Henri Heikkinen Häpeilemätön blogini

Talousnerot Kiuru ja Kyllönen

Dynaaminen ministeriduo Merja Kyllönen ja Krista Kiuru ovat olleet puhujamatkalla Suomussalmella. Heidät tunnetaan mm. siitä, että ovat uhonneet vetävänsä omin käsin nettipiuhat viimeisiinkin selkosten mökkeihin ja lapioivansa vaikka itse lumet ratapihoilta, jotta junat pääsevät kulkemaan.

Kaksikon uusimmista seikkailuista kertoo mm. Kainuun Sanomat, jonka jutusta piirtyy erittäin huolestuttava kuva suomalaisten ministerien tietämyksestä tai rehellisyydestä. Pahoin pelkään, että osittain molemmista.

Kainuun Sanomien jutun mukaan Kiuru on sanonut mm. seuraavaa: "Rahaa voidaan lainata vain, jos suomalainen veronmaksaja ei sitä maksa." Lisäksi, suoraan juttua edelleen lainatakseni, Kiuru painotti hallituksen ja sen ohjelman linjana, että jokaiselle sentille on saatava vakuudet. Rahaa ei oteta valtion kassasta, vaan raha lainataan markkinoilta valtion nimissä ja ohjataan kriisimaiden avuksi. Rahaa ei anneta, vaan jokainen sentti on maksettava takaisin.

"Ei ruveta maksamaan takaisin, jos kriisimaat ei niitä maksa."

Lainaan juttua edelleen, koska oma mielikuvitukseni ei riitä keskimään yhtään hulvattomampaa tekstiä eurokriisin tämänhetkisestä tilanteesta:

Kiuru ja Kyllönen toivovat, että heinäkuun alussa saadaan voimaan pysyvä mekanismiratkaisu, jonka myötä euromaat ovat automaattisesti ensisijaisia velkojia. "Jos ei, Jutta lähtee hakemaan vakuuksia", Kyllönen kertoi valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) puolesta. 

Ajatelkaapa: Nämä ihmiset ovat ministereitä eli valtioneuvoston jäseniä. Kaikista ihmisistä juuri heidän kuuluisi olla parhaiten perillä valtakunnan ja myös EU:n asioista, edes tärkeimmistä. 

Ensinnäkin, takauksen antaminen merkitsee nimenomaan sitä, että jos varsinainen velallinen ei kykene maksamaan, tullaan takaajan taskulle. Jos Suomen takausvastuu joskus sattuu laukeamaan, mikä on täysin mahdollista, se ei ole kukaan muu kuin suomalainen veronmaksaja, joka maksaa.

Toiseksi, sillä ei ole mitään väliä lopputuloksen kannalta, annetaanko rahat velalliselle suoraan valtion kassasta vai lainataanko markkinoilta ja ohjataan kriisimaiden käyttöön kulkematta välissä Suomen valtiokonttorin kautta. Laina on Suomen piikissä yhtä kaikki ja heikentää siellä valtiomme rahoitusasemaa tulevaisuudessa.

Kolmanneksi, "jokaiselle sentille" ei ole vakuuksia edes viimekertaisesta takuutussekoilusta, vaan vain pienelle osalle, ja nekin kalliin ja lukuisia epävarmuustekijöitä sisältävän järjestelyn kautta. Järjestelyn, jolle euroryhmän puheenjohtaja avoimesti naureskeli lehdistötilaisuudessa ja jota yksikään muu maa ei halunnut ottaa. Ei tietenkään, koska kyse oli SDP:n lapsellisen vaalilupauksen lunastamisesta eikä mistään muusta.

Neljänneksi, mikäli ja kun seuraavat tukipaketit järjestetään EVM:n eli Kiurun ja Kyllösen toivoman pysyvän vakausmekanismin kautta, sinne nimenomaan ei mitään vakuuksia tule sisältymään. Eli Jutta saa vapaasti lähteä nolaamaan itseään ja maataan ja "hakemaan vakuuksia" (mitä siis ei tule tapahtumaan, koska EVM:n senioriteettiasema velkojana jo Suomen omankin linjauksen perusteella korvaa vakuudet). 

