaan! Eikös kaikki työ ole tärkeää - no mitä väliä jos terveys menee. On se mennyt ennenkin. Nyt sitä on jonkun verran - en tällä hetkellä kuule ääniä - mutta kyllä minua v*tuttaa se että joku voisi luulla minua laiskaksi. Ja tässä on kiusallista se, että tämä että pelkään minua luultavan laiskaksi on loppujen lopuksi osa psykiatrisia ongelmiani. Olen aina polttanut itseäni loppuun, koska olen kokenut elämälläni olevan merkityksen, jonka ainoastaan minä voin toteuttaa - että minulla on ääretön vapaus ja sitä kautta ääretön vastuu.

Juuri ylisuorittaminen on keskeinen työkyvyttömyyteni aiheuttava tekijä. Kun tajusin ettei yliopistossa voi luoda filosofiaa, menin ammattikouluun koska luulin että ihmisen pitää tienata elantonsa, vaikka olin jo psykoosissa. Olin ihan lääkkeissä enkä tajunnut mistään mitään, ja luokkakavereina olevat tenavat (olin itse tässä vaiheessa käynyt jo lukion) koulukiusasivat minua. Ja sielläkin otti päähän se että mitään tekemistä ei ollut. Tein päivässä semmoiset harjoitukset, joita varten oli varattu koko viikko, ja sitten pajaan piti tulla istumaan ilman mitään tekemistä koska oli läsnäolopakko. Totanpa vaan että minun on vähän vaikea luopua ylisuorittamisesta kun täällä harkitaan sellaisten ihmisten "pahoinpitelyä" jotka alisuorittavat, eikä tämä millään tavalla siis edistä omaa mielenterveydellistä kuntoutumistani.

Oikeastaan minun pitäisi tehdä nytkin yhtä graafisen suunnittelun hommaa, jonka sain frendin kautta ja josta ehkä voisi saada rahaa, mutta jumiuduin tähän koneelle kirjoittamaan tätä. Siis eihän tästäkään blogimerkinnästäsi olisi periaatteessa tarvinnut välittää, mutta tämmöisiä juttuja puhutaan nykyään niin paljon että kyllä minuakin alkaa jo mietityttää että jos kokoomuslaiset eivät löydä tarpeeksi pummeja, joita syytellä, niin mitä he sitten tekevät? Mitä jos käy ilmi että se kokoomusretoriikan yhtälö, jonka mukaan ongelmamme johtuvat köyhistä, osoittautuu matemaattisesti kestämättömäksi?

Vedättekö te kokoomuslaiset sitten syytöksenne takaisin, vai etsittekö uuden syntipukin? Olen yrittänyt kuntoutua kymmenen vuotta ja olisin saattanut yrittää tappaa itseni jos tällaisia juttuja olisi höpötetty esimerkiksi 2008 kun meni todella huonosti. Vieläkin olen vähän varuillani. En tiedä sitten johtuuko kaveripiiristäni (samanlaiset ihmiset vetävät toisiaan puoleensa), mutta kun en oikein tunne sellaisia ihmisiä, jotka eivät tee mitään. Jotkin kaverini ovat kyllä rikkaita mutta useammin näen itseni ja useita muita painimassa joidenkin tukien kanssa, joiden käsittelyyn menee milloin 11 viikkoa, milloin kaksi kuukautta, Kela tekee virheitä ja välillä ei voi maksaa vuokraa vaikka ei ole mitään moitteen sijaa siinä miten on hakemukset toimittanut ja lausunnot hankkinut, koska jossain on joku byrokraattinen takku.

Kyllä se on tullut jo hyvin selväksi että köyhiä ihmisiä ei tänne kerta kaikkiaan haluta, ja jos noita tukia käyttää niin siitä kyttäyksestä ja hitaudesta käy päivänselvästi ilmi että meidän asiamme eivät ole tärkeitä vaan meidän rahalliseen avustamiseemme ikään kuin alennutaan. Vaikka on sinulle kunniaksi ettet ole turvautunut yhteiskunnan tukeen, et ole hirmu uskottava tullessasi sanomaan että on jotenkin helppoa elää tukien varassa, kun et ole koskaan itse niin tehnyt. Virkailijat ovat sinänsä kyllä ystävällisiä, mutta järjestelmä ei. Esimerkiksi kun tuli tuo takuueläke niin asumistuen tulorajaa ilmeisesti unohdettiin nostaa samalla, minkä seurauksena eläkkeellä ei voi ansaita edes vähän tuloja ilman että raja paukkuu, vaikka Kelan sivuilla niin noston jälkeen väitettiinkin. No, juuri ketään nyt ei vain kiinnosta sellainen asia.

Tai se, että kuntoutustuenkin voi nykyään jättää lepäämään. Ihan hieno homma, mutta siitä ei laitettu tietoa Kelan sivuille vaan se piti lukea jostain Kelan sanomista. Eli jotta voisit tietää, mihin tukiin olet oikeutettu, sinun pitää lukea joka numero Kelan sanomia, vaikka useimmat artikkelit koskisivat asioita jotka eivät liity sinuun mitenkään ja vaikka mikään artikkeli ei oikeasti kiinnostaisi.

Jos tiedotus on tuota tasoa niin kyllä se tuntuu siltä että yhteiskunta on mahtava, sen edessä on polvistuttava ja sen oikkuja pitää sietää - mutta itse sitä sen sijaan ollaan niin köyhiä ettei ole varaa edes pahoittaa mieltään siitä että on vaikea saada selville, mitä täällä saa tai ei saa tehdä. Se on kyllä sallittua että lukee niitä Kelan sanomia psykoosissa. Mutta jos menet jotain kahvia keittämään ja lehtimies ottaa kuvan niin siinä on sulla selittelemistä.

Baarissa joku kokoomushenkinen nainen v*ttuilee seurueen kaikille miehille siitä ettei heillä ole tarpeeksi rahaa, ja nainen itse tunnetusti sekstaa jonkun kanssa jolla on. Vähän myöhemmin sama nainen valittaa siitä kun porukka puhuu puhelimeen ajaessaan autoa: "Silloinhan voisi ajaa ihan kenen tahansa päältä!" Silloin katsoin pahasti, hymyilin, nauroin ja totesin että ei siinä itsensä päältä voi ajaa. Vastoin odotuksiani nainen pahoitti tästä mielensä ja oli varsin hiljaa ja katse pöytää kohti loppuillan. Ilmeisesti hän käsitti että hänen puheistaan paistoi läpi se asenne että oikeastaan kaikki muut pöydässä paitsi hän voisivat kuolla ilman että se olisi mikään ongelma. En sitten tiedä miksi hän meni sellaisia sanomaan kun myöhemmin kadutti. Yritti kannustaa?

Käyttäjän PasiImmonen kuva
Pasi Immonen

Kyllä sitä oikeasti huomaa kenellä on ymmärrystä. Hieno kirjoitus Tuukka!

Käyttäjän PasiImmonen kuva
Pasi Immonen

Kyllä sitä oikeasti huomaa kenellä on ymmärrystä. Hieno kirjoitus Tuukka!

Käyttäjän anttiknuuttila kuva
Antti Knuuttila

Puolet paskaa, puolet asiaa. Luin tekstin kuitekin hajoamatta partikkeleiksi joten hyvä suoritus kokkarinuorelta. Taitaapi olla ensimmäinen lajissaan.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Kirjoitus, joka kannattaa todellakin lukea. Sellaista tajunnan virtaa, että oksat pois. Erinomainen suoritus, joka pistää ajattelemaan. Välittyy kuva henkilöstä, joka tykkää kirjoittamisesta ja omasta äänestään.

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi

"Suomen lähes miljoonasta "tilastollisesti köyhästä" suurin osa itse asiassa elää aivan mukavasti ja järkevän asenteen omaavaa tuollaiset "en pärjää 1600 eurolla kuussa" -valittajat varmasti ärsyttävät vielä enemmän kuin minua. "

Ehkäpä näin. Kyllähän se nyppii, että jos on oman taloutensa ja parisuhteensa kosauttanut, jaksaa syyttää ympäröivää yhteiskuntaa siitä, kuinka nyt on kurjaa. Toki, paska homma jos napsahtaa nalkkiin ja kierteistä on todella vaikea päästä eroon. Luulisi seinän kuitenkin jossain vaiheessa tulevan vastaan ja toteavan, että nyt perkele vie tämä oma elämä kuntoon vaikka tarkoittaisi useiden kuukausien (voi ei!) todella köyhistelevää elämää. Lapsienkin etujen mukaista elää mieluummin hetken aivan käsittämättömän vähällä, jos se tarkoittaa, että parempi aika koittaa.

Omassa lapsuudessani oli aika, kun vanhemmat joutuivat elättämään viisi henkistä perhettä aivan naurettavan vähällä rahalla jouduttuaan molemmat lakon tähden vain lakkotuella kaikkia elättämään. Siinä sitten ostettiin halvinta jauhelihaa kilotolkulla ja paistettiin pakkaseen. Siitä sitten erilaisia väännöksiä ja ihan monipuolista ruokaakin sai syötyä. Jokainen perheenjäsen tiesi tämän realiteetin, eikä ongelmia tilanteen takia tullut. Tuokin jutun mies voisi hyvin selittää lapsilleen, että isi nyt laittaa taloutensa kuntoon, niin se tarkoittaa, että vähän nipistelemään joudutaan eri menoista.

Että joo, ärsyttää.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Kyllä nämä tilastolliset köyhät saavat vähemmän rahaa, mitä kirjoituksessa mainittu Matias. Täällä kommenteissa eräs Laura kertoi jo, millaiset tulot ovat oikeasti köyhällä.

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi

En tiedä, miten kommenttisi liittyi omaani.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La Vastaus kommenttiin #76

Tarkoitin, että yleensä ihmiset, joita pidetään Suomessa köyhinä elävät aika pitkälle toimeentulotuen varassa (joka on pienempi juin jutussa mainittu 1600 € +asumistuki). http://www.sosiaalikollega.fi/asiakkaat/toimeentul...

Suomessa on myös ihmisiä, jotka eivät saa /hae (pysty hakemaan) tukia, joita heidän olisi mahdollista saada.

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi Vastaus kommenttiin #97

Toimeentulon tuen varassa täällä itse eletään, nostin yhden esimerkin lapsuudesta "vaikeasta ajasta" (eipä nuo tulot niin järjettömän suuret muutoinkaan ollut) lähinnä osoittaakseni sen, että tietyllä suunnitelmallisuudella voi monesta selvitä. Kertojan mukaan hänellä on luottotiedot menneet ja vanhoihin velkoihin rahaakin menee, joten olisi aiheellista suunnitella näihin ratkaisu. Tähänhän saa myös ilmaista apua. Mielestäni on turhaa pitkittää ongelmaa, jos siihen voi hetkellisellä panostuksella suuresti vaikuttaa.

Noin muutoin myös omassa elämässä jos tarvitsen suuremman ostoksen, kuten uuden talvitakin, on järkevää siihen käyttää enemmän rahaa kuin vain halvimman rytkyn ostamiseen. Tarkoittaa suunnitelmallisuutta ja joidenkin kuukausien vähempää kulutusrahaa (ruoka on heikompilaatuisempaa yms), mutta köyhällä ei ole varaa olla ostamatta laatua. Pitkässä juoksussa tulee niin paljon hintavammaksi, jos ostaa joka kerta hädässä halvimman, hetken virkaansa toimittavan tuotteen. Pelkästään hyvään tiskiharjaan kun viitsi laittaa muutaman euron lisää, väheni tiskiharjojen ostaminen reilusti. Samalla talouspolitiikalla toimin vaatteiden kanssa.

Eli en edelleen ymmärrä, miten liittyi kommenttisi, jos nostin yhden esimerkin suunnitelmallisuudesta tiukan taloustilanteen vastaan tullessa.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La Vastaus kommenttiin #101

En sitten tainnut ymmärtää, että kyse oli suunnitelmallisuudesta, eikä siitä millainen on köyhä.

Tottakai suunnitelmallisuutta rahan käytössä aina tarvitaan, ja varsinkin jos haluaa hankkia jotain.

Käyttäjän HeikkiMakkonen kuva
Heikki Makkonen

Ai perhana. "Köyhä" asuu saunallisessa kolmiossa. Kun muistelen lapsuuttani (josta on kyllä aikaa hiton kauan), niin mehän olimme sitten oikein rutiköyhiä. Vanhemmat ja muutama lapsi kahden huoneen + keittiön kämpässä, eikä ollut tietenkään omaa saunaa. Siitä sitä maailmalle ponnistettiin eikä ruikutettu. Meistä on tullut tohtoria, merkonomia ynnä muuta herraa.
Kun itse perustin perheen, ja lopulta saimme arava-asunnon, vaikka ei ollut rahaa säästössä, olivat rahat tosi tarkalla. Ruokapöytää täydennettiin itse kerätyillä sienillä ja marjoilla.
Jos köyhyydestä aletaan puhua, niin minä voisin kertoa pitkän tarinan mummolastani vertailupohjaksi. Ette te useimmat köyhyydestä tiedä mitään!
Köyhyys on niin suhteellista.

