Henri Heikkinen Häpeilemätön blogini

Kaikki oleellinen Kreikan "takuuksista"

Voiko oikeasti olla enää älyttömämpää poliittista munausta kuin demarien vakuussotku? Koska äänestäjän muisti on hyvin lyhyt, eikä keskivertolukija välttämättä enää muista missä mennään, kertaan lyhyesti koko tarinan. Lopussa paljastuu myös koko kupletin juoni ja yksityiskohta, jota persutkaan eivät ilmeisesti huomanneet. 

Viime eduskuntavaalien alla kansa selvästi toi esiin, ettei suomalaisilla ole enää halua työntää rahaa kreikkalaisten taskuihin - etenkin kun niiden takaisin saaminen tuntuu varsin epätodennäköiseltä. Kriisimaiden tukemisen lopettaminen oli yksi perussuomalaisten keskeisiä vaaliteesejä.

Kansalaisten kääntyessä eurokriittiseksi, SDP meni poliittisen paineen alla Urpilainen etunenässä lupaamaan, ettei Suomi enää lainaa rahaa ilman vakuuksia - tai takuuksia, kuten valtion taloudesta vastaava ministeri asian omalla uudissanallaan ilmaisi.  

Kataisen euromyönteinen kokoomus pääsi vaaleissa paalupaikalle ja hallitukseen valittiin kaikki muut paitsi vaalitappion vuoksi hallitusvastuusta suosiolla vetäytynyt keskusta ja eurokriittiset perussuomalaiset. Hallitukseen pääsyn ehtona oli luonnollisesti suostua jatkamaan edellisen hallituksen aloittamaa Euroopan pelastamista kriisimaa kerrallaan. 

Sen tarkempaa tietoa minulla ei ole siitä kuka on imenyt kenenkin ja mitä, jotta sopuun on päästy, mutta muutamaa lehmänkauppaa myöhemmin SDP:llä on käsissään ongelma. Eurokriisin pitkittäminen vaatii rahaa ja juuri aikaisemmin on paukutettu rumpua äänestäjille, ettei penniäkään tipu ilman "takuuksia".

Kuka tahansa ymmärtää, ettei valtion lainoissa anneta mitään reaalivakuuksia, eikä varsinkaan yksittäinen pikkuvaltio voi niitä saada tällaisessa Euroopan laajuisessa järjestelyssä. Takuuksista oli kuitenkin tullut SDP:lle poliittinen painolasti, jotain oli pakko keksiä.

Joku suomalaisia poliitikkoja fiksumpi keksi, että tarpeeksi näppärällä luottojohdannaissopimuksella, jonka mekanismia esimerkiksi Suomen pankin entinen johtaja Heikki Koskenkyläkään ei ymmärtänyt, voidaan Urpilaisen kasvot vielä pelastaa.  

Mikäli Suomen tekemä "takuussopimus" toimisi kuin oikea vakuus, olisi siitä tietenkin hyötyä, mikäli Kreikkaan "sijoitettujen" rahojen menetys uhkaisi. Valitettavasti Urpilaisen ja VM:n muuten täydellisessä suunnitelmassa on vain yksi ongelma. Tehdyllä takuussopimuksella ei nimittäin ole mitään muuta arvoa, kuin SDP:n kerrankin pitämä vaalilupaus. 

Soinin takertuminen itse vakuus-sanaan on turhaa, sanamuodolla ei sinänsä ole mitään merkitystä sopimuksen arvoon. Kuten esim. Financial Times ja monet muut talousjulkaisut ovat naureskelleet, eivät niinsanotut "takuudet" voi käytännössä edes realisoitua. Sopimus on tehty sellaiseksi, ettei käytännössä voi tulla tilannetta, missä näistä "takuuksista" olisi yhtään mitään hyötyä. 

Aitoja vakuuksia ei voi ylipäätään saada, koska yksikään muu maa ei suostuisi siihen, minkä vuoksi sopimus on varmasti tiedetty jo etukäteen täysin arvottomaksi. Jos ette usko talousviisaita, ymmärtäkää edes se, että mikäli tällaisesta järjestelystä olisi mitään hyötyä, ei Suomi olisi ainoa "takuuksien" käyttäjä. 

Urpilaisen johdolla hassattiin noin miljoona euroa arvottoman sopimuksen sorvaamiseen. Perustuskulujen lisäksi sopimus tuli myös muutenkin veronmaksajille kalliiksi, eikä se sitä paitsi edes kata kuin maksimissaan 40 prosenttia Suomen saatavista. 

