Henri Heikkinen Häpeilemätön blogini

Kokoomus teki sen taas!

  • Näin oli joskus
    Näin oli joskus

Pääministeri Jyrki Katainen esitteli torstaina hallituksensa veronkiristyspakettia kuin onnellinen isä lastaan. Elävästi mieleeni palasi eräs kaveri, joka halusi välttämättä esitellä kavereille vääntämäänsä ”kaikkien aikojen anakondaa” vessanpöntössä. Molempien tuotos kun oli suoraan syvältä suolesta.

Kataisen vasemmistohallituksen uudessa pökäleessä ei ole juuri mitään tehty oikein. Kuten esimerkiksi Wille Rydman aikaisemmin totesi, likipitäen ainoat konkreettiset säästöt kohdistuvat valtion välttämättömiin ydintehtäviin, eli oikeuslaitokseen ja armeijaan. On helppoa tehdä ”mukasäästöjä” sillä, että jarrutetaan automaattisia menonlisäyksiä. 

Tällainen ”säästöpolitiikka” johtaa kuitenkin siihen, että talouden taas joskus mahdollisesti noustessa, kaikki tämänhetkiset ”säästöt” tulevat korkojen kanssa maksuun. Veronkorotuksista saatava lisäraha tuskin koskaan palautuu enää kansalle itselleen, vaan ensimmäinen ylijäämäinen budjetti onkin heti täynnä ”jakovaraa”. Tämä nähtiin varsin konkreettisesti heti viime laskukauden jälkeen.

Ilman todellisia leikkauksia eli julkisen sektorin toimintojen vähentämistä ei velkaantumista koskaan saada taitettua. En usko, että Suomen talous näillä eväillä tulee elpymään. Todennäköistä onkin se, että 10-15 vuoden aikavälillä olemme entistä köyhempiä ja esimerkiksi naapurimaamme Viro on niin hyvinvoinnissa kuin taloudessakin meistä edellä.

Monet pelkäävät leikkauksia, koska ne aiheuttavat työttömyyttä ja voivat vaurioittaa taloutta. Maalaisjärjellä ajateltuna on tietenkin totta, että mikäli kerralla potkittaisiin pihalle 500 000 julkisen sektorin työntekijää, olisi meillä käsissä puoli miljoonaa työtöntä enemmän. 

Pitemmällä aikavälillä talous kuitenkin elpyy. Klassinen esimerkki on maanviljelys. Siinä missä ennen yli 90% suomalaisista sai elantonsa kuokan varresta, on maajussien määrä nykyisin murto-osa entisestä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että Suomi olisi täynnä työttömiä maanviljelijöitä. Kun muutos tapahtuu tai tehdään ajan kanssa mutta määrätietoisesti, lopputuloskin on kivuttomampi.

On toki ymmärrettävää, että suomalaisessa järjestelmässä joutuu kompromisseja tekemään. Katainen on kuitenkin pääministerikaudellaan osoittanut, ettei kokoomuksella ole enää yhtään porvarillista tai oikeistolaista periaatetta. Kaikki kakkosnelosta pienempi niellään, kunhan pääministerin paikka säilyy. 

Eiköhän tästäkin kaikkien aikojen anakondasta ole jo tehty pitkät selittelymuistiot, joista kansanedustajat ja muut puoluekoneiston isommat rattaat pystyvät katsomaan, miten hienoa työtä Kokoomus on taas tehnyt suomalaisen hyvinvointivaltion pelastamiseksi ja velkaantumisen taittamiseksi. Jos kansanedustajat nielaisevat tämän, heitä tuskin voi enää pitää pätevinä työhönsä.

Tosiasia on, että Kokoomus ei ole pystynyt pitämään kiinni käytännössä mistään merkittävästä, edes hallitusohjelmassa sovitusta talouden tervehdyttämiseen tähtäävästä linjauksesta. Edes veronkorotusten verran ei saatu aikaan menonleikkauksia, vaikka niin oli nimenomaisesti sovittu. Tehdyistäkin "leikkauksista" oikeita leikkauksia ei ole kuin jokunen täysin merkityksetön silpaisu. Paljon mainostetut perälaudat paukkuvat, velkaa tulee kehyskaudella lisää 18 miljardia ja kiristyvä verotus ajaa yksityisen sektorin entistä pahempaan ahdinkoon. Kuka tällaista kehtaa puolustaa? Minä en ainakaan.

On paradoksaalista, että kokoomuksen ollessa valtansa huipulla se on samalla aatteellisesti täysin pohjamudissa. Kun puolue aikanaan aloitti tarjoamalla kaikkea kivaa ja toivorikasta kaikille, ajattelin kyseessä olevan halpa mainostemppu tyhmien äänestäjien kosiskeluun. Näin ei kuitenkaan taida olla.