Jonas Hellgren

puheenvuorossa ei saa kuulemma jankata. :D

Tytti Salenius

Toki suomalainen köyhyys jaksaa ärsyttää kaikkia, niin itse köyhiä kuin rikkaitakin. Miksi ei sitten maahanmuuttajien "köyhyys" ja toimeentuloluukulla venailu ärsytä? Miksi omia suomalaisia pitää pistää puukolla selkään? Eikö kukaan ole koskaan kokenut tätä samaa?
Onko oikeus olla niin ylimielinen, että voi vaan arvostella, jos ei ole itse kulkenut samoja polkuja samoissa saappaissa?
Kuka tietää, mitä se köyhän suomalaisen arki on?
Se on vanhoissa farkuissa kuljeskelua, laskujen repimistä, unettomuutta, ahdistusta... kun maahanmuuttajat etuilevat joka jonossa kiiltävine salkkuineen ja uusine älypuhelimineen.
Nauravat vielä päälle. Hehän toki ovat etuoikeutettuja ihan kaikkeen.
Suomalainen saa tyytyä syrjäytymiseen.
Parhaassa tapauksessa pystyy olemaan sosiaalinen erakko.
Ketä oikeasti ovat nämä “elämän potkimat” tapaukset?
Kuka on näiden "vitun ärsyttävien suomalaisten köyhien" puolella?
Monia "rahavirheitä" oli kyllä tekstissä, mutta ulosanti aivan mainion täydellinen. Ei tulisi punakynää äikän opelta.
Paitsi että mailma on maailma.

Tuire Salenius

Kaikki on niin suhteellista. Kuka mitäkin pitää köyhänä ja rikkaana. Työkohtainen myös tuo vapauden ja omanarvontunne. Työssä kuin työssä stressiä mutta joillekin se vaan kaadetaan päälle kuin tunkiolle. Hipellelkää vaan niitä puhelimianne ja papereitanne ja antakaa tulla arvostelua, kun jotkut murtuu työtaakan alla. Vaihtavat vaipat vanhusten paskaa siivoavat ja juoksevat syöttämässä, hyvä kun itse kuselle ehtii. Niin suhteellista ja niin naivia ajattelua on lusikkasuuhun syntyneillä.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Juuri tuo Erkon systeemi, että etsitään joku ja sitten yleistetään...

Katsotaanpa kansanedustajia. Heiltä kysyttiin kantaa 300€ palkanalennukseen (palkka noin 6.000€ kuukaudessa + muut mahdolliset yhteiskunnalliset palkkiot).

Jutun aivan lopussa:
"Yhdestä asiasta kyselyyn vastanneet kansanedustajat tuntuvat olevan lähes yksimielisiä: 300 euroa on lapsiperheelle merkittävä summa.
- Viisihenkisessä perheessä, jossa on kolme pientä lasta, 300 euroa on iso raha, kokoomuksen Sinuhe Wallinheimo sanoo.

Vihreiden Johanna Karimäki ja Satu Haapanen olisivat talkoohengessä valmiit viiden prosentin alennukseen.

- Tätä työtä ei tehdä rahasta. Mutta kyllä 300 euroa on niin iso raha, että sillä olisi vaikutusta arkeemme, Haapanen myöntää.

- Tuntuisihan se yksinhuoltajaperheen arjessa, vihreiden Johanna Karimäki säestää puoluetoveriaan."

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011100614515051_u...

___________________________________

Toki muunlaisiakin vastauksia saatiin. Ja jos köyhiä haastateltaisiin vaikka kahtakymmentä, eikä etsittäisi jotain otsikoksi kelpaavaa yhtä, olisi vastausten luonne aivan toinen.

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Heikkisen yrittäjäpuolen ja tämän epävarmuuden tunnen hyvin. Myös ruskeiden kirjekuorien syndrooman. Tosin nykyisin ovat usein valkoisia.

Asia paranee kun saa myös henkilökohtaisen elämänsä kohdalleen.
Mutta, mutta..., jos elämä romahtaa +50-vuotiaana on kaksi asiaa, jotka vaikuttavat:
- Kukaan ei halua sinua (töihin - naisia on toki enemmän kuin nuorena)
- Et ole enää nuori
_______________________

Varsinainen ongelma ei ole tässä vaan siinä, että kun joudut siinä iässä marginaaliin, sinua ei haluta myöskään oppilaitoksiin (olet jossakin vaiheessa liian vanha vaihtamaan alaa - "virkailijat tietävät tämän").
Tiedät itsekin, että uuden yrityksen rakentaminen kestää vuosia ja aika meinaa loppua kesken (etkä vanhana enää starttirahaa saa), jne.
Kuilu, jossa kuljet (mahdollisen romahduksen jälkeen) kapenee koko ajan kun ikää tulee lisää.

Pääsin itse (perus)eläkkeelle viime kuussa (63v.) ja nyt pystyn suunittelemaan yritystä ihan toisella tavalla kuin silloin kun olin työtön.
Toivottavasti Sinulla menee hyvin, mutta tiedät itsekin jo tänään, että moni kavereistasi, joilla menee nyt hyvin, kaatuvat jossakin vaiheessa, eli älä ajattele, että "kyllä kaikki pärjää koska minäkin pärjäsin..", vaan tee (poliittisia) töitä sen eteen, että prekoillakin olisi jonkinlainen peruslähtökohta.
Sillä et varmaankaan usko, että ne yrittäjäystävät, jotka jossakin välissä kaatuvat, olisivat laiskoja.

__________________________

Nordlinin kommentit muistuttivat minua siitä, miksi en koskaan, missään olaosuhteissa tule äänestämään Perussuomalaisia. Hänen ymmärryksensä asioista tai empatia jos niin halutaan sanoa, vaeltelee jossakin Saharan erämaassa.

Henry

Tuire Salenius

Minusta on aivan järjetöntä yhdistää kiire ja laatu. Vanhustenhoitoala on niin retuperällä kun vain voi olla. Kuoleva ihminen tarvitsee aikaa, ihmistä vierelle kuuntelemaan pelkojaan, mutta mitä hän saa? Viimesen päälle kiireisen kireen hoitajan, joka odottaa vaan, että työvuoro loppuisi. Ei ihmiset ole tavaraa, joka omistetaan ja kohdellaan siten. Helppoa on se työ, jossa vaan pörssejä tutkitaan perse penkissä ja tehdään rahaa osakkeilla. Menkääpä itse tekeen töitä, niitä kunnon töitä, missä hiki ja kyyneleet virtaavat ja sitten vasta alatte tajuta, mitä Suomessa koetaan. Ei ole viisautta se, että esittää viisasta kokoomuslaista.

Käyttäjän HeikkiAalto kuva
Heikki Aalto

Jos jätätte omat vanhempanne vanhainkoteihin mätänemään, niin on erittäin kaksinaismoralistista ruikuttaa vanhustenhoidon huonosta tasosta. Valtio ei kykene korvaamaan lähimmäisten tukea yksi yhteen koskaan ikinä missään.

Käyttäjän PasiImmonen kuva
Pasi Immonen

Ensinnä valitetaan siitä kun ihmiset saavat tukia eivätkä tee töitä. Sitten valitetaan etteivät ihmiset hoida omia vanhempiaan kun tekevät töitä. Siinä sitä kaksinaismoralismia.

Jonas Hellgren

"Vanhustenhoitoala on niin retuperällä kun vain voi olla."

Vanhustenhoitoalan tuleekin olla retuperällä. Se pitäisi kokonaan lopettaa. Koko julkinen vanhustenhoito on ihan hanurista.

Jos ihmiset vaivautuisivat hoitamaan omat vanhuksensa niin koko ongelmaa ei olisi.

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

MutMut....Silloinhan se tuottavuus kärsisi, kun väki ei ehtisi oravanpyöriinsä ravaamaan rahaa omistajille?

Tai voidaanhan me hieman tinkiä lasten kanssa olemisesta. Vaihdetaan se "laatuaikaan" tai ostetaan niille hienommat lelut?

...ja voisihan vaihtaa kaverisuhteet vaikka sosiaaliseen mediaan, niin säästyy aikaa, ettei vain missään nimessä priorisoidan elämistä työnteon eteen. Sehän olisi moraalitonta!

Missä vaiheessa se tuottavuuden kasvu piti parantaa elämänlaatua ja tuoda lisää omaa aikaa näihin perhejuttuihin?

Jonas Hellgren

"MutMut....Silloinhan se tuottavuus kärsisi, kun väki ei ehtisi oravanpyöriinsä ravaamaan rahaa omistajille?"

Päinvastoin. Tuottavuushan paranee kun on vähemmän tekijöitä tekemässä samaa tulosta.
Pääasiassahan omat vanhuksensa jättävät hoitamatta byrokratiaa kasvattavat akateemisesti koulutetut naiset, joiden aika kaikilta riennoilta ei riitä omaisten hoitamiseen.
Maatkoon mamma hoitokodissa omassa pissassaan, pääasia että itse pääsee kulttuuriharrastusten pariin juoruilemaan toisten samanlaisten kanssa niistä kamalista persuista.

Käyttäjän SimoSuksi1 kuva
Simo Suksi

Jutun pääpointti on se että suomessa ei ole oikeaa köyhyyttä. Sehän on hyvin rakennetun yhteiskunnan merkki. Pahoin pelkään että jos oikeistosiipi olisi ollut valloilla niin tilanne ei olisi nykyisenlainen.

Käyttäjän MatiasKapanen kuva
Matias Kapanen

Eminem on väärässä, koska hänellä ei ole ministeriä.

Christiania on postmodernismin kirous.

Käyttäjän seppopmuurinen kuva
Seppo Muurinen

Kaikessa karmeudessaan hyvä blogi - ajatuksineen/tuntemuksineen - olkoot katsantokanta sitten mikä vain,nyt vain saattaa käydä niin että tämä ymmärretään väärin joko tahallisesti tai tahattomasti.

Tosiasia kuitenkin on se että kaikki kansalaiset/väestöryhmät eivät voi hyvin ja kaikki ei todellakaan liity asenne ongelmiin,vaikka tietyllä tapaa sekin vaikuttaa. Tämä on syvää murroskautta jossa nyt elämme !

Jokainen on omalla tavallaan yrittäjä joka elää omin voimavaroin kuin rehellisin keinoin että lakien mukaan mutta suuren rahan pyörittäjien kuin pääomien ja sijoituksien turvin elävät : On luku sinänsä sillä harmaalla alueella jonne hallin hammas ei kuulu - eikä pure !

Mutta yhteiskunnan turvaverkkojen pitää toimia kuin elää oikeudenmukaisesti ajassaan ja välttämättä yrittäminen isolla Y;llä ei tuo sitä elämän statusta millä mitataan nykyään ulkoiset hyvinvoinnit ... suorita,kilpaile ja voita mandaatilla :
Missä on todelliset ihmisarvot kilpailun kääntöpuolella,sillä eri päättäjät ovat vastuussa - vähintäin osittain - miten ihmisarvot toteutuvat tässä yhteiskunnassamme ?

Raha kuin ulkoisuus EI mittaa todellista ihmisarvoa,jos oma silmä ei näe eikä korva kuule hyvinvoinnin kääntöpuolta - vauhtisokeudessa.

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

Ihan mielenkiinnosta: Koetko edustavasi Kokoomuksen liberaalia siipeä? Ei tätä ajattelua ainakaan mun tuntemani vapauskäsitteen pohjalta saa aikaan.

Leena Korhonen

Suora lainaus kirjoittajan paatoksellisesta rääkynnästä. Kirjoittaja avautuu rehellisesti tietämättömyydestään ja ymmärtämättömyydestään asiassa, josta kirjoittaa.:
"Suomessa on niin käsittämättömän hyvät mahdollisuudet tehdä mitä tahansa ja olla mitä tahansa, että en vain pysty käsittämään, miten menestyminen voisi kenellekään olla mahdotonta perhetaustojen takia."

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Tarina kertoo eräästä ison talon isännästä, jolta pyydettiin varattomuustodistusta entisestä rengistään, joka haki sosiaaliapua kunnalta. Isännän todistus kuului: "Köyhä on ja köyhänä pysyy".

Jos oikein pahasti hatuttaa, kannattaa tutustua nykyrunouteen.
http://www.lyricsbox.com/ismo-alanko-lyrics-vittu-...

Samuli Mikkola

Nuorena voi tuntua siltä, että voimat ovat ehtymättömiä eikä lannistu mistään. Perspektiiviharha voi näin syntyä. Kaikki eivät ole tuollaisia edes nuorena.