Sopimuksen arvottomuuden tietää varmasti myös Urpilainen ja jokainen tämän sopimuksen parissa työskennellyt virkamies. Tämä tieto on epäilemättä keskeinen syy sille, miksi sopimuspaperit haluttiin alun perin salata. Raa'asti sanottuna kyseessä on miljoonien bluffi, jonka ainoa motiivi on sumuttaa äänestäjiä täyttämällä näennäisesti SDP:n alun perinkin typerä vaalilupaus.

Ehkä kaikkein hauskinta tässä koko kuprussa on se, että Kreikka on vapautettu II tukipaketin maksuista (jota takuussopimus koskee) vuoteen 2022 saakka. Ensisijaisesti velkojen leikkaaminen toteutetaan ensimmäisestä tukipaketista, johon ei ole "takuuksia". 

Toisin sanoen Jutta, virkamiehet ja korkkimiehet voivat rauhassa vakuutella, että ei Suomi vapaaehtoisesti näitä velkoja järjestele, koska se tilanne Kreikan II tukipaketin suhteen tulisi vastaan vasta 2020-luvulla. Poliittisessa vastuussa ovat silloin muut henkilöt.

Koska poliitikkojen kasvojen hintaa ei voi rahassa mitata, ei sopimuksen merkityksettömyydellä ja miljoonien tuhlauksella ole tietenkään mitään väliä, eikä Urpilainen joudu mihinkään vastuuseen tekosistaan. Sinänsä pitää kyllä antaa SDP:lle pisteet tavallaan pidetystä vaalilupauksesta. En sitten tiedä, kuka oikeasti halusi tätä lupausta pidettävän.

Politiikassa on mielestäni niin uskomattoman absurdia se, miten poliitikot voivat ilman mitään vastuuta kusettaa minkä haluavat  ja tehdä jatkuvasti miljoonien hintaisia virheitä pitääkseen alunperinkin älyttömän vaalilupauksen tai päähänpinttymän, mutta auta armias jos tekstailee jollekin tanssitytölle puutarhanhoidosta…

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

35Suosittele

35 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (46 kommenttia)

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

No, en nyt kyllä pidä sitä tanssitytölle tekstittelemistäkään osoistuksena siitä, että asioiden priorisointi on kohdallaan. Tai sitten kannattaisi priorisoida ne siten, että jättää ministerin tehtävät muille. Olet sen verran nuori, että et ehkä ole kuullutkaan Profumo skandaalista mutta persous naisiin ei ole ministerille eduksi. Ainakaan ilman taustajoukkojen tekemää perusteellista riskianalyysiä.

Muuten olen kyllä samaa mieltä. Asioissa joko ollaan mukana tai sitten ei. Mitään ihmehimmeleitä ei kannata rakennella sitä varten, että asia näyttäisi siltä, että olemme olleet fiksumpia kuin muut. Todennäköissydet pelaavat sitä vastaan, että 1/17 saisi tehdä paremman sopimuksen kuin yksikään muut 16/17.

Käyttäjän olavilaitala kuva
Olavi Laitala

Textarit maksoivat valtiolle muutaman kympin. Takuus ym miljoonia. Siinä mielessä Jutan pitäisi menettää ministeripaikkansa vähintään 100000 kertaa, eikö niin?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tekstarin hinta on epäoleellinen, taustalla oleva suhteellisuudentajun vääristymä sen sijaan oleellinen.

Jutan osalta taas on oleellista, että suomalaisessa poliittisessa ilmapiirissä on näköjään hallitukselle mahdotonta myöntää erehtyneensä, tunnustaa tosiasiat ja ryhtyä etsimään keinoja vahinkojen minimoiseksi. Joten en mää Jutan päätä pölkylle kaipaa.

Tapio Vehmaskoski

"....Urpilaisen johdolla hassattiin noin miljoona euroa arvottoman sopimuksen sorvaamiseen. Perustuskulujen lisäksi sopimus tuli myös muutenkin veronmaksajille kalliiksi, eikä se sitä paitsi edes kata kuin maksimissaan 40 prosenttia Suomen saatavista...."
-----------------------------------------------

Vrt. Urpilaisen puheet ja Backman:nin kommentit verovarojen käytöstä PS:n ilmoitukseen Helsingin Sanomissa.

http://www.hs.fi/politiikka/Sdpn+Backman+Soinin+il...

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/pe...

http://yle.fi/uutiset/kansanedustajilta_kovaa_krit...

Heikki Porkka

Jouni Backmania täytyy ymmärtää siltä pohjalta, että hän on ylioppilastaustalta ponnistava Armanin mannekiini, jolle tyyli on aina ollut politiikan tärkein elementti.
Backman pääsi ensimmäisen kerran eduskuntaan ns. pukumieskoodin avulla, aikana, jolloin duunaripuolueessakin vielä ajateltiin, että paljon poliittista liturgiaa suustaan pullauttava henkilö on fiksu, jos hänellä on puku päällä ja kraka kaulassa.
Suomessa ei vielä tuolloin oivallettu kovin laajassa mitassa, että mittavimmat valheet ja rikokset kumpuavat nimenomaan pukumiesten piiristä.