Viidenneksi, jos Suomi kieltäytyisi maksamasta siinä vaiheessa, kun kontollemme otetut takaukset laukeavat, mitenkähän tämä Kiurun ja Kyllösen arvion mukaan vaikuttaisi Suomen omiin lainansaantimahdollisuuksiin jatkossa, sekä luottoluokitukseen ja muihin sellaisiin pikkuseikkoihin? Jos Suomessa olisi vähänkään ammattitaitoinen media, se tarttuisi erityisesti tähän väittämään. Ministerit vain pokkana sanovat, ettei Suomi maksa velkojaan takaisin elleivät kriisimaatkaan niitä maksa. 

Kuudenneksi, mitähän Kiuru ja Kyllönen arvelevat pysyvän vakausmekanismin (EVM) ensisijaisen velkojan aseman vaikuttavan sen kautta tuettujen maiden mahdollisuuksiin saada lainaa yksityisiltä markkinoilta? Mikä mahtaa olla korkojen kehitys, kun yksityiset velkojat voivat jatkossa olla varmoja, että saavat omansa pois vasta, kun IMF ja EVM ovat vieneet tuhkatkin pesästä?

Jutun perusteella Kiuru ja Kyllönen eivät ole Suomussalmella puhuneet EVM:stä käytännössä mitään sellaista, mikä olisi pitänyt paikkansa. Suomessa ministeri eroaa tekstailtuaan tukevalle tanssitytölle, mutta suorastaan koomiset mittasuhteet saavuttava epäpätevyys on näemmä aivan ok. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

36Suosittele

36 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (52 kommenttia)

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Mitenkä minä muistan, että ensimmäisenä vakuuksien hakemisesta puhui Jyrki Katainen. Mitenkäs siinä kävi?

Sirpa Abdallah

Entäpäs jos hallituksen piirissä on puhuttu juuri noin kuin kerrot Kiurun ja Kyllösen sanoneen? Siis takausten ja lainojen maksamisesta suomalaisten verovaroista.

Jokseenkin tuntuu uskomattomalta että jatkuvasti hallitus kasvattaa Jyrkin ja Jutan tahdosta Suomen vastuita. Missä on taloudellisuus ja Suomen etujen ajaminen? Kokoomukselta ja SDP:ltä se näyttää puuttuvan kokonaan. KD:sta ja vasemmistopuolueesta ei edes kannata mainita, sillä nehän ovat kiinnostuneita vain hallituspaikoista, lupauksista äänestäjolle viis veisaten.

Käyttäjän SunnaOksala kuva
Sunna Oksala

Asiaa kirjoitat ja samaa olen ihmetellyt ministereiden tasosta muissakin asioissa. Ihan käsittämätöntä miten totaalisen tietämättömiä ja kyvyttömiä ihmisiä huseeraa tämän maan palikkapaikoilla.

Sori, kun luin teksiäsi, tuli outo olo kun luin tuon puolueesi Kokoomus???

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

Hyvä, että julkituodaan ministeriemme tietotaitoa, tulee niin rauhallinen ja luottavainen olo ;-D

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Ei ole häpeällistä olla tietämätön. Ei kaikkien tarvitse olla finanssiasiantuntijoita tai perehtyneitä eurokriisin viimeisimpiin käänteisiin. Törkeää on puhua asioista, joista ei tiedä eikä ymmärrä hölkäsen pöläystä.

Sitä päivää odotellessa, kun ministerin tai vaikka hesarin päätoimittajan titteli ei saisi yleisöä huokaamaan, että nyt kuullaan tiukkaa asiaa.

Käyttäjän henriheikkinen kuva
Henri Heikkinen

Ei minustakaan ole väärin olla tietämätön, mutta silloin pitää se myös tunnustaa.