Koska puoluekokous toisensa jälkeen nämä samat ihmiset suosionosoitusten kera taputellaan päättäville paikoille, eikä edes yksikään kansanedustaja ääneen vastusta typerimpiäkään päätöksiä, täytynee todeta puolueen muuttuneen nopeammin kuin minä olen pysynyt mukana.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

21Suosittele

21 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (44 kommenttia)

Käyttäjän Kansojenherra kuva
Tuukka Kuru

Kokoomus taitaa olla tällä hetkellä suurin vasemmistopuolue.

Käyttäjän Puutarhuri kuva
Reijo Kamula

Elina Lepomäki (kok),tuossa ylhäällä,on päätynyt samanlaiseen lopputulemaan!
Julkista sektoria ei leikata, sillä he tekevät tekemällä itsensä tarpeelliseksi.
Törmäsin pyrokratiaan, jokin aika sitten, ilmoittautuessani työttömäksi työnhakijaksi. Ensin tutki te-keskus, minun työmarkkina kelpoisuuden.
Kela vaati saman selvityksen, ilmoittaen ettei meillä ole te-keskukselle tehtyä selvitystä käytettävissä!
Molemmat instanssit käyvät verovaroilla!

Käyttäjän saramo kuva
Jussi Saramo

"Maalaisjärjellä ajateltuna on tietenkin totta, että mikäli kerralla potkittaisiin pihalle 500 000 julkisen sektorin työntekijää, olisi meillä käsissä puoli miljoonaa työtöntä enemmän."

Heppoista on talouden osaaminen. Julkisen sektorin työpaikat ovat taloudenkin kannalta tärkeitä. Irtisanomalla 500 000 työttömiä tulisi kulutuskysynnän romahtaessa hyvin nopeasti pitkälle toista miljoonaa.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Veikkaan, että jos Suomi äkillisillä ja aggressivisilla toimilla johdettaisiin suurtyöttömyyteen ja keskiluokan elintason merkittävään heikkenemiseen, se johtaisi isoon muuttoliikkeeseen länteen, mikä onkin ollut aikanaan asianlaita 60-luvulla. Vahinkoa pahentaisi se, että nykytilanteessa lähtevien joukossa eivät olisi heikko-osaiset vaan enimmäkseen korkeakoulutettua väestöä, jotka eivät välttämättä olisi enää takaisin tullakseen.

Vain hyvä ja kestävä työllisyystilanne mahdollistaa sosiaalimenojen keventämisen.

Käyttäjän henriheikkinen kuva
Henri Heikkinen

Heppoista on myös luetunymmärtäminen. Puhuin "maalaisjärkiesimerkistä", enkä tarkoituksella lähtenyt sen syvemmin tuohon. Oleellista onkin se, että mikäli vähennys tehtäisiin ajan kanssa, ei tuollaista efektiä (eikä sen kerrannaisvaikutuksia) olisi.

Julkisen sektorin työpaikat eivät suurimmalta osalta tuota mitään, vaan päinvastoin ovat rasitteena muulle taloudelle. Käytännössä siis jokainen julkisen sektorin työntekijä on kulutuksen siirtoa yksityiseltä sektorilta julkiselle.

Monen ajattelussa talouden orgaaninen toiminta jää täysin ymmärtämättä. Aivan kuin mereen jäisi kuoppa jos siitä otetaan ämpärillinen vettä. Siinä 500 000 kerralla irtisanomisessa suurin ongelma onkin tuollaisesta tuleva shokkivaikutus (eräänlaisena kaukaisena esimerkkinä vaikkapa Neuvostoliiton romahdus).

Käyttäjän juhoanttila kuva
Juho Anttila

Tyypillistä Saramoa, eli toisin sanottuna vasemmistolaista hölmölän maton kutomista.

Julkisen sektorin palkat maksetaan verorahoilla, jotka taas kerätään palkkaa ansaitsevilta ihmisiltä. Ne rahat ovat jo lähtökohtaisesti pois kulutuskysynnästä ja kun ne kierrätetään julkishallinnon kautta julkisen talouden työntekijöiden palkkoihin, niistä palautuu kulutuskysynnäksi huomattavasti pienempi osuus.

Mutta ei tosissaan ole ensimmäinen kerta, kun vasemmistolainen joko tietämättömyyttään tai silkkaa aatteellista opportunismiaan unohtaa ajatella yhtä pykällää pidemmälle sen, miten raha kiertää.

t. piiroinen

Jos vasemmistoliitto kokoomuksen apupuolueena ei haluiasi rikastuttaa ulkomaisiä ökypankkiireita, rahaa jäisi Suomeenkin.