Tämä ei tietenkään tarkoita, että puku tekee miehestä rikollisen. Sen sijaan se tarkoittaa, että puku ja siisti olemus sekä liukas kieli ovat hyviä "apuvälineitä", kun suunnitellaan ja toteutetaan kunnon kupruja.

ulf fallenius

Kokoomus yhtä syvästi tässä soppassa mukana.Katainen puolustaa sopimusta ellikkä ihan samanlainen kun Jutta.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Aivan. Katainenhan on ollut kuin urea sukassa, ikään kuin pääministerillä ei olisi mitään vastuuta oman hallituksen tärkeimmässä ministeriössä ja sen torveilussa.

Lauri Korhonen

HS: Kansainvälinen valuuttarahasto IMF myöntää tehneensä vakavia virheitä Kreikan tukipaketeissa, kertoo The Wall Street Journal -lehti.

http://www.hs.fi/talous/Lehti+IMF+v%C3%A4h%C3%A4tt...

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Heikkinen (kokoomus) olisi voinut blogissaan mainita hallituksen työnjohtajan nimen Juttaa koskevissa osissa. Hän on vastuussa kaikesta, mitä hallituksessa tehdään.

Mitään ei tehdä ilman työnjohtajan tietämättä, ja hyväksymistä. Ei edes takuutuksia.

Jos Jutta Urpilaista tässä yhteydessä moititaan, suurin syyllinen on kuitenkin vastuullisin, eli hallityuksen työnjohtaja.

Tämä on siis peruskuvio kaikessa, jossa työskentely tapahtuu hierarkisessa järjestelmässä.

...Kyllä jämpti on niin...

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Just. Katainen on ulkoistanut hallituksen vastuualueelta valtiovarainministeriön yksin Urpiliasen harteille.

Sirpa Abdallah

Aivan Markku. Olen täsmälleen kanssasi samaa mieltä. Kerronpa myös miksi. Syy on hyvin yksinkertainen eli Kataisen vaatimus hallitusneuvotteluissa jatkaa osallistumista kriisimaiden tukipaketteihin. Tuosta on kirjaus myös hallitusohjelmassa juuri vakuuksien vaatimisina takauksien määräisinä.

Ei kahta sanaa etteikö myös Katainen ole syyllinen noihin epäonnistuneisiin vakuusneuvotteluihin. Tosin kyllä Urpilainen on myös vastuullinen sillä vakuusvaatimus on juuri SDP:stä lähtöisin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Henri vaan huolehtii että kukaan ei enää koskaan mene kokoomuksen kanssa mihinkään saati hallitukseen, ja hyvä niin.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Markku Tyry: - "Mitään ei tehdä ilman työnjohtajan tietämättä, ja hyväksymistä."

Tuosta herää kysymys, että mihin muita ministereitä sitten tarvitaan, jos kerran pääministeri päättää ja on vastuussa kaikesta? Jos näin on, niin eikö voitaisi vaikka triplata pääministerin palkka ja potkia muut ministerit pihalle? Siinä säästettäisiin veronmaksajien rahoja niin paljon, että Urpilaisen takuussekoilut olisi saatu takaisin muutamassa vuodessa.

Pentti Järvi

"ettei suomalaisilla ole enää halua työntää rahaa kreikkalaisten taskuihin -"

Semmingin kun tiedettiin, että ne rahat menivät saksalaisten, ranskalaisten ja brittien pankkien tukemiseen.

Kokoomus vahvana pelittäjänä mukana, Henri ei nyt ole ihan rehellinen tässä.

Käyttäjän henriheikkinen kuva
Henri Heikkinen

Jos tästä ei käy ilmi kokoomuksen osallisuus, niin miten rautalangasta se arvon lukijoille täytyy vääntää? Takuusissa kyse on silti kuitenkin SDP:n vaalilupauksista

"Kataisen euromyönteinen kokoomus pääsi vaaleissa paalupaikalle ja hallitukseen valittiin kaikki muut paitsi vaalitappion vuoksi hallitusvastuusta suosiolla vetäytynyt keskusta ja eurokriittiset perussuomalaiset. Hallitukseen pääsyn ehtona oli luonnollisesti suostua jatkamaan edellisen hallituksen aloittamaa Euroopan pelastamista kriisimaa kerrallaan."