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen

Hei Henri,

Tinkimättömän provokatiivinen mielipide, kiitoksia tästä! Tässä oli kysymys väärinymmärtämisestä, mutta epäselväksi jäänee kenen kohdalla! :)

Intaannuin esimerkkisi pohjalta avaamaan velkojen eräännyttämisjärjestyksen ja takauksien ja omavelkaisen lainauksen lisäksi myös sitä että onko yksi euro aina samanarvoinen koko euroalueella. Päädyin siihen että velkakirjasijoittajien Suomelta tai Saksalta saadut tulevaisuuden suoritukset (olivat ne sitten euroja tai muuta valuuttaa) ovat arvokkaampia kuin Espanjassa.

Tässä pohdintani, joka on nyt varmasti vasta ensimmäinen raapaisu tähänkin aiheeseen, mutta Suomessa talousaiheissa on pelottavan helppoa olla edelläkävijä! :

http://samimiettinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1104...

Euroalueen rahan lappaaminen yhdestä kulmasta toiseen ei siis välttämättä oikein toimi jos systeemi on pysyvästi kallellaan siten että eurovirta kulkee etelästä pohjoiseen privaatisti ja palaa julkisesti lapattuna ja subventoituna takaisin. Ikävä vaan että tuotot ja riskit eivät ole näissä virroissa reilusti mukana.

Käyttäjän Keskipohojalainen kuva
Juha Koski

Ensin piti lukea kirjoitus, sitten Kainuun kirjoitus ja sitten piti vielä tarkistaa kirjoittajan poliittinen tausta.

Nyt olisi mielenkiintoista kuulla blogin kirjoittajalta mikä on meidän vaihtoehto?

1.Velkaunioni vyöryy päälle, menemmekö mukaan täysin rinnoin kaikikka mausteilla? Tarkoittaa käytännössä suomalaisten veronmaksajien olemassa olevan varallisuuden panttaamista verojen ja työn verotuksen kautta sen pantiksi että velkaiset euromaat elpyvät. Joka taas tarkoittaa meidän työn, omaisuuden ja sitä kautta palveluiden tuotteiden valmistuksen kustannusten nousua.

2. Tyrmäämme osallistumisemme tästä hetkestä eteenpäin velkaunioniin koska emme saa taloudellisia vakuuksia keneltäkään, eli emme ole mukana takaamassa tästä eteenpäin enää. Mitä tapahtuu Suomelle? No olisimme eurossa koska yhteisvaluutta kaupan käynnin ja viennin osalta on erittäin hyvä maksuväline. Lisäksi euro suhteessa taalaan ja ruottin kruunuun antaa valmistukselle kilpailuetua. Nousisiko meidän korkotaso, I don´t think so. Perustelu: meidät on vasta reitattu maailmalla arittäin hyvää taloudelliseen luokkaan. No tarviiko Saksa ja Ranska meitä? Eivät välttämättä, Suomen osuus on häviävän pieni osa muusta kokonaisuudesta vaikka kansakunnallemme se on iso osa.

Saako kirjoittajalta vasta kommenttia samoin kuin kaikilta hallituspuolueita kannattavilta täällä aktiivisesti ko. politiikkaa puolustavilta. Erityisesti toivoisin Liisa Jaakonsaaren osallistuvan keskusteluun omine näkökantoineen, onhan hän Oulusta ja meidän Pohjois-Pohjanmaan kansanedustaja.

Käyttäjän henriheikkinen kuva
Henri Heikkinen

En minä kannata enkä puolusta hallituspuolueiden tämänhetkistä politiikkaa. Wille Rydmanin teksti summaa myös omat ajatukseni aika hyvin:

http://willerydman.puheenvuoro.uusisuomi.fi/110074...

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Samaa mieltä.

Mut jessus vaa tätä menoa. Äsken löytys tämmöstä:

http://www.verkkouutiset.fi/index.php/talous/982-t...

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Hienosti sanottu, Henri!!!

Mutta, mutta...

Mitä Sinä ja Wille aiotte TEHDÄ siellä Kakossa Kataisen joko syrjäyttämiseksi tai suunnan muuttamiseksi?

Siis niinku OIKEESTI?

Siis niinku AIKUISTEN OIKEESTI?

