Henri Heikkinen Häpeilemätön blogini

STX feat. Eduskunta: Gangnam Style

  • STX:n korealainen johtaja kuultuaan saaneensa juuri reilut 50 miljoonaa euroa suomalaisilta veronmaksajilta
    STX:n korealainen johtaja kuultuaan saaneensa juuri reilut 50 miljoonaa euroa suomalaisilta veronmaksajilta

Telakkateollisuus sai kaipaamansa piristysruiskeen kun valtio myönsi korealaisten STX:n Turun telakoille 31 miljoonaa euroa ”innovaatiotukea” ja lisäksi sitoutui ostamaan telakan maa-alueet 23,5 miljoonan euron hintaan. Yhteensä telakkateollisuutta siis tuettiin veronmaksajien rahoista 54,5 miljoonalla eurolla. Vastineeksi valtio ei saanut edes mitään konkreettista lupausta Turun telakan kehittämisestä.

Monen mielestä kyseessä on hyvä asia ja oikea päätös. Pelastetaan suomalaisia työpaikkoja, valtio saa rahat verotuloina takaisin, telakkatyöntekijöiden kulutus piristää taloutta ja niin edelleen. Mikäli talous olisi näin helposti nostettavissa raiteilleen, eikö kaikkia aloja ja yrityksiä kannattaisi vain tukea loputtomiin? Valtio vain keräisi kaikki tulomme veroina ja jakaisi ne takaisin tukina.

Telakkatuki ei ole mitään muuta kuin suora tulonsiirto telakkateollisuudella työskenteleville ja STX:n korealaisille omistajille. Koska välikätenä oli valtio, veronmaksajat hävisivät valtavan byrokratiakoneiston pyöriessä myönnettyjen tukien lisäksi varovaisestikin arvioiden kymmenisen miljoonaa euroa savuna ilmaan.

Samalla hetkellä kun STX:ää tuettiin, hävisivät kuluttajat ja muut yritykset sen, minkä Turun telakkateollisuus hyötyi. Toisin sanoen, sinun työstäsi, sinun yrityksesi voitoista, ja sinun ostamastasi polttoaineesta meni noin 65 miljoonaa euroa muiden taskuihin.

Nyt veronmaksajilla on 65 miljoonaa euroa vähemmän käytettävissä muiden asioiden ostoon. Tämän vaikutuksena muut, tuottavammat toimialat ovat 65 miljoonaa euroa pienempiä, jotta telakkateollisuus voisi olla saman verran suurempi. Kokonaisuutena vasemmiston hehkuttama tulonsiirto aiheutti suomalaiselle yhteiskunnalle siis merkittävän nettohäviön.

Ihmiset helposti näkevät valtion toimista vain sen näkyvän osan. Turussa säilyy telakka ainakin pari vuotta pidempään ja telakalla on töissä huomattava määrä ihmisiä. Se on kieltämättä näkyvää. Älkää kuitenkaan unohtako, mitä kaikkea veronmaksajat olisivat tehneet samoilla miljoonilla, mutta eivät enää pysty. Sitä on kuitenkin hankala hahmottaa, koska se on näkymätöntä. Tämän vuoksi populistin onkin aina helppo ehdottaa uutta rahareikää veronmaksajien rahoilla.

Seuraava tukipaketti jollekin muulle sektorille odottelee kulman takana. Kuten F.A. Hayek asian ilmaisi: ”Kun demokratiassa on kerran hyväksytty ajatus, että valtio huolehtii tietystä eturyhmästä, loput ihmiset yrittävät väistämättä laajentaa valtiojohtoisuutta myös omaksi edukseen”.

Jos telakkateollisuus ei pärjää omillaan, on kyseessä joko auringonlaskun ala, jonka pitääkin antaa kuolla, tai vaihtoehtoisesti liian korkeat palkat, verot, ja sosiaaliturvamaksut haittaavat kilpailukykyä liikaa. Kummassakaan tapauksessa alan tukemisessa ei ole mitään järkeä.

On aivan luonnollista, että jatkuvasti kuolee ja syntyy uusia yrityksiä ja toimialoja. Itse asiassa, jotta uusille toimialoille vapautuisi työvoimaa ja pääomia, pitääkin vanhojen toimialojen kuolla. Kannattamattomien yritysten tekohengityksellä hidastetaan vaurauden lisääntymistä sekä taloudellisten ja tieteellisten innovaatioiden syntyä.