Pentti Järvi

"Hei, me tienataan tällä!" J. Katainen
"Suomi on rikas maa" A. Stubb

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #26

Eiköhän jo pm Matti Vanhanen ennakoinut että Suomi tekisi Kreikan lainoilla tuntuvaa voittoa.

Käyttäjän TimoKalliokoski kuva
Timo Kalliokoski

Olet oikeassa. Vakuussotkun päävastuu menee demareille, koska heridän täytyi tehdä mahdoton takinkääntö ja vääntää lupaamaqnsa vakuudet tilanteessa, jossa oikean vakuussopimuksen tekeminen oli poliittisesti mahdotonta.

Kenen on sitten vastuu siitä, että demaritkin vietiin tuohon tilanteeseen? Pitkä tarina, joka alkaa EU-aikojen alusta ja johon ovat odsallistuneet kaikki vallassa olleet puolueet. Tässä hallituksessa innokkain kansainvälisen pankkituen jakajapuolue on ollut kokoomus, joten nyt sitä vastuuta kantamaan. Enkä nyt tarkoita mitenkään sinua, kyllä kaikkiin puolueisiin eriäänisyyttä mahtuu.

keke keskinen

Demarien sotkut? Eiköhän tuossa p*skassa loju myös kokoomus.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Demarit niitä takuuksia lupailivat. Kokoomus oli siinä mielessä rehellisempi, että sen eurolinja (rahaa lapioidaan muille maille niin paljon ja niin kauan kuin pyytävät) oli kyllä tiedossa jo ennen vaaleja.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Juuri kuten Ulf Fallenius ja Markku Tyry yllä sanovat:

Sirkuksen johtajana toimii Velkatalkoo-Jykä, joten turha Kokoomuksen on yrittää pestä käsiään.

Henry

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Jokseenkin käsittämätöntä, että tämä kirjoitus tulkitaan Kokoomuksen puolustuspuheeksi. Kun ottaa Heikkisen aiemmat kirjoitukset huomioon, niin eipä tässä nyt siitä ole kyse.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Katainen ei olisi alun perin niitä takuuksia halunnut.

Sirpa Abdallah

Kirjoitanpa ensin tuosta pienemmästä eli lehti-iloituksen hinnasta ja siitä SDP:ssä nousseesta käsittämättömästä älämöleestä. Sekä Urpilainen että Backan yrittivät aivan päivän selvästi sumuttaa taas kerran kansalaisia ja tietysti median avustuksella kuinka mitään sanomaton ilmoitus on ja kallis. Millä rahoilla PS on ilmoituksen maksanut? Tietenkin ovat käyttäneet veronmaksajien rahoja. Kyllä täytyy sanoa että alas on SDP vajonnut mustamaalauksessaan. Kaikki eduskuntapuolueet saavat budjetista rahaa myös viestittämiseen. Joten Urpilaisen ja Backamin suoranainen valehtelu kansalaisille ja median papukaijamaisesti välittämä tieto on valehtelun jatkamista, sillä oikeaa tietoa ei tuossa yhteydessä kertonut edes pakkomediaverolla menonsa maksava YLE. Jotain on pielessä ja pahasti uutisoinnissa asiakysymyksissä ja siis oikean tiedon jakamisessa.

Sitten hieman tuosta Kreikan suhmuroidusta tukipaketti rumbasta. Onko muuten Kreikan vakuussopimuksen ehdoissa pantin laukeaminen sidottu vain takauslainojen maksuun? No tuskin sillä mitään merkitystä onkaan, sillä Kreikan velkataso on jo nyt paljon suurempi kuin tukipaketteja aloitettaessa. Ja velkamäärä vain kasvaa kokko ajan. Taitaa olla niin että jotta Kreikan velkakestävyys olisi kestävällä tasolla on myös takauslainoja leikattava. Josta operaatiosta Suomi ei tule jäämään yksin pois vaikka kuinka muuta nyt kerrotaan. Näin vakuussopimus raukeaa. Sillä ei siis ole mitään merkitystä, eikä uuden sopimuksen aikaansaaminen ole edes mahdollista niin että muut maat voisivat hyväksyä. Vakuutena muuten ensi alkuun Jutta kertoi saaneensa käteisvakuuden, joka tietenkään ei käynyt muille maille. Kun muut maat eivät samansisältöistä ottaneet kalliina, niin ei kai tuosta voi edes tehdä muunlaista johtopäätöstä kuin että Suomen ja SDP:n vaatimuksesta tehty on jopa mitättömän ala-arvoinen. Eikä sitä mitä SDP ja vielä hallitusohjelmakin kertoo eli takausta vastaava vakuus (2,25 mrd).