Käyttäjän raimas kuva
Raimo Nurmi

En ollenkaan ymmärrä kirjoittajan ideaa, että yleensä pitäisi maksaa mitään. Kun suomalainen esimieheni oli aikanaan antanut potkut kreikkalaiselle siipeilijälle, pysäytti kyseinen henkilö minut Ateenan lentokentällä ja vaati oman hommansa takaisinpalauttamista. Oli uskomatonta, että kreikkalainen tullimies vaati takaisin mokaamansa paikkaa, palkka oli kreikkalaisen järjestelmän mukaan 50.000 Suomen markkaa kuukaudessa. Vuosi oli 1995. Sopisi miettiä, näitä kauniita ruskeasilmäisiä, en kerro enempää....

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Minä taas ihmettelen, että eikö yksikään ulkomainen media ole tarttunut aiheeseen. Luulisi, että kyseessä olisi Euroopassa varsinainen uutispommi, jos kaksi suomalaista ministeriä julkisesti sanoo, että Suomi voi kyllä nimellisesti "taata" Etelä-Euroopan maiden velkoja, mutta jos takauksen lunastamisen paikka tulee, niin sanookin, että "Aprillia! Ei me mitään aiotakaan maksaa.".

Käyttäjän henriheikkinen kuva
Henri Heikkinen

Eiköhän se johdu siitä, että kyseessä on ns. periferian lehti, jota kukaan ulkomailla ei lue. Kotimaassa on kyllä aika laiskoja politiikan toimittajia, tuosta olisi saanut varsin hyvän jutun halutessaan.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Pistin piruuttani juttuvinkin Taloussanomiin. Pitäisiköhän vielä Financial Timesiin laittaa. :-)

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Vinkkiä varten Kainuun Sanomien juttu lienee syytä kääntää englanniksi. Talouden ja politiikan sanasto ei ole vahvinta osaa Lontoon murteen taidoissani, joten pistän tekemäni käännöksen tähän. Korjatkaa virheitä ja esittäkää parannusehdotuksia:

- Money can be lend only if the Finnish tax payers do not have to pay it, minister of Housing and Communications Krista Kiuru (Social Democrats) said to quiet Suomussalmi's taxpayers' concerns about the crisis in Spain. She confronted the audience with Minister of Transport, Merja Kyllönen (The Left) in Tuesday as a part of their Kainuu-tour.

Kiuru emphasized that the government and its program state that we must have assurances for every cent. The money is not taken from state's coffers, but it is borrowed from the market in the name of the state and is directed to the countries in crisis. The money is not given, but every cent is to be repaid.

- We will not start paying if the countries in crisis will not pay.

Kiuru and Kyllönen hope that a permanent mechanism that guarantees senior creditor status for euro countries will be enforced in July.

- If not, Jutta will go and get the assurances, Kyllönen told on behalf of the Minister of Finance Jutta Urpilainen (soc dem).

Alkuperäinen teksti löytyy siis täältä: http://www.kainuunsanomat.fi/Kainuu/1194747563366/...

Käyttäjän henriheikkinen kuva
Henri Heikkinen
Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Eikö pitäisi olla:
can be lent

siis taivutetaan; lend, lent, lent

Vakuus on mielestäni; security, securities

No, olen hieman myöhäässä, mutta kannattaisi kysyä vielä Huopaiselta ja Myllyniemeltä.

Joka tapauksessa, lähetä helkkarissa mahdollisimman monelle lehdelle.

Henry

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Kiitos Henry korjauksista. Lähetin tuon FT:lle, Reutersille, Der Spiegelille, The Economistille ja BBC:lle. Lend-verbin taivutusvirheen ehdin korjata Hommaforumilla saamani vinkin ansiosta, securities-sanavalintaa en. Ja tuota käännöstä on sallittua ja jopa suotavaa muidenkin levittää sopivaksi katsomilleen tahoille.

Käyttäjän raimas kuva
Raimo Nurmi

Kysymyshän ei nyt ollenkaan ole periferialehdistä, vaan siitä, että ministerit satuilevat. Rupeahan ihan oikeasti ymmartämään asioita.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Minäkin ihmettelen. Aprillipäivä on kerran vuodessa, mutta noita poliitikkojen aprillipäiviä riittää vuoden joka päivälle.