Joen Perämetsä

mistä tarve vihata toista väestöryhmää? olkinukeksi puettua, yleistettyä ja homogenisoitua..? jokaisen tarina on ainutlaatuinen...

saako kirjoittaja vihasta energiaa omaan jaksamiseensa pienyrittäjänä? entä onko katkeruus hyvä perusta maailmankuvalle ja poliittiselle toiminnalle?

syytetään ihmistä, koneistoon pakotettua ratasta, kun systeemi yskähtelee... se on rattaiden vika, kun eivät suostu pysymään määrätyissä rakosissaan, kun ovat niin laiskoja... onko tullut mieleen, että kenties tuo koneisto ei sitten ole ihmiselle tällaisenaan sopiva, jos niin moni näyttäisi sortuvan sen määräämillä väylillä..?

eiköhän me kaikki olla vain ihmisiä, ja ihmisinä heikkoja, vajavaisia, särkyviä ja epäonnistuvia. jokaisen sankaritarina epäonnistuu 100% varmasti lopulta. että jospa jätettäis se elämän arvottaminen rahallisella mittarilla pois..?

systeemi on suunniteltava heikon ihmisen näkökulmasta, ei vahvan.

yhtä lailla voi olla maalliseen mammonaan kiintyneenä sekä köyhä että rikas... mut ei se vaan lopullista onnea tuo kellekään.

Joen Perämetsä

kapitalistinen tapa teettää työtä ei houkuttele kovin monia, jos vain on pienikin mahis luistaa siitä prässistä, ihminen jättää menemättä - missä vika: järjestelmässä vai ihmisessä?

syrjäytyneen ois mentävä 8h päivässä tekemään kiivaalla rytmillä jotain älytöntä juttua, kääntää aivot nollille, leikata parta, ottaa lävärit pois ja noudattaa käskyjä just eikä melkein... maaorjatkin pääsivät vähemmällä tutkimusten mukaan... alistuminen tähän oravanpyörään ei lopulta takaa edes varmuutta toimeentulon jatkuvuudesta, sillä se jätetään kertomatta, että ensi viikolla sua ei enää tarvita... voitettuna 240e käteen ja cv:hen merkintä 5 päivän työsuhteesta jossain liukuhihnalla, hurraa!

yhteisöllisyyttä ei kapitalistisessa työilmapiirissä ole lainkaan, ei inhimillisyyttä, ei joustavuutta työntekijöiden suuntaan, eikä työstä jää muuta käteen kuin raha, uhrattuna aikaa ja terveys riskeerattu. ja oman käden tuotos katoaa johonkin tyhjyyteen. onko tämä ihmisen potentiaalia kehittävää kulttuuria? onko tällainen prässi luonnollista? ihmetelläänkö vielä, miksi tällaisessa työssä vuosikausia hääräävä sekoavat ja heidän aivonsa madaltuvat?

mitä tällaisesta työn tuotantotavasta aiheutuu koko yhteiskunnalle? stressiä, masennusta, ahdistusta, nivelrikkoja, myrkytyksiä, monenlaista epäterveyttä... valtavasti sosiaalisia ongelmia, jotka säteilevät koko yhteiskuntaan näiden ihmisten kautta ja vähentävät onnellisuutta ja lopulta nakertavat luultavasti rahallisestikin suuria osuuksia... toisaalta raha on työn myötä liikahdellut, joten bkt on kasvanut, hurraa...

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Kiitos Joen kun kuvasit tuon tilanteen noin oikein (tosin luulen, että olet eräänmoinen humoristi niinkuin minäkin. Juuri niin se menee. Tiedätkö mistä tuo kuvaamasi tilanne johtuu. Minä tiedän, asiakkaista. Ne on kaikkein v-mäisimpiä otuksia kun vaativat toimitukset ajallaan, puhuvat hyvästä asiakaspalvelusta jne. Asiakkaat pitäisi ehdottomasti vaihtaa. Oli kapitalistin tilalla kommari, duunari tai kuka muu hyvänsä, sama juttu, homma ei kannata, jos palvelu ei kelpaa asiakkaille tai tuotteet ei mene kaupaksi. Ei se ole kapitalistin vika vaan asiakkaiden, nehän pitäisi tosiaan vaihtaa.

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

Sanoisit Heikkinen oikeasti, mitä tarkoitat. Tässä sulle vinkkiä:
http://kimmokautio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/153035...

Taina Williams

Voivoi, kun niin köyhäks on joutunu, että säästöillään joutuu elämään ja asunnon myymään. Ei tohon oikein muuta voi sanoa.
Muuten asiallinen teksti.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

On se aika absoluuttista köyhyyttä ellei rahat riitää ruokaan.
Staileja kuteita saa ilmatteekskin mut hampaat puuttuu monelt.
Tommosilla k**villä ei oo mitään käsityst missä oikeesti mennään ko vaan falsebo pelejään pelaavat.
Miten naistenmies syttyttää tuulisena päivänä naisilleen nuotion lämmikkeksi kun lämpö patterista loppuu eikä vettä tuu hanasta ja paskakin jää pönttöön haisemaan.
Onko pilkkivehkeet hankkittu että soppakalat saa syödäkseen?

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Moi Margareta, mulle tuli pikku bannia v*mäisestä ilmaisusta. Sinä käytit ihmeellistä kieltä jossa oli pari ** ja jos oikein ymmärsin ne olivat puuttuvat y ja r , arvasinko oikein?

Muuten menee ihan hyvin!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mitä ihmeellistä on tavallisessa miehen kalun synonyyminä käytetyssä sanassa jota käytetään myös verbimuodossa?
Just sen banniuhan takia täytyy vähän tähdittää kun ei koskaan voi tietää missä rajat kulkee. Tässä tähdet tosin toimii vitutuksen merkkeinäkin.
Yleensä valitsen toisen sanan jos en ole varma, että menee sensuurin läpi ilman tähditystä. Käytän kansanomaista suomenkieltä yleensä, eikä mitään omituista kryptologia.

Käyttäjän Darkki kuva
Antti Alanen

Nii-in, kirjoittajakin tekee autuaasti elämässään vain leivästä paskaa, jos joku kantaa eteen.

EVVK libertaarinuori. Näitä semipersuja kasvaa, kuin sieniä sateella.

Käyttäjän HeikkiAalto kuva
Heikki Aalto

Nämä avaukset tuntuvat aina osuvan ja uppoavan samaan henkisesti köyhien kohderyhmään. Yhtä henriheikkistä kohden on aina sen viistoista uussuomettunutta besserwisseriä ulisemassa täällä fasismin noususta.

Lauri Niemi

Jotenkin hupaisaa että vankasti yksilönvapautta ja kevyttä, ihmisten asioihin mahdollisimman vähän sekaantuvaa hallintoa kannattava klassinen liberalismi jotenkin aina vääntyy rivisuomalaisen suussa fasismiksi. Yksi fasismin avainosista kun on vahva, laaja-alaista valtaa käyttävä valtio joka tekee tiivistä yhteistyötä yritysten kanssa.

Hei, eikö kuulostakin Suomelta? Ja Amerikalta? Ja jokseenkin jokikiseltä länsimaiselta demokratialta?

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Joku poltti päreensä kun käytin tässä blogissa ollutta v-alkuista ilmaisua. Siis tässä uudelleen kommentti ilman kyseistä v-mäistä ilmaisua:

"On se aivan törkeää, että yrittäminen on annettu Kokoomukselle yksinoikeudeksi, pirkuleen ahneet vatun massamurhaajat. Pitäis tehdä sellainen laki, että duunarikin voisi ryhtyä pääomatuloilla eläväksi riistäjäporvariksi"

toivottavasti tuo kielletty sana ei ollut riistäjäporvari! Minä kun luulin naiviudessani että ilmaisu v*tun tarkoitaa "vatun" ja "p****leen" tarkoittaisi pirkuleen

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta

Taas paistaa läpi kommenteissa se kummallinen ajatus, että kaikki valtion rajojen sisällä pyörivä raha on valtion omaisuutta ja tästä sitten ANNETAAN yrittäjille ja muille armonpaloja. Jotkut ovat sitten ilmeisesti saaneet liikaa näitä armonpaloja.

Ymmärrättekö ristiriitaa, minkä Henri mainitsikin, ettei yrittäjän työllä ansaitsemia rahoja, vaikka niitä olisi kuinka paljon, voi verrata vastikkeetta verovaroista saatuihin avustuksiin.

Teidän retoriikassa ja pienessä sairaassa mielessä kaikki verottamatta jääneet tulot on tappioita.

Matti Kuusik

Ymmärrätkö ristiriitaa, että ateisti ei usko Jumalaan, eikä helvettiin, mutta kuoltuaan hän joutuu kohtaamaan ne molemmat vaikka ei millään sitä nyt uskokaan.
Miten tämä liittyy tähän blogiin? Siten, että rikas mies ja köyhä Lasarus saivat eri osan kuoltuaan ja me kaikki kuolemme.

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta

Kun ihmiskunta on kuollut, unohdettu ja kaikki ihmisen tekemät kirjoitukset tuhoutuneet, kukaan ei muista jumaliasi. Mutta tiede pysyy samana ja samat salaisuudet löydetään aina uudestaan vaikka siihen ajallisesti välimatkaa olisi miljardi vuotta.

Käyttäjän Json kuva
Jani Jansson

"En aivan oikeasti keksi juuri ketään muuta tervettä suomalaista joka voi olla aidosti köyhä kuin pienyrittäjä."

Siis yleensä pienyrittäjä joka haluaa tehdä juuri tietynlaisia hommia, joista ei kuitenkaan kukaan maksa tarpeeksi. Perusväittämä pitää jokatapauksessa paikkansa. Jos haluaa olla köyhä, niin toimii samalla tavalla kuin sossupummi X, mutta hakee itselleen Y-tunnuksen, niin loppuu tuet siihen. Sitten voi aloittaa pienyrittäjänä marmatuksen, mutta siihen saa lisättyä hieman uudenlaista uhriglitteriä. Yrittäjän toimeentulo ei ole kiinni ahkeruudesta tai lahjakkuudesta, tärkeintä on se että tekee sitä mitä toiset haluavat eikä tavoittele kunnianhimoisesti omia päämääriään. (paitsi jos päämäärä on rikastuminen)

Tuula Rasku

kiitos näkökulmastasi, monin osin samaa mieltä.

samppa nem

Voisi tulostaa tämän artikkelin, ihan vain että voisin pyyhkiä sillä perseeni kun käyn ripuloimassa.

Käyttäjän LauriNuutinen kuva
Lauri Nuutinen

Moi Henri, Et tiedä köyhyydestä tai ihmisten ongelmista mitään, koska olet kokoomuslainen.

Haluaisitko vetää mua nyt ympäri korvia? Olen suomen mittapuun mukaan köyhä, enkä välitä vaikka saisin turpaan.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kiitos rohkeasta ja henkilökohtaisesta kirjoituksesta!

Käyttäjän MattiLyytinen kuva
Matti Lyytinen

mitenkäs tämä meikäläisen tilanne? mulla se vasta hyvin menee ku vuokra on 370€/kk ja tuet kaikkinensa 268€/kk? ja enempää ei heru kelalta. ja voishan sitä mennä töihinki tietty. jos yö työt ei vaan verottas opiskelua niin paljon. olenko minäki ny semmonen vitun köyhä jolla kaikki on itestä kiinni? mulla olis tasan kaks vaihto ehtoo. joko työ tai koulu. nykyään lukion papereilla ei pärjää eli koulu on pakko. pitäskö alkaa peräti lottoomaan?

Käyttäjän kangaro kuva
Ros-Britt Kangas

Tunnettu ilmiö on myös että rikoksen ja vääryyden uhri usein syytetään jollan tavalla tapahtuneesta itse. Psykologisesti tämä on määriteltävissä muiden puolustusmekanismina, pelon hallintatapana. On näet niin että elämässä on paljon pelottavia uhkia, paljon johon voimme jokainen joutua, sietämättömän paljon. On siis paljon helpompaa elää, kun vakuuttaa itselleen että toisen kohtaamat kärsimykset johtuvatkin hänestä itsestään. Siten voimme vainuttaa itseämme kuvitelmaan että käyttäytymällä ja olemalla eri tavalla, paremmalla tavalla, myös suojaamme itseämme samaa kärsimystä vastaa, voimme hallita vaaraa, eikä meillä siten ole enää syytä pelkoon. Primitiivinen mutta tavallinen puolustusmekanismi.

Onhan siis helpottavaa, kun voimme syyttää köyhiä, sairaita, epäonnistuneita, joko valheellisesta ja/tai turhasta valittamisesta, tai siitä että ovat käyttäytymisellään itse täysin syyllisiä tilanteeseensa. Emme siis itse voi joutua samaan......

Tottahan on niitä joille ei mitään riitä, taitaapa löytyä aika paljon, jollei enemmänkin näitä varakkaampien joukosta. On niitä joilla aina on jotain valittamista. Sitten on niitä jotka aina kadehtivat toisia, riippumatta siitä onko heillä itsellään vähän tai paljon. Sitten on niitä, joille aina kaikki on niin väärin, niin väärin.

Tietenkin ihmisen oma toimintakin vaikuttaa. JOkaisella on oma vastuu elämästään -mutta vain suhteessa siihen mitä hänelle on annettu, henkisesti, fyysisesti, sosiaalisesti, taloudellisesti jne. Joskus ne jotka eivät pitkään pääse ovat taistelleet kovemmin resursseihinsa nähden, kuin pitkälle päässyt. Kaikki kyvyt ja resursiit (aineellisia ja ei-aineellisia) joita meillä on, ovat viime kädessä lahjoja, eivätkä mikään syy ylimielisyyteen tai sormella osoittamiseen niitä kohti, joiden resurssivarastosta emme tiedä mitään.