Miksi vasemmistoliitto haluaa Suomen maksavan enemmän lainakorkoja kuin maamme koko puolustusbudjetti on? Ehkä juuti siksi.

Vesa Järvinen

"Heppoista on talouden osaaminen." - Aivan käsittämätön kommentti jälleen kerran vasemmistolta. Mistähän julkisen sektorin rahat tulevat? 500 000 julkisen sektorin irtisanottua olisi loistava alku rakennemuutokselle. Jos näistä edes 10% työllistyisi yksityiselle sektorille oltaisiin lähtötilannetta paremmassa jamassa. Julkisen sektorin verorahojen kanssa pelleily on vain rahan siirtämistä ämpäristä toiseen eikä se tuota pidemmän päälle mitään.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Kokoomus ei ole valtansa huipulla, koska 44 paikkaa koko eduskunnasta on siihen liian vähän. Kun Perussuomalaiset on jouduttu väistämään ja Keskusta nuolee vaalitappionsa haavoja, on vasemmistolle pöytä katettu. Olen kylläkin samaa mieltä siitä, että sopeutustoimet olivat liian pieniä ja tällä menolla asiaan joudutaan vielä pakon edessä palaamaan.

Sen sijaan Viro ei nykypolitiikallaan suinkaan ole menossa Suomesta ohi, vaan se on ajautumassa kohti turbulentimpaa vaihetta ja ylimääräisiä taloudellisia ja poliittisia riskejä, ellei se edes jollakin tavalla hillitse uusliberalismia ja estä yhä suuremman kansanosan vajoamista absoluuttiseen köyhyyteen. Uutena ilmiönä sinne on tullut sellainen AY-liikkeen valveutuminen, ettei lakkoilua enää pidetä "valtionvastaisuutena", mikä on erittäin suuri ja kauaskantoisia seurauksia tuova muutos.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Lapset niitä omia ankondiaan haluavat ylpeinä esitellä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Kuperkeikkamaisella "työväenpuolue- imagollaan" ja paratiisin petollisen käärmeeen (em.anakondan) valheellisella ja päätavoitteitaan salailevalla
politiikallaan "Kokoomus Leimautuu Valehtelukulttuurin Ja Euro-Pankkeja Avustavaksi/EU-Valtaa Pönkittäväksi Ja Kunnallisuudistuksessa Omaa Puoluevaltaansa Keskittämällä Lisäämään Pyrkiväksi Sekä Takinkääntäjä- Että Selityspuissa Piileväksi Ja Asuvaksi Kameleonttipuolueeksi". Liekö se kielipelillistä uusmachiavellismiä ja uusopportunismiä malliin/tyyliin uusliberalismi, postmodernismi, darvinismi ja brysselismi. Jossa EU:n liittovaltiopyrkimys, EU:n vekselivetoisten valtioiden hengenpelastus ja autuuttava UMJ-Ihantolan Nirvana-Utopia on Perimmäisenä Piilotavoitteena. Siinä kokoomuksen globaalin sylttytehtaan "vale-sohvinen" selitysmalli.

Siksi valehtelu (hallintokielellä: "muunneltu totuus/absoluuttinen fakta") on ennakkopäätöksin hyväksytty sanamuoto ja hallituksen luottamusäänestyk- sissä hyväksyttävä tapa teilata oppositio ja turhat moraaliset hurskastelu- yritykset eduskunnassa. SE on UMJ:n mukaista eettistä koodistoa parhaimmil- laan ja dynaamista kehitys-kehittyy-kulkua ajan narsistisessa hengessä. TVP eli työväenpuolue kokoomus on rikastuttanut eduskunnassa hyväksyttävää sanavarastoa ja kielenkäyttöä ei juntti- vaan junttapuolueena. Kiitos UMJ:n!

UUSI MAAILMAN JÄRJESTYS - UMJ - ON KUULEMMA AHNEISTON ja MARKKINAVOIMIEN ELI SIJOITTAJIEN TAIVAS. Johon tvp-kokoomuskin kilvoittelee miljardivienti- ja -rallipolitiikallaan nationalismia romuttaessaan euron ja EU:n hyväksi ja Suomen tappioksi. Kodin, Isänmaan ja Uskonnon kylmästi unohtaen. Mottona on: "Toverille ja kaverille ei mitään jätetä! Se on hyvien veljien ja siskojen salaseuran Pyhä Sakramenttina UMJ:sssä! "Muut Euro-Vallan Alle Lujaa!" ("Muut": kansallisvaltiot/nationalismi ja "Miljardivienti- ja ralli- politiikka"= kansallisvaltioiden alasajokasinopeli/-ruletti). Paino sanalla "peli"."Oman väen kesken hyvinvointivaltiokulttuuri." -Otteita UMJ:n salaisesta sanakirjasta.

