Henri Heikkinen Häpeilemätön blogini

Valtiovarainministerin haastattelu

Rouva valtiovarainministeri, voisitteko kertoa lukijoillemme Kreikan kanssa tehdyn vakuussopimuksen taustoista?

 

No tuolla Brysselissä siinä oltiin minä, Hetemäen Mara ja Venizelosin Evangelos. Pohdittiin siinä sitten, että on vähän kuin pattitilanne kun mentiin äänestäjille lupaamaan, että Suomi ei anna rahaa ilman takuuksia. Mutta pitihän meillä ne rahat sinne Kreikkaan kuitenkin saada kun Jyrki oli ne Evangelokselle luvannut.

Evangelos sen siitä kuitenkin sitten keksi aivan viime metreillä, veti ässän hihasta ja sanoi, että tehdään pankkien kanssa sellainen swäppi missä vähän kierrätetään rahaa meidän pankkien kautta. Sanotaan niitä sitten takuuksiksi ja hämätään sillä sitten äänestäjiä. Äänestäjät on sitten ihan sekaisin. Ei ne hölmöt mitään tajua.

Mara sitten siinä oli, että eihän me tuollaista osata tehdä, mutta Evangelos tiesi kyllä hyvän juristin, joka sen sitten hoitais ja vähemmällä kuitenkin kuin mitä Jyrki heitti sille Himaselle. Meille jää kuulemma siitä vielä jonkun verran rahaa itellekin. Nuo on muutenkin nuo kreikkalaiset lunkia sakkia, kyllä ne tietää miten tuollaiset koijaukset hoidetaan. Hienostihan ne ittensä euroonkin aikanaan hoiti vaikka rahaa ei ollut silloinkaan.

 

Eikös tuo ole täysin epärehellistä toimintaa?

 

No ei tietenkään, kyllähän me takuudet Kreikasta saatiin niinkuin luvattiin. Sopimus on se oikeudellinen toimi, jolla saamistamme turvaava takuus on hankittu. Jos Kreikka ei maksa, niin sitten me saadaan sieltä rahaa takaisin. Laitettiinhan me kuvakin siitä kun minä ja Evangelos kirjoitetaan nimiä alle, eli nimet on kuitenkin sopimuksessa alla. Mitä väliä sillä on, mitä sopimuksessa lukee? 


Mitä jos Kreikan velkoja annetaan anteeksi?

 

Tietenkin niinkuin Marakin Hesarissa sanoi, että takuuksiahan ei sitä varten oteta, että jos annetaan velat anteeksi. Ei se sitten enää kuitenkaan meidän takuuksien vika ole, jos Kreikalle annetaankin velat anteeksi. Sehän on kiva juttu, kai sinäkin nyt velat haluaisit anteeksi?

Sitä paitsi ei meidän velkoja voi antaa anteeksi ilman eduskunnan tahtoa, eikä se ole enää silloin enää minun vika ollenkaan, se on sitten koko eduskunnan vika. Minua on ihan turha sormella osoitella enää siitä asiasta sitten.

Hallituspuolueiden äänillä me sitten kuitenkin ajetaan aikanaan Eduskunnassa läpi Kreikan velkojen leikkaus - ei kai kukaan luule, että Suomi näitä rahoituspaketteja lähtisi yksinään kaatamaan? Paskat se ketään enää silloin kiinnostaa, se on ensi hallituksen ongelmia. Aänestäjän muisti on muutenkin kuin kultakalalla, eikä ne hölmöt mitään tajua kuitenkaan.

 

Miten vastaatte Soinin kritiikkiin?

 

No Mara sen mulle sanokin, että mitä sinä niistä välität, ei niitä kukaan kuuntele kuitenkaan. Tämä on kuitenkin niin hyvä takuus, että Espanjakin sitten halusi meidän kanssa tällaisen tehdä ja miksipä ei tehdä kun kerran on tehty ja juristeillakin oli valmis pohja, niin puoleen hintaan tekivät uuden. Espanjalaiset on lunkia porukkaa, ne kyllä tietää nämä hommat. Ei varmasti olisi Espanjalle kelvannu jos se ei olisi hyvä takuus.

Timo ei  muutenkaan tiedä yhtään mistä puhuu, minä tiedän paljon enemmän. Esimerkiksi tiedän, että jos ostan asunto-osakkeen ostankin oikeasti osakekirjoja. Varmasti ei Timo tiedä sitäkään. Se vain saivartelee ja puhuu retoriikkaa. Sitäpaitsi sitä sopimusta ei oikeasti ymmärrä kuin ne pankkiirit ja lakimiehet jotka sen teki. 

 

 *****

 

Tämä haastattelu on täysin fiktiivinen ja mahdolliset kytkökset tositapahtumiin sekä todellisiin henkilöihin puhdasta sattumaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

28Suosittele

28 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Sattumaa naulankantaan, hyvä!

Pentti Järvi

"Paskat se ketään enää silloin kiinnostaa, se on ensi hallituksen ongelmia. "

Velkojen leikkaus tapahtunee kesällä 2014 viimeistään.
Espanjalaiset muuten eivät ole "lunkeja" - kreikkalaisista en tiedä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Ekaksi leikkuriin menee Kiviniemi-Kataisen suoravipit. ERVV:n osalta tulee sitten myöhemmin.