Markku Nieminen

Vasurien ja sossujen äänestelijät ovat, ihme kyllä mahdollista, vieläkin enemmän pihalla asioista kuin puotipuksut ja opettajat joten aivan mikä tahansa puppu saa kädet läiskimään.

Henry Laasanen

Anna Kontula kuitenkin syyttää miehiä talouskriisistä ja vaatii naisasiantuntemusta paikalle:

http://henrylaasanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1098...

KONTULA: "Jo parin vuoden ajan on euroaluetta pelastettu miesten suunnittelemilla operaatioilla. Miestoimittajat haastattelevat mediassa miesasiantuntijoita ja näiden tarjoamista vaihtoehdoista miesvoittoinen virkakunta valmistelee taustapapereita. Niistä sitten viilataan kompromisseja miesten järjestämissä ja miesenemmistöisissä huippukokouksissa. Esimerkiksi tällä viikolla eduskunnassa hyväksytyn EVM-sopimuksen valiokuntavalmistelussa kuultiin 34 asiantuntijaa, joista vain kaksi oli naisia. Jälki näkyy."

Käyttäjän henriheikkinen kuva
Henri Heikkinen

Tuo Kontulan teksti oli kyllä jotain aivan käsittämätöntä...

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Miesten euro naisten 80 senttiä, miesten kiekko 2 kg naisten 1 kilo, toivottavasti ei mennä äänestysoikeuteen ja ajokortinmyöntämisperusteisiin.

Käyttäjän AnteroTossavainen kuva
Antero Tossavainen

Olen kyllä kuullut kaikenlaisilta järjen-jättiläisiltä ja västäräkki-aivoilta erilaisia teorioita, mutta kyllä tämäkin (ministeri)neitokainen päästää nyt ulos sellaista, että tässä täytyy ruveta opiskelemaan jotakin uutta matematiikkaa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Ilahduttavaa huomata, että Kokoomuksesta niin ikään löytyy näitä ministerikaksikon poskettomia lausuntoja perkaavia. :)

Kun tuosta "ei makseta" -jutusta luin niin tunnetilat vaihtelivat täydellisestä epätoivosta hirtehishuumorin puolelle.

Moni on tarttunut näihin lausuntoihin, mutta miten on muun median kanssa? Epäilen, ettei kaikilla toimittajillakaan ole täyttä ymmärrystä siitä, missä velkakriisin hoidossa mennään.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Henri Heikkisen blogissa on yksi viittaus vallan vahikoiraan tai neljänteen valtiomahtiin eli mediaan:
"Jos Suomessa olisi vähänkään ammattitaitoinen media, se tarttuisi..."

On puistattavaa, että median, jonka myös tulisi kyetä erottamaan oleellinen epäoleellisesta, kyky osallistua merkittävien asioiden esille tuomiseen ja keskustelun herättämiseen kansallisesti tärkeistä kysymyksistä, ei tähän tehtävään enemmälti syvenny tai kykene.

Hihamerkit, kravatit, kissat ja tekstiviestit näyttävät päätoimittajien horisontissa ylittävän kansakunnan kohtaloon vaikuttavat tekijät. Päättäjät he pääsevät aivan liian helpolla.

Käyttäjän Kaukinen kuva
Pasi Kaukinen

Valitettavasti vallan vahtikoirasta on tullut vallan jahtikoira.

j.olavi heikkinen

"Rahaa voidaan lainata vain, jos suomalainen veronmaksaja ei sitä maksa."

tuo on juuri niiden vakuuksien idea, vai väitätkös muuta??

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Tuosta herää kysymys, että jos ne kriisimaille annetut lainat saadaan korkoineen varmasti takaisin, niin mihin tässä Suomen valtiota tarvitaan. Eiköhän riskittömälle sijoitukselle löydy pilvin pimein lainanantajia myös yksityisiltä lainamarkkinoilta.

j.olavi heikkinen

hyvä kysymys.

koko tukipaketeista sopiminen on jäänyt salamyhkäiseksi, vakuussopimusten yksityiskohdat ovat salaista tietoa eikä muutenkaan tulevista neuvotteluista tai niiden vakauttavasta luonteesta ole täsmällistä tietoa saatavilla.

hallitus työskentelee luottamuksen varassa ja ainakaan vielä en koe olevan tarvetta esittää sille epäluottamuslausetta. suomi on liian syvällä rahaliitossa tehdäkseen täyskäännöksen.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kun kerran vängätä pitää vastaan aina niin katsotaampa miten asiaa saisi väännettyä.. :D

"Rahaa voidaan lainata vain, jos suomalainen veronmaksaja ei sitä maksa."