Käyttäjän vesaluoma70 kuva
Vesa Luoma

Sananlaskut
14:31 Joka vaivaista sortaa, se herjaa hänen Luojaansa, mutta se häntä kunnioittaa, joka köyhää armahtaa.

16:18 Kopeus käy kukistumisen edellä, ylpeys lankeemuksen edellä

17:5 Joka köyhää pilkkaa, se herjaa hänen luojaansa; joka toisen onnettomuudesta iloitsee, ei jää rankaisematta

Käyttäjän tarvas kuva
Veikko Tarvainen

Luokkaviha lisääntyy puolin ja toisin. Ja muu viha. Se on vakava ongelma. Netti, FB on osa ongelmaa. Ehkä osa ratkaisuakin?

Käyttäjän tarvas kuva
Veikko Tarvainen

Proletaarinen yksityisyrittäjä, joogaohjaaja, minäkin olen. Mutta tiedän, että monella työttömällä menee paljon huonommin. Kyse on myös tahdon vapaudesta ja voimasta. Ei sitä yhtäläisesti kaikilla ole. Se, jolla on voimakas tahto, pääsee pitkälle. Kullakin on armolahjansa. Ja monella kovat kokemukset, jotka ovat masentaneet heidät jo elämän alkuvaiheessa. Joku sortuu pinestä, hänen rakenteensa on sellainen. Eikö pulassa olevia olisi parempi auttaa kuin syyttää. Heikommassa asemassa olevien syrjiminen johtaa ongelmiin myös hyvätuloisten elämässa: muurit kodin ympärillä.

Mietin tätä usein, koska elämäni alkoi lastenkodissa. Jos olisin sinne jäänyt, elämäni persmäki olisi ollut vielä liukkaampi ja lyhyempi :-). Eivät kaiki ole Alexander Stahanoveja. Onneksi.

Todellisuus on monimutkainen. On hyvä rakentaa yhteiskuntaa paremmaksi, oikeudenmukaisemmaksi. On syytä vaatia ihmisiltä perusvelvotteita. Vastuu on yhteiskunnalla JA yksilöllä.

Kari Piessa

NATSI. Todellinen puhdasverinen NATSI, joka ei edes yritä kieltää tai kiertää sitä.
Kuinka pitkälle emopuolue jaksaa kantaa nämä NSDAP:n/Hitler Jugend:n julkiset mielipiteet?
Voin vain sääliä loputonta ja kypsymätöntä mielenköyhyyttänne.
T: Entinen kokoomuslainen... ennemmin Halla-aho kuin nämä NATSIT, jotka ovat kokoomusnuoret.

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta

Eri porukka, puhut sosialisteista. Henri on klassinen liberaali ja kapitalisti. Ehkä hieman ylpeä kansallisuudestaan (molemmista), mutta en usko että pieni ylpeys taustastaan kenestään natsia tekee.

Natsit harjoittivat voimakasta verotusta ja tulonsiirtoja köyhiltä rikkaille. Kansallissosialisteille ei ollut olemassa yksilöitä eikä vapauksia juurikaan annettu. Klassiselle liberaalille sen sijaan yksilö ja vapaus kaikkein tärkeimpiä asioita.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Henri varmaan on liberaali ja kapitalisti. Mutta natsit eivät olleet sosialisteja, vaikka puolueen nimi olikin kansallissosialistit.

"Kansallissosialismi on tyypillisesti luokiteltu äärioikeistolaiseksi politiikaksi. Kansallissosialismi käsittää kuitenkin sekä vasemmistolaisiksi että oikeistolaisiksi miellettyjä elementtejä." http://fi.wikipedia.org/wiki/Kansallissosialismi#K...

Sosialismi oli 30-luvulla sanana hyvin muodikas ja sillä kosiskeltiin työväestöä.

Käyttäjän HeikkiAalto kuva
Heikki Aalto Vastaus kommenttiin #170

Jos tämä epäselvä termi oikeistolaisuus määritellään vasemmiston negaationa eli liberaalina kapitalismina, niin on erittäin vaikea nähdä mikä natseissa tarkalleen ottaen oli oikeistolaista... juutalaisten hypoteettinen kaasuttaminen ei ole liberaalia eikä korporatismi vapaata markkinataloutta.

Stalin, Hitler ja Mao - viime vuosisadan sata miljoonaa ihmishenkeä vaatineen sosialistisen terrorin lipunkantajat.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La Vastaus kommenttiin #175

Niin se oikeistolaisuus nykyään mielletään. Perinteisesti oikeistolaisuus on ollut konservatismia ja juuri vapaan markkinatalouden suosimista.

Nykyään sitten on taas tullut kuvaan mukaan uusliberalismi. Kapitalismistakin on eroteltu erikseen toisistaan finanssikapitalismi ja perinteinen omistajuuteen perustuva kapitalismi.

Ei sitä tarvitse vetää hernettä nenään tästä kansallissosialismin määrittelystä. Sen nyt vaan on ikävä kyllä niin, että natsien politiikassa oli sekä vasemmistolaisia että oikeistolaisia piirteitä. Sitä en tiedä, miksi natseja kutsuttiin äärioikeistoksi. Ehkä siksi kun he vastustivat demokratiaa.

Juutalaisten kaasuttaminen varmaan taisi olla nationalismia tai rotuoppia. Korporatismi ei myöskään ole suoranaisesti vasemmistolaisuutta tai oikeistolaisuutta. Sosialismissa kun pitäisi luottaa vahvaan valtioon ja kansalaisten yhteiseen päätöksentekoon. Tämä on ollut ideana joskus muinoin.

Lauri Niemi Vastaus kommenttiin #177

"Niin se oikeistolaisuus nykyään mielletään. Perinteisesti oikeistolaisuus on ollut konservatismia ja juuri vapaan markkinatalouden suosimista. "

Miten vahvaan valtionohjaukseen nojaava fasismi voi sitten olla äärioikealla? Se tuntuu yleensä heitetyn sinne koska se on joskus keksitty heittää sinne. Kai koska NL oli kovasti vastaan. Ja koska voidaan kivasti sitten pelotella Adolf- ja Josef-sedillä kansaa siitä mitä käy jos ääriliikehdintää harrastetaan. Eihän kukaan halua olla massamurhaaja?

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La Vastaus kommenttiin #189

Voidaan puhua totalitaarisesta hallintojärjestelmästä, joka ei sitten taas ole oikeastaan vasemmistolaista tai oikeistolaista.

Äärioikeistolaisuus sitten taas tarkoittaa demokratian, elikä yhtäläisen äänioikeuden, vastustamista. Äärioikeisto halusi säilyttää päätöksenteon omistajilla, eikä päästää kansaa päättämään.

Termi omistajuus ei sitten tarkoita normi omakotitalon, asunnon tms. omistajaa, vaan pääoman omistajaa. Pääomaa sitten taas voidaan sijoittaa, lainata, käyttää tehtaita rakentaessa jne.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La Vastaus kommenttiin #189

Historiallinen vasemmisto

Termi "vasemmisto" keksittiin Ranskan suuressa vallankumouksessa 1789-1799. Alunperin se tarkoitti muutosta haluavia. Suurin osa tästä alkuperäisestä vasemmistosta oli liberaaleja: he halusivat antaa ihmisten voida elää omaa elämääsnä kuten itse haluavat ja tämä kattoi myös vapaan markkinatalouden.
Liberaalit tekivät vallankumouksen ja heillä oli aluksi enemmistö. Vallankumouksen kansalliskokouksessa äärivasemmistona istunut pienempi Vuoripuolue oli karttamme termein "konservatiivisia sosialisteja": he halusivat valtion määräävän kaikesta, etenkin 1792-93 vallan liberaaleilta kaapannut, verisyydestään kuuluisa rousseaulainen sosialisti Robespierre, joka teloitutti liberaalit päästyään valtaan.
Vallankumouksessa oikealla istuvat konservatiivit vastustivat vapaata markkinataloutta ja olivat kartassamme lähinnä "keskustaa" tai "konservatiivisia sosialisteja".

http://www.politiikkatesti.fi/vasemmisto-oikeisto/

Käyttäjän timoharju kuva
Timo Harju

Heikkinen:" Tuilla en ole elänyt, vaan pyrkinyt aina saamaan rahani kasaan erilaisista hanttihommista, vippaamalla, tai myymällä omaisuuttani"

Vai niin. Henkan luotsaama Pixolane Oy sai pelkästään Tekesin tukirahaa 300,000 euroa muiden tukien lisäksi.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Kaikki on niin suhteellista. Toiset elää pienemmällä - toiset suuremmalla. Tuosta voi päätellä, että Henri ei elänyt 300.000 euron yritystuella.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

"naistenmiestä" Joo okei. Vaikka olisitkin, tuskin liittyy aiheeseen.

Ja voi vitsin köyhät kun päättävät sairastua masennukseen, joka siis ihan varmasti on oma päätös. Kuten myös köyhät vanhemmat.

Mä oon muuten kyöhä. Koska opintotuki on aika pieni, enimmäkseen elätän itseni lainalla. Mut arvaa mitä, ei ees potuta. Ja sekös teitä potuttaakin. Jos uskaltaa olla köyhä niin vähintään pitäis tajuta olla nöyrä.

Antti Vuorinen

Asiallinen kirjoitus. Itse olen juuri tuollainen mainittu v*tun köyhä eli aikuinen ukko, joka ei ole mitään saanut aikaan koskaan. Valtion sosiaaliturva on tehnyt oman elämäni merkityksettömäksi ja tyhjäksi, koska minulla ei ole sisäistä motivaatiota tehdä mitään ulkoisten pakottavien tekijöiden puuttuessa, eli sen että tulee nälkä jos vaan istuu tekemättä mitään. Toisaalta sosiaalitukiaiset haittaavat veroina niitä hyviä ihmisiä, jotka haluavat tehdä ja luoda jotakin.
Vasta hiljattain olen alkanut heräämään siihen, miten maailman pitää oikeasti toimia ja alkanut tekemään vähän jotakin. Ilman rahan jakoa valtiolta olisin kuollut nälkään tai saanut tehtyä jotakin järkevää jo aiemmin, joista kumpikin olisi parempi vaihtoehto kuin nykytila.
Nostan edelleen tukia, toivottavasti vuoden päästä en enää. Hyvä ihminen lopettaisi riistämisen toki tähän paikkaan, mutta minä olenkin häviäjä ja pelkuri. Ympäri korvia olisi minulle liian vähän. Kymmenen potkua naamaan pitäisi antaa.

Käyttäjän HeikkiAalto kuva
Heikki Aalto

Ei kenenkään kannata mistään toimeentuloturvasta huonoa omaatuntoa kantaa. Suurimmat sossupummit tässä maassa on jossain ihan muualla, kuka vain kehtaa eniten kyynerpäitään ja kieltään käyttää päästäkseen keskiluokan rahapussille.

Enkä tarkoita siis Heikkistä, mikäli tuo täällä mainittu vaivainen 300 kiloa yritustukea pitää paikkansa. Joillekin voi tulla yllätyksenä, että valtion tarjoaman rahan ottaminen vastaan ei tarkoita, etteikö voisi tukiaisia silti vastustaa sortumatta tekopyhyyteen.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

"markkinointiassistentista investointipankin ja pelialan yrityksen kautta ammattikorkeakoulun opettajaan"

Eikö tälläisiin työpaikkoihin ole ollut aika paljon hakijoita? Miten olet kouluttamattomana mennyt koulutettujen ohi? Kiinnostaa, mikä on se keino jolla saa työnantajan kiinnostumaan nimenomaan itsestä ja pitämään parhaimpana valintana. Pakko olla joku tietty piirre, ominaisuus tai taito, jos usea työnantaja on saman huomannut.

Käyttäjän SimoTaivalkoski kuva
Simo Taivalkoski

Tällaisiin paikkoihin nimenomaan on ollut paljon hakijoita. Yksi tapa tietty millä pääsee satavaramsti muiden, koulutettujen ja työkokemusta reilusti omaavien ihmisten ohi on narsismi (ks. Wikipedia); yleinen kyky puhua muut ympäri ja muuttaa toisten mielipiteitä.

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

On se kova jätkä tämä Heikkimme :D!
”Yrityksen ensiaskeleet otettiin alihankinnan ja erilaisten julkisten rahoitusten turvin. Lähdimme aluksi tuottamaan alan perinteisellä mallilla julkaisijoille esiteltävää demoa, jonka turvin tavoittelimme julkaisu- ja rahoitussopimusta yrityksellemme. Sopivasti demon valmistuttua taantuma laittoi julkaisijoiden rahahanat kiinni, eikä lukuisten konkurssiuutisten valossa alan perinteinen toimintamalli tuntunut enää liiketoiminnallisesti järkevältä. Mietimme liiketoimintamallimme ja strategiamme uusiksi, jonka jälkeen olimme yhteydessä paikallisiin sijoittajiin”, kertoo Pixolane Oy:n toimitusjohtaja Henri Heikkinen."

http://dome.fi/pelit/ajankohtaista/pixolane-kehitt...