j.olavi heikkinen

http://www.stat.fi/til/tyti/2010/15/tyti_2010_15_2...

julkinen sektori: 660 000 palkansaajaa.

jos tuosta leikataan 500 000 työpaikkaa, niin suomen peruspalvelut tulisi turvattavaksi 160 000 palkansaajan voimin, mikä lienee mahdotonta.

toiselta tulokulmalta tarkasteltuna kun on esitetty laskelmia, että pelkästään sairaan- ja terveydenhoitoon erikoistuneita henkilöitä tarvitaan noin 66 000 ja opettajia vähintään 70 000. sen lisäksi poliisi, rajavartiolaitos, armeija, pelastuslaitokset ja hälytyskeskukset ja keskeiset virastopalvelut ja julkinen liikenne tarvitsevat toimiakseen minimitasolla about rallaa 200 000 henkilöä, minkä päälle on tietenkin laskettava hallinto- ja talousyksiköiden tarvitsemat henkilötyövuodet.

j.olavi heikkinen

julkista sektoria ei missään nimessä tule leikata, vaan päinvastoin sinne pitää satsata enemmän. kouluissa opetusryhmiä on pienennettävä ja opettajia koulutettava lisää, sairaaloissa henkilökuntaa on lisättävä kuten myös pelastuslaitoksilla ja poliisissa.

päiväkodin ohjaajia tulee myös kouluttaa enemmän, jotta lapsia voi kasvattaa yksilökeskeisemmin ja turvallisuuden tunnetta välittäen.

jne...

tällä tavalla toimimalla ihmiset ymmärtävät valtion ystäväkseen. maanpuolustahto ja luottamus isänmaahan ja politiikkaan lisääntyy ja ihmisistä tulee kaikin puolin positiivisempia, jolloin alkoholin kulutus ja väkivaltaongelmat vähenevät.

toimiva infrastruktuuri myös houkuttelee yksityistä pääomaa ja yritteliäisyyttä, jolloin talous ja työllisyys kohenenevat itsestään.

j.olavi heikkinen

unohdin kokonaan kulttuurisektorin, yhteiskuntaa ei ole olemassakaan ilman sitä konstruoivaa kulttuuria, joten kulttuurimäärärahoja tulee tietenkin jakaa kaksinkertainen määrä muihin sektoreihin verraten.

Käyttäjän timpuri kuva
Timo Uppala

Ei niitä kynäntyöntäjiä ole pakko irtisanoa massoittain. Mm. Virossa leikattiin julkisen sektorin palkkoja. Yhtä julkisen sektorin suorittavan portaan työntekijää kohden on paljon enemmän hallinnollista puuhastelijaa kuin yksityissektorilla. Organisaatioiden virtaviivaistaminen, keskittäminen ja tehostaminen. Jotain tarttis tehdä.

j.olavi heikkinen

peruspalveluiden turvaamiseksi tarvitaan minimimäärä työntekijöitä, ja aika minimillä nykyisin mennäänkin, sillä pahoinvointi, väkivaltaongelmat ja syrjäytyminen ovat yleistyneet. ne jo yksistään edellyttäisivät tuota julkisen sektorin palvelutason parantamista.

vertaus maanviljelijään, joka tuottaa tehomaataloudessa koneellisesti satakertaisen määrän viljaa 1930-luvun kollegaansa verratuna ei sovellu julkisen sektorin toimintaan.

esimerkiksi siis, opettaja ei millään pysty opettamaan 100:n oppilaan ryhmää, 30 on myös liian iso ryhmäkoko, vaikka se on todellisuutta monella paikkakunnalla ja melko vakiintunut luokkakoko koko peruskoulun aikakautena. perusopetukseen satsaaminen opettajia lisäämällä ja ryhmäkokoja pienentämällä on yhteiskuntaedullista ja ihmisystävällistä.

kokoomus on tosiaan melko sosialistinen puolue johdoltaan, pari viikkoa sitten pääministeri katainen henkilökohtaisesti paasasi radiossa peruspalveluiden turvaamisen olevan ensisijainen edellytys kuntauudistusta toteutettaessa. edes entinen sosiaali- ja terveysministeri pirkko työläjärvi ei moiseen sosialismin ylistykseen intoutunut " marxilaisella " 1970-luvulla :)

Käyttäjän henriheikkinen kuva
Henri Heikkinen

Vaan lähdetään jo siitä, että miksi ns. peruspalvelut pitäisi valtion työntekijöillä teettää? Poliisi, armeija ja oikeuslaitos ovat ne valtion keskeiset tehtävät. Jos (ja kun) suomalaiset haluavat avustaa vähäosaisia, miksi se pitää tehdä kankean ja tehottoman koneiston kautta?