 

Loppuun mentalistinen ennustus: Nykyiset laivat rakennetaan loppuun valtion rahoilla, niiden myynnistä saatavat rahat menevät Etelä-Koreaan ja Turun telakka suljetaan.

 

Teksissä on vapaasti mukailtu Henry Hazlittia ja Frédéric Bastiatia

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Lasse Laaksonen

EU-takuutuksista menee 50-200 miljardia eli noin 1000-kertaisesti vieraisiin taskuihin - eikä mitään hyötyä Suomelle.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Aika hyvä blogi Heikkiseltä tällä kertaa.

On totta, että leikkauslistaa on pidennettävä täsmälleen samalla mitalla, joka nyt tukena yhdelle yritykselle myönnettiin.

Eihän tuo millään tavalla ole viisasta, mutta saipahan Vapaavuori hieman parannettua kolhittua mainettaan.

Timo Jäntti

Lasket valtion telakan maa-alueista maksaman summan mukaan tuen kokonaismäärään. Valtiohan saa tulevaisuudessa alueesta vuokratuloja ja voi jopa myydä alueen, joten mielestäni tuo mainitsemasi 23,5 miljoonaa ei ole mitään varsinaista veronmaksajien STX:lle maksamaa tukea. Onko tontti sitten kaupassa yli- vai aliarvostettu onkin sitten jo toinen juttu.

Toisekseen 31 miljoonaa plus 23,5 miljoonaa on yhteensä 54,5 miljoonaa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Telakkateollisuus ei suinkaan ole aurinkonlaskun ala. Mikäli koillisväylä tulevaisuudessa avataan, kuten uskon, jäävahvisteisia laivoja tarvitaan suuria määriä. Suomi on sillä teknologian alueella laivanrakennuksen kärkimaita maailmassa.

Käyttäjän PahaLukki kuva
Juho Salo

Ei hitto. Ei oikeesti. Jätkät makso nyt sitten sen 50 miljoonaa kuitenkin, mutta eivät saaneet sitten mitään kauppaa solmittua tänne. Hahahahahaha.. Hitto mitä säätämistä. Where do you get these guys? :D

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Teillä liberaaleilla näyttää säännönmukaisesti olevan sama ongelma. Te pyörittelette jonkinlaista teoreettista oppikirjamallia täydellisistä markkinoista ja vapaasta kilpailusta, ja unohdatte kokonaan sen, että reaalimaailma toimii melko eri tavalla. Lopputuloksena seuraa jonkinlaista "jos tädillä olisi munat, se olisi setä" -tasoista järkeilyä. Reaalimaailmassa tädillä ei ole munia, joten on ihan turha selittää sedistä yhtään mitään.

Kyllä, teoria kertoo, että subventiot ja protektionismi aiheuttavat hyvinvointitappiota vapaaseen kilpailuun verrattuna. Tuo tarkastelu vain jättää totaalisesti huomioimatta sen institutionaalisen kehikon, jossa yritykset ja kansantaloudet toimivat. Ja niistä ympyröistä on täydellinen kilpailu ja vapaa markkinatalous kaukana.

Silloin taas päädytään enemmänkin jonkinlaiseen peliteoreettiseen kehikkoon, jossa kaikki kyllä voittaisivat, jos pelaisivat samalla tavalla, ja hylkäisivät tukiaiset & muut protektionistiset toimet. Ongelma vain on siinä, että kukaan ei voi olla varma siitä, että muut toimivat samoin, ja lisäksi "huijaamisella" (ts. oman protektionismin jatkamisella) on mahdollista voittaa vastapuoli, jos vastapuoli lähtee purkamaan omaa protektionismiaan. Vrt. esim. case RCC ja Suomi vs. Ranska.

Tuo usein viljelty olkiukko "kaikkien alojen tukemisesta" on tässä tapauksessa melko onneton. Niillä "kaikilla muilla" ei ole valmiiksi sovittuna satojen miljoonien kauppoja, joiden voi varmuudella sanoa rahoittavan investoidut tukirahat alihankintaketjun maksamiensa verojen & vientitulojen aiheuttaman ekspansion kautta.

Samasta syystä on turha väittää, että telakkatuki on pois muusta julkisesta kulutuksesta. Menopuolelle voi laskea tukisumman, kun taas tulopuolelle niin alihankintaketjun, kuin muiden tukitoimintojen maksamat verot, ja lisäksi vähäisemmän sosiaaliturvan tarpeen, kun alihankintaketju pysyy töissä.