Yrittäkääpäs löytää tuon puljun viime vuosina tuottamaa lisäarvoa...ettei vain mennyt julkiset rahoitukset Kankkulan kaivoon?

Käyttäjän juhamakkonen kuva
Juha Makkonen

Eipä tainnut mennä. Haepa googlella lisää tuolla artikkelissasi mainitusta nimestä Toni Fingerroos. Perustajien oppirahoille näyttäisi tulevan vastinetta säkkitolkulla. Finger-mies on pelkästään viime vuonna 44% veroprosentilla 300 000 euron tuloista maksellut yhteiseen kassaan takaisin...

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Sitten varmaan ovat kiitollisia saamastaan avusta.

Käyttäjän JanneKallio kuva
Janne Kallio

Kun kirjoittajalla ei ole käytöstapoja ja on agressiivinen, koko kirjoitukselta putoaa pohja. Sisältö menettää merkityksensä ja tarkoitus muuttuu pelkäksi ärsyttämiseksi ja trollaamiseksi. Tuon saman olisi voinut kirjoittaa ihan asiallisestikin. Hienoa, että tutustut filosofiaan, wannabe naistenmiehen sijaan kannnattaakin kehittää itseään ja pyrkiä kohteliaaksi herrasmieheksi.

Käyttäjän mmelinalaine kuva
Melina Laine

Kyllä on sen verran vastenmielinen kirjoitus että on pakko oikein kommentoida. Itse olen 15-vuotiaasta asunut Turun "köyhimmillä" alueilla. Kyseessähän on toki suhteellinen köyhyys, mutta asiaan liityy paljon muutakin. Nämä ovat paikkoja jotka yhteiskunnan tukipalvelut kiertävät kaukaa..

Ehkä asiaa voisi korjata mielenterveyspalveluja parantamalla, niin että niihin olisi helpompi päästä, sekä ehkä jonkinlaisella AA-toiminnalla. Tunnen monia huostaanotettuja, jotka kaipaavat aina äitinsä luo, vaikka äiti ei pysty huolta pitämään kellertävine silmineen. Tunnen viinaan kuolleita, sekä tietenkin junanraiteille ahdistuneena kyyristyneinä. Velkavankeudessa eläviä perheitä, joille ei enää löydy kämppää kuin Perno/Pansiosta (Suomen oliko se kolmanneksi maksuhäiriöisin alue), jonne työnnetään koko sakki, jottei ainakaan päästäisi koskaan eteenpäin. Nuoria joilla jää koulut kesken kun kotona on vanhemmat koko ajan kännissä, rahapulassa ym. Siinä sitten ahdistununeena koulut kesken jättäneenä on sitä seuraavan suhteellisen köyhyyden sukupolvea.

Vaikka suhteellinen ja absoluuttinen köyhyys ovat aivan eri asioita, niin ei se suhteellinen köyhyyskään ole aina niin itsestään selvää tai helppoa.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Nuorten, joilla on vanhemmat tukemassa, on ihan eri resurssit opiskella kuin nuorella, jolla ei ole vanhemmistaan tukea. Monesti nuori voi joutua huolehtimaan toisista vaikka ihan henkisellä tasolla, eikä osaa silloin ajatella omaa etuaan.

Jokainen ihminen tarvitsee tukea, ja apua pitää myös olla oikeus pyytää. Ainakin mielenterveys- ja päihdehoitoa pitäisi paljon parannella.

Eikä siitäkään ole mitään hyötyä, että kaikki syrjääntyneet työnnetään samaan paikkaan. Vielä kun niillä "huonoillakin alueilla" vuokrat on niin korkeita, että niidenkin maksaminen on monelle kohtuutonta.

Anne Aittola

Asiaan ja sen viereen liittyen löytyy tekstiä myös täältä: http://toihinpotkijat.wordpress.com/2013/11/04/ei-...

Tämä artikkeli itsessään on naseva, asenteellinen, provosoiva kannanotto. En usko, että monikaan kommentoija on nyt osannut ottaa askelta taaksepäin ja oikeasti miettiä mitä tässä sanotaan. Monesta asiasta olen samaa mieltä, toisista sitten taas vähän vähemmän. Ajatuksia herättää jokatapauksessa.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Taitaa ton linkissä olevan Raben kirjoitus olla provo. Ei ihmiset, etenkään köyhät, noin typeriä ole.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Otsikko on aivan väärä itse aiheeseen. "V*tun köyhät!".

Sillä sieltä on saatu kaikki elämän, osa rikkaamman ja osa köyhemmän.
Ilman sitä ei tätäkään kirjoitusta olis.

Petteri Takanen

Masennus on ihan oikeasti este menestymiselle - niinkuin mikä tahansa muukin sairaus voi olla, olkoon sitten psyykkinen tai fyysinen. Ja kirjoittajalle omien sanojen mukaan "alkoholi maistuu". Taidat olla kuitenkin viihdekäyttäjä. Kukaan oikeasti päihdeongelmista kärsivä ei laske leikkiä tuollaisella asialla.

Käyttäjän deviationcore kuva
Tuomas Rimppi

Heti kun luulin, ettei mielipiteeni Kokoomusnuorista voisi vajota enää alemmaksi, saapuu paikalle H. Heikkinen ja julkaisee oikein kattavan katsauksen omaan, kolkkoon sielunelämäänsä. Sosiopaatin on hyvä olla, ei huolet paina omallatunnolla. =)

Karoliina Laakso

No huh huh. Menin sanattomaksi jälleen kerran yhden itseään täynnä olevan kokoomuslaisen ansiosta. Tämä teksti pyörii vain ja ainoastaan kyseisen henkilön navan ympärillä ja hän esittää asiat erittäin mustavalkoisesti. Välillä minua suoraan sanottuna (anteeksi nyt vain) hävettää olla Suomalainen. Se on kyllä totta, että aika moni nuori elää valtion tuilla, mutta nykypäivänä siihen on ihan helvetin monta hyvää syytä kuten mm. erittäin huono työtilanne, jolloin nuoria ei haluta palkata koska heillä ei ole tarpeeksi työkokemusta ja sitä työkokemusta ei koskaan tule kun kukaan ei sitä ensimäistä työpaikkaa anna mistä tulee joillekkin ihmisille loputon oravanpyörä ja tämän lisäksi nykyään ei juuri minnekkään pääse opiskelemaan koska opintopaikkoja leikataan pienemmiksi ja näihin kouluihin pääseminen vaatii peruskoulusta tai lukiosta 8,0 keskiarvon mikä on sieltä ja syvältä ja lisäksi nykyään nuoret mm. näiden kahden yllä olevan asian sekä lisääntyneen koulukiusaamisen lisäksi masentuu erittäin vakavasti mikä ei ole leikin asia niin kuin mielestäni Heikkinen väittää. Entisenä pahasti masentuneena ja vuodeostastolla käyneenä voin sanoa, ettei masennus ole leikin asia vaan oikeasti aiheuttaa osalle ihmisistä työ ja opiskelu kyvyttömyyttä ja kukaan varsinkaan mikään nuori kokoomuslainen ei ole oikeutettu vähättelemään asiaa.

Tuomo Savolainen

Noh, onhan tämäkin tapa markkinoida itseään ulospäin. Varsinkin varmasti paljon mainosta kirjalle. Joku on joskus sanonut: "Julkisuutta se on huonokin julkisuus."

Käyttäjän LasseAlanen kuva
Lasse Alanen

Kirjoituksesi perusteella ajattelet, että jos kaikki toimisivat kuten sinä, olisimme kaikki menestyviä ja hyvätuloisia. Se nyt vaan ei valitettavasti mene niin, rahaa on kuitenkin liikkeellä vain tietty määrä: Kun joku saa niin se on joltain toiselta pois. Tunnut olevan myös monen paikan höylä, osaava ja kaikin puolin lahjakas kaveri. Hienoa, mutta et voi odottaa samaa kaikilta muilta.

Käyttäjän LasseAlanen kuva
Lasse Alanen

Kirjoituksesi perusteella ajattelet, että jos kaikki toimisivat kuten sinä, olisimme kaikki menestyviä ja hyvätuloisia. Se nyt vaan ei valitettavasti mene niin, rahaa on kuitenkin liikkeellä vain tietty määrä: kun joku saa niin joku menettää. Tunnut olevan joka paikan höylä, osaava ja kaikin puolin lahjakas kaveri. Hienoa, tällaista tarvitaan yhteiskunnassa mutta et siltikään voi odottaa samaa kaikilta muilta.
Ja tuosta Nici Rumbinin tapauksesta vielä sen verran, että jos työpaikan saanti todella oli ulkonäöstä kiinni, on Nicillä syytäkin kettuuntua tästä. Epähygieenisyyden vielä ymmärrän hylkäämisen syynä, mutta mitä väliä ulkonäöllä on (esim. rastat tai parta) jos osaamista työtehtävään riittää? Vai onko kyse vain siitä, että työpaikalla pitää näyttää juuri siltä, miltä pomo haluaa sinun näyttävän?

Käyttäjän LauriNuutinen kuva
Lauri Nuutinen

Sosiaaliturva lakkautetaan ja perintövero 100%, niin eiköhän pian ala valtion talous kukoistamaan ja voitaisiin aidosti rakentaa yhdenvertainen yhteiskunta.

Raha tai Omaisuus pitää ansaita, ei saada.

Kyllä minäkin joskus saan perintöä, mutta oikeasti ajattelen, että se ei kuulu minulle, koska en ole tehnyt sen eteen mitään.

Miia Kinnari

Mahtavaa ja upeeta huomata jälleen kun listaa selaa, että näinhän se juna kulkee ja muisti toimii. Todella hienoa, että olemme niin fiksua kansaa, että täällä on pelkästään vikaa kokoomuslaisissa ja heidän päätöksissään. Mukavaa kuinka nopeasti on unohtunut, että demareiden aikana, eli duunareiden puolueen aikana, saatiin maa menemään huippuvauhtia alamäkeen, eikä se juna pysähdy hetkessä, vaikka persut tätä maata johtaisi. On myöskin aina yhtä hupaisaa luettavaa, kuinka perseellään asiat ovat, mutta lukeman perusteella vain ja ainoastaan niillä, ketkä yhdessä keräämiämme tukia eri muodoissa saavat,ja kenellä ei sitä todellista pelkoa huomisesta ole, heillä on oikeus valittaa ja syyllistää muita kurjuudestaan. Yleensä tähänkin kohtaan muistetaan mainita Kokoomus ja siinä sivussa yrittäjät. Onko koskaan kävässyt mielessä, mistä rahat erilaisiin yhteiskunnan tukiin kerätään? Onko käynyt mielessä, että avun kohteita ja tarvitsijoita on muitakin kuin juuri sinä ja käytettävissä olevat varat rajallisia? Onko käynyt mielessä, olisiko omassa asenteessa ja valinnoissa korjattavaa/muutettavaa? Onko käynyt mielessä, että ne, jotka ei vietä päiviään tietokoneen vieressä, etsiskelemällä erilaisia sosiaalisia itkukanavia, ovat juurikin niitä idiootteja ja köyhien sortajia, jotka koittavat löytää ratkaisuja paremman huomisen puolesta, ei minun eikä sinun, vaan meidän huomisen puolesta. Onko käynyt myöskään mielessä, että jokainen edellä mainittu kusipää,on yleensä lähtenyt valitsemalleen tielle ilman kultalusikkaa, pää täynnä visioita ja selkäreppu täynnä kiviä, jotka painavat jo valmiiksi. Lisäksi olemassa on myös tieto siitä, että pahimmassa tapauksessa matkan varrella saattaa tulla lisää reppuja kivineen kannettavaksi? Oletko miettinyt, että kaikesta huolimatta nämä kusipäät on niitä, keiden tahdonvoimalla, luovuudella, työllä ja luoduilla työpaikoilla tämä maa pyörii edes jotenkin ja edes joillain on vielä se työpaikka. Oletko koskaan yrittänyt olla onnellinen edes siitä vähästä mitä sinulla on ottaa ja meillä antaa tai harkinnut sanaa kiitos, sen sijaan, että syljet päin kasvoja siitä mitä on olemassa, siitä mitä yhdessä on saatu aikaan, ja jota vain sinä joko pakon edestä joudut tai omilla valinnoillasi valitset kuluttaa ja olet oikeutettu kuluttaan, ja jota me olemme velvollisia pitämään yllä, tuskin olet kerennyt omalta itseltäsi ja säälimiseltäsi miettimään, mutta rinta rottingilla ja suu vaahdossa muistat ja ennätät hokea, kuinka itsekkäitä persreikiä ja riistäjiä kokoomuslaiset ja yrittäjät ovat. Mikä estää ikuisen valittamisen ja eriarvoisuudesta purnaamisen sijaan liittymästä tekijöiden joukkoon? Maassammehan vallitsee vapaus kaikille yrittää, joten mukaan lähtemiselle tuskin kannattaa tästä keksiä veruketta, vaan tunnustaa se tosiasia, että niistä ihka oikeista, omista valinnoista joka ainoa asia lähtee ja ne todelliset minä, minä ja vain minä tyypit löytyvät usein sieltä, mistä juna on jo mennyt, mutta itse haluttiin jäädä asemalle ja uuden junan aikataulun katsominen vaatii liikaa ponnisteluja, sekin pitäisi toisten hoitaa.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Aina kun puhutaan Kokoomuksen politiikasta, ei puhuta avustuksista tai niiden vähyydestä.