j.olavi heikkinen

huomasin kyllä jo rydmanin blogista, mihin kokoomuksen nuorisokaarti turvaa yhteiskunnassa,- väkivaltamonopoleihin ja tuomiovaltaan.

varhaiskasvatus, perusopetus, terveyden- ja sairaanhoito ovat niitä ydinalueita, joita kehittämällä suomi on kasvanut melko vauraaksi hyvinvointivaltioksi. poliisille ja oikeuslaitokselle toki tulee ylityöllistyvää tarvetta, jos näistä sinänsä tuottamattomista perustoiminnoista aletaan tinkiä.

koulutuksen, sairaanhoidon, lastenhoidon jne... turvaaminen ensisijaisesti ostopalveluina yksityisten yrittäjien toimesta johtaa ainoastaan yhteiskunnalliseen luokkajakoon, syrjäytymiseen, rikollisuuden lisääntymiseen, turvattomuuden kasvuun, valtiosta osattomuuteen, jne... eikä peruspalveluiden yksityistäminen myöskään välttämättä ole tehokasta tai valtion talouden kannalta edullista.

lääkärikeskusten kassavirrathat kulkeutuvat nykyisinkin verottomille ulkomaisille tileille :

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/118138-mehilaisen-...

Käyttäjän alttisalomaki kuva
Altti Salomäki

Varsinaiseen palveluiden tuottamisen operatiiviseen toimintaan menee valtion budjetista 8 miljardia euroa vuodessa.

Tähän summaan sisältyvät poliisitoimi, pelastuslaitos, hätäkeskukset, valtion osuus sosiaali- ja terveysmenoista, tuomioistuimet, vankilat, yleissivistävä koulutus, ammatilliset oppilaitokset, puolustusvoimat ja liikenneverkon ylläpito.

Lisätään vielä 14 miljardia euroa niin saadaan mukaan työttömyysturva, sairausvakuutukset, Kelan maksamat perhe-etuudet ja eläkkeet.

Valtaosa palveluista tuotetaan kunnissa, joiden valtio-osuuksien määrä vuodessa on 8,5 miljardia.

Nämä kaikki asiat voidaan siis tuottaa 30 miljardilla eurolla, jossa siinäkin on väljää välissä.

Valtion budjetti vuodelle 2012 on 52 miljardia. Erotus käytetään hallintoon, kilpailun vääristämiseen, ihmisten tarkkailuun, valvontaan ja hyppyyttämiseen sekä akateemisten ihmisten kouluttamiseen näitä toimenpiteitä varten luotuihin tehtäviin. Osuudesta ei tunnuta löydettävän leikattavaa.

Viktor Flinkkilä

Tuon sixpäckin toilaluja katsoessa tuntuu välillä siltä, että virkamieshallituskin tekisi duuninsa enemmän sydämellä, kun nykyinen sekametelisoppa äärimmäisessä konsensushakuisuudessaan, joka edustaa täydellistä linjattomuutta.

Äkkiä joku mukatärkeä suojatyöpaikka Käteiselle ja sukkanauha-Jutalle EU:sta tai jostain muusta turhasta organisaatiosta, että päästään eroon noista sekopäistä.

Käyttäjän akv kuva
Alpi Virtanen

"...että virkamieshallituskin tekisi duuninsa enemmän sydämellä, kun nykyinen sekametelisoppa äärimmäisessä konsensushakuisuudessaan..."

Itse kyllä toivoisin, että joskus, edes kerran maan tulevassa historiassa, saadaan hallitus, joka käyttää päätösten tekoon nimenomaan aivoja ja vieläpä viisaita sellaisia.

Vesa Väyrynen

H.Heikkinen. Kirjoituksesi oli hyvä ja kokoomuslaiselle poikkeava arvio hallituksen toimista. Oletko miettinyt tai kuullut yksittäisiltä kokoomusvaikuttajilta miten he suostuvat ajamaan nykyistä linjaa. Onko heillä mielestäsi jotain järjellisiä perusteita, vai oletko samalla lailla käsittämättömän asian edessä, kuin me ulkopuoliset. Onko tämä julkista sektoria kosiskellut palkkakuoppa ratkaisu, joka mahdollisti kokoomuksen kannatuksen nousun, jollain tavoin sokaissut päättäjät, vaikka näin sivusta katsoen ratkaisuun ei ollut varoja.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Ehkäpä kannattaisi Henri suunnata katse puolueen arvoihin. Ne kun ovat vapaus ja vastuu, demokratia, mahdollisuuksien tasa-arvo, sivistys, kannustavuus, suvaitsevaisuus ja välittäminen.