IMF on nyttemmin kertonut 'mukamas'että Kreikan apupaketit olivat virheellisesti liian suuret. Pelkkää sanahelinää. Ei voi olla että kansainvälisessä rahoitusjärjestössä ei olisi asiantuntemusta kriisimaan velkakestävyydestä ja mitä tapahtuu kun velkaa lisätään tulipaketeilla. Tällä taitaa IMF yrittää ikään kuin olla hyvittämässä/peittelemässä EU-maiden ja varsinkin Saksan ja Ranskan pussiin niitä heidän pankkiensa pelastustoimia.

Sitten tulee vielä huomioida se tärkein seikka jolla Kreikan tukipaketti sorvattiin. Kreikalle laitettiin lisää velkaa harteille jotta saksalaiset, ranskalaiset ja brittiläiset pankit voitiin pelastaa. Näin saatiin leveät hartiat rahoitukselle muiden maiden takauksilla kun nuo pankit olisi pitänyt hoitaa kuntoon Saksan, Ranskan ja Britannian. Olen aivan vakuuttunut että eivät yhdenkään maan neuvottelijat olleet tietoisia siitä ettei Kreikka voi selvitä lisäveloistaan kun se ei selvinnyt vanhoistakaan. Tuolloin jo luotiin 'rysä' siihen että Kreikan velkoja tullaan yhteisestä sopimuksesta leikkaamaan ehkäpä 50-60 %. Kysymys kuuluukin sitten mitä tapahtuu velkojen koroille, joille taitaa olla jo myönnetty Kreikalle 10 v maksuvapaus.

Kaiken kaikkiaan nuo tukipaketit ovat sovitut myös salaisin menettelyin Suomessakin. Salaiseksi sen tekee kuten kaikki Suuressa valiokunnassa käsiteltävät EU-asiat se että valiokunnan päätökset ja pöytäkirjat on salaiseksi julistettuja. Valiokunnan kokoonpanon enemmistö on hallituspuolueilla. Näin hallitus voi täysin vapain käsin tehdä eduskunnan ulkopuolella päätöksiä. Puolueiden valiokunnan ulkopuoliset kansanedustajat eivät pääse päättämään asiasta siten kuin kansalainen odottaisi. Perustuslain mukaan jokainen edustajahan saa käyttää omaa harkintaansa asioista päätettäessä. Joten EU-asioiden jälkijättöinen käsittely eduskunnassa saa oikeastaan farssin piirteitä, jossa perustuslailla itse asiassa pyyhitään pöytää.

Kalevi Wahrman

Lillukanvarsista kirjoittamista.
Ratkaisu liikkuu linjalla hyväksyä EU:n
älyttömyydet ja pankkien/kapitalistien ohjauksien tai erota eurosta ja EU:sta.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Ratkaisu ongelmaan saattaa löytyä eurosta eroamisesta tai sitten ero tuo uusia ongelmia mukanaan. Pointti ei kuitenkaan ole siinä.

Pointti on siinä että pelastaakseen demareitten kasvot oli jonkinlainen ratkaisu - jolla ei ole mitään käytännön merkitystä, tehtävä. Demarit huijasivat äänestäjiään ja huijaus upposi niin hyvin ettei sitä vieläkään tajuta.

Otto Gustafsson

Jutan mukaan sopimus haluttiinkin alunperin julkiseksi, mutta kreikkalaisten pankkien vaatimuksesta se salattiin. Nyt KHO päätti, että sopimus on julkinen, mutta pankkien nimet täytyy salata.

Tuokin juttu taisi olla kuten Henri tuossa yllä kertoo, eli kyseinen johdannaishimmeli haluttiin salata, koska se todettiin sen verran unelmaiseksi hötöksi ettei sitä voinut asettaa julkiselle tarkastelulle avoimeksi.

Salauspäätös lienee kysytty Suomesta käsin siten, että: "Haluatteko kreikkalaiset tämän jutun salaiseksi vai kokonaan julkiseksi?", jolloin vastaus on helppo arvata. Tällöin voidaan vedota siihen, että vastapuoli halusi sopimuksen salaiseksi, vaikka julkisuuslaki määritteli jo tuolloin, ettei tällaista viranomaisen toimintaa voi salata. Siinäkin rikottiin lakia, josta kukaan ei joudu vastuuseen.

Peruste pankkien nimien salaamisesta on kuitenkin outo, koska ne olivat taas esillä 6.3.2012 lähetetyssä A-Studion ohjelmassa, jolloin itse sopimusteksti oli salattu:

http://s69.photobucket.com/user/BFish2006/media/gr...

Siitä voi kuvasta lukea pankkien nimet: National Bank, Eurobank, Alpha Bank ja Piraeus Bank.