Kyse on valtion velasta, suurista tuloeroista, verovapaista pääomatuloista, vapaakaupasta.

Jokainen kyllä arvostaa yrittäjää, joka työllistää ihmisiä ja vielä arvostaa työntekijöitään. Se on kovaa työtä ja oikein ihailtavaa.

Me kaikki emme halua olla samanlaisia kuin esim. Henri. Kaikella kunnioituksella siis. Monenlaisia ihmisiä tarvitaan. Kukaan ei silti ole korvaamaton.

Juhani Kuuppa

Ei vasemmistolaisuus tarkoita kylläkään sitä että kaikkien tulisi elää sosiaalituilla, pyörikö kommunismi sillä että kaikki loikoilivat himassa?

Kannattaa kuitenkin muistaa että jonkun tulee tehdä ne hantti hommat ja esim. lastentarhanhoitajan työ on arvokasta mutta ei sitä ei arvosteta.

Tietyt ammattiryhmät voivat pyytää suuria summia palkkaa koska ovat korvaamattomia, vaikka heidän työnsä ei olekaan palkan arvosta eli käytännössä loikoilevat työpaikalla ja polttavat tupakkaa.
Kun toiset ammattiryhmät ovat helposti korvattavissa, jolloin saavat huonoa palkkaa vaikka rehkivätkin koko päivän läpi!

Muistaisit sinäkin että kaikki työ on arvokasta, ja jos ei olis, niin kuka hoitaa lapsiasi kun olet töissä? Sinä?

Käyttäjän tarvas kuva
Veikko Tarvainen

Kannattaa miettiä vanhaa intiaanineuvoa: "Älä tuomitse ketään, jonka mokkasiineissa et ole kulkenut kahta viikkoa."

Käyttäjän Putte kuva
Pasi Pennanen

Se, että on ollut joskus omastaan mielestään köyhä, ei ole este myöhemmälle öykkäröinnille. Te kokoomusnuoret tuotte mieleen vanhat taistolaiset, jotka näkivät maailman mustavalkoisena paikkana ja joilla oli tarjota kätevä instant-ratkaisu kaikkiin sen ongelmiin. Heidän fanaattinen yksisilmäisyytensä toimi yhtä huonosti yhteen todellisen maailman realiteettien kanssa kuin markkinauskovaisten "vapaat markkinat korjaavat kaiken"-mantrakin. On hienoa, että juuri sinulla asiat ovat järjestyneet, mutta oletus siitä, että maailma toimisi sinun elämäsi kaavalla, on lievästi sanottuna omahyväinen.

Petrik Halinen

Masennus lähtee hakkaamalla. Eikun henki. Tai siis.. Joka ei ole koskaan ollut masentunut, ei osaa käsittää asiaa, vaan näkee sen vain laiskuutena. Jostakin syystä sairaus on kuitenkin kaikkia teollisuusmaita riivaava ongelma, joka käsittää jopa 10-20% väestöstä.

Sen lisäksi - yksittäinen ahkera menestyjä menestyy helposti isoissa, miljoonien ihmisten yhteiskunnissa, mutta jos meillä on työllistettävänä 500 000 työtöntä, ei niille todellakaan voida sanoa, että menkää töihin, pummit. Varmasti isolle osalle löytyisikin töitä, jos palkaksi riittää 0-300e kuukaudessa, ja työnimike on tarvittaessa töihin kutsuttava. Jokaista tarjottua työpaikkaa kohti on ainakin kymmenen työtöntä, ja merkittävän osan työpaikoista vie joku työtä vaihtava, joka pääsee helposti jonon ohi loikkaamalla.

Sen sijaan, että nämä kapitalistit(sic) haukkuisivat loisia ja pummeja saamattomiksi ihmisjätteiksi, voisivat he arvioida, käytetäänkö miljardin liikevoitto uusien työntekijöiden palkkaamiseen, vai omistajien osakerahastojen kartuttamiseen ja vaikka huvilasaaren ostamiseen Dubaista. Kun vielä päälle rakennetaan yhteiskunta, joka erityisesti suosii tällaista tulonsiirtotoimintaa ja asettaa lukemattomia keinotekoisia rajoittimia ja byrokratiaa työttömille ja matalapalkkaisille - työvoimatoimistojen ja muiden viranomaishelvettien tavoin - asiaan voisi tulla parannusta. Se perustulo on aika kova sana, sanokaa mitä sanotte.

Jarkko Hietala

"Se perustulo on aika kova sana, sanokaa mitä sanotte."

Perustulossa on hauskaa ainakin se, että jos joku yrittäjä alkaa kommenteinensa ottaa päähän periaatteessa perustuloa saavat voivat opetella hänen alansa ja ilmoittaa hänen asiakkailleen, että tulemmekin tekemään tämän yrittäjän hommat jatkossa ilmaiseksi ja eläisi perustulolla. Samalla kun tekemällä ilmaiseksi kampittaisi vastenmielisen yrittäjän pois kokonaan alaltaan tai vähintään estäisi häntä tienaamasta senttiäkään työllään.

Olettaen, että yrittäjä ei ole hommannut enemmän pykäliä ja lakeja rajoittamaan yritystoiminnan aloittamista oman alansa töissä. Monella alalla on hyvin paljon pykäliä ja rajoitteita siitä kuka saa tehdä sitä.

On sanomattakin selvää miksi perustuloa ei erityisesti pienyrityksissä kannateta. Ainakaan ennenkuin oman alan suojaksi on saatu tiukat koulutus kriteerit ja pykäläviidakko. Nopeasti saattaisi käydä niin, että joku perustuloa saava alkaisi tehdä heidän työnsä ilmaiseksi tai lähes ilmaiseksi ja eläisi perustulolla.

Jarkko Hietala

Iso osa vielä tänäkin päivänä vauraista suvuista Suomessa loi vaurautensa hyväksikäyttämällä satojen vuosien ajan luokkajakoja torppari- ja mäkituplaistyövoimaa.

Ne palkat korkoineen ovat vieläkin maksamatta niille suvuille, joilta saamiset jäivät saamatta, joten Henrinkin sopii toivoa, että historiallisia saamisia omaavien jälkeläiset eivät lähde niitä perimään oikeudenmukaisella tavalla, joka ei suinkaan ole sama kuin laki lakihan ei määrittele muuta kuin sen mikä on rangaistavaa.

Se mikä on oikeus onkin kokonaan eri asia, koska eihän se voi olla oikein, että toiset teettävät työtä satojavuosia ilmaistyövoimalla ja siirtävät vaurauden perintönä jälkeläisilleen.

Teloituspartion ryhmänjohtaja Urho Kekkosen maassa kaikki on mahdollista tulihan täällä teloituspartion ryhmänjohtajasta jopa Suomen pitkäaikaisin presidentti.

Hyvin huonosti on Suomen historia tiedossa Henrillä ja Kokoomuksen äänenkannattajilla.

Juho Salmela

"Suomessa on niin käsittämättömän hyvät mahdollisuudet tehdä mitä tahansa ja olla mitä tahansa, että en vain pysty käsittämään, miten menestyminen voisi kenellekään olla mahdotonta perhetaustojen takia."

Yritäppä tosissas? Jos esim. mutsi juo ja isi hakkaa, ni se ei välttämättä ole paras mahdollinen lähtökohta menestykselle, ja köyhyys aiheuttaa nimenomaan mm. perheväkivaltaa ja alkoholismia.

Kuulostaa siltä että oma perheesi oli kuitenkin suhteellisen tasapainoinen, joskin ehkä empatia jäi opettamatta? Eikö äitisi koskaan heittänyt että: "miltä susta tuntuis jos Sakari piruilisi koko yhteiskuntaluokallesi?" Kuulun näetsen itsekin köyhiin ja minua ärsyttää kaiken maailman wannabe-kokkarit jotka aukoo päätään netissä.

"Valtio on lähinnä hankaloittamassa asioita."

Tämä taas on perus talousliberalistista sontaa, joka on kylläkin kovasti muodissa tällä hetkellä, joten siinä mielessä olet ajan hermolla. Valtio myös mahdollistaa asioita, kuten tilapäisestä köyhyydestä nousemisen, oletko kuullut toimeentulotuesta? Se on varainsiirto niiltä joilla on tuloja niille joilla niitä ei ole, ei ole pakko lainata kavereilta, suosittelen kokeilemaan.

Valitan lisää jos satut julkaisemaan tämän.

Jarkko Hietala

"Tämä taas on perus talousliberalistista sontaa, joka on kylläkin kovasti muodissa tällä hetkellä, joten siinä mielessä olet ajan hermolla. Valtio myös mahdollistaa asioita, kuten tilapäisestä köyhyydestä nousemisen, oletko kuullut toimeentulotuesta? Se on varainsiirto niiltä joilla on tuloja niille joilla niitä ei ole, ei ole pakko lainata kavereilta, suosittelen kokeilemaan."

Jostain syystä liberaaleilla erityisesti nuorilla on kuvitelma siitä, että yksityinenvapaus on niin suuri arvo, että sen tavoittelun takia enemmistön pitäisi alistua kärsimyksiin ja uhrauksiin kuten kuolemanvaaraan ja köyhyyteen.

Virkamiehet Suomessa on velvoitettu rangaistuksien uhalla tekemään kaikkensa estääkseen tilanteet, jossa kansalainen joutuu kuolemanvaaraan ja äärettömäänköyhyyteen. Tämä tarkoittaa viimekädessä hätämajoituksia, terveydenhuoltoa ja sosiaalitukia.

Niin kauan kun uusliberaaleja ei velvoiteta äärettömän ankarien rangaistuksien uhalla estämään kaikki kuolemanvaaraa ja ääretöntä köyhyyttä aiheuttavat tilanteet ei heihin yksinkertaisesti voi luottaa. Se mitä he vaativat tarkoittaa kuolemaa ja kärsimistä kaikille ketkä suljetaan omaisuuden jaon ulkopuolelle. Se, että yksityinen "näkymätön" markkinoiden käsi jakaa omaisuuden vain harvoille ei lämmitä niitä ketkä jätetään ulkopuolelle.

Juho Salmela

Tämä "näkymätön käsi" on kyllä niin lähellä uskontoa että oikein puistattaa. Minulla ei sinällään ole mitään uskovaisia vastaan kunhan pysyvät poissa politiikasta ja jättävät minut henkilönä rauhaan. Mutta sitähän liberalistit eivät tee.

On myös huomattava että sosiaalinen liikkuvuus on huomattavasti parempi Suomessa ja useimmissa Euroopan maissa kuin USA:ssa, ja väittäisin että nimenomaan sen takia että meillä on julkinen ja hyvin hoidettu koulutusjärjestelmä. Tämä tietysti on osa valtiota ja siksi lähtökohtaisesti väärin liberalistin mielestä.

Jarkko Hietala Vastaus kommenttiin #210

"Tämä "näkymätön käsi" on kyllä niin lähellä uskontoa että oikein puistattaa."

Markkinoiden näkymätön käsi tarkoittaa ennen kaikkea kaikkien päätösten tekemistä epädemokraattisesti kaiken valvonnan ulkopuolella. Kukaan ei tiedä miten markkinoiden näkymättömän käden tekemät päätökset on tehty kaiken valvonnan ulkopuolella.

Yleensä ihmiset eivät ota mitään vastuuta kun pääsevät kaiken valvonnan ja sääntöjen ulkopuolelle, mutta ehkä markkinoiden näkymättömän käden takana olevat ovat Nietzscheläisiä yli-ihmisiä kaiken moraalinkin yläpuolella, jotka ajavat kaikkien etua päätöksiä tehdessään vapaana kaikesta näkyvästä vastuusta ja jopa itse moraalista. Sekä ovat henkisesti korkeatasoisia yksilöitä, jotka toteuttavat kaikkia moraalisia ja esteettisiä mahdollisuuksia, jopa itsensä nihilismin ylittäen.

Jos itse nihilismi olisi ylitetty moraalisesti täydellisillä ratkaisuilla pitäisi siitä seurata maanpäällinen paratiisi eikä kokoajan pahenevat toinen toistaan seuraavat talouskriisit ja muut ongelmat. Muuten nihilismiä ei ole ylitetty ja tämäkin yritys jäi vain Ikaroksen lennoksi.

Kaikki tieteelliset tutkimukset osoittavat ihmisen muuttuvan nopeasti hyvin vastenmieliseksi saadessaan täysin ehdotonta valtaa. Ehkä näkymättömän käden kannattajat kulkevat kaikkien tieteen sääntöjen vastaisesti pyhimystä kohti päästessään asemaan missä heitä ei enää saa mihinkään vastuuseen toisten ihmisten elämien tuhoamisesta.