Tuohon on sitä hyvää bisnestä minkä jo Katainen aloitti joten turha siihen on puuttua.

"Kiuru painotti hallituksen ja sen ohjelman linjana, että jokaiselle sentille on saatava vakuudet. Rahaa ei oteta valtion kassasta, vaan raha lainataan markkinoilta valtion nimissä ja ohjataan kriisimaiden avuksi. Rahaa ei anneta, vaan jokainen sentti on maksettava takaisin."

Eli..valtio siis lainaa vakuuksia vastaan eikä suinkaan anna verotettua rahaa kriisimaille,tämä siis hallituksen linjan mukaan.

"Ei ruveta maksamaan takaisin, jos kriisimaat ei niitä maksa."

Tämä voi ainoastaan tarkoittaa sitä,että Suomi kieltäytyy maksamasta velkojaan mitä on otettu kriisimaiden tukemiseen.
(Toivottavasti tämä toteutetaan myös! Vaikka katainen vastuullisuudesta höpöttäisi kuinka paljon)

"heinäkuun alussa saadaan voimaan pysyvä mekanismiratkaisu, jonka myötä euromaat ovat automaattisesti ensisijaisia velkojia. "Jos ei, Jutta lähtee hakemaan vakuuksia", Kyllönen kertoi valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) puolesta."

Tuohan vain tarkoittaa sitä,että jos EVM:n ensisijaisuus vaihtuu niin Jutta tyttö juoksee vakuuksia hakemaan...jollekkin.

blogisi ensimmäiseen kohtaan: missään kohtaa ei näemmä puhuttu takauksista..

Toiseen: Sillä voi sinänsä olla merkitystä otetaanko raha budjetista vai lainataanko markkinoilta.. Jos otetaan budjetista niin leikataan,jos lainataan niin ei leikata,mutta velkaannutaan. Vai mitä mieltä olet tästä ajatuksesta?

Kolmanteen:vakuuksista puhuminen kuuluu nyt juttuun,joten sen pakollinen julistaminen on politiikkaa,vaikka se ei totta olisikaan..

Neljänteen: Tämä onkin ongelmallinen..ja valhe sinänsä,mutta voihan Jutta juosta vakuuksien perässä,jos se mieltä lämmittää..vaikka ei tietäisi minkä takia edes juoksee.

Viidenteen: Edelleenkään tekstissäsi ei ollut puhe takauksista ja toisaalta,jos media alkaisi asiasta paukuttamaan niin sittenhän luokitus voisikin tippua. Jos siis tälläiset vaikuttavat luottoluokituslaitoksiin..

Kuudenteen: En tiedä miten asia liittyy blogissasi olleisiin juttuihin vai mieteitkö ylipäänsä asiaa..jos mieteit niin olisiko ollut suotavaa miettiä asiaa jo silloin,kun Katainen ensimmäisen kerran asiasta jo puhui?

Nämä kaksi naista eivät tiedä EVM:stä sanoa vielä mitään,kun ei ketään muukaan osaa..se on vielä auki onko se ensisijainen vai ei..

Empä tiiä..eipä tässä paljon ihmeellisyyttä oikeastaan ollut. Kuuluu samojen niskalenkki sepitysten joukkoon mitä tässä on kuultu jo pitkään,vaikkakin jutan vakuuksien haku hieman ontuu EVM:n yhteydessä,PAITSI jos sinne laitetaan pykälä valmiiksi Jutalle vakuuksia varten :)

Mikä kohta ontuu mielestäsi minulla nyt eniten vai menikö väkisin vänkäämiseksi..?