Kari Perälä

Tuo sopimus on kyllä Suomen kannalta hyvä - ehkä liian hyvä. Voi olla, että tuota sopimusta muutetaan Kreikan eduksi - näin jotenkin ymmärsin Sixten Korkmanin kommenteista.

Ei kannata Kreikastakaan selkävoittoa ottaa; entä kun meillä tulee ongelmia?

Onneksi se Peloponnesos-vaihtoehto hylättiin ajoissa. Olisivat kreikkalaiset siihenkin taipuneet, tilanne oli niin vaikea.

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

Kari Perälä, nyt vasta sitten ymmärrän, että kysymyksessä oli vaihtoehto a). (Viitaten kommentteihin blogissani "piikkinä lihassa". Jo minä silloinkin ajattelin, ettei kukaan niin älyttömiä tosissaan kirjoittele (paitsi jos tosiaan on Katainen tai Urpilainen), ainakaan selvinpäin. Ja vaikeaa se taitaisi olla alkoholinkaan voimalla. Alkoholimyrkytys taitaisi iskeä, ennenkuin niin tolkuttomaan tilaan pääsisi.

Hannu A Virtanen

Eikö se ole aika yhdentekevää, perustuuko EU-liittovaltio valheeseen, huijaukseen, uhkauksiin, kiristykseen vaikenemiseen vai lahjontaan. Kaikkia näkyvät olevan noita yhteisiä eurooppalaisia arvoja.

- Fantastista!
- Ruuan hinta laskee
- Ei koske Suomea
- Kannamme vastuuta
- Hei, me tienataan tällä
- Rakennamme palomuurin
- Voimme vaatia vakuuksia
- Kaksi miljardia on ainoa luku mikä täytyy muistaa
- Tämä on hyvä bisnes
- Se on pölhöpopulisti joka muuta väittää
- Sanoin Suomen ehdot ja muut nyökkäsivät
- Euro on ollut menestystarina
- Italia selviää ilman tukipakettia
- Tämä on kuin ladattu ase pöydällä varalta
- Monikulttuurisuus ja maahanmuuttajat ovat suuri voimavara
- Suomi pystyi "taittamaan nettomaksuosuuden kasvun"
- Velkaantuminen saatava kuriin (9 v. jatkunut valhe) - lisää velkaa joka vuosi!
- Kansan tuki Suomen EU-jäsenyydelle on vahva, Suomi pysyy Euroopan Unionissa etuineen ja vastuineen.
- Otetaan niskalenkki markkinavoimista
- EU:ssa tehdään yhä enemmän suomalaisia miellyttäviä päätöksiä.
- Neuvottelijamme palaavat yhä useammin Brysselistä näyttäen voitonmerkkiä, vaikka palaisivat kotimaahan paljain jaloin.
- Poliisi ajetaan alas ja armeija osallistuu imperialistisen USA:n hegemoniaan ja siirtomaasotiin

http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=2&id=7360

http://www.uusisuomi.fi/raha/57144-olli-rehn-kasky...

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Tilillä on 924 miljoonaa euroa. Vakuudet on saatu

1) Jos Kreikka yksipuolisesti laiminlyö maksuja, vakuudet realisoituvat Suomelle.

2) Jos EU-komissio päättää yhteisesti leikata Kreikan velkoja, se vaatisi yksimielisen päätöksen - Suomenkin olisi oltava mukana. Tähän Suomi ei tietenkään koskaan tule suostumaan.

Summa summarum: Suomen riskipositio on ihan hyvä. Parempi ainakin kuin millään muulla maalla.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Antti Koskela: - "Tähän Suomi ei tietenkään koskaan tule suostumaan."

Lyödäänkö vetoa?

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen

"2) Jos EU-komissio päättää yhteisesti leikata Kreikan velkoja, se vaatisi yksimielisen päätöksen - Suomenkin olisi oltava mukana. Tähän Suomi ei tietenkään koskaan tule suostumaan."

Oletko sinä ihan vakavissasi?
Olet siis varma, että tämä hallitus kaataa Kreikan velkasaneerauksen, ja pakottaa siten Kreikan konkurssiin ja eroamaan eurosta. Itse en oikein osaa kuvitella Jyrkiä ja Juttaa selittelemässä IMF:lle, Merkelille jne. että "kyllähän me muuten, mutta kun ne vakuudet".

PS. Mutta kyllähän tätä on hauska seurata. Ensin Sdp hirtti itsenä takuuksiin ja nyt lupaukseen pitää niistä kiinni hinnalla millä hyvänsä.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Oletat siis että Kreikka ajautuu maksukyvyttömyyteen 2013-2015 ellei EU-komissio yhteisesti päätä leikata velkoja.

Maksuajan pidentäminen voi tulla kysymykseen, mutta tuskin Suomi tai Saksa hyväksyisi alaskirjauksia.

Saksassa ollaan vielä enemmän "haukkoja" velkojen suhteen kuin Suomessa. He hyväksyvät alaskirjaukset vielä vähemmän kuin Suomi. Eivät Jutta ja Jyrki tule olemaan yksin vaatimassa velkojaan, vaan mukana olisi muitakin maita.

Toimituksen poiminnat