Aika harvassa ovat uskon ritarit pankkiirien keskuudessa, jotka palauttavat saamansa miljoonat bonukset huomatessaan satojen tuhansien perheiden tuhoutuen velkojen alle, joita heillä ei ole mitään mahdollisuuksia maksaa. Maailmassa on miljoonia pankkiireita, mutta ei yhtään kuka olisi palauttanut saalistamalla saaneet rahansa ja pyytänyt anteeksi niiltä miljoonilta, jotka ovat menettäneet henkensä oikeissa tuottavissa töissä.

Täydellisessä velkaraha järjestelmässä ja näkymättömässä kädessä erehtymisen mahdollisuuskin on pois suljettu joten anteeksi pyyntö on täysin turhaa.

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola

"Tämän artikkelin perusteella suomalainen käsitys köyhyydestä on se, että asutaan yli tonnin vuokralla saunallisessa kolmiossa ja poltetaan tupakkaa, mutta lasten luistimiin tai leirikouluun ei ole varaa."

Tuossa Heikkinen on osunut oikeaan. Näinhän Matias Rosenlund juuri tekee. Syy vain taitaa olla käänteisessä aluepolitiikassa. Suomalaiset ajautuvat kaikki asumaan Helsinkiin ja asuntojen hinnat nousevat siellä. Muualla suomessa hyviä asuntoja tyhjillään. Koreografiassa on jotain vikaa kun pyöritään yhdessä nurkassa maata. Pitäisi käyttää tasaisesti koko tanssilattiaa.

Jarkko Hietala

"Tuossa Heikkinen on osunut oikeaan. Näinhän Matias Rosenlund juuri tekee. Syy vain taitaa olla käänteisessä aluepolitiikassa. Suomalaiset ajautuvat kaikki asumaan Helsinkiin ja asuntojen hinnat nousevat siellä. Muualla suomessa hyviä asuntoja tyhjillään. Koreografiassa on jotain vikaa kun pyöritään yhdessä nurkassa maata. Pitäisi käyttää tasaisesti koko tanssilattiaa."

Se, että ihmisten elättäminen pienellä maantieteellisellä alueella maksaa huomattavasti eniten kuin se, että ihmiset ripotellaan ympäri maata. On terveen järjen vastaista, koska logistiset kulut ovat huomattavasti alemmat kun ihmiset keskitetään samoihin paikkoihin. Kun iso joukko ihmisiä käyttää samaa kaupparakennusta myös rakennusten kulut jakautuvat isommalle joukolle ihmisiä, jolloin kulut henkilöä kohden pitäisi olla pienemmät.

On täysin terveen järjen vastaista, että jos 200 ihmistä asuu samassa tornitalossa heidän elättämisensä on paljon kalliimpaa kuin samojen 200 ihmisen elättäminen asuttamalla heidät lapin läänin kokoiselle alueella omakotitaloihin.

Taitaa joku vetää vähän välistä. Taitaa joku vetää välistä niin paljon, että koko Suomen kilpailukyky menee, mutta siitä ei saa puhua, koska välistävetäjillä on se oikean puolueen jäsenkirja.

Ihmisiä ei voi huijata ikuisesti, eikä kaikkia voi huijata kuin vähän aikaa. Kuten eräs viisas mies sanoi. Patologinen valehtelu johtaa väistämättä umpikujaan olivat valheet kuinka hyviä ja uskottavia tahansa. Valheet ovat ja pysyvät valheina kunnes niihin ei enää usko kukaan.

Sitten iskee luottamuspula. Kun luottamus, jonka rakentamiseen on mennyt satavuotta lopullisesti menee sitä ei ihan hetkessä rakennetakaan takaisin jos koskaan enää.

Käyttäjän PaavoLambropoulos kuva
Paavo Lambropoulos

Taas oikein yksi hyvä kirjoitus, joka ilmaisee minusta lähinnä sen, että keskitytään puoluepolitikointiin ja unohdetaan itse asiat. Ja luodaan kahtiajakoa, samalla fragmentoidaan poliittista kenttää.

Muutama pointti

1) Helsinki on SAARI. Helsinki on matalasti rakennettu PIENI SAARI. Helsinki ei ole mikään suurkaupunki, vaan pieni kaupunki. Tämän voi todeta jokainen, joka on joskus käynyt oikeassa suurkaupungissa, esimerkiksi Lontoo, Berliini tai New York
2) Suomi on lintukoto. Suomessa asiat ovat pääosin hyvin. Tämän voi todeta, jos käy vaikka jossain isossa suurkaupungissa, mainitsen noi edelliset kaupungit
3) Suomi on synkkä maa, jossa asuu tuppisuita
4) Suomi on poliittisesti ihan sekaisin. Keskitytään _paskapolitikointiin_ vaikka pitäisi keskittyä maan talouden rakenteiden uudistamiseen. Kenenkään pointti ei ole nyt rikastua, vaan huolehtia, että maallamme on tulevaisuus
5) Kirjoittaja kertoo, omasta elämästään, miten hän on epäonnistunut ihminen, ja kuinka katkera hän on. Hyvin moni muukin on epäonnistunut ihminen maassa. Helsinki on suuri sinkkujen kaupunki, ja Suomi on yksi suuri avioerolandia..

Jos tässä maassa ei lopeteta politikointia ja keskitytä (kaikki) ratkaisemaan maan perusongelmia, täällä tullaan ITKEMÄÄN ja LEIKKAAMAAN ihan samalla tavalla kuin Kreikassa. Erona on vain se, että täällä on talvella PIMEÄÄ ja KYLMÄÄ. Omgelmien ratkaiseminen lähtee luottamuksen rakentamisesta ja se lähtee siitä, että ihmiset pistävät kukin omalla panoksellaan talenttinsa likoon... asioiden eteen.

Riina Kylli

Olen aivan tyrmistynyt miten julma ihminenkin voi olla? Ollaan sitä niin kypsiä kun jokaisessa lauseessa haistatellaan paskaa ja ylipäätänsä kehtaa kirjoittaa näin "asiantuntevasti" yleisestä ongelmasta nuorilla. Itse opiskelen oppisopimuksella ja kaikkeni teen että pärjättäisiin elämässä. Minun onnekseni minulla on suht hyvä tuloiset vanhemmat joilta voin lainata rahaa, etten joudu valtiolta sitä pyytämään. Olen sosiaalialalla töissä ja juuri luin artikkelin missä tuli hyvin selkeästi mielipide että minun kaltaisille maksetaan liikaaki palkkaa kun se sitten kun valmistun ni on huimat 1700 euroa kuukaudessa. Minusta se on paljon rahaa, mutta olenpa tässä huomannut että eipä tuolla rahalla pitkälle pötkitä. Kun Helsingin kaupungilta olen jo melkein vuoden jonottanut asuntoa ja kaiken maailman säätiötkin käyny läpi niin en vain asuntoa saa. Eli nyt olen n. puoli vuotta katsellut yksityisiä asuntoja vuokralle niin kallista on. Kun pakolliset menot maksetaan eli jossain vaiheessa vuokra, laskut, bussilippu niin eipä sitä jää kuin 500 euroa käteen kuukaudessa sillä pitäisi saada motivaatio että hyvinhän mä pärjään kun joutuu joka päivä laskemaan että riittäväthän rahat varmasti. Mitään ylimääräistä kuten vaikka baariin lähtö kavereiden kanssa täytyy perua. Reissu lomalla vaikka sukulaisten luo maksaa niin tolkuttomasti, että fiilis lähtee siihenkin.
Kauhistelen vain heitä jotka joutuvat tällä samalla rahalla elättämään koko perheensä.
Blogin kirjoittaja on sitä ihmisluokkaa ettei hän ole ikinä joutunut kokemaan stressiä jo jostain helvetin rahasta, mitä ilman ei tässä yhteiakunnassa pärjää.
Ja kommentti Hiltonista oli törkeä! Nuorisosäätiön asiakkaat ovat alle 35 vuotiaita eli "nuorisoa", jotka eivät välttämättä halua valittaa koska se että heillä on katto pään päällä on tärkeintä. Se että Nuorisosäätiöltä saa edulliset asunnot eivät todellakaan tarkoita, että alhainen hinta myös kattaisi hyvää turvallista vuokranantajaa/asuntoa.
Eli jätkä kun et selkeästi tajua todellakaan millaisista asioista puhut. Kehoittaisin sinua pitämään suusi kiinni. Nimimerkillä 19 vuotias opiskelija , joka tahdosta riippumatta ei pysty aloittamaan omaa elämäänsä. Ja mitä näen ystävieni kokevan, vaikka kunnollista EI LAISKAA sorttia ovatkin, niin ei hyvää päivää tietämättömyytesi ja lapsellinen tekstisi. Ota asioista selvää ennen kun jatkossa avaat suusi.

Klaus Sallinen

Enää en ihmettele suomalaisen keskustelukulttuurin alhaista tasoa, kun kaiken maailman sivistymättömät räkänokat pääsevät mielipiteinensä esille... En ole kaikesta ihan eri mieltä, mutta kummallinen rääpäle tämä Heikkisen penikka.

Käyttäjän sallawillman kuva
Salla Willman

"Tämän artikkelin perusteella suomalainen käsitys köyhyydestä on se, että asutaan yli tonnin vuokralla saunallisessa kolmiossa ja poltetaan tupakkaa, mutta lasten luistimiin tai leirikouluun ei ole varaa."

Henri Heikkiseltä ja usealta kommentoijalta on jäänyt huomaamatta se seikka, että M. Rosenlund on käynyt viime ajat kokopäivätoimisesti töissä päiväkodissa lastentarhanopettajan sijaisena. Onko artikkelin kirjoittajalla tai muilla kommentoijalla mitään sanottavaa siihen, että miksi Suomessa/pääkaupunkiseudulla kokopäivätoimisella työnteolla ihan järkevällä, veronmaksajia todella paljon hyödyttävällä alalla työskennellessä ei muodostu kunnollista palkkaa, jolla aikuinen ihminen elättää itsensä, maksaa asumisensa itse (ilman asumistukia) ja elättää vielä ala-ikäiset lapsensakin. 1600 e/kk nettopalkka on pelkkä vitsi kokopäivätyöstä, se on työssäkäyvän köyhän palkka. Syyllinen siihen, että Suomessa kokopäivätyöstä maksetaan näin naurettavan vähän, ei ole Rosenlund, vaan ihan muut tahot.

Rosenlund ei asu perhekokoonsa nähden liian suuressa asunnossa. Miksi pääkaupunkiseudulla, ylipäätään koko Suomessa maksetaan palkkoja, joilla ihminen ei tule toimeen? Miksi pääkaupunkiseudulla ihan peruskolmiot maksavat yli 1000 euroa? Asunnon vuokra on siis 65 % lastentarhanopettajan sijaisen nettopalkasta. Onko asumiskustannukset kohtuuttomat vai kohtuulliset maksettuihin palkkoihin nähden? Tämä ongelma ei koske pelkästään yhtä ihmistä, yhtä perhettä, vaan aika monia muitakin pääkaupunkiseudulla.

Erityisesti Helsingissä/pääkaupunkiseudulla on ongelmana pula lastentarhaopettajista. Ehkä lastentarhanopettajat eivät halua tulla pääkaupunkiseudulle työskentelemään, koska palkalla ei pysty elämään työskentelypaikkakunnalla?

"Lastentarhanopettajan aloituspalkka on vajaat 2 200 euroa. Erityislastentarhanopettajat ansaitsevat keskimäärin 2 700 euroa työtehtävästä riippuen."

http://www.taloussanomat.fi/tyomarkkinat/2012/01/1...

Sanokaas nyt, kuinka paljon vaatimattomammassa asunnossa pitäisi työtätekevään köyhän perheen pitäisi asua? Kolme henkeä yksiössä? Minkälaisia asuntoja ehdotatte julkisilla aloilla työskenteleville ja heidän perheilleen?

Käyttäjän ColEeroHeikkiLeppanen kuva
Col Eero Heikki Leppanen

Täytyy kokea ylämäet alamäet, kaikki ei aina itsestä kiinni. Ennenkuin voi kirjoittaa tälläistä. Kaikki ei ole aina itsestä kiinni, ymäristön vaikutukset, rikoksen uhrit, sairaudet.
Ihmisellä on oikeus välitää kirjoittaa kohtalosta, ja on myös oikeus arvostella näitä ihmisiä.
Olisi kiva keskustella köyhyydestä, kyseisen kirjoittajan kanssa.

Käyttäjän LauraAhonen kuva
Laura Ahonen

Muuten puhuu asiaa, mutta miten henkilö kenellä ei ole koulutusta voi sanoa että opiskelijankin tuloilla voi elää jetset -elämää kunhan kohdistaa menonsa oikein?!?

Täysipäiväisen opiskelijan tulot ei mihinkään jetset -elämään riitä kun töitäkään ei saa tehdä kuin tiettyyn tulorajaan asti jos haluaa tukensa nostaa. Vaihtoehtona on tietysti jättää kaikki tuet nostamatta ja painaa töitä hullun lailla ja antaa opiskelujen kärsiä siitä.