Käyttäjän AnteroTossavainen kuva
Antero Tossavainen

"Nämä kaksi naista eivät tiedä EVM:stä sanoa vielä mitään,kun ei ketään muukaan osaa..se on vielä auki onko se ensisijainen vai ei.. "

Selittäisitkö Vellu sen, että eivätkö ministerit Katainen/Urpilainen tietäneet mihin he nimensä kirjoittivat, kun he hyväksyivät EVM-sopimuksen ?

Eli ensin allekirjoitetaan ja sitten ruvetaan selvittämään, että mihin sitä tuli puumerkkinsä raapustettua.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Voin koittaa selittää..EVM:n ensisijaisuuden muuttamisesta on keskustelua tällä hetkellä..asia näyttää toimivan samoin kuin kaikki muukin EU:ssa. ensin sovitaan jotain ja sitten sitä ei noudateta.

Selittääkö tämä päivä tarpeeksi asiasta Tossavainen?

Ossi Onni

Ei SDP antanut vaalilupausta vakuuksista. Vaan velkajärjestelyistä.

Käyttäjän RistoMykknen kuva
Risto Mykkänen

huumorimies tämä Henri, kokoomuksesta, syyttää demari- ja vasemmistonaisministereitä tyhmyydestä, vaikka he toistelevat vain Kataisen (kokoomus) lausuntoja, virallista totuutta, jota ei usko enää kuin ministerit, työnsä puolesta. Henri voisi jakaa linkkejä Jyrkin lausunnoista, jotka ihan samaa tasoa Kuin Merjalla tai Kristalla. Tässä jopa aistittavissa naisvihaa, kun ministereistä enemmistö miehiä, jotka toistavat tätä ihan samaa "totuutta", tyhmyys ei vain naisten etuoikeus tässä asiassa...

Käyttäjän VanhempiEspoolainenHerrasmies kuva

sehän Risto tässä onkin karmeaa; pääministerin ja valtiovarainministerin voisi kuvitella ymmärtävän mihin nimensä valtion puolesta laittavat.

Kataisen tapauksessa kyse ei voi olla kuin tarkoituksellisesta "väärinilmaisusta" (sic!) - näiden kahden naisministerin tapauksessa lienee kyse oikeasti siitä etteivät he ymmärrä tuon taivaallista ERVV'stä tai EVM'stä. Olen muutaman kansanedustajan kanssa aiheesta keskustellut, ja olen hämmästynyt ellen suorastaan tyrmistynyt kuinka huonosti he ovat asiaan perehtyneet. Valitettavasti.

Käyttäjän RistoMykknen kuva
Risto Mykkänen

Katainen tuskin viisaampi talousasioissa kuin naisministerit, ja hän todellakin laittanut nimensä paperiin Suomen puolesta, naisministerit toistavat ulkoa opeteltuja viisauksia hallituksen papereista. Talousviisautta sinänsä on harvalla koko Euroopassa tai tänne kirjoittajista. Joka vaatii markkaa takaisin tai eroa eurosta, tuskin tietää mitä se merkitsee. Sen tajuaa kyllä tyhmempikin, että näin homma ei voi jatkua, jos kriisi olisi jäänyt Kreikkaan ja saatu niskalenkki markkinavoimista, niin touhun voisi ymmärtää. Se, että tuetaan Espanjaa ja kohta Italiaa, on hölmöläisten hommaa, ja nyt tuetaan suoraan pankkeja, samaan aikaan kun kansa köyhtyy, ja perustetaan Euroopan liittovaltiota. Tälle menolle on laitettava stoppi, viimeistään nyt!

Pohjan Akka

Minulle tuli tästä hässäkästä ensimmäiseksi mieleen, että kesätoimittaja ei ole yhtään ymmärtänyt, mitä on kiireessä kirjoittanut.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Sanoivatpa nuo demarinaiset mitä tahansa, Katainen sanoi jotain järjetöntä eilen, joka menee vasemmistonaisten yli roimasti.

Katainen totesi äskeisestä Eu-huippukokouksesta: "Suomi sai MIELUISIA päätöksiä läpi."