Käyttäjän VesaVkev kuva
Vesa Väkevä

Niin, löytyykö mistään dokumenttia siitä, että Kreikka painosti "vakuuksien" salaamiseen? Kreikalla ei liene tällaisessa tilanteessa varaa sanella ehtoja, joten pelkkä kaino vihjaus salaamiseta ei riitä.

Mitä ilmeisimmin kuvio on mennyt juuri niin, että Urpilainen on pyytänyt Kreikkaa salaamaan. Tokihan Kreikka sellaiseen suostuu. Sopii myös siihen, että koko vakuuskuvio on alusta pitäen perustunut huijaukseen. Ei valtion lainoihin ole saatavissa oikeita vakuuksia.

Heikki Porkka

Sosialidemokratia näivettää hiljalleen koko modernin läntisen Euroopan, joka eli kukoistustaan 1970 - 2000 - lukujen välisen ajan.
Moraalinen rappio oli toki vauhdissa jo tuolloin joissain eurooppalaisissa valtioissa, kuten mm. Kreikassa ja Suomessa. Kreikassa rappio on ollut koko kansan tapa [joka kumpusi kahden valtapuolueen harjoittamasta korruptiosta], Suomessa rappio on keskittynyt valtaeliittiin, joka kykeni vielä 1900-luvun lopulla toimimaan täysin kuten tahtoi hallitessaan mm. suurinta osaa mediasta.

Täytyy muistaa, että Yleisradion uutiset olivat vielä tuohon aikaan lähes Jumalan sana suurimmalle osalle suomalaisista. Valitettavasti osa poliitikoista ja yleläisistä kuvittelee asiantilan olevan edelleen samalla tavoin. Niin ala-arvoista ja yksisilmäistä ohjelmapolitiikkaa Ylen ajankohtaistoimitus ajoittain suoltaa.

Sosialidemokraattien päämäärä (=internationalismi) ei näytä vaativan edes sitä, että sdp säilyttäisi asemansa, koska kokoomus on tukenut näyttävästi sosialistien politiikkaa jo viimeiset 20 vuotta. Ei sdp kykenisi nykyiseen "urpilaispolitiikkaansa" ilman Kataisen, Stubbin ja muutamien muiden kokoomuksen kärkinimien tukea.

Kokoomuksen aatteellinen rappio alkoi Holkerista, mutta Katainen on vienyt kokoomuksen aivan uusiin sfääreihin.

2000-luvulla sosialidemokratia eteni aimo harppauksin myös kokoomuksessa. Parhaana todisteena siitä on eurooppalainen yhteisvastuupolitiikka, joka on sosialidemokratiaa puhtaimmillaan.
Se on politiikkaa, jolla tähdätään internationalismiin, joka puolestaan on ideologisesti johtamassa hitaaseen, mutta varmaan valumiseen kohti sosialismia.

Kokoomusjohto on käytännössä tehnyt jo pitkään hartiavoimin työtä Sosialistisen Internationaalin hengessä.

Jutta Urpilaisen ja valtiovarainministeriön pimityspolitiikka vakuusjupakassa on myös kokoomusjohdon siunaamaa, vai onko joku havainnut pääministeri Kataisen moittineen Urpilaisen ja vvm:n toimia?

Suomalaisilla on tällä hetkellä melko harvoja kortteja valittavanaan, jos mielivät pois sosialismin tieltä. Tämä johtuu siitä, että myös keskusta on vuosikymmenien saatossa osoittanut toistuvasti olevansa valtiososialistinen puolue, jolle sosialistinen politiikka käy vallan mainiosti.

Mutta mikäs siinä, koska suomalaiset tuntuvat hyväksyvän tilanteen, ovat hyväksyneet jo vuosikausia.

Tosiasiassa, kuten täällä muutamat vasemmistoliiton henkilöt ovat jo pariin otteeseen todenneet, Suomi on melko sosialistinen valtio.

Korkea verotus, työttömyyden ja tekemättömyyden voimakas tukeminen, verovaroilla tapahtuva näennäiskurssitus, virkamiesvaltaisuus, yrittäjävihamielisyys, raskas ja suuri sekä hyvin kallis julkinen koneisto ja ankara byrokratia. Kaikki nämä tekijät kertovat omaa kieltään siitä, että Suomi taitaa olla "vanhan lännen" sosialistisin valtio.

Kehitys on johtanut nykyiseen tilanteeseen sdp:n ja keskustan ajamana, mutta myös kokoomuksen aktiivisesti tukemana.