Keijo Kakkonen

kokoomuslainen periaate on, pidä aina kädet taskuissa, kunhan ne ei ole omat taskut, ja ota sieltä kaikki mitä käteen jää, näin rikastutat itseäsi ja kulttuuriasi.

Sinikka Lehmusketo

Tätähän se vain voi ollakin, jos uusavuton pääsee parjaamaan toisia uusavuttomia.
Jos aloittaja ei olisi uusavuton, voisiko aloittaja vaikkapa perehtyä niihin tilastoihin niistä tarjolla olevien työpaikkojen määrästä suhteessa niihin työttömänä olevien ihmisten määriin..
Kun me vanhukset ja te uusavuttomat pääsemme samalle sivulle, niin kyllähän siitä sitten seuraakin paljonkin toisistaan poikkeavia näkemyksiäkin.
Köyhyyshän on aina hyvin suhteellinen käsite. Toisaalta köyhyyttä verrataan vain suhteessa sen yksittäisen valtion toisten kansalaisten elinehtoihin eikä suinkaan niihin muualla maailmassa joka päivä nälkään kuoleviin kymmeniin tuhansiin ihmisiin.
Eipä ole kauaakaan, kun viimeksi kuulin erittäin hyvätuloisen ihmisen nimittävän itseään köyhäksi ja hän olikin suunnattoman hämmästynyt, kun kuulikin, että hänen tulotasonsa olikin suomalaisen palkanansaitsijan keskituloa myötäilevä. Kysymys olikin eläkeläisestä.
Kun kotimaan markkinoilla kotimaisia tuotteita kuluttavan suomalaisen tulotaso ja kulutusmahdollisuudet supistuvat, niin siitähän seuraakin vain lisää kotimaisia työttömiä ja samalla suhteellisen köyhtymisen lisääntymistä.
Kaikenlainen keinottelu ja veropakoilu hallituksen myöntämien verohelpotusten lisäksi, ohjaavatkin kulutusmahdollisuuksia juuri sinne suuntaan, jossa ostovoima häipyykin merkittävältä osalta matkailun ja maastamuutonkin myötä pois kotimaasta. Tässä suhteessa emme näytä mitenkään eroavan nykyisestä naapurimaastamme Venäjästä.
Saa siinä sitten yrittää vihata suomalaista köyhyyttä ja suomalaisia , ennenkaikkea eläkkeensä omalla työllään ansainneita suuria ikäluokkia ja muita eläkeläisiä. Pitkälleköhän tämäkin erilaisten ihmsiryhmien vastakakinasettelu mahtaakaan tuoda poliittista kannatusta ja hedelmää.
Väistämättä sen kuitenkin näyttää mahdollistavan niiden vallanpitäjien johtoaseman, joiden toimin ja vallankäytöin samaan aikaan myöskin taloutemme kurjistuu ja köyhien määrä lisääntyy.

Käyttäjän ppauto kuva
Janne Pirinen

Menisit, Heikkinen, töihin ettei tarttis täällä ruikuttaa. Hirveen pitkä teksti pelkkää valittamista alusta loppuun. Koitahan miehistyä.

Keijo Kakkonen

vaikka materiaalisesti olen köyhä, niin henkinen rikkauteni on tätä blogisti paskakasaa miljoona kertaa rikkaampi. ja tällä kirjoituksellaan toi paskakasa kokkari sai ainakin yhden seuraajan, ja takaan että, jos ja kun kohdataan, niin blogistista tulee nisti ja köyhä.

Pia Järvinen

Että ihan jetset-elämää opiskelijan tuloilla! Hauska setä ;D

Vesa Tanhua-Tyrkkö

Ihmisen ei tosiaankaan tarvitse asua pk-seudulla. Todennäköisyys saada töitä on kuitenkin huomattavasti paljon parempi monella alalla ja itse kun nyt reppana satuin opiskella it alaa. En myöskään usko että itse yksinasuvana saisin 1000€/kk käteen sosiaaliturvana. Voin toki olla väärässä.
Kaikki voivat varmasti menestyä mutta kyllä lähtökohdissa on aika suuria eroja. Lähdetkö työttömän yksinhuoltajan lapsena vai jonkun yrityspomon lapsena oma sijoitussalkku kainalossa maailmalle. Näaen ainakin omasta vinkkelistä että ennemmin yhteiskunnan tulisi tukea tässätapauksessa ensimmäistä nuorta. Koulutuksen vaikutusta tulevaan elintasoon tuskin voi väheksyä. Kaikkia ei koulu varmasti kiinnosta yhtäpaljoa kuin toisia ja he hakeutuvat vähemmän koulutusta vaativiin töihin. Uskon kuitenkin että suurin osa "tavallisista" työssäkäyvista suomalaisista on tyytyväisiä eikä valittajia. Yrittäjän elämä ei varmasti ole helppoa kaikilla ja yrittämistä pitää myös yhteiskunnan tukea. Kaikki eivät kuitenkaan voi olla yrittäjiä eikä kaikista sellaisia tulekkaan.

Junior Walden

Aivan loistava krönikka! Pätee pitkälle täällä Ruotsissakin.

Rodrigurez Quacamolé

Joskus sinun aikaisemmat kirjoitukset sai mun karvat pystyyn mutta tää kirjoitus saa sut kuulostamaan jopa humanistiselta "kapitalistilta".

Olen täysin samaa mieltä että ihmisten tapalaiskuus ja vihan lietsonta siihe päälle ei joha mihinkää. Kaikki lähtee ihmisestä itsestään.

Käyttäjän VesaJskelinen1 kuva
Vesa Jääskeläinen

"Hyvää k***aa" Nami nam!

Tuli maha täyteen, muttei mielelle mitään ravintoa!

Andrei Banderas

Miksi Heikkinen sitten itse muutti Helsinkiin vuokria nostamaan?
Vuokrat ovat jo valmiiksi aivan järjettömiä, mutta silti on pakko päästä Kallioon asumaan, kun ei omassa pikkukylässä ole mitään - ja onhan se Kallio niin trendikäs.

Monella täällä asuvista on sukua sekä ystäviä maalla, joten helppohan se on sinne muuttaa, kun ei ole varaa vuokriin. Mutta täällä asuu myös ihmisiä, joilla ei ole muuta paikkaa kuin Helsinki. Mihis me sitten muutetaan, kun ei ole enää varaa asua omassa kotikaupungissa?

Tämän takia Helsingin kaupungin asunnot tulisi priorisoida paljasjalkaisille - joskus (kuulemma) näin olikin, mutta ei ole enää.
Myös säätiöiden kohdalla tulisi varmistaa, ettei Helsinkiläisiä jäisi kodittomiksi. Asunnon varmistamiseksi myös vuokrien tulisi olla halvempia paljasjalkaisille, ainakin säätiöiden kohdalla, ellei jopa lakiasetuksen turvin.

Kim Pihl

Aamen mutta, Kokoomuslaisuus ja lähestyvät vaalit laimentavat uskottavuuttasi ! Käy kiinni siihen miten Yle palvelee vasemmiston, varsinkin demareiden synteettistä kannatuksen palauttamista järjestämällä jatkuvia "vaaleja" mielipide-gallupeilla, joiden tuloksen Yle-uutiset, ja viimeksi Antti Rinne, käyttävät annetun todellisuuden nimissä, yleisen mielipiteen muokkaamiseksi demariystävälliseksi ! Faktoja ovat edelleen: Voimassa on, vain ja ainoastaan, edellisten 2011 pidettyjen Eduskuntavaalien tulos joiden mukaan demareiden ei kuuluisi olla hallituksessa määräävässä asemassa ! Ilman kytköstä yhteiskuntamme demoniin, ay-liikkeeseen ja sen yhteiskunnalta saamiin satoihin vuosittaisiin miljooniin euroihin, demarit ja vassarit olisivat samoilla kannatuslukemilla 4 - 7% !

Käyttäjän karilaurila kuva
Kari Laurila

Kuntaliitto selvitti tuota työttömien laiskuutta viime kesänä. Kuntaliiton toimintakykymittareiden mukaan kahdeksalla kymmenestä työttömästä on korkea motivaatio ottaa vastaan työtä ja haluttomuus työllistyä on pelkkä myytti.

http://www.kunnat.net/.../tyottomien-halu-tyollist...

Käyttäjän Putte kuva
Pasi Pennanen

Ei Heikkiä kiinnosta faktat, vaan agenda.

Marjo Enne

Olen hiukan eri mieltä tuosta saamastasi kasvatuksesta. Hyvä kasvatus tuottaa jotain aivan muuta, kuin törkeyksiä suustaan päästeleviä kloppipoikia.

Käyttäjän Putte kuva
Pasi Pennanen

Hyvä Heikki,

Joskus voi olla vaikea ymmärtää toisen ihmisen tilanteen poikkeavan selvästi omastaan, vaikka näennäisestä niistä löytyisikin yhtäläisyyksiä. Muuttujia on elämässä sen verran paljon ja uskallan epäillä, ettei sinun kokemuspohjalla voi vetää kovinkaan yleistäviä johtopäätöksiä suomalaisista köyhistä. Toki olet nuori, mutta kyky empatiaan on sekä myötäsyntyistä että osittain kotoa opittua. Empaattinen ihminen kykenee samaistumaan muiden kokemuksiin suodattamatta kaikkea itsensä kautta. On hienoa, että olet pärjännyt, mutta se ei vielä kerro sinusta paljoakaan ihmisenä.

Ensinnäkin harvempi köyhä asuu yksin yli tuhat euroa maksavassa saunallisessa asunnossa. Itse en ainakaan tunne yhtään tapausta. Voihan toki olla, että tunnet enemmän köyhiä. Jos on taas perheellinen, niin neliöitä tulee helposti lisää, mutta köyhä lapsi mahtuu varmasti nukkumaan vanhempien sängynkin alla. Ehdotit myös, että köyhät voivat muuttaa syrjäseuduille, jossa vuokrataso on "riittävän" pieni. Pieni vihje olisi paikallaan siitä, että kuinka syrjään köyhän perheen pitäisi muuttaa, että vuokrataso olisi riittävän halpa. Lapsiperheen ollessa kyseessä, on myös kysyttävä, että jatkuuko vanhempien työnhaku edelleen ja poistetaanko lasten oppivelvollisuus samalla?

Kirjoituksestasi saa mielikuvan, että töitä olisi tarjolla yllin kyllin. Valitettavasti tilastot eivät tue tätä väitettä. Avoimia työpaikkoja on huomattavasti vähemmän suhteessa työnhakijoihin. Suurin osa näistä vapaista töistäkin lienevät puhtaasti provisiopalkkaisia puhelinmyyntitöitä, joilla hyvin harva elää mitenkään. Eikä ainakaan niillä paikkakunnilla, jossa sitä on tarjolla. Tokihan köyhä voi aina pistää pystyyn menestyvän start up -yrityksen toimeentulotuesta säästämillään rahoilla ja myydä sen myöhemmin parillakymmenellä miljoonalla ja tulla sitten jeeesustelemaan ja kehumaan itseään Uuden Suomen Puheenvuoro -palstalle. Täytyypä antaa vinkki noille rahansa viinaan ja tupakkaan tuhlaaville köyhille kun seuraavan kerran heitä näkee. Ottavat varmaan valistuneen mielipiteesi suurella mielenkiinnolla vastaan.

Nico Koskimaa

Kerros Heikki mullekin mistä niitä töitä saa? Oon valmis lähtemään mihin vaan jos terveydentila sen sallii. Eipä se näillä tuilla eläminen mitään kovin luksusta ole, eikä ne rahat aina riitä. Tietty jos pysyn vaan himassa, enkä käy missään niin sitten ehkä riittäis, mutta tylsäähän se vaan ois kotona hengailla. Köyhyys johtuu työttömyydestä ja työttömyys johtuu siitä ettei töitä ole.

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff

"Asuntokin piti myydä pois, kun ei ollut varaa lyhennellä lainaa, saatika maksaa vastiketta."

Köyhällikö on asunto myytäväksi, jos tulee tiukka paikka... hohhoijaa!

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff

"Asuntokin piti myydä pois, kun ei ollut varaa lyhennellä lainaa, saatika maksaa vastiketta."

Köyhilläkö on asunto myytäväksi, jos tulee tiukka paikka... hohhoijaa!

Markus Jusslin

Ymmärrettävää ihan niinkuin voisi sanoa myös rikkaista, ettei jäisi liian kapeakatseiseksi, tai koko maailma.Joka tapauksessa rikkaat luovat edellytyksen köyhyydelle, ei ainoastaan, mutta luovat.Ovat ainat luonneet ja jos tämä köyhempi massa sitten oireilee, niin voi että..ku ... piti vaan saada kermat päältä pöh.Rikastumisen edellytys on se että arvostat omaa elämääsi enemmän kuin muiden ja sitähän ihmiset tekevät, teoilla on seuraamukset ja piste.En sano etteikö ryhtiliikettä ja inhinmillisyyttä olisi syytä kohottaa koko ihmiskunnassa.

Toimituksen poiminnat