Hän käytti sanaa, mieluisia,- ja se on kyllä paksuista paksuinta.
Se on jotain yli senkin, kun hän sanoo asioiden korjaantuvan suomessa, kun välitämme läheisistämme.

Tai, Sauli Niinistö sanoi nuorisotyöttömyyden ratkaisuksi: "Vain pieni sana."

Jarmo Makkonen

R Mykkänen: "Joka vaatii markkaa takaisin tai eroa eurosta, tuskin tietää mitä se merkitsee."

Varmaan kerrot meille mitä se merkitsee? Yritä välttää kuitenkin takatalvea ja heinäsirkkaparvia ja katso miten Ruotsi ja Tanska pärjää ilman euroa?

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Ei kai kokoomuslaisen ja sitä kautta pääministeripuolueen kannattajan ole hirveän fiksua kritisoida apupuolueiden ja kengänkiillottajien yritystä selitellä parhain päin hallituksen tekemisiä?

Käyttäjän juhoanttila kuva
Juho Anttila

Jani Mäkelän kommentista näemme, mikä on Perussuomalaisten suhtautuminen ns. oman puolen kritisoimiseen. Suu pitää laittaa suppuun, koska omien kritisoiminen ei ole hirveän fiksua. ;)

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Olisi kiva uskoa, että kokoomuksen linjaa voisi muuttaa joko sisäisesti tai ulkoisesti arvostelemalla. Niin se ei kuitenkaan tule menemään vielä ainakaan neljään vuoteen, joten turha potkia tutkainta vastaan.

Voihan siellä toki edelleen räksytellä, mutta itse suosittelen kaikille isänmaallisesti ajatteleville aidoille konservatiiveille loikkaa ainoaan vaihtoehtoon, eli perussuomalaisiin. Niin asiat voivat todella muuttua.

Tosin uskon että suurin osa kokoomuslaisista blogiräksyttäjistä toimii itse asiassa jonkinlaisella puoluejohdon mandaatilla (johtavat harhaan). Yleensä poliitikot pelaavat vain kaksilla korteilla, kokoomus kolmilla.

Käyttäjän RistoMykknen kuva
Risto Mykkänen

Ei se ero eurosta tai markka takaisin tuo paratiisia Suomeen, samat ongelmat on edessä kuin nytkin, tämä nykyinen tie taas johtaa umpikujaan, Ruotsiin ja Tanskaan huono verrata enää, me kun tehty jo vuosia sitten eri ratkaisut, jos huomenna erotaan eurosta ja markka takaisin, ei sekään mikään kivuton tie enää.. ei takatalvea tule, eikä heinäsirkkaparvia, blogissa on helppo vaatia sitä ja tätä...

Käyttäjän RistoMykknen kuva
Risto Mykkänen

Kun herroilla naisvihaa riittää, niin muistutuksena, että esim. kokoomuksesta löytyy herrat Jyrki, Jyri, Aleksander, ehkä heillekin keittiöstä piian paikka löytyy...

Käyttäjän raimas kuva
Raimo Nurmi

On todella surullista asua maassa, jossa pääministerinä on käräjäoikeudessa tuomittu asialirjan väärentäjä. Hän näköjään tarvitsee apulaista, joka osaa sujuvasti kertoa, ettei eduskuntaa tarvita. Stubb on ruotsinkieltä, tarkoittaa kantoa. On siinä varsinainen kanto kaskessa. Maratoooonia vaan, sillähän asiat hoituu.

Haastan nokkaanlyöntikilpailuun. Löytyisikö jostain rehellinen mies tai nainen tuomariksi?

Taidan kysyä bulgariasta.

Käyttäjän raimas kuva
Raimo Nurmi

Vuonna 1933 köyhtynyt ja köyhtyvä keskiluokka saksanmaalla äänesti Hitlerin valtaan.

Samanlainen porukka on nyt äänestänyt suomenmaassa samanlaisen porukan valtaan.

Otan haasteen vastaan, paitsi en kokoomuksen eduskuntaryhmän päälliköltä, hänellä kun on tullut pahoinpitelystä/vakivallasta tuomio.

Itselleni on osunut rauhanNobel. Pelkään pahoinpitelijöitä.

Toimituksen poiminnat