Noudatettu politiikka on johtanut myös Henrin ihmettelemään moraalikatoon, jossa poliittinen johto voi sanoa ja tehdä lähes mitä hyvänsä pelkäämättä menettävänsä valtaansa. Jos yksi kolmikosta [sdp, kok, kesk] tippuu väliaikaisesti, toiset kaksi pitävät huolen siitä, että vanha meno jatkuu. Samalla pyritään median avulla murskaamaan uutta poliittista kulttuuria ajavat vaihtoehtoiset voimat.

Valtakoneiston toiminnan takaa suomalainen konsensus (=demokratian halveksunta), jonka myötä sovitut vakanssit ja tehtävät pyritään pitämään vanhoissa käsissä, jotta kukaan ei avautuisi julkisuuteen katkeruuden ja/tai pettymyksen vuoksi.
Hyvässä muistissa on viimeisin vihje, jonka Antti Kaikkonen antoi todetessaan olevansa sijaiskärsijä RAY:n nuorisosäätiösotkussa. Kenen tai keiden sijaiskärsijä? Sitä Kaikkonen ei suostunut sanomaan. Hän katunee nyt jo sitäkin, että tuli päästäneeksi suustaan tällaisen vihjauksen, koska konsensusomertan periaatteen mukaisesti vaikeneminen on kultaa.

Tätä konsensuksen omertaa noudattivat ja noudattavat vakuussekoilussa Jutta Urpilainen, Jyrki Katainen ja vvm:n johtavat virkamiehet.

Sdp ja kokoomus mainostavat ajavansa rehtiä, vastuullista ja avointa politiikkaa!
Unohtamatta keskustan Sipilän puokkoilua hallituksen ja opposition linjojen välillä.

Kyllä suomalaisten kelpaa.

Sirpa Abdallah

Heikki, kiitos erittäin hyvästä kommentista. Ehdotan että kopioit tuon kokonaan ja siirrät omalle blogille. Silloin hyvä kirjoitus saa arvoisensa vastaanoton. Tee se!

Heikki Porkka

Ei ole valitettavasti aikaa seurata kommentointia kuin ajoittain, joten kiitos kannustuksesta, mutta oma blogi jää vielä ainakin tällä erää tekemättä.

Mielessä olisi useitakin meheviä aiheita, mutta juuri nyt en ehdi niitä kasaamaan. Köyhän on pakko tehdä välillä jotain muuta, koska minkään valtion tai kunnan elätiksi en ole aikeissa heittäytyä ainakaan niin pitkään kuin jalat kantavat alla.

Kirjoitukset ovat kuitenkin ns. vapaata riistaa eli niiden lainaaminen tai muunlainen "hyväksikäyttö" on tietysti aina sallittua.

Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #29

Tarkoitatko että voisin lainata kommenttiasi siten että kerron tekstin olevan sinun? Tai ehkä lienee parempi ensin kirjoitella omia 'saatesanoja' ja liittää 'mainostaen' kirjoituksesi siihen mukaan linkkinä.

Olli Polli Vastaus kommenttiin #29

Heikille plussat kommentistaan. Saksassa Schröder punavihreine halllituksineen ajoi seinään ja Kreikan S.O.S demokratiasta saa pienen käsityksen täältä: http://juhahamalainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/139...

Johannes Kytö

Ei myöskään pidä unohtaa, että alkuperäisen 1,4 miljardin sijasta Suomi maksoi tämän järjestelynsä takia 2,3 miljardia kerralla.

Siinä on se noin 900 miljoonaa.

Pentti Järvi

Henri Heikkinen: mites sen 1. Kreikan tukipaketin kanssa oli/on?

Lauri Korhonen

Totta. Vm Katainen ja pm Vanhanen.

Käyttäjän henriheikkinen kuva
Henri Heikkinen

Lainasin yllä olevaa tekstiä jo kerran, teen sen yleisön pyynnöstä uudelleen

"Kataisen euromyönteinen kokoomus pääsi vaaleissa paalupaikalle ja hallitukseen valittiin kaikki muut paitsi vaalitappion vuoksi hallitusvastuusta suosiolla vetäytynyt keskusta ja eurokriittiset perussuomalaiset. Hallitukseen pääsyn ehtona oli luonnollisesti suostua jatkamaan edellisen hallituksen aloittamaa Euroopan pelastamista kriisimaa kerrallaan."

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Anteeksi, mutta en malta olla vastaamatta. Sehän meni sillee, että A. Stubb riensi kehumaan, että "nyt asiat niin Kreikassa kuin muuallakin Euroopassa ovat kunnossa. On pölhöpopulismia väittää jotain muuta."

Nyt sitten voidaan arvioida, puhuiko Stubb totta vai satua.

Lauri Korhonen

http://www.perussuomalaiset.fi/ajankohtaista/?issu...