Tässä työllisyystilanteessa ei oikein toimi myöskään järkeily siitä, että telakan käyttämät tuotannontekijät ovat huonosti tuottavassa käytössä, kun vaihtoehtona taitaisi näin lyhyellä tähtäimellä olla lähinnä kattoon syljeskely ja muniin puhaltelu.

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta

Teillä fasisteilla näyttää olevan säännönmukaisesti myös oma ongelmanne. Lähinnä teidän luulolle vapaista markkinoista on rinnastettavissa uskovaisten käsitykseen evoluutioteoriasta. Vapaiden markkinoiden ei tarvitse tuottaa "täydellistä" tulosta, riittää että se tuottaa molempia osapuolia tyydyttävän tuloksen.

Millä tavoin on sinun mielestäsi protektionistista tukea korealaista varustamoa? Mikäli varustamo olisi jossain määrin kotimainen, tukemisessa olisi jonkin verran järkeä (tottapuhuen ei silloinkaan, koska kannattamatonta yritystoimintaa ei kannata tukea). Nyt kyseinen taho kilpailuttaa vain valtiot mistä se saa projekteillensa maksimaalisen yhteiskunnan tuen.

Isot tuettavat yritykset ovat nykyään niin kansainvälisiä että rahavirrat vättämättä karkaavat muualle, mutta työllistysvaikutus on paikallisesti niin pieni ettei sillä loppujenlopuksi ole suurtakaan merkitystä. Suuryritykset kun eivät paikallisesti ole kovinkaan isoja työllistäjiä vaan suurin työllistäjä ovat ne tuhannet pikkuyritykset jotka nyt maksavat kovempaa veroa ja kärsivät siitä että näyttävästi nyt tuettiin suomalaista työntekoa.

Ja noita "logical fallacies" taulukoita on turha käyttää. Olkiukko on yksi eniten vihaamistani. Sen purkamiseen ei riitä että mainitaan että kyseessä on olkiukko, vaan kertomalla miksi se ei päde, eikä selityksesi ole missään määrin uskottava. Tieto alihankintaketjuista ja työllistämisvaikutuksista tulee yritykseltä ja mahdollisesti työntekijöiltä jotka muutaman vuoden saavat itsensä työllistettyä.

Miksi yrityksen mainonta ja lobbaus muuttuisi uskottavaksi heti kun se pyytää rahallista tukea valtiolta kun normaali reaktio mainoksiin on yleensä syyttäminen valehtelusta ja liioittelusta?

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Vapaiden markkinoiden ei tarvitse tuottaa "täydellistä" tulosta, riittää että se tuottaa molempia osapuolia tyydyttävän tuloksen."

Lukaisepa hiukan Debreuta alkuun.

"Millä tavoin on sinun mielestäsi protektionistista tukea korealaista varustamoa?"

Sillä tavoin, että protektionismilla pyritään suojelemaan kotimaista tuotantoa, tässä tapauksessa suomalaista telakkateollisuutta. Suurin osa kauppahinnasta kun kohdistuu juuri täkäläiseen tuotantoon.

"Suuryritykset kun eivät paikallisesti ole kovinkaan isoja työllistäjiä vaan suurin työllistäjä ovat ne tuhannet pikkuyritykset jotka nyt maksavat kovempaa veroa ja kärsivät siitä että näyttävästi nyt tuettiin suomalaista työntekoa."

Niin, paitsi että tässä tapauksessa juuri ne pikkuyritykset ja niiden työntekijät ovat niitä, jotka ottavat osumaa. STX oli tässä tapauksessa varma voittaja, sehän rakentaa laivat joka tapauksessa.

"Tieto alihankintaketjuista ja työllistämisvaikutuksista tulee yritykseltä ja mahdollisesti työntekijöiltä jotka muutaman vuoden saavat itsensä työllistettyä."

Jaa, minä perustan tietoni Turun Yliopiston tekemään tutkimukseen: http://mkk.utu.fi/dok/uutiset/08-226-suomenmeriklu...

Ja fasisti, heh.

Jari Reinikka

En muista, että telakkatukiaiset olisi ollut mikään ongelma aikaisemmin kun voitot valuivat norjaan myös eu-alueen ulkopuolelle.

Toimituksen poiminnat