Jos nuo tuntuvat vierailta tai Kokoomus ei niitä mielestäsi aja, niin kannattaa katsoa mitä muilla on tarjottavana.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Kannattaa tiedostaa, että demokratia tarkoittaa maan ja irtaimiston yhteisomistusta. Enemmistö voi periaatteessa jyrätä sellaisen lain, että vaikkapa kaikki asunnot ja autot otetaan valtion haltuun ja ihmiset voivat sitten vuokrata niitä valtiolta. Demokratiassa ei tätä estä kuin äänestäjien mielipide.

Kenellä on väkivallan ylivoima, määrää lait ja ken määrää lait, omistaa kaiken. Yksittäisillä ihmisillä on vain ehdollisia hallintaoikeuksia omaisuuseriin valtion suopeiden lakien ansiosta.

Käyttäjän henriheikkinen kuva
Henri Heikkinen

Otetaanhan koko pätkä:

"Kokoomuksen aatteessa yhdistyvät vapaus, vastuu ja demokratia, mahdollisuuksien tasa-arvo, sivistys, kannustavuus, suvaitsevaisuus ja välittäminen. Keskeistä on vapauden ja vastuun tasapainon tavoittelu sekä yksilöllisyyden ja yritteliäisyyden korostaminen."

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Maalaisjärki voisi tarkoittaa ainakin aluksi valtionhallinnon kevebtämistä turhista viroista ilman, että liiemmalti puututtaisiin sosiaaliturvaan.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Ähh... mitä siinä itkette. Mitä enemmän perseelleen tätä maata johdetaan, sitä nopeammin päästään romahdukseen, jolloin shokkitilassa voidaan tehdä oikeasti merkittäviä rakenteellisia uudistuksia. Jos kansa kesti sodatkin, niin kyllä se kestää rakenteiden mylläyksenkin.

Lisää vaan kaasua hulluudelle, niin seinä tulee aiemmin vastaan. Silloin päästään leikkuuhommiin moottorisahalla kirveen ja juustohöylän sijasta.

Juho Aalto

Näin mielipuolisen ajattelun olen itsekin omaksunut. Vaikka tilanne ei mikään leikinasia ole, on vaikuttamisen mahdollisuudet niin rajalliset, että katsotaan mitä tuleman pitää.

Mielenkiinnolla odotan mitä romahduksen jälkeen. Harmittaa jo nyt, että syypääksi saatetaan leimata se, millä ei asioihin ole ollut osaa eikä arpaa.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

Alan olla asiasta täysin samaa mieltä. Paskaaks tässä ihmetellään ja nysvätään, kunnon romahdus vaan ja sieltä pitkä ja rasittava nousu jollekin tasolle.

Tällaiselle, tai siis aikaisemmalle ökytasolle ei edes tarvitse päästä. Inhimillisyys kunniaan ja "pieni on kaunista."

EV

Reijo Tossavainen

Perussuomalaisena allekirjoitan pitkälti sen, mitä blogissa lukee.

Kokoomus on vetänyt pöntöstä alas omat arvonsa. Valitettavaa, mutta totta.

seppo kirnu

Olisikohan mahdollista että kun kökköömyksen suorastaan 'tammenrunkomainen' paakkelsi jätkähtää putkiston tukoksi, niin kehittyy järjetön määrä metaania ja koko helevatin sirkus lotskahtaa kipinästä sen kiulun palasiksi, jättäen jälkeensä vain ropisevia lakerikenkiä ja hillittömän kraaterin?

Jussi Jäntti

Henri, voisit vaikka yhdessä Elina Lepomäen ja Risto E.J. Penttilän kanssa perustaa uuden puolueen.

Kataisen potkiminen pois ei taida onnistua ilman kannatuksen romahtamista. Tähän tarvitaan uskottavaa oppositiota.

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta

Mitäpä tähän muuta voi sanoa kuin että "Aamen". Suomen Kansallinen Sosiaalidemokraattinen Kokoomus. Ja paino sanalla sosiaalidemokraattinen.

Veikko Pohja

Oikein sydäntä lämmitti näin entisenä kokoomuksen äänestäjänä, nykyisin enempi poliittisesti kodittomana, lukea tämä hieno arvio pääministerimme viimeisimmästä tuotoksesta ja kokoomuksen nykytilasta. En usko, että olisin itsekään pystynyt tuntojani näiden asioiden tiimoilta kauniimmin ilmaisemaan, kuin miten sinä sen Henri teit.

Koska elämä kuitenkin on pelkkää julmaa pilaa, on kokoomuksen johdossa Jykä, ei Henri. Harmillista, kovin harmillista.

Siitä huolimatta, vilpittömät kiitokset!