"Hallitusohjelman mukaan ”Suomen linja euromaiden talouskriisien hoitamisessa muuttuu ja tiukentuu. Suomen kokonaisvastuita osallistumisessa euromaiden pelastamiseen rajataan jatkossa. Mikäli jokin euromaa pyytää ERVV:ltä lainamuotoista tukea vielä Portugalin jälkeen, on Suomi valmis harkitsemaan tätä vain sillä ehdolla, että Suomi saa takausosuudelleen vakuudet kyseiseltä maalta. Tämä rajaa Suomen tosiasialliset vastuut enintään Portugalin ja sitä edeltävien ohjelmien hyväksymisen mukaiselle tasolle.”

Hallitus on toiminut omaa ohjelmaansa vastaan. Suomen kokonaisvastuut ja niihin liittyvät riskit ovat kasvaneet. Hallitus on mennyt hyväksymään EVM:n uudet riskialttiit toimintamuodot, kuten pankkien pääomittamisen ja operoinnin jälkimarkkinoilla. Hallitus taipui myös siihen, että EVM:n yksimielisyysperiaatteesta tingittiin ja sen kapasiteettia nostettiin.

Kataisen hallitus jaksaa korostaa kantavansa vastuuta, kun suostuu lainoittamaan miljardeilla euroalueen kriisimaita. Todellisuudessa vastuuta ei kanna hallitus vaan suomalaiset veronmaksajat – nykyiset ja tulevat. He joutuvat veronkorotuksien ja leikkauslistojen muodossa maksamaan Kataisen hallituksen virhepäätökset."

http://valtioneuvosto.fi/hallitus/hallitusohjelma/...

Lauri Korhonen

http://www.taloussanomat.fi/porssi/2012/09/24/yle-...

http://www.taloussanomat.fi/ulkomaat/2013/06/06/im...

http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2013/06/0...

Kreikan Samaras HS:lle: Tarvitsemme toivoa

""Kukaan ei uskonut että pystyisimme tähän", Kreikan pääministeri Antonis Samaras sanoo työhuoneessaan Ateenassa. Ulkona aurinko porottaa pilvettömältä taivaalta, mutta täällä kaikki verhot ovat tiukasti kiinni.

Samaras puhuu Kreikan talouden suunnan muutttamisesta. Kun Samarasin kolmen puolueen koalitiohallitus aloitti työnsä melko tasan vuosi sitten, Kreikka oli poliittisessa ja taloudellisessa kaaoksessa. Maan eroa rahaliitosta, "grexitiä", pidettiin todennäköisenä. Nyt puhutaan "grecoverysta", maan toipumisesta, eikä kukaan Samarasin mukaan enää usko Kreikan palaavaan eurosta drakmaan.

"Olemme palauttaneet luottamuksen Kreikkaan," hän sanoo hallituksensa työstä.

Julkisen talouden alijäämä on kolmessa vuodessa pienentynyt jopa hieman tavoitetta enemmän.

"Usko minua, tahti on ennennäkemätön", Samaras sanoo.

Samaa voi sanoa bruttokansantuotteen romahduksesta. Se on kolmessa vuodessa kutistunut 25 prosenttia. Vertailun vuoksi: kun finanssikriisi iski Suomeen 2009, bruttokansantuote supistui kahdeksan prosenttia."

http://www.hs.fi/talous/Kreikan+Samaras+HSlle+Tarv...

Näyttää siltä ettei pelkkä toivo riitä tarvitsevat rahaa myös. PALJON lisää rahaa.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Lokakuussa 2011 Jyrki oli erittäin tyytyväinen vakuuksiin.

"Suomi sai sen minkä halusi"

"Tämä on monimutkainen asia, kaikki eivät sitä välttämättä ymmärrä. Elämässä on paljon monimutkaisia asioita".

Ymmärsiköhän kiemuroita edes itse? ja silti pakoitti eduskunnan olemaan enemmistöllä mukana.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Muutoin suosittelisin, mutta eivät kaikki perussuomalaiset ole tuota yksityiskohtaa jättäneet huomiotta. 8.5.2013 valtioneuvoston antamasta tiedonannosta eduskunnalle on tarkasti valittu tuo kohta, jossa Kreikka II:n takaisinmaksusuunnitelmaa on sorvattu.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Hautooko "Jutta" Kottarainen "Jyrki" Käen munaa?
Toiveena tietysti Kompromissin kuoriutuminen.

Käyttäjän KlausSirn kuva
Klaus Sirén

Asia puhetta Henrillä. Tässä voi vielä käydä niin kuin kirjoittelin vuosi sitten tänne: http://treidaus.com/blog/view/193/analyysini-euroa...

Toimituksen poiminnat