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

En toki jaa kaikkia näkemyksiäsi talouden tervehdyttämisestä ja Suomen talouden (ja yritteliäisyyden) pelastamisesta, mutta hyvää analyysia Kokoomuksen nykytilasta silti. Vähän tuntuu toisesta puolueesta katsoen seurattuna että Kokoomuksen mainoshöttö milloin "työväen puolueesta" ja "vihreän sävyistä" on määrätietoisesti läpäissyt läpi Kokoomuksen puoluetavoitteiden ja nykyinen ideologia on lähinnä "kaikille kaikkea niin kauan kuin luottoa riittää".

Samaan aikaan sisäisestä ja ulkoisesta turvallisuudesta leikataan, mikä lienee niin kaukana perinteisistä kokoomuslaisesta peruspolitiikasta kuin olla ja voi. Mutta voi kun on fantastista!

Käykää piruuttanne nykykokoomukseen vittuuntuneet perustamassa oma puolue tai elvyttämässä edistyspuolue. Uuden edistyspuolueen talouspoliittiset linjaukset kun taitavat jo useille olla melko sopivat. Saataisiin vähän mielipide-erojakin politiikassa näkymään, koska kuitenkin kansalaisilla edelleen on niitä vaikka kaikki puolueet alkavat talouspolitiikassaan olla niin populistisia ettei oletetusti epäsuosittuihin joskin tarpeellisiin toimiin ryhdytä kuin pakon edessä eikä niistä varsinkaan vaalien alla puhuta.

John Jarvz

Todella hyvä ja paikkaansa pitävä kirjoitus. Kokoomus on ajautunut erittäin kauas siitä, millainen se vielä joitakin vuosia sitten oli. Tästä voi syyttää Jyrki Kataista, mutta myös puolueen munattomia aktiiveja, jotka eivät viitsi tehdään mitään Kataisen syrjättämiseksi. En tarkoita Lepomäkiä ja Heikkisiä, vaan niitä eduskunnassakin istuvia kokoomuslaisia, joista osa on selvästikin pettynyt kokoomuksen nykytoimintaan. Esimerkiksi kun tulee äänestys hallituksen luottamuksesta, niin porukka ei uskalla äänestää vastaan vaikka haluaisivat, vaan ovat poissa siitä äänestyksestä. Esimerkiksi puolustusvoimain välikysymyksessä, Wallinin luottamusäänestyksessä sekä Ottawan sopimuksen äänestyksessä oli lukuisia tällaisia kokoomuslaisia. Sanon tämän varmuudella, koska olen asian itse varmistanut heiltä.

N N

Kokoomukselle riittää se, että se saa jatkaa EU integraatio-politiikan ja keskittämisen tiellä. Muulla ei ole väliä.

Markus Lehtipuu

Pitkään pohdittuani isompaa strategiaa Suomelle, ehdotan vakavasti seuraavaa:

Jokainen perinteisesti kokoomusta, demareita, virheitä, vassareita, KD:ta äänestäneet vetäkööt johtopäätökset. Mikään luuserihallituksen haparoinneista ei tyydytä yhdenkään puolueen ihanteita. Häviäjien hallitus pettää KAIKKI JA JOKAISEN.

Ehdotan siis joukkosiirtymää ensin perussuomalaisten äänestäjiksi (protestivaalit) ja sen jälkeen junailemaan perussuomalaisten hajaantumista uusiin jakolinjoihin.

Näin saamme korruptoituneet roskapuolueet pois puoluekartalta.

Saamme myös tarvittavat (mutta uudet) jakolinjat Suomeen, mutta ei enää eltaantuneiden roskapuolueiden mukaan, vaan nyt uuden tilanteen perusteella.

Suosittelen levittämään tätä ehdotusta kaikille!

Käyttäjän velipesonen kuva
Veli Pesonen

Toivotaan homman menevän niin, että nykyisellä jonninjoutavalla politiikalla saadaan Kokoomukselle isompi kaula muihin puolueisiin ensi vaaleissa ja sitä myöten entistä kokoomusjohtoisempi ja myös toimintakykyisempi hallitus, joka ensi töikseen pyörtää kaikki nykyisen huuhaa-hallituksen päätökset. Mielestäni nykyinen hallitus on eräänlainen virhe mutta virheitäkin elämään sattuu.

80-luvun liberalisoitumisen aikaan nähtiin että demareissa on paljon talousliberaalia väkeä, mikä osittain selittyy puolueen senaikaisella johtavalla asemalla, joka vasta nyt on murtumassa. Nyt sitten esimerkiksi työministeri Ihalainen on julkisesti puoltanut oppisopimuskoulutusta eli paluuta vanhaan oppipoika-kisälli-mestari -kuvioon, joka ei ole mitään muuta kuin konservatistinen mielipide. Demarit siis tulevat kokoomuksen aatteelliselle alueelle kun kokoomuslaiset eivät itse siellä kovin hyvin ainakaan julkisesti viihdy! Jos kokoomuksesta tulee valtiohoitajamielessä uusi SDP, väljähtänyt ja ameebamainen politiikka varmasti jatkuu.

Kokoomuksen suurimpana ongelmana näkisin, ettei jäsenkunta viitsi myöntää kaikkia ilmiselviä asioita. Sellainen esimerkiksi on, että 70-luvun mittaan kokoomuksesta kehkeytyi maahamme yksi demaripuolue lisää. Nykyiseen ja kenties lähitulevaisuudessa odottavaan suurempaan valtaan ollaan niin kiintyneitä, että Kekkosen tukemisesta yms. väkisinkin syntyneet traumat ovat hautautuneet turhan syvälle.

Käyttäjän Tkope kuva
Tommi Jalava

Hyvä aitokokoomuslainen kirjoitus, vaikken kaikkea sisällön puolesta jaakaan.

"Siinä missä ennen yli 90% suomalaisista sai elantonsa kuokan varresta, on maajussien määrä nykyisin murto-osa entisestä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että Suomi olisi täynnä työttömiä maanviljelijöitä."

Huomionarvoista on, että kun kansasta 90% sai elantonsa maataloudesta, vallitsi meillä jotakuinkin täystyöllisyys. Nykytilanne on todella kaukana siitä, eikä monikansallinen talousbaabel sellaista tilannetta tarvitse eikä edes halua. Suunta pitäisi ottaa kansallisella tasolla takaisin kuokan varteen.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Taas on päässyt totuus unohtumaan. Demareiden kanssa "kumpaakin osapuolta tyydyttävän yhteistyön" tekeminen on ainoa asia, joka pitää Kataisen pääministerinä.

Niin kauan kun puolue pitäytyy itsetarkoituksellisesti pääministerin paikassa ja sen pitämisessä tietyllä miehellä, on ainoa tie siihen maksaa muille se hinta, minkä ne siitä haluavat pyytää.

Tähän sisältyy mm. pikkupuolueiden oikeus tehdä kevyttä populismia hallituksen kustannuksella ja ajaa omia agendojaan. RKP munasi siinä pelissä ja sai maksaa melkoisella kohulla. Vihreät taas ovat saaneet tahtonsa läpi hiljaisuudessa.

Tämä nykyinen hallitusrakennelmahan lähti syntymään siitä tarpeesta, että PS oli pakko pitää ulkona. Vastoin odotuksia, perussuomalaiset eivät olleetkaan vanha puolue joka on valmis myymään arvonsa ministerinpaikasta. Kokoomuksen olisi ollut pakko muuttaa europolitiikkaa, siihen ei ollut intoa taipua. Loppu on historiaa.

Nyt siis jos joku kokoomuslainen mukisee nykyhallituksen menoa, se voi johtua periaatteessa vain kahdesta asiasta: joko ei ymmärretä että tämä nyt on vain se hinta mikä pitää maksaa, tai sitten ei uskalleta tehdä johtopäätöstä ja lähteä PS leiriin.

Käyttäjän saaristo kuva
Henry Björklid

Henri Heikkinen!
Jos katsot tuossa ylhäällä julkaisemassasi Parta-Kalle-kuvaa ja vertaat sitä omaasi, huomaat että oletilmetty nuori Marx.

Eli tee näin:
Kasvata tukkaasi hapsuiksi ja tuuhean parran itsellesi - menet KOK-puoluekokoukseen, pidät puheesi saksaksi, yskit helvetisti ja kannat pientä nimikylttiä: "Euroopan yllä leijuu aave - kommunismin aave", niin eiköhän Kok ymmärrä taas mennä sinne omaan lokeroon.

Eikö ole ihmeellistä, ettei Parta-Kallen elämästä ole koskaan tehty elokuvaa? esim: "Parta-Kalle kohtaa Sherlockin".

Henry

Käyttäjän Json kuva
Jani Jansson

Mielestäni Kokoomus ei ole joutunut tekemään kompromissejä niin paljoa kuin annetaan ymmärtää. Köyhien ja keskiluokkaisten verotaakkaa on saatu nostettua ihan mukavasti ja suuryrityksille voidaan myöntää verohelpotuksia, eli homma näyttäisi toimivan. Tietenkään kaikkea ei voi rysäyttää kerralla, vaan suora tulonsiirto suuryrityksille on aluksi melko pieni (300 miljoonaa) ja välillinenkin melko vaatimaton (miljardi tiehankkeisiin) varsinkin kun se vielä nostaa kansallisvarallisuutta eli edistää sosialismia.

Toimituksen